Onderzoek wijst uit dat Westerse manieren van meditatie en yoga ons ego juist vergroten, niet verkleinen. Dat laatste is normaliter de reden voor mensen om hiermee te beginnen.

Om over na te denken: Wat we ook doen en hoe spiritueel het ook is, het maakt ons niet beter dan anderen. Wat is de reden dat we ons beter willen voelen en willen voordoen dan anderen?

In een poging om de macht van ons ego in te perken en dichter bij onze geest en verbinding met het goddelijke te komen, zijn veel van ons gestart op een pad naar de verlichting.

Dit pad omvat meestal een proces van ontwaken tot de realiteit om je heen, zelfhulpboeken, plantaardige geneesmiddelen, yoga en meditatie; allemaal fantastische hulpmiddelen op je weg. We voelen dat we wijzer worden, meer verbonden en soms zelfs verder ontwikkeld dan de mensen die niet hetzelfde pad als wij bewandelen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een recent onderzoek gaat recht tegen deze benadering in en wijst uit dat populaire meditatie en yogaoefeningen je ego juist kunnen vergroten. Wie had dat gedacht?

We kennen allemaal wel wat spirituele typetjes die alles op een rijtje lijken te hebben: ze zijn toegewijd aan hun dagelijkse oefeningen en ze zijn altijd de eerste die je advies geven en uitleggen wat je fout doet en waarom je nog geen innerlijke rust hebt gevonden. Deze mensen hebben natuurlijk de beste intenties, maar het concept van beter zijn, boven anderen staan of verlichter zijn dan onze broeders en zusters op deze planeet is toch echt één en al ego! Het is erg makkelijk om in deze valstrik te lopen.

Toen ik voor het eerst ‘ontwaakte’, meer dan tien jaar terug, voelde ik me alsof ik zoveel kennis had die nog niemand anders zich had beseft. En ja, op die manier voelde ik me superieur aan veel van mijn leeftijdsgenoten en zette ik mezelf op een voetstuk. Dat deed ik niet expres, het gebeurde gewoon.

Sindsdien heb ik geleerd dat het moment waarop je denkt dat je alle antwoorden hebt en het allemaal snapt, precies het moment is dat je een stap terug moet doen en je moet realiseren dat je eigenlijk nog helemaal niets weet. Wat klopt voor jou, hoeft niet de waarheid voor iemand anders te zijn. We bewandelen allemaal een ander pad, maken een andere reis. Weliswaar naar dezelfde bestemming, maar niemand van ons is beter dan of superieur aan een ander. Het maakt niet uit hoe verdwaald sommige mensen lijken te zijn.

Het onderzoek

Het verslag werd online gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science. Onderzoekers stelden vast dat de Boeddhistische leer waarin meditatie je helpt om het ego te overwinnen in conflict is met een argument van William James, een Amerikaanse psycholoog, die zegt dat het beoefenen van welke vaardigheid dan ook een sterker gevoel van Zelf aanwakkert. De oefening om jezelf beter te maken doet dus precies dat: het laat je beter voelen, beter dan je was en in veel gevallen beter dan de mensen om je heen.

Er bestaat al veel bewijs voor de theorie van James, maar een team uit Duitsland besloot om het specifiek te testen op mensen die yoga en meditatie beoefenen.

De onderzoekers verzamelden 93 yogastudenten en evalueerden 15 weken lang het gevoel van versterking van het zelf. Dit deden ze op een aantal manieren. Eerst vroegen ze hoe de deelnemers zich voelden in vergelijking met de gemiddelde yogastudent in hun klas. Vervolgens vulden de deelnemers een lijst in waarmee narcistische neigingen worden gemeten, door ze een score te laten toekennen aan diepgaande zinnen, zoals ‘ik zal bekendstaan om de goede daden die ik zal verrichten’. Als laatste plaatsten ze de deelnemers op een schaal, afhankelijk van of ze het eens waren met beweringen als ‘ik heb op dit moment veel zelfvertrouwen’.

Volgens deze methode hadden de deelnemers een uur na hun yogaoefeningen een significant hoger gevoel van Zelf dan wanneer ze 24 uur niet aan yoga hadden gedaan.

