Nieuw onderzoek toont aan dat sommige mensen zijn gebouwd voor empathie, bewustzijn en gevoeligheid.

Als Hoog sensitief Persoon hebben velen van ons zich hun hele leven al anders gevoeld dan anderen, maar weten niet zo goed waarom dit is. In sommige gevallen wordt ons door anderen verteld dat we anders zijn, meestal op een kritische, veeleisende manier. Ze zeggen: “je bent te gevoelig, te verlegen, waarom verberg je je hier, terwijl iedereen op dat feestje is?” Dit zijn maar al te bekende uitspraken die, ook al zijn ze goed bedoeld, er meestal voor zorgen dat een Hoog Sensitief Persoon zich in zekere zin niet geaccepteerd, niet gewaardeerd en dus eigenlijk gebrekkig voelt, waardoor zij snel belanden in een neerwaartse spiraal van schaamte, zelf-twijfel en een laag gevoel van eigenwaarde.

Wanneer we er wel in slagen om ons bewust te worden van onze sensitieve eigenschappen, is het nog best lastig om dit uit te leggen aan anderen, zodat zij het begrijpen en het serieus nemen. Voor sommigen klinkt het gewoon als een excuus om ergens eerder weg te kunnen, voor anderen zijn we gewoon aanstellers. In sommige gevallen krijgen HSP’ers een verkeerde diagnose, zoals ADD, depressie of een angststoornis. Proberen uit te leggen dat hoge gevoeligheid een aangeboren kenmerk is waardoor wij meer gevoelige informatie absorberen, die informatie meer intens beleven en emoties veel dieper voelen is niet makkelijk. Onszelf toestaan om het te accepteren en manieren vinden om ermee te leven is nog veel moeilijker.

Elaine N. Aron
Elaine Aron is de grondlegster van het begrip HSP. Zij is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika

Gelukkig hebben Elaine Aron en haar collega’s onlangs nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd, die als eerste bewijzen dat hersenen van hoogsensitieve personen duidelijk verschillen van anderen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat gevoeligheid gerelateerd is aan de activatie van hersengebieden die betrekking hebben op bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie, empathie en planmatige uitvoering. Wat dit betekent is dat Hoog Sensitieve Personen zich anders voelen en de wereld anders beleven, omdat we ook anders zijn. We reageren niet overdreven, we zijn niet over-emotioneel, we zijn niet té gevoelig. We zijn zo geboren en dit is gewoon wie we zijn.

Hoe kan deze informatie ons, als Hoog Sensitieve Personen, helpen? Het komt allemaal neer op acceptatie, bewustwording en actie:

Acceptatie

Accepteer jezelf zoals je bent. Laat niemand je wijs maken dat je te veel van dít of niet genoeg van dát bent. Je bent geboren met meer gevoeligheid voor je omgeving en meer bewust van de gevoelens van anderen. Hoe meer je erover leert en begrijpt hoe het je beïnvloed, hoe meer je zult ontdekken wat je nodig hebt om jezelf rustig, veilig, creatief en gelukkig te voelen. Hierdoor zul je jezelf meer gaan accepteren zoals je bent in plaats van jezelf proberen te veranderen.

Bewustwording

Hoewel veel aspecten van Hoog Sensitiviteit voor HSP’ers een strijd opleveren in de moderne wereld, zoals het gevoel overweldigd te worden door lawaai, drukte en de hoge snelheid van de maatschappij, zijn er ook positieve kanten aan deze eigenschap. Denk eens aan welke kwaliteiten versterkt worden door jouw sensitiviteit. Elk gevoelig persoon heeft zijn eigen sterke en minder sterke punten, zijn eigen individuele persoonlijkheid en iedereen wordt anders beïnvloed door zijn gevoeligheid. Wordt je bewust van wat je overweldigd en wat je rustig maakt, wat je creativiteit stimuleert en wat je gelukkig maakt. Maak er een prioriteit van om grenzen te stellen aan situaties die je belasten en besteed meer tijd aan dingen die je bevredigen en waar je energie van krijgt. Als volwassene is het belangrijk dat je zorgt dat er aan je behoeften wordt voldaan. Als je ze negeert, zullen anderen dit ook doen. Door je gevoeligheid te accepteren en je bewust te worden van je unieke vaardigheden kun je kiezen hoe je om wilt gaan met je gedachten, gevoelens en behoeften in plaats van gewoon te reageren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Actie

