niet-begrepen-worden-is-zo-irritant-hoe-verander-je-dit

Niet begrepen worden

Teleurstelling, boosheid en verdriet komen meteen om de hoek kijken als je het gevoel hebt dat de ander je niet begrijpt. Ruzie, verwijdering en gedoe zijn vaak het gevolg van miscommunicatie. Dit komt doordat we vaak niet helder kunnen communiceren, maar ook niet goed kunnen luisteren. We horen vaak wat we willen of waar we bang voor zijn, maar we horen niet wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Zowel de woorden of de onderliggende boodschap kan verkeerd opgevat worden.

Door Esther Mostert – www.mindfulnessmentor.nl

Het goede in ieder mens

Als we mensen leren kennen voelen we vaak meteen of het ok is of niet. Vooral hoogsensitieve mensen hebben hier extra voelsprieten voor. Het begin van een relatie in welke vorm dan ook is altijd open en vriendelijk. We hebben de neiging om voor nieuwe mensen het beste beentje voor te zetten, want we willen graag een positieve eerste indruk maken op de ander. Dit is heel normaal. Dat komt vaak voort uit het positieve gevoel dat de ander je geeft. Herkenning zorgt ervoor dat je je best doet voor de ander op zoek naar verbinding. In deze fase luisteren we nog vrij goed naar de ander, op zoek naar connectie.

Vergeten en herinneren

Bij een ruzie vergeten we vaak dat we in eerste instantie het goede in de ander zagen. Toch is het erg waardevol om hier af en toe bij stil te staan of jezelf hieraan te herinneren bij een conflict. Wat was het dat je zo in de ander waardeerde? Waarom ben je de verbinding met de ander destijds aangegaan? Dit kan je al helpen milder te worden en de zin en onzin van elkaar te scheiden.

Gedoe

Bij miscommunicatie verdwijnt langzaam maar zeker het mooie van de ander naar de achtergrond in jouw visie en je wordt steeds kritischer. Bij hoogsensitieve mensen lijkt alles soms ook dubbel zo hard binnen te komen en zij hebben de neiging om zich alles persoonlijk aan te trekken. Ook al probeer je gedoe te vermijden, je ontkomt er niet aan. Oneffenheden eden bij de ander vallen je steeds meer op en je houding ten opzichte van de ander veranderd, vanuit boosheid of onzekerheid, dat is om het even. Negatieve gedachten krijgen steeds meer de overhand. Dit wil je eerst niet laten blijken, dus krop je het weer op, waardoor de irritatie eigenlijk alleen maar groter wordt. We richten ons vaak op allerlei irrelevante details en verliezen de kern uit het oog bij onenigheid.

Begin bij jezelf

Mindful communiceren begint bij jezelf. Eerst jezelf proberen open te stellen voor je eigen ervaring. Wat is er dat je zo dwars zit in de omgang met de ander? Welke waarde is er bij je geraakt? Pas als je durft te erkennen wat hetgeen is dat je zo raakt, pas dan ben je in staat om het de ander ook op een normale manier te vertellen. Vaak voelen we ons in een conflict niet begrepen en daardoor worden we gekwetst. We gaan er (onterecht) van uit dat de ander toch zou moeten weten wat er precies aan de hand is en waarom. Dat is een misvatting. Je mag er niet vanuit gaan dat de ander weet wat jij denkt. Daarnaast is het soms iets anders wat je raakt en niet hetgeen waar je ruzie om maakt. Wees eerlijk naar je zelf en erken waarom je weerstand voelt. Leren luisteren naar jouw “nee” is ook erg belangrijk.

Luister, luister, luister

Voor je spreekt luister. Probeer te horen wat de ander wil vertellen, maar probeer ook door te vragen naar wat de ander niet vertelt. Bij een conflict hebben we de neiging om onszelf te beschermen en soms sterker voor te doen dan we zijn. Je kwetsbare kant laten zien aan iemand op wie je boos bent? No way! Helaas maakt deze houding het probleem alleen maar groter. Probeer oprecht, zonder oordeel, te luisteren naar de ander. Breng ook niet meteen je eigen stem in het verhaal van de ander. En vraag jezelf af waar de ander behoefte aan heeft?

Pas als je naar jezelf hebt geluisterd én naar de ander, pas dan is het wijs om te spreken. Probeer dan wel waardig te spreken. Vraag jezelf af bij wat je zegt: Is het vriendelijk? Is het waar? Is het helpend? Dat betekent niet dat je alleen maar lief en vriendelijk hoeft te zijn, maar het houdt ook in dat je eerlijk durft te zijn naar je eigen gevoel en grenzen kunt stellen die soms nodig zijn.

Wat je geeft krijg je terug.

Als je zelf een houding van vriendelijkheid en openheid aan kan nemen en dan ook nog kwetsbaar durft te zijn op hetzelfde moment, dan zul je merken dat dat in positieve zin wat doet bij de ander. Dat stemt de ander in het conflict milder en zorgt er tegelijkertijd voor dat ook jij gehoord kan worden. Hierdoor kunnen natuurlijk niet alle conflicten opgelost worden, maar wel veel onnodige misverstanden voorkomen worden. Blijf jezelf trouw, maar behandel de ander ook met respect.

4 REACTIES

  1. Dankje wel voor deze informatieve herinnering, als ik soms te ver ben gegaan in e negatieve en boze sferen dan lijkt of alles en iedereen tegen mij is en mij niet begrijpt terwijl juist het tegenovergestelde is en ik het nietcwil begrijpen en er voor open staat.
    Liefs leonie

  2. werkelijk prachtig beschreven en zeer heekenbaar èn ook nog eens actueel voor mij; ben een stille lezer, maar dit moest gemeld worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in