Hierboven vind je een TEDx talk die werd gegeven door Mark Mattson, het huidige hoofd van het Laboratorium van Neurowetenschap in het Nationaal Instituut van Veroudering. Hij is ook professor in de Neurowetenschap aan de John Hopkins Universiteit, en één van de vooraanstaande onderzoekers op het gebied van cellulaire en moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan meervoudige neurodegeneratieve storingen, zoals Parkinson en Alzheimer.

Manipulatie van gepubliceerd onderzoek

Er zijn talloze voorbeelden van de manipulatie van gepubliceerd onderzoek van de hand van farmaceutische bedrijven in de laatste jaren.
Het is de reden dat Harvard hoogleraar medicijnen, Arnold Symour Relman, de wereld vertelde dat ‘de medische professor’ is gekocht door de farmaceutische industrie. Het is ook waarom Dr. Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet (medisch tijdschrift – red.) onlangs nog stelde dat veel van de wetenschappelijke literatuur die tegenwoordig gepubliceerd wordt, simpelweg niet waar is.

En het is daarom dat Dr. Marcia Angell, voormalig redacteur van The New England Journal of Medicine, stelde dat de ‘farmaceutische industrie zichzelf graag neer (zet) als een op onderzoek gebaseerde industrie, als de bron van vernieuwende drugs/medicijnen. Niets kon verder van de waarheid verwijderd zijn.” En het is daarom dat John Ioannidis, epidemioloog van de Stanford Universiteit School voor Medicijnen, een artikel heeft gepubliceerd genaamd: “Waarom De Meeste Gepubliceerde Onderzoeksresultaten Onwaar Zijn”. Dit werd vervolgens op grote schaal het meest toegankelijke artikel in de geschiedenis van de Openbare Bibliotheek van Wetenschappen.:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

“Waarom is het zo dat het normale dieet drie maaltijden per dag plus snacks is? Het is niet zo dat dit het meest gezonde eetpatroon is, nu is dat mijn mening maar ik denk dat er veel bewijs bestaat dat dit ondersteunt. Er zijn vele drukmiddelen om dat eetpatroon te handhaven, er is veel geld mee gemoeid. De voedselindustrie – verdient die geld als iemand zijn ontbijt overslaat, zoals ik vandaag? Nee, dan verliezen ze geld. Als mensen vasten, verliest de voedsel industrie geld. Hoe zit het met farmaceutische industrieën? Wat als mensen periodiek vasten, regelmatig sporten en gezonde oefeningen doen, verdient de farmaceutische industrie daar geld aan?”

Hoofdpunten Van De Les Hierboven En De Wetenschap Die Daarmee Gepaard Gaat

Mark en zijn team hebben diverse werken gepubliceerd die bespreken hoe twee keer per week vasten, het risico op zowel Parkinson als Alzheimer aanzienlijk zou kunnen verlagen.

“Veranderingen in dieet staan er al heel lang om bekend dat ze een effect hebben op het brein. Kinderen die lijden aan epileptische aanvallen, hebben er minder als ze vasten of minder calorieën innemen. Aangenomen wordt dat vasten helpt om beschermende maatregelen te kick-starten die helpen om de overprikkeling tegen te gaan die het epileptische brein vaak laat zien. (Sommige kinderen met epilepsie hebben ook voordeel bij een speciaal dieet met veel vet en weinig koolhydraten.)(bron)“Gewone hersenen, als zij worden overvoerd, kunnen een ander soort ongecontroleerde opwinding ervaren die de hersenfunctie belemmert. Dat rapporteren Mattson en een andere onderzoeker in januari in het nieuwsblad “Nature Reviews Neuroscience.”(bron)

Eigenlijk is het zo dat, wanneer je kijkt naar studies over beperkte calorieën, dat veel daarvan een verlengde levensverwachting laten zien, evenals een toegenomen vermogen om chronische ziekten te bestrijden.

“Calorieën Vermindering verlengt de levensduur en vertraagt leeftijdgerelateerde chronische ziekten bij vele verschillende soorten/rassen waaronder ratten, muizen, vissen, vliegen, wormen en gist. Het mechanisme of de mechanismen waardoor dit verschijnsel plaatsvindt is/zijn onduidelijk.”

