DELEN

We leven in de laatste maand van het jaar en heel veel mensen zijn al bezig met het bedenken van hun nieuwe voornemens voor als het volgende jaar begint. Echter was 31 december niet altijd de laatste dag van het jaar.

Anders gezegd, er was een moment dat we onze maanden niet afstemden op onze kalender, maar op de prachtige maan die aan de hemel kwam en weer verscheen. Dat is ook waar het woord maan vandaan kwam.

Echter is de mens steeds mechanischer gaan denken en zodoende ook ons concept van tijd.

De kracht van de maanfase

De maan kent 4 grote fases met daarin 4 kleinere fases. Iedere fase heeft zijn eigen kracht en daarmee ook zijn eigen eigenschappen. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk om te weten in welk sterrenbeeld de maan zich bevindt, maar daar ga ik me in dit bericht niet mee bezig houden. Wel ga ik uitleggen wat nu de kracht is van iedere maanfase:

Nieuwe Maan

De nieuwe maan staat voor een nieuw begin. De maan is niet zichtbaar en voor mij staat dat als de symboliek dat niets vast staat en alles mogelijk is. Ik heb eens iemand horen zeggen dat tijdens de nieuwe maan God een oogje dicht doet.

Een perfect moment dus om nieuwe ideeën in de wereld te zetten en ze tot uitvoer te brengen.

Eerste Kwartier / Halve Opkomende Maan

In deze fase zul je merken dat je nieuwe gewoontes meer een gewoonte beginnen te worden en de eerste resultaten zullen al zichtbaar zijn. Dit is een fase van doorzetten en de halve maan zal je hier ook enorm bij helpen.

De energie is een energie die je hoop en vertrouwen geeft en het is belangrijk om hier dan ook daadwerkelijk in te geloven.

Volle Maan

Als de volle maan schijnt, dan geeft voor veel mensen onrust. Zo zijn er mensen die moeilijk slapen en dromen veel of hebben zelfs nachtmerries. Dit is ook altijd het moment dat er veel activiteiten zijn. Van oudsher is dit namelijk het moment dat er in de nacht licht was.

Op momenten dat de nacht het beste moment was om te oogsten, zoals bijvoorbeeld bij wortels, dan kon dat vaak alleen bij volle maan. Dit is dan ook het moment waarom volle maan bij uitstek het moment is om daadwerkelijk te gaan oogsten.

Laatste Kwartier / Halve Dalende Maan

De maan heeft bijna zijn ronde gemaakt en je zult merken dat deze maan veelal een overgangsfase is. Het thema wat die afgelopen maand speelde zal zich meer naar de achtergrond trekken en de ideeën voor de nieuwe maand zullen zich al laten zien.

Dit is een moment van reflectie en je klaarmaken voor de komende nieuwe maand. Wat ging er goed en waar mag jouw focus naar toe gaan? Waar mag jouw licht zich met de volgende nieuwe maan op laten schijnen?

Nieuwe Maan Ceremonies

Zoals ik al eerder vertelde is het traditiegetrouw vooral bij volle maan dat we ceremonies hebben en feesten vieren. Toch geloof ik dat ook bij de nieuwe maan er genoeg redenen te zijn om samen onze wensen, dromen en verlangens in de wereld te gaan zetten.

De komende Nieuwe Maan valt dit jaar ook nog eens gelijktijdig met de winterzonnewende en dit geeft dan nog eens een extra krachtige dimensie aan het geheel. Dat is namelijk het moment dat wij als aarde ons weer naar het licht draaien.

Dit is de reden dat ik op 21-12-2014 een Nieuwe Maan Ceremonie zal houden, speciaal voor jongeren tussen 18-30 jaar.
De avond start om 20.00 en eindigt om 22.00
Locatie: Biodanza Salon in Haren (Eindstraat 18, 5368 AT Haren)
Kosten: €10

Mocht je interesse hebben om deel te nemen? Vul dan dit formulier in:

 

Danielle Ploegmakers

 

2 REACTIES

 1. Met volle maan heb ik altijd last van
  Ik doe geen oog dicht.
  Onze twee nog jonge kleinkinderen
  Duidelijk ook, ze spoken dan behoorlijk..
  Dat is niet ongwoon lees ik hier.
  De maan heeft zoveel invloed op alles.
  Ik kijk er altijd met ontzag naar.
  Prachtig die volle maan en zijn magische
  Krachten.

 2. Misschien handig om even te vermelden hoe je eerste kwartier kunt onderscheiden van laatste kwartier.

  Als je van de maansikkel een P kunt maken is het 1e kwartier. De P verwijst naar “Premier” (frans voor eerste).

  Als je van de maansikkel een D kunt maken is het laatste kwartier. De D verwijst naar “Dernier” (frans voor laatste).

  Op de bijgeleverde foto is het dus laatste kwartier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in