Weten dat je op deze manier gemaakt bent, betekent dat je de wereld speciale talenten en vaardigheden te bieden hebt. Het mooie hiervan is dat wanneer je de dingen doet waar je van houdt en gebruik maakt van de vaardigheden die je van nature bezit en deze inzet om anderen te helpen, iedereen hiervan profiteert. Dat is wat ons echt gelukkig maakt. Misschien voel je je wel vooral gelukkig als je tijd doorbrengt in de natuur en heb je ook een creatieve kant. Als je deze eigenschappen samenvoegt kun je je ontwikkelen als dichter of schilder. Of misschien heb je wel natuurlijke vaardigheden van empathie en kun je goed luisteren, dan trek je mensen aan die hulp nodig hebben. Misschien zou je dan eens na kunnen denken over een opleiding tot coach of hulpverlener in de gezondheidszorg.

Wat we ook doen, het is belangrijk om eerst onszelf te accepteren als een Hoog Sensitief Persoon, waardoor we rust en tevredenheid zullen vinden. Zodra we duidelijk hebben wie we zijn en wat we nodig hebben, dan kunnen we een zinvol leven voor onszelf creëren en kunnen we anderen onze unieke inzichten, capaciteiten, gevoeligheid en empathie bieden.

Relevante links:

Link naar de studie van “the highly sensitive brain: an MRI study of sensory processing sensitivity an response to others’ emotions”: “ hoe de hersenen van hoogsensitieve personen op andermans emoties reageren ” 

Meer artikelen over HSP

Boekentips voor Hooggevoelige Personen

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

20 REACTIES

 1. Dit is een artikel dat allesomvattend is wat mij betreft met betrekking tot hooggevoeligheid.
  Heel fijn om het zo te lezen en alles waar ik zelf voor sta en over denk.

 2. Ik sluit me aan bij Peter HSP vraagt om begrip voor jezelf dit kun je krijgen door zelfonderzoek en bewustZijn. Er is zoveel informatie te vinden over HSP wat je verder kan helpen. Denk hierbij aan internet, boeken, metgezellen, workshops/cursussen/opleiding. Je gevoel als HSPer is sterk ontwikkeld probeer hierop af te stemmen en deze te volgen. Als je in verbinding bent met jezelf kun je nagaan Wat je nodig hebt en ook hoe je jezelf dit geven.

  Zo heb ik eerst veel over HSP gelezen en eruit gehaald wat voor mij belangrijk was. Immers we zijn allemaal weer anders. Wat voor mij belangrijk is kan voor een ander heel anders zijn.

  Momenteel volg ik de opleiding effectieve intuitie die me zoveel over mezelf leert. Hoe je de energie en emoties van de ander bij de ander kunt laten, hoe je jezelf kunt beschermen en nog veel meer.

  Boekentips: boeken van Carolina Bont over HSP met mooie en bruikbare oefeningen. Carolina Bont heeft ook de opleiding effectieve intuitie ontwikkeld. Je kan ook een workshop volgen.

  Daarnaast kunnen edelstenen je ook ondersteunen in dit proces.

  Lieve allemaal alles is een proces kijk voor jezelf welk proces je wilt en kunt aangaan.

  Ikzelf had niet durven dromen dat ik ooit in mn kracht kon staan. Heb vele wegen bewandeld om te komen waar ik nu ben.
  Processen kosten tijd, inzet, liefde en moed gun jij dit jezelf?
  Ga er dan voor het zal je heel veel brengen.

  Een ander kan ons niet gelukkig maken dat kunnen we alleen zelf.