Een ander onderzoek keek naar 162 mensen die meditatie beoefenden, verzameld via meditatiegroepen op Facebook. Deze deelnemers vertoonden vergelijkbare resultaten op het gebied van zelfvergroting als die uit het yogaonderzoek. Deelnemers moesten aangeven hoezeer ze zich konden vinden in beweringen als ‘In vergelijking met de gemiddelde deelnemer van dit onderzoek, ben ik niet bevooroordeeld.’ Het onderzoek toonde aan dat de deelnemers een hoger gevoel van zelfvergroting ervoeren in het uur volgend op de meditatie dan wanneer ze 24 uur niet hadden gemediteerd.Nieuw onderzoek suggereert dat ons ego groter wordt na yoga & meditatie

De mate van welzijn van de deelnemers werd ook gemeten, op twee manieren: algemene tevredenheid met het leven en het eudaimonische welzijnsgevoel, waarbij men kijkt naar tevredenheid over autonomie, persoonlijke groei, positieve relaties met anderen, een doel in het leven, control over de omgeving en zelfacceptatie. Onderzoekers zagen dat het niveau van welzijn omhoogging met zelfvergroting, wat suggereert dat het vergroten van het Zelf correleert aan een verhoogd gevoel van welzijn.

De onderzoekers concludeerden dat ‘het verstillen van het ego een centraal element is in de filosofie van yoga en Boeddhisme. Dat element, en de veronderstelde implicaties ervan, vereisen een hoge mate van verstilling en wordt vaak aangeduid als verklaring voor de positieve effecten van dit soort oefeningen van lichaam en geest. In tegenstelling hiertoe vertelt ons onderzoek dat dit soort oefeningen het zelf versterken en dat dit, op haar beurt, het welzijn verhoogt.’

Een andere theorie

Een alternatieve verklaring voor dit onderzoek suggereert dat de deelnemers de meditatie en yoga helemaal verkeerd benaderen. De deelnemers kwamen allemaal uit Duitsland en volgens veel academici hebben de verwesterde toepassingen van het Boeddhisme geen oog voor onzelfzuchtigheid, dat anders juist het doel is van deze oefeningen.

Je zou kunnen zeggen dat verwesterde versies van yoga en meditatie de oefening onbeduidend maken in vergelijking met de ‘puurdere’ vormen.

En nu?

Moeten we dan maar stoppen met yoga en meditatie of beoefenaars van deze technieken hard uitlachen? Helemaal niet! Dit onderzoekt wijst ons er duidelijk op dat, ongeacht of je yoga beoefent of niet, niemand beter is dan een ander. De activiteiten die we doen hebben daar niets mee te maken. Yoga en meditatie kunnen ons enorm helpen op onze reis en om tot het duidelijke inzicht te komen dat we wellicht nodig hebben, maar alleen om te onthouden dat we ons ego in bedwang moeten houden. Het is prima om een ego te hebben; iedereen heeft er een en je vindt het misschien niet leuk, maar je komt er nooit van af. Maar het is goed om jezelf te vragen of je yoga beoefent om je beter te voelen dan anderen, en als dat zo is, waarom dan?

We lopen allemaal op een pad om onszelf te ontdekken en we lopen allemaal met elkaar naar huis. We botsen allemaal op tegen uitdagingen, en sommige van deze oefeningen kunnen ons helpen om ons anders te gedragen in lastige tijden. Maar in werkelijkheid zijn we allemaal altijd al één!

Bewaar voor later op Pinterest:

Nieuw onderzoek suggereert dat ons ego groter wordt na yoga & meditatie

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

20 REACTIES

  1. Zou Yoga het zelf niet vergroten om het te leren kennen en het te facen en het daardoor te kunnen vernietigen? En dan ook, als je niet geboren bent op een bergtop in de Himilaya om daar de rest van je leven in lotushouding op zoek te gaan naar verlichting, maar gewoon in een dorp of stad in Nederland en moet functioneren in de samenleving zoals die is, zal je toch ook echt een sterk en bewust egobewustzijn nodig hebben, wil je je talenten neerzetten.

  2. De benaming ego of egoïsme, heeft een negatieve klank gekregen.
    Ik ben ervan overtuigd, als een ieder zich meer bezig zou houden met zichzelf en eigen verantwoordelijkheid toont, goed voor zichzelf zorgt, met voeding, beweging en bewustwordings gevoel ontwikkelen, we een compleet andere wereld zouden hebben en ja dit is te bereiken met elke dag mediteren en je eigenheid gaat zich dan ontwikkelen en dat zou wel eens over kunnen komen als ego.
    In deze wereld op moment, waarin we leven, met dader en slachtoffer, met vluchtelingen hulp, houden we slechts het dader/slachtoffer gebeuren instand, het klinkt confronterend en bij sommigen egoïstisch, maar iedereen heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid en niemand kan dit voor een ander mens op zich nemen, dan creeert men een schijn wereld met daders, slachtoffers en blijven de vluchtelingen komen en de ziekenhuizen vol en de mens wordt steeds zwakker en onverantwoordelijke en de verslavingen nemen toe
    Mensheid wordt wakker

  3. Best gedurfd om een dergelijk artikel te plaatsen. Het suggereert dat de weg van yoga en/of meditatie bekritiseerd wordt en op basis waarvan?
    Is welke vorm je ook gebruikt om je bewust te worden van het (je)zelf, gewoon oké? En daarmee ook welke waarnemingen / gedachtes en/of interpretatie daaruit voortkomen? Of ze nou ego genoemd worden of anders?

