Trots vermeld ik in mijn net verschenen boek ‘Het Nieuwe Eten – Kookcoachboek’ dat ik door mijn natuurlijke eetstijl al jarenlang een gezond en stabiel gewicht heb. En prompt werd deze balans in het afgelopen jaar verstoord, waardoor ik een paar kilo mooier werd. Ik kwam erachter dat niet voeden belangrijk is, maar vullen.

door Anna Zeven

Leeg

Hoe kon ik aankomen terwijl ik zo zuiver en puur eet? Naast de praktische redenen als minder beweging, meer zittend werk (het lot van een schrijver), werkstress, kids dichterbij op school, een iets ruimer gehanteerde 80/20-regel enzovoort, is er één belangrijke reden aan te wijzen: ik was leeg. Leeg vanbinnen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik was net gescheiden, een co-ouderschap aangegaan en had me volledig gericht op mijn bedrijven en mijn boek. Ik sloot mij op in mijn cocon onder het mom van: eerst dit en dat af en dan mag ik weer leven. Dat ging een hele tijd goed. Ik had geen of nauwelijks behoefte aan sociale contacten, ik was lekker gefocust aan het werk, was veel te vinden in de sportschool en zat heerlijk in mijn eigen wereldje. Geen mannen, geen afspraken; rust aan mijn hoofd.

Gevuld gevoel

Totdat ik mijzelf er na een paar maanden steeds vaker op betrapte dat ik alweer naar de keuken liep om iets te eten te pakken. En – ik was voorzichtig begonnen met daten – het was erin geslopen dat ik stiekem toch wel behoorlijk obsessief op zoek was naar een relatie. Dat voelde nogal ongezond, kan ik je vertellen.

Omdat ik groot fan ben van introspectie en innerlijke groei onderzocht ik mijzelf en constateerde ik dat ik structureel een gevuld gevoel wilde hebben. Dit bereikte ik door de hele dag kleine beetjes te eten, zodat mijn maag de hele dag gevuld was. Zo voorkwam ik ‘leegte’. Tuurlijk, Anna…. Emotionele leegte kun je prima vullen met fysieke vulling… Yeah right! Ik had mijn eigen escape ontmaskerd en vanaf dat moment besloot ik het anders te gaan doen.

Het onderliggende mechanisme

Er stroomt onwaarschijnlijk veel liefde door mij heen, dat weet ik, dat ervaar ik, dat straal ik uit. Maar wat van die liefde beklijft, is er voor mij, is bestendig? Ik ontdekte dat de liefde die door mij heen stroomt vooral naar buiten is gericht en ik mezelf daar nagenoeg niets van gunde. Onbewust. Stralen vanuit een lege huls.

Mijn manier om hier verandering in aan te brengen, was door mezelf op alle momenten dat ik ook maar iets van liefde, dankbaarheid, genegenheid enzovoort voor een ander voelde te vragen: ‘En voel ik datzelfde voor mezelf?’ Waarop ik in beginsel moest constateren dat dat niet het geval was. Maar waarmee tegelijkertijd het mechanisme in werking trad dat er een heuse bodem in mij gelegd werd die alle liefde voor mezelf kon opvangen. Dat de liefdesstroom ook naar mij ging werd steeds vanzelfsprekender. Sterker nog: hij ging eerst naar mij en pas als ik overliep, ging hij over naar de ander. Stralen vanuit overvloed.

Het Nieuwe Eten - Kookcoachboek

Valkuil

Je kunt het zien als een valkuil. Een groot gat in de grond, waar je keer op keer intrapt of het ‘opvult’ met lucht. Alleen wanneer je het opvult met een gedegen vulling, hoef je er niet meer in te trappen. De valkuil zelf is niet weg. Je hebt hem wel opgevuld.

Binnen een week voelde ik me al ‘gevuld’. Zonder ook maar één hap te hebben gegeten. Ik voelde me compleet. Een partner is voor mij sindsdien extra. Ik ben al gelukkig, ook alleen. Dit maakt dat ik pleit voor vullen in plaats van voeden. Je kunt nog zo gezond en puur eten, maar als je emotionele staat van zijn uit balans is, raakt je lichaam ook uit balans.

Stel jezelf regelmatig de volgende vraag:

Iedere keer als je ook maar iets van liefde, dankbaarheid, genegenheid enzovoort voor een ander voelt, stel jezelf dan de vraag: ‘En voel ik datzelfde voor mezelf?’

Het Nieuwe Eten – Kookcoachboekbiedt een compleet programma om blijvend gezond te eten en telkens weer te kiezen voor het beste voor je lichaam. Het verleidt je dichter bij je eigen natuur te komen en biedt meer dan 360 makkelijke verantwoorde glutenvrije, koemelkvrije, suikervrije en vegetarische recepten. Inclusief afkickprogramma gebaseerd op de 12 stappen van de AA. Het enige boek dat een gezonde leefstijl daadwerkelijk binnen handbereik brengt!

Met deze recepten uit ‘Het Nieuwe Eten – Kookcoachboek’ wordt het voelen van liefde voor jezelf wel heel erg aantrekkelijk…

Regenboogdip met linzensmeersel

Voor 4-6 porties

Regenboogdip:

5 stengels bleekselderij

5 wortels in verschillende kleuren

3 kwarten van verschillende kleuren paprika’s

1/3 komkommer

12 cherrytomaatjes

Linzensmeersel:

240 gram gekookte uitgelekte linzen (zelf geweekt en gekookt of uit een potje – geen blikje)

5 eetlepels olijfolie

3 eetlepels tomatenpuree

1 teen knoflook

1 eetlepel paprikapoeder

1½ eetlepel za’atar (specerijenmengsel, verkrijgbaar in Midden-Oosterse winkels)

kruidenzout (naar smaak)

– Doe alle ingrediënten voor het linzensmeersel in een bakje en pureer tot een smeuïge massa.

– Snijd alle groenten in repen en leg ze op een groot bord samen met de dip(s).

Variatie voor linzensmeersel: ook lekker met een beetje citroensap, gemberwortel of verse koriander.

Het Nieuwe Eten

Raw appeltaartje

Voor 6-8 kleine stukken

Bodem:

20 gram walnoten (eventueel ten minste 12 uur geweekt)

½ eetlepel kokosmeel

1 theelepel biologisch vanillepoeder

snufje zout

1 dadel

1 gedroogde abrikoos

Het Nieuwe Eten

Vulling:

flinke hand rozijnen

125 gram appels

1 abrikoos

1 theelepel biologisch vanillepoeder

1 eetlepel kaneel

½ eetlepel amandelmeel of kokosmeel (optioneel)

– Doe de rozijnen in een bakje, giet er wat kokend water over en laat even staan.

– Bekleed een springvorm met bakpapier.

– Maal de eerste vier ingrediënten voor de bodem in de blender zo fijn mogelijk.

– Snijd de dadel en de abrikoos fijn.

– Voeg de dadel en de abrikoos toe aan het mengsel in de blender en meng tot een deegbal; voeg zo nodig wat weekvocht toe.

– Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg, druk het stevig aan en zet het in de koelkast.

– Doe alle ingrediënten voor de vulling in de blender en pureer ze fijn.

– Voeg wat amandel- of kokosmeel toe als het niet stevig genoeg is.

– Verdeel het appelmengsel over de bodem en laat even opstijven in de koelkast.

Koop bij bol.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Heb een tijdje een Magnus Tapping gedaan. Zo een tap op je voorhoofd (achteraf al een heel duidelijk signaal), onder je ogen, onder je neus en de rest van de landkaart laat ik ff weg. Stond in: In plaats van zoete drankjes kies ik voor zuurstof. Zuurstof in mijn…..enzovoort.
  Nou en ik voelde me toch een ruimte (lucht?). Na 3 weken tappen naar de tap in het cafe gelopen voor 3 flesjes cola. Zaaaalig! en met die lucht zat het ook goed want ik knalde het boerenbont van de muren!

  Alles wat troost voer is herhaalt zich ongezapig. Ale je kunt genieten van variatie (dat is de kracht) kun je het hele woord ongezond weg gaan laten. Maar we zitten ook in een ascentie tijd waardoor je soms als een ‘zwangere vrouw’ opeens trek krijgt in de gekste dingen die je lijf gewoon nodig heeft. Goed van dit artikel dat het onderscheid maakt tussen leegte opvullen of gewoon kanen waar je super trek in hebt.

 2. De conclusie die ik uit het bovenstaande trek, is dat je dit gezonde kookboek dus helemaal niet meer hoeft te kopen. Zonde van het geld. Je vult jezelf met positieve energie en klaar is kees. Je hebt helemaal geen hongergevoel meer!
  Een wel heel bijzondere manier om een (kook)boek aan te prijzen. Dat wordt vast een bestseller.

  • Ha Nelleke,

   Ik lag even in een scheur toen ik jouw reactie las! Maarre…als onverbeterlijke wijsneus wil ik toch een ingredientje toevoegen. Het nieuwe ondernemerschap van vrouwen is: maak een product dat niet nodig is maar toch aantrekt. Ja dat klinkt lekker wazig he? Veel vrouwen wilden juist hun leegte opvullen door bijvoorbeeld als ondernemer een product te ontwikkelen om hun honger naar erkenning te stillen. En dit kook boek is nog steeds een product dat te koop is. Maar het zegt juist niet: koop dit vanwege mijn banksaldo of omdat zielige ik zo nodig ZZP er moet zijn. Het voelt als een aangeboden optie en niet bedoeld als een ‘gat in de markt of de maag?”. Dat is wat vrouwen nu doen. Ik ontvang, ik geef door maar ik doe niet meer alsof ik zo uniek ben dan jij mijn product moet kopen om gelukkig te worden. Omdat dit om meer dingen gaat. Desalniettemin Nelleke, zit nog steeds te lachen om jou hoor. Dank!

 3. Rozijnen overgieten met kokend water…. dan is het taartje niet meer raw verder klinkt het , ga ‘m morgen maken! Voor de recepten, ook het linzensmeersel probeer ik binnenkort.

 4. Wat goed om te lezen, dankjewel!
  Zelf ben ik hier ook mee bezig.
  En ik word me bewust om iedere keer als ik ineens zin heb in iets zoets of minder gezond ik even wacht en ga zitten, mezelf vraag: wat wil je niet voelen, wat wil je ‘weg’ eten?
  Bijna altijd krijg ik antwoord en mag de emotie er ‘zijn’…..
  En soms geniet ik gewoon van een boterham met dik roomboter en pure hagelslag;-)…

 5. "Iedere keer als je ook maar iets van liefde, dankbaarheid, genegenheid enzovoort voor een ander voelt, stel jezelf dan de vraag: ‘En voel ik datzelfde voor mezelf?’"

  Dat vind ik een heel goede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in