  Tot slot als je jezelf begrijpt (leert begrijpen) kun je naar je eigen behoeften en gevoel luisteren en hiernaar handelen. Je krijgt dan liefde aandacht en begrip van/voor jezelf waardoor je dit steeds minder van een ander nodig hebt.
  En: alles is energie wat je uitstraalt trek je naar je toe.
  Je zal merken dat er andere mensen op je pad komen die je begrijpen en waarmee je een verbinding voelt.

  Ik wens iedereen de wijsheid en moed toe om de reis naar jezelf te maken en dit uiteindelijk als avontuur te ervaren.

 3. Hallo Bart .

  Wat jammer dat je vrouw er zo mee geworsteld heeft .
  En dat ze niet alles kunnen doen met haar gave .
  Misschien is het niet de bedoeling dat ze er mee aan
  het werk gaat . neem mij niet kwalijk als ik het mis heb hoor.
  Het is vast een lieverd , u vrouw . dat gevoel krijg ik bij haar .
  Het heeft mij ook geblokkeerd . zeker weten .
  Ik heb veel moeten slikken , en durfden nooit iets tegen
  diegene te zeggen die mij niet correct behandelden.
  Meestal ging ik stilletjes heen , en liet mij niet meer zien.
  Maar op eens kwam toch de stille kracht noem ik het zelf
  op de proppen. na mijn 50 e jaar.
  Of het nou door de hormonen kwam . Of door het herhaarlijk
  vragen om hulp aan mijn gids.
  Ik voel mij sterker dan voorheen . en straal meer zelfvertrouwen uit.
  Ik ben nu 60 jaar . en ben zo blij dat er min of meer een einde is
  gekomen aan die onzekere Jannie .met mijn bange angstige buien..
  Altijd denken dat mensen over je praten in gezelschap . en dan lachen.
  Ik heb veel moeten mee maken in mijn fam . dood en ziektes
  zijn veel aan de orde geweest .
  Twee keer heeft mijn man een zware burn-out gehad . tegelijk
  het vroegtijdig overlijden van onze baby kleinzoon.
  Toch kreeg niemand mij om . mijn h s p werd mijn grote kracht .
  Ik heb het geaccepteerd . en weet dat mijn lichaam en geest
  gedijen in de natuur . en veel fietsen . niet veel mensen om mij heen.
  Jammer van die jaren dat ik nooit voor mijzelf durfden op te komen
  en bang was voor alles en nog wat .
  Maar ik doe ze in mijn bewaar boek die herinneringen . en beschouw het als een leerproces om te kunnen komen waar ik nu ben.
  Ik ben nu een blij en tevreden mens . nog heel veel h s p , maar
  net effe anders dan vroeger . sterker . niet meer om te krijgen.

  ❤️ Jannie.

 4. lieve mensen. JA , wat heerlijk om dit allemaal te lezen. Ik 'weet' en ervaar ook dit tot in mijn diepste essentie. Echter ik blijf worstelen met de niet geziene en gehoorde stukken in mij. Hierdoor kan ik mijn essentie niet leven en raak ik steeds weer in een vorm van dip. Hopeloos. Ook als er dingen in de familie voorkomen zoals een scheiding dan ervaar ik ieders pijn en ongeziene stukjes. Echter er kan/mag niet over gecommuniceerd worden. Ook heb ik last van het niet kunnen delen van zieleontwikkeling en invloed t.a.v. het innerlijk kindstukje m.b t. de kinderen (3 en 6 jaar). Het wordt gezien als bemoeiziek en men wil het zelf ervaren. Dat laatset is natuurlijk waar als het over de volwassenen zelf gaat. Maar als je een zo'n situatie ook je kindjes logmoet opvangen si een steuntje in de rug toch heel welkom zou ik zeggen.??!! Vooral als je geen idee hebt hoe de ziel van een kleintje in elkaar steekt en dat er dus een onzichtbaar stukje zit achter het zichtbare, wat je allemaal ziet(en waarnaar dan praktische oplossingen gezocht worden). Hoe kun je dan wat 'dieper' en meer steunend ouderschap verlenen.
  HELP. HELP. HELP. Inderdaad 'zien' en voelen HSP-ers meer en sneller. Ze leggen andere verbindingen die door 'buitenstaanders' vaak als vreemd gebrandmerkt worden. Immers het brein van een HSP-er werkt anders. Leuk om te weten, maar astig om te leven. Zeker als je zoiets pas op later leeftijd ontdekt.
  Warme hartegroet Carla.

 5. Het mooie van HSP vind ik, het klein kunnen kijken.
  En dingen eerder door hebben/ zien dan andere mensen zonder HSP.

 6. Dag Shennah, je zou kunnen overwegen om het energetisch in balans te laten zetten. Het is vaak reactie op reactie en daardoor bestaat er onbalans in situaties. Op elkaar afstemmen in harmonie, dit zal je rust geven en vandaar uit met meer zelfvertrouwen reageren.

 7. Klopt bart zo is dit ook bij mij. te hoog HSP soms word je uit gelachen. soms voel je gekleineerd door mensen die een stempel op je drukken.Altijd in de hoek onzeker zijn. terwijl je ook zoveel mooie s mag doorgeven/ de wereld is er nog niet helemaal klaar voor HSP.we moeten denken we zijn bijzonder .veel geluk voor je vrouw Bart

 8. Ik heb dit stuk over HSP heel zorgvuldig gelezen. Wat daar staat is een exacte omschrijving van hoe ik mijn vrouw zie. 5 mei word ze 62 en ze heeft haar hele leven daar mee geworsteld. Ze is een heel goed medium maar heeft door onzekerheid niet alles er uit kunnen halen.

 9. Invoelend de ander voelen, en ook gevoeld willen worden. Is dit niet zoiets als wederzijdse erkenning?!
  Ik ben in relatie geweest met iemand die naar mijn mening lijdt aan een NPS. Vanaf het begin heb ik gevoeld wat achter het afweermechanisme verborgen gaat zonder kennis van zaken.
  Inmiddels, na me intensief (noodgedwongen) te hebben verdiept, begrijp ik dat bijvoorbeeld spiegelneuronen van grote invloed zijn op de ontwikkeling van empathie in de hersenen, deels genetisch bepaald.
  Door de persoonlijke ervaringen als (misschien hoog sensitieve0 introvert intuïtief boven gemiddeld ontwikkeld door goed te hanteren. Referenties en oprekken van referentiekaders dragen in ieder geval bij in belangrijke mate om steeds meer tot mijn recht te komen.
  Kortom; spiegelneuronen blijken van grote invloed. Niettemin kan de geest hierop van grote invloed zijn.
  HSP! Je hebt meer van iets, waardoor je iets bent. Weer iets om te labelen!!!

 10. @wilfred lips,
  Klinkt heel leerzaam Wilfred, Ik ben zelf net 50 geworden
  en merk dat ik steeds meer vervreemd raak van de wereld om me heen.
  ik ben werkeloos sinds een half jaar en vereenzaamt zou graag horen wat jij geleerd heb. Ik ben super HSP er en partner ook:-).

  Groetjes Robin.

 11. Beste mensen,
  Heb het een beetje gelezen en ben zelf hsp we hebben erover dat anderen ons niet begrijpen….maar heb je wel eens nagedacht de mensen die wel om ons geven het er ook moeilijk mee hebben. Ikzelf run een soortstudio voor vrouwen waar ik mezelf kon ontwikkelen en dat goed en zeer zekers hiervan bewuster geworden maar privé situatie leven met nog een HSP’R is nog moeilijker hij is pas 17 en 3 graadjes erger als ik pffff helleepppppp. Ben radeloos. Met lieve groet Shennah

  leven

 12. Ik ben zelf hsp maar ik moet toch iets van commentaar op dit artikel geven. Want t woord empathisch klopt niet helemaal. Het feit dat je t allemaal voelt betekent nog niet dat je empathisch reageert. Het is op de juiste momenten er naar vragen en doorvragen. En in sommige gevallen ook juist afsluiten zodat je op het juiste moment kan reageren. Em als je als hulpverlener gaat werken is het heel belangrijk dat je je kan afsluiten ervoor. Want als je dit niet kan kunnen je cliënten en jezelf in de problemen komen.

 13. @Bernard van Wendel de Joode, de foto is ter illustratie van de zinnen die er boven staan.:

  “Als Hoog sensitief Persoon hebben velen van ons zich hun hele leven al anders gevoeld dan anderen, maar weten niet zo goed waarom dit is. In sommige gevallen wordt ons door anderen verteld dat we anders zijn, meestal op een kritische, veeleisende manier. Ze zeggen: “je bent te gevoelig, te verlegen, waarom verberg je je hier, terwijl iedereen op dat feestje is?” Dit zijn maar al te bekende uitspraken die, ook al zijn ze goed bedoeld, er meestal voor zorgen dat een Hoog Sensitief Persoon zich in zekere zin niet geaccepteerd, niet gewaardeerd en dus eigenlijk gebrekkig voelt, waardoor zij snel belanden in een neerwaartse spiraal van schaamte, zelf-twijfel en een laag gevoel van eigenwaarde.”

  De kwaliteiten van HSP worden verder op in het artikel benoemd

 14. Ja, en dan kan ik het toch niet laten iets over de foto bij het artikel te zeggen. Omdat ik mij eraan erger. Het is – wederom – een stereotiep beeld dat het begrip hooggevoeligheid moet illustreren voor de leek(?).
  Een – in ieder geval duidelijk lichamelijk – kwetsbaar meisje laten zien. IK vind het gemakkelijk en goedkoop. En het geeft mensen een vertekend beeld. Het beeld is namelijk sterker dan het woord. Dit beeld blijft de lezer beter en langer bij dan de tekst. En prent ze in dat hooggevoeligheid en kwesbare meisjes synoniemen zijn.

  Laat je niet in de luren leggen mensen. Hooggevoeligheid is niet iets van en voor jonge meisjes en (en eventueel) vrouwen. Of homo’s. Heteromannen zijn net zo (hoog)gevoelig als heterovrouwen. [I]Case closed[/I].

  Een hevig teleurgestelde HSP (die zijn hele leven al vecht tegen de gevoelige man als mietje).

 15. Yes, maar dit onderzoek zegt toch alleen DAT er bepaalde hersengebieden actief zijn bij mensen die hoog sensitief zijn en niets over dat er meer of minder activiteit is dat bij
  niet hoog sensitieve mensen? (wat dat ook zou mogen betekenen?)

 16. Ik ervaar relaties als zeer moeilijk. Hoe ervaren jullie dat en hoe kan ik hierin geluk vinden?

 17. @corrieschot,

  Corrie … HSP heb je niet, dat ben je!
  Begrip komt er pas als men het zelf begrijpt en dat ook kan uitdragen zonder er van uit te gaan dat anderen het kunnen begrijpen … Mooie levensles voor de HSP…
  XXX

 18. ben er, na een leven vol ellende, pas op mijn 48ste achtergekomen, toen ik van mij huisaerts eindelijk een antidepressivum kreeg. toen vielen alle stukjes van mijn puzzel op zijn plaas en sinds die gebeurtenis weet ik wat het is om gelukkig te zijn en wat ik eigl allemaal voor bijzonders in huis heb en ermee kan…ben nu 53 en ik ontdek steeds meervaardigheden, die nu echter voor mij en mijn omgeving niet meer zo beangstigend zijn, nu ik het een naam kan geven. als je meer info wilt, voel je vrij om me te mailen oid. ik zal je graag te woord staan.met vriendwlijke groet, wil

 19. heb dit al vanaf ik kon denken ,maar nooit begrepen door mn naaste van toen later wel door open en eerlijk te zijn ,dan kom je vanzelf je soort van 2 ling zielen tegen die ook het hebben en begrip tonen ,maar toch is mn leven ,ik ben al de 70 gepaseerd ,nog 1 grotevraag omdat er zo weinig begrip is voor hps ,dus moet je het er wel mee doen want de meeste vinden het een soort van bla bla ,doet vaak echt pijn voor je ziel !!wou er wel meer mee doen en dat gebeurd nu wel steeds meer ,en dat geeft een bepaalde vorm van zelfbescherming ,dus ben wel blij mee de media ervan ,thank,s gr corrie