  4. Het Zelf is volgens mij niet hetzelfde als je ego.
    En wat is er mis met het ego. Je ego kan je helpen te manifesteren bv. En dat kan dus iets positiefs zijn lijkt me zo. Verder kan ons ego ons ook heerlijk voor de gek houden.
    Maar al doende leren we en ieder op zijn of haar manier en tempo.
    Wat voor de één de weg is, is het voor de ander niet.
    Laat ons gewoon ZIJN, zonder etiketjes en hokjesgeest.
    Wat voor de één yoga en meditatie kan bewerkstelligen , is voor de ander de natuur in en interactie daarmee, dieren en andere mensen ontmoeten.
    Alles is goed.

  5. Angst hoort bij het ego.
    En ik merk juist dat mijn angst afneemt na yoga.
    Wat ik overigens lekker thuis doe. Ben niet zo een groepsmens.
    https://www.zenzoekers.nl/ik-ben-geen-groepsmens-en-dat-is-oke/
    Goed artikel 😉

    En ik denk dat er 2 soorten mensen zijn die yoga doen.
    Waarvan de eerste, mogelijk een vergroter ego heeft.
    1 Mensen die het cool vinden, mee doen aan de nieuwste trend, en er een mooi figuur door willen krijgen. Mensen die zowieso meer gefocust zijn op uiterlijkheden in alles wat ze doen, dragen, kopen enz.
    2 Mensen die echt opzoek zijn naar contact met hun zelf of ziel of onderbewustzijn. Mensen die naar binnen willen kijken met liefde zonder oordeel om tot oplossingen, ideeën, inzichten enz te komen.

  6. Het onderzoek heeft vrij kort geduurd, een paar maanden maar. Het kan best dat wanneer iemand begin met yoga of meditatie die persoon dat best cool vindt en dat in eerste instantie het ego toeneemt. Het oplossen van het ego komt met de jaren. Ik ben wel benieuwd naar de uitkomsten van een onderzoek waarin yoga of meditatiebeoefenaars 10 jaar gevolgd worden.

  7. Ik ben het helemaal met het artikel eens en gezien enkele reacties hierboven klopt het ook. Ik heb zelf ervaren dat als ik geen yoga of meditatie in een groepje wilt doen, er allerlei argumenten komen waarom ik dat wel zou MOETEN doen. Vreselijk! Als je echt zo happy wordt van die groepsyoga, blijf dat lekker doen en blijf daar lekker happy bij en laat een ander ook zichzelf zijn, happy of niet happy.

  8. En alleen het ego reageert zo geërgerd, wanneer zijn vermomming als het ware zelf verraden wordt. Een spiritueel ego is ook gewoon een ego. Weer een schil van de ui, die het ware zelf bedekt. Een erg hardnekkige, want je lijkt zo goed bezig, maar desalniettemin: een laag van het ego.

  9. Gerda, ben het helemaal met je eens, net als met zoveel anderen hier. Het is duidelijk dat de onderzoekers geen notie hebben van wat precies het ego is en het ook verwarren met het Zelf. Spijtig dat zo een artikel deze technieken afdoet op deze manier. En dat is dan vooral spijtig voor diegene die niet weten wat yoga en meditatie is.
    Het is inderdaad zo dat je je heel wat beter voelt na Yoga en meditatie. Maar dat wil hoegenaamd niet zeggen dat je je beter voelt dan iemand anders.

    Iedereen die op een serieuze manier deze technieken beoefent, weet dat dit een pad is naar…, het is onderweg zijn, net zoals wanneer je reist. Je groeit onderweg en leert om steeds beter meester te worden van het ego. Ego is dus geen slecht iets, je hebt het net nodig om je van je Zelf bewust te worden. In het ego zetelt ook levenskracht, zonder ego ‘in zich’ waren we hier niet meer. Het is een hele weg naar Zelf-realisatie, waarbij je het kleine ego leert te overstijgen, maar wel heel bewust blijft van je Zelf. En daar zijn we allemaal naar onderweg, of je je er nu bewust van bent of niet. We gaan allen naar t zelfde doel.

    Fijne reis zou ik zeggen en ergens onderweg beseffen we ten volle de eenheid die we zijn.

  10. Wat Ingrid hierboven schreef spreekt mij aan.
    Via tussenpersonen om tot inzichten te komen is niet de weg voor mij.
    Vind het in alle rust gewoon thuis of in de natuur en alle raadgevingen volgen meestal via ingevingen, het juiste boek of de juiste bladzijde, dieren of een fijn medemens, etc.
    Yoga, meditaties, reiki en of mindfullness laat ik voor wat ze zijn.

  11. Dan doe je het niet goed juist door yoga en meditatie leer je dat we meer zijn dan vlees en bloed door het goddelijke te ontdekken, je ego zou daardoor eerder nederig dan groter moeten zijn.
    Je voelt je wel anders hierdoor en zou willen dat iedereen ontdekt wat jij al weet omdat het een groot wonder en zo bijzonder is en dring je het misschien een beetje op, het kan dan misschien overkomen als denken het beter te weten of al verder te zijn dan andere mensen.
    Men ziet yoga en mediteren helaas nog vaak snel aan voor zweverig of het opdringen van een ander geloof!
    Hopelijk gaan steeds meer mensen het ook proberen en kunnen we daardoor leren vriendelijker en met wat meer mededogen naar elkaar te kijken, je moet er wel aan toe zijn anders gaat het echt niet lukken.
    Het zou mooi zijn wanneer kinderen het al van jongs af aan kunnen leren bv op school dan is het voor iedereen heel normaal, maar dat zal nog wel even duren denk ik?
    Een van onze kleindochters heeft wat lessen mee mogen maken op school en vond het fijn om te doen.

    M.vr.groet,

    • Gerda, ben het helemaam met je eens, net als met zoveel anderen hier. Het is duidelijk dat de onderzoekers geen notie hebben van wat precies het ego is en het ook verwarren met het Zelf. Spijtitg dat zo een artikel deze technieken afdoet op op deze manier. En dat is dan vooral spijtig voor diegene die niet weten wat yoga en meditatie is.
      Het is inderdaad zo dat je je heel wat beter voelt na Yoga en meditatie. Maar dat wil hoegenaamd niet zeggen dat je je beter voelt als iemand a ders.

      Iedereen die op een serieuze manier deze technieken beoefent, weet dat dit een pad is naar…, het is onderweg zijn, net zoals wanneer je reist. Je groeit onderweg en leert om steeds beter meester te worden van het ego. Ego is dus geen slecht iets, je hebt het net nodig om je van je Zelf bewust te worden. In het ego zetelt ook levenskracht, zonder ego ‘in zich’ waren we hier niet meer. Het is een hele weg naar Zelf-realisatie, waarbij je het kleine ego leert te overstijgen, maar wel heel bewust blijft van je Zelf.

  12. Het ego wordt hier als iets negatiefs afgezet, je zou je superieur voelen, alsof ego per definitie niet goed is. Een goed onderzoek vóór dít onderzoek zou zijn geweest: Wat is ego en wat doet het. Dan was de conclusie wellicht anders geweest.

  13. Tegenwoordig word je bijna niet meer voor sérieux genomen als je geen yoga doet. Ik doe geen yoga, meditatie wel maar dan wel in mijn eigen rustige omgeving thuis…ik hoef geen lessen te volgen om tot mezelf te komen of om authentiek te zijn of om in verbinding te zijn met mijn medemens… Zonder te oordelen of te veroordelen… Gewoon empathisch zijn !

  14. Ik ben het met je eens Viooltje, meditatie brengt je dichter bij je “zelf” en het herkennen van je ego. Hoe dichter je bij je “zelf” komt, je innerlijke bron, hoe meer je die onvoorwaardelijke liefde gaat ervaren. En vanuit mijn ervaring gaat dat samen dat je voelt dat iedereen gelijk is. Als je onvoorwaardelijke liefde voelt hoef je je “zelf” ook niet te bewijzen, dat is het ego. Het voelen van onvoorwaardelijke liefde zorgt altijd voor een groter welzijn en acceptatie hoe het “nu” is . Vanuit je “zelf” maak je de kuiste keuzes, je ego verzet zich vaak. Meditatie brengt je dit inzicht en bewust”zijn”.

  15. Leuk artikel. Maar het hele punt van meditatie is toch je bewust worden van je ego en deze observeert. De bewegen en stuiptrekken leren doorzien en je niet op laten slokken erdoor. En niet het creëren van een nieuw beeld, het spirituele zelf/ego. Denk dat dat wel veel gebeurt. Het gaat juist om de rauwe en lelijke kant in jezelf erkennen en niet verbloemen met fluffy spirituele nieuwe overtuigen op jezelf plakken. Dat is het ego in actie;) dus het erkennen dat het ego hiermee bezig. Dat is het doel.

    Ik sta te springen om meer kritische artikelen! Want er is toch een hoop onzin.

  16. Volgens mij worden hier begrippen door elkaar gehaald? Het Zelf en het ego zijn naar mijn mening twee verschillende kanten van de mens waarbij het Zelf onze innerlijke bron is en het ego ons menselijke beschermingsmechanisme is. Reageren vanuit het Zelf doe je vanuit de onvoorwaardelijke liefde en reageren vanuit het ego is vanuit angst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in