Neurologen hebben muziek ontdekt waardoor angst met 65 procent wordt verminderd (luister)

Angst – dat beklemmende gevoel van zorgen en paniek – is bij iedereen bekend. Hippocrates schreef er al over in de vierde eeuw voor Christus. Søren Kierkegaard idem in 1860 en ook Sigmund Freud schonk er in 1926 aandacht aan. Terugspringend naar het heden zien we echter een interessante verandering – met name bij de jeugd. Gebruik van farmaceutische geneesmiddelen vormen de klassieke methode om angst te behandelen (waarmee tevens het meeste geld wordt verdiend). Ook cognitieve therapie wordt veel toegepast en degenen die meer gebaat zijn bij holistische geneeswijzen maken vaker gebruik van meditatie, yoga, massage en andere ontspanningstechnieken. Muziektherapie wordt ook met enig succes toegepast. Maar nu hebben Britse neurologen één muziekstuk ontdekt, waarmee het totale angstgevoel met maar liefst 65 procent wordt verminderd!

Angst en de Y Generatie

Uit een in 2013 uitgevoerd onderzoek bleek dat 57 procent van Amerikaanse vrouwelijke universitaire studenten last hadden van periodes waarin “allesoverheersende angst” werd ervaren. In Groot Brittannië ontdekte Youthnet dat één derde van alle jonge vrouwen – en één op de tien jonge mannen – last hebben van paniekaanvallen.

Marjorie Wallace, manager liefdadigheid van Sane, is van mening dat de Y-generatie (degenen die zijn geboren tussen 1980 en 1990) omschreven kan worden als de generatie van wanhoop. “Opgroeien is zelden makkelijk geweest, maar dit gevoel van grote wanhoop? Dat is iets nieuws,” zegt ze.

Rachael Dove schrijft in “Angst, de epidemie raast door de Y Generatie:

“Wat is er dan aan de hand? De opkomst van de technologie, overdreven beschermend ouderschap en onderwijs dat is verworden tot een examenfabriek, zijn verschillende aspecten die psychologen aanmerken als oorzaak van angst van deze generatie. Een ander aspect, aangedragen door verschillende collega’s en psychologen waarmee ik heb gesproken, is de luxe (hoe ondankbaar dat ook klinkt) van het hebben van teveel keuze.”

Pieter Kruger, een in Londen gevestigde psycholoog, zegt dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die vinden dat ze geen keuze hebben eigenlijk veel veerkrachtiger zijn – hoofdzakelijk omdat ze het leven of anderen de schuld kunnen geven van hun verkeerde beslissingen. Wanneer je namelijk heel veel keuzes hebt, kun je niemand behalve jezelf de schuld geven. “We worden echter steeds obsessiever omdat we iedere keer de juiste beslissing willen nemen,” zegt hij.

Schrijfster Claire Eastham, 26, onderschrijft dat op haar blog: We zijn hier allemaal gek:

“Ik heb veel tijd besteed aan me zorgen maken over wat ik met mijn leven wilde. Bij vorige generaties is die keuze uit handen genomen. Als je verteld wordt wat je moet doen valt de druk weg.”

In onze moderne tijd kan het moeten maken van keuzes verlammend werken. Veelal zullen we obsessief onderzoek gaan doen naar de talloze mogelijkheden van, ik noem maar wat, het kopen van een paar schoenen. Uiteindelijk verzuip je in de enorme hoeveelheid informatie, waardoor het hele koopavontuur geblokkeerd raakt, je uitgeput raakt, achtergelaten met een schuldgevoel over het niet eens kunnen uitvoeren van een schijnbaar simpele opdracht.

Ook de technologie draagt bij aan de toename van angst. Een groot aantal ‘Millennials’ voelt zich compleet verloren zonder mobieltje, dus wordt die permanent meegedragen. Mobiele telefoons wekken de indruk dat daarmee je kijk op de wereld wordt vergroot en een gevoel van verbondenheid wordt gecreëerd. Maar er zit ook een duistere keerzijde aan de behoefte continu op de hoogte te willen blijven van wat iedereen in de sociale media doet – ook wel FOMO (Fear Of Missing Out) genoemd, de angst dat je iets zult missen.

“FOMO is een zeer realistisch probleem. Het kan verslaving veroorzaken, met als gevolg verschillende niveaus van angst en een algemeen gevoel van onbehagen,” aldus Kruger.

Sociale media stelt ons in staat om alles met onszelf te vergelijken – relaties, eetgewoontes, je lichaam, schoonheid, rijkdom, levensstandaard – en niet alleen met onze vrienden, maar ook met beroemdheden. En, zoals uit onderzoek is gebleken, veel tijd doorbrengen op sociale media “kan depressies veroorzaken bij mensen die zichzelf vergelijken met anderen.”

Behalve verandering van onze levensstijl en onszelf behoeden voor blootstelling aan teveel sociale media – alsmede leren om te gaan met de vaak overweldigende hoeveelheid keuzemogelijkheden – hebben neurologen ontdekt dat het beluisteren van speciaal gemaakte muziek een diepgaande invloed kan hebben op verschillende gradaties van ons angstgevoel.

Zie ook het artikel: Dit is waarom je de frequentie van je muziek misschien wilt aanpassen in 432 Hz

Het maken van de beste anti-stress muziek

Onderzoekers van het Britse Mindlab International wilden graag weten wat voor soort muziek tot diepe ontspanning leidt. Bij deze studie werden de deelnemers aangesloten op sensoren en kregen als opdracht ingewikkelde puzzels op te lossen – die, inherent daaraan, een zekere mate van stress opleverden. Tegelijkertijd luisterden de deelnemers naar verschillende soorten muziek, terwijl de onderzoekers intussen metingen verrichtten naar hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en de ademhalingssnelheid.

Daaruit kwam duidelijk naar voren dat de deelnemers tijdens het afspelen van het ene nummer – “Weightless” (gewichtloosheid) – een opvallende vermindering van 65 procent van hun totale angst voelden, alsmede 35 procent afname van angst in een normale fysieke staat van rust.

Interessant te weten is dat dit nummer speciaal werd ontwikkeld om je in een zeer ontspannen toestand te brengen. Het nummer werd gecomponeerd door Marconi Unie, die samen met muzikanten en geluidstherapeuten zorgvuldig de harmonieën, ritmes en baslijnen arrangeerde, waardoor hartslag en bloeddruk van de luisteraar omlaag gaat, evenals de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol.

Deze muziek bleek zó effectief, dat veel van de vrouwelijke deelnemers er slaperig van werden – reden waarom hoofdonderzoeker Dr. David Lewis-Hodgson dringend adviseerde om deze muziek absoluut niet te beluisteren tijdens het autorijden.

Mocht je dit alles niet geloven, ervaar het zelf:

Bewaar voor later op Pinterest:

Neurologen hebben muziek ontdekt waardoor angst met 65 procent wordt verminderd (luister)

5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Waarom begrijpen je niet verder helpt maar voelen wél
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
5 manieren om een duurzamere reiziger te zijn
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?
8 kenmerken die een relatie kunnen blokkeren of stoppen
Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen