Niet alles is goed

Ik zie me nog zitten, op de bank in de woonkamer. Het was weer eens wat anders dan in een gebouw, in een praktijkruimte mijn verhaal doen. Dit was in een huiselijke omgeving. Dat voelde me wel goed. We hadden net kennisgemaakt en ik was in de hoek van de bank gaan zitten. Zo kon ik de woonkamer inkijken, voelde ik de ruimte, die ik zo graag wilde hebben.

Hij liep naar de keuken om water voor de thee op te zetten. Het gesprek was nog algemeen; over het weer en de dag in zijn algemeen. Toen kwam zijn vraag; “Wat voor smaak thee wil je graag hebben, Diana?”
En mijn antwoord volgde net zo soepel als hij zijn vraag gesteld had: “O, kijk maar, dat maakt me niet uit. Alles is goed!” En daar stond hij. In een fractie van een seconde was hij de keuken uit komen lopen en stond hij in de woonkamer.
“Nee”, zei hij serieus. “Daar gaan we niet aan beginnen! Het maakt je wel degelijk uit, je hebt een smaak, een keuze, niet álles is goed!”

Het is denk ik bijna 20 jaar geleden dat deze woorden tot me kwamen en ik heb ze tot op de dag van vandaag meegenomen. Want ze zijn zo waar, ze raakten me toen ook zo diep.

Je hebt een keuze, je hebt een smaak. Niet álles is goed. Je mag nadenken over waar je zin in hebt, wat je wilt, of je het wel wil doen, of het voor nu is of voor straks.

Soms voelen we ons te veel en laten we de keuze aan een ander over. Een andere keer vinden we het wel makkelijk dat de ander kiest.
Daar is ook niets mis mee, om dat zo nu en dan te doen. Maar het is wel fijn als je bij jezelf ziet wanneer dat is, welke achterliggende reden heb je om het een ander te laten besluiten en voelt je dat voor dat moment ook goed? Je kunt het heel breed doortrekken op veel facetten van je leven. Waarom reageer je zoals je reageert?

Ik heb zijn zinnen meegenomen, mijn leven in. Ik spreek ze wel eens uit als mensen de keuze aan mij laten en vertel dan van mijn antwoord, daar in de woonkamer op de bank, 20 jaar geleden. Het geheel duurde nog geen minuut, maar het was voldoende, om me tot op de dag van vandaag bewuster te laten kiezen.

4 REACTIES

 1. ❤mooi, zeker voor iemand die, zoals ik, niemand in de weg wilt zitten. Maar het raakt mij ook diep. Zoiets kleins, maar zo waar. Mijn keuze is belangrijk. Thnx

 2. Het is soms goed om over dit soort dingen na te denken.

  Maar soms zijn mensen moe en dan vinden ze het fijn als andere mensen een keuze voor ze maken. Ookal gaat het maar om iets kleins.

  Soms zijn mensen ook onverschillig en hebben geen zin om moeite te doen.

  En soms zijn mensen bescheiden en willen vooral niet in de weg zitten.

  En dan heb je nog mensen die van een verrassing houden.

  Oja en mensen die ergens gewoon geen verstand van hebben en daarom iemand anders laten kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in