Het bovenstaande citaat is van een literatuur recensie die meer dan 10 jaar oud is. Het hier gepresenteerde werk laat een aantal van die mechanismen zien die voorheen onduidelijk waren.
Vasten doet goede dingen voor het brein, en dit wordt aangetoond door alle voordelige neuro chemische veranderingen die in de hersenen plaatsvinden wanneer wij vasten. Het verbetert ook de cognitieve functie, zorgt voor een toename van de neurotrofe factoren (met betrekking tot of afhankelijk van de invloed van zenuwen op de voeding van weefsel – red.), doet stress bestendigheid toenemen en vermindert ontstekingen.

big-pharma-vasten-breinVasten is een uitdaging voor het brein, en je brein reageert op uitdaging door de patronen aan te passen die op stress reageren, die het brein helpen om te gaan met stress en het risico op ziekten. Dezelfde veranderingen die in het brein verschijnen gedurende het vasten, doet de verandering na die gewoonlijk voorkomen bij reguliere training. Beide doen ze de productie van eiwitten in het brein toenemen (neurotrofe factoren), wat op zijn beurt de groei van neuronen stimuleert, evenals de verbinding tussen neuronen onderling en de sterkte/kracht van de synapsen.

“Uitdagingen voor het brein, zij het vasten tussendoor of krachtige beweging/oefeningen, zijn cognitieve uitdagingen. Als dat plaatsvindt, worden neuronencircuits geactiveerd, er is een toename van neurotrofe factoren die de groei van neuronen bevordert en de vorming en versterking van synapsen…”

Vasten kan ook de productie stimuleren van nieuwe zenuwcellen vanuit stamcellen in de hippocampus. Hij noemt ook ketonen (een energiebron voor neuronen), en hoe vasten de productie van ketonen bevordert en dat het eveneens het aantal mitochondriën doet toenemen in de neuronen. Vasten doet ook het aantal mitochondriën in de zenuwcellen toenemen; dit is een resultaat van neuronen die zich aanpassen aan de stress van het vasten (door meer mitochondriën te produceren).

Doordat het aantal mitochondrion in de neuronen toeneemt, neemt ook het vermogen van de neuronen toe om onderling verbindingen te vormen en handhaven, wat weer het leervermogen en het geheugen bevordert.

Hij gaat ook in op het evolutionaire aspect van deze theorie – hoe onze voorouders zich aanpasten aan, en gebouwd waren voor langdurige perioden zonder voedsel.

Een studie die werd gepubliceerd in uitgave van 5 juni van ‘Cell Stem Cell’ door onderzoekers van de Universiteit van Zuid Californië, toonde aan dat cycli van langdurig vasten het immuunsysteem beschermt tegen schade en bovendien regeneratie van het immuunsysteem bevordert. Ze concluderen dat vasten stamcellen dei slapen, verandert in cellen die zichzelf vernieuwen. Het zet vernieuwing van een orgaan of systeem door stamcellen in werking.(bron)

Menselijke klinische proeven werden uitgevoerd bij patiënten die chemotherapie kregen. Gedurende lange perioden aten de patiënten niet en dat reduceerde aanzienlijk hun aantal witte bloedcellen. In muizen hadden vastencycli het volgende effect: het zette een ‘regeneratieve switch’ om zodat de signaalwegen voor hematopoietische stamcellen veranderde. Die stamcellen zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van bloedcellen en het immuunsysteem.(Hematopoëse is een proces waarbij uit een multipotente, hematopoëtische stamcel in het rode beenmerg bloedcellen en bloedplaatjes gevormd worden -red.)
Dit betekent dat vasten oude en beschadigde immuuncellen doodt, en als het lichaam ‘terugveert’ dan gebruikt het stamcellen om gloednieuwe, compleet gezonde cellen aan te maken.

“We konden niet voorspellen dat langdurig vasten zo een opmerkelijk effect zou hebben op het bevorderen van herstel van het hematopoëtische systeem door stamcellen. Wanneer je hongert, probeert het systeem energie te besparen, en één van de dingen die het hiertoe kan doen is een heleboel overbodige immuuncellen te recyclen, vooral de beschadigde. Wat we beginnen op te merken, zowel bij dieren als bij mensen, is dat de hoeveelheid witte bloedlichaampjes naar beneden gaat bij langdurig vasten. Als je dan weer gaat eten, komen de bloedcellen terug”– Valter Longo, corresponderend auteur (bron)

Een wetenschappelijke beschouwing van meerdere wetenschappelijke studies over vasten werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition in 2007. Het onderzocht een meervoud van menselijke en dierlijke studies en stelde vast dat vasten een effectieve manier is om het risico op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen. Het liet ook aanzienlijk potentieel zien op het gebied van de behandeling van diabetes. (bron)

Voordat je gaat vasten

Voordat je gaat vasten, zorg dat je je huiswerk doet. Persoonlijk ben ik sinds jaren aan het vasten, dus voor mij is het gemakkelijk geworden.
Eén van de aanbevolen manieren om te vasten is getest door Michael Mosley van de BBC om zijn diabetes te betrijden alsook zijn hoge cholesterol en andere problemen die samenhingen met zijn overgewicht. Dit is het zogeheten ‘5:2 Dieet’. Hierbij breng je de hoeveelheid voedsel die je gewend bent, terug tot een kwart (dat komt neer op plm 600 calorieën voor mannen en 500 voor vrouwen) terwijl men veel water en thee drinkt. (Dat doe je twee dagen in de week- red). De andere vijf dagen kun je normaal eten.image

Een andere manier om te vasten is het dagelijks begrenzen van de hoeveelheid voedsel die je neemt tussen 11 uur ’s morgens en 7 uur ’s avonds, terwijl je buiten die uren niet eet.
Kern van de zaak: hoe je denkt over je dieet is, naar mijn mening, één van de meest belangrijke, zo niet het belangrijkste, onderdeel van gezond blijven. Hoe je denkt over wat je in je lichaam stopt is belangrijk, en ik geloof dat dit op den duur ook stevig zal worden vormgegeven in ongekleurde, onbevooroordeelde, niet beïnvloede medische literatuur van de toekomst.

Hieronder is een video van Dr. Joseph Mercola die de voordelen van periodiek vasten uitlegt.

Anderen lazen ook:

Autofagie, hoe activeer je dit zelfreinigende systeem van je lichaam?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Ik sta wel achter het artikel, immuunsysteem Kan ook omhoog door bepaalde dingen te eten die geen calorieën bevatten maar wel immuun omhoog halen, zoals gember, chitake (Ahcc) , etc.. 2 dagen minder eten, niks mis mee. Het gaat hier niet om elke dag 500cal. Maar om 2 dagen van de zeven. Dat heeft dus ook niks met crash dieet te maken.

 2. Vasten heeft immuunsysteem aangetast, toen is de sluimerende kanker agressief geworden.
  Mijn vader heeft aantal jaren terug zijn voedingspatroon rigoreus aangepakt. Gezonde vetten, etc. Viel veel af, uiteindelijk flink nachtzweten en vervolgens is de Waldenstrom kanker en non hodgkin zich gaan openbaren. Waarschijnlijk heeft hij dit al een tijd bij zich gedragen (waldenstrom) maar ik ben ervan overtuigd dat door zijn vasten/compleet ander voedingspatroon de weerstand zo is aangetast waardoor onderliggende kanker zijn kans heeft gezien. Nachtzweten werd gewijt aan het zgn reinigingsproces; helaas hoorde dit bij de non hodgkin. Na 3 zware jaren heeft hij de strijd op moeten geven…
  Dus voordat je je weerstand naar een laag nivo brengt, even goed nadenken.

 3. het valt mij al jaren op, dat mensen die veel afvielen daarna kanker krijgen. Zelf denk ik dat mij auto-immuun ziekte een gevolg van te streng lijnen is.

 4. Ik doe al een tijdje aan IF (Intermittend Fasting). Dit omdat ik 's ochtends nooit honger heb en mezelf dwong om te eten wat resulteerde in meer eten. Sinds ik later ontbijt heb ik daar veel minder last van.

 5. We zijn gewoon ons hele instinct kwijtgeraakt.

  Dieren weten heel goed wat wel en niet goed voor ze is. Heb je die ooit zien diëten of gemoeid zijn met allerlei studies.

  Vroeger at ik pissebedden. Nu hoor ik steeds om me heen dat pissebedden schijnen te helpen tegen hooikoorts. Laat ik nu net hooikoorts hebben. Het instinct van een kind rijkt verder dan dit soort studies.

  Ik denk alleen dat ik zo verpest ben dat ik dat instinct zoals deze was niet meer zal krijgen

 6. Waarom is vasten goed voor je en een crashtest niet? 500 cel per dag vind ik een crashdieet. Bovendien ga je je lichaam voedingsstoffen onthouden als je zo vaak vast. Ten derde ben ik er niet van overtuigd dat de primitieve mens zoveel honger geleden heeft. Die leefde op de savanne en later rond het Middellandse Zeegebied, dat tijdens de IJstijd een rijke vegetatie had. Ik heb ooit gehoord en kan me dat wel voorstellen dat een groot gat tussen maaltijden door goed is. Daardoor schijnt je lichaam zich op te schonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in