nieuwe patronen

In een vorig artikel beschreef ik al hoe je kunt omgaan met het terugvallen in oude patronen, gedachten of emoties. In dit artikel wil ik het hebben over hoe je nieuwe patronen of gewoontes kunt inslijten en langzaam aan steeds meer kunt integreren in je leven.

Nieuwe gewoontes in je systeem krijgen

Er is een enorme variatie aan technieken, tips en meditaties beschikbaar om je te helpen meer in balans te komen of te blijven. Al die tips en technieken werken. De truc is om uit te vinden welke technieken bij jou passen en vervolgens er veel mee te oefenen zodat ze in je systeem komen en je eraan denkt op de momenten dat het écht nodig is.

Bijvoorbeeld: veel mensen merken dat het bewust gronden of aarden in hun lichaam en verbinden met de aarde een enorm verschil maakt in hoe ze de wereld ervaren. Als je goed gegrond bent is het veel gemakkelijker om bij jezelf te blijven en om niet omver geblazen te worden door wat er om je heen gebeurt of om beïnvloed te worden door wat andere mensen voelen, doen of denken.

Bewust ademen, jezelf gronden en daarmee terugkomen bij jezelf is een techniek die vrijwel altijd werkt. De truc is om er aan te denken op het moment dat je het nodig hebt. En dat wordt gemakkelijker wanneer je het al vele keren geoefend hebt op momenten dat het niet per se noodzakelijk was. Ik raad altijd aan om thuis te beginnen en vervolgens te oefenen in eenvoudige situaties. Denk aan huishoudelijk werk, in de supermarkt of tijdens een wandeling. Op het moment dat je het kunt toepassen in eenvoudige situaties, is de kans veel groter dat je er aan denkt in ‘noodsituaties’: die momenten dat je het echt nodig hebt. Dit geldt niet alleen voor gronden, maar voor elke techniek die je leert die je in je dagelijks leven kunt gebruiken.

Nieuwe keuzes maken

Een ander aspect van nieuwe patronen inslijten is het maken van nieuwe keuzes. Bijvoorbeeld ervoor kiezen om vriendelijker voor jezelf te zijn en je oordelen over jezelf los te laten in plaats van jezelf te veroordelen en boos op jezelf te zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het probleem van oude, ingesleten patronen is dat je zo gewend bent het op de oude manier te doen, dat je automatisch in je oude patroon glijdt, tenzij je een bewuste nieuwe keuze maakt.

Wat mij hierbij altijd helpt is het beeld van een kruispunt of y-splitsing. Ik stel mezelf dan voor dat ik op dat kruispunt sta en dat ik links af kan buigen zoals ik dat altijd gedaan heb, in de richting van mijn oude patronen, of ik kan rechtsaf buigen en het nieuwe pad inslaan. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat het linker pad een breed, goedgebaand pad is, en dat het rechterpad een smal, nog niet helemaal gedefinieerd paadje is.

Als ik voor mijn gevoel iets verkeerd heb gedaan kan ik ervoor kiezen om het oude pad te lopen en boos op mezelf te worden. Ik kan er ook voor kiezen om het nieuwe pad in te slaan en vriendelijk voor mezelf te zijn, mezelf te ondersteunen en het oordeel over mezelf los te laten. Als er iets te leren valt van de situatie kan ik daar bewust bij stil staan en het vervolgens loslaten.

Iedere keer dat je je bewust bent van je oude patronen, kun je je dat beeld van de splitsing voor de geest halen en heel bewust ervoor kiezen om rechtsaf te slaan en je nieuwe keuze te maken. Heb je het gevoel dat je eigenlijk al weer midden in je oude patronen zit, kun je zelfs in dat beeld even teruglopen naar de kruising en vervolgens alsnog de andere kant opgaan.

Als je visueel bent ingesteld is dit een hele krachtige manier om heel bewust een nieuwe keuze te maken en nieuwe patronen langzaam maar zeker in te slijten. Want hoe vaker je de nieuwe keuze maakt, hoe makkelijker deze wordt en hoe makkelijker deze toegankelijk is de volgende keer.

Ben je niet zo visueel ingesteld, dan kun je alleen het beeld van die splitsing gebruiken en vervolgens heel bewust nagaan welke keuze je hebt. Wat zou je in het verleden hebben gedaan? En wat kun je nu doen? Dat bewustzijn zorgt ervoor dat je ook weer bewust een nieuwe keuze kunt maken.

Realiseer je ook dat het inslijten van nieuwe gewoontes tijd kost. Rome is niet in één dag gebouwd en jij zult niet in één dag van je oude patronen en gewoontes verlost zijn. Het is een proces van elke keer opnieuw weer die keuze maken. Je zult terugvallen in je oude gewoontes, dat hoort bij het proces. Maar elke keer dat je bewust kunt kiezen voor een nieuwe manier van omgaan met jouw uitdagingen, elke keer dat je bewust kunt kiezen om iets te doen dat goed is voor jou, helpt je om die nieuwe keuze meer te integreren in je leven. Op een gegeven moment wordt het dan bijna je tweede natuur.

Gaan die oude patronen/gewoontes/angsten ooit helemaal weg?

Mijn ervaring is dat oude patronen, gewoontes of angsten meestal niet helemaal weggaan. Ze blijven altijd ergens aanwezig in je systeem en in de momenten dat je je kwetsbaar voelt is de kans wat groter dat je er zomaar ineens weer middenin zit. Je kunt echter steeds weer die andere keuze maken, liefst zonder oordeel. Op die manier zijn de oude patronen nog wel aanwezig, maar hebben ze veel minder invloed op wie jij bent. Ze zijn er wel, maar je kiest er niet meer voor. En dat is waar het om gaat. Ze hoeven niet helemaal weg. Jij bent immers krachtig genoeg om een nieuwe keuze te maken. Soms zul je weer even midden in de oude situatie zitten. Dat betekent alleen maar dat er daar nog iets te leren is voor je. Daar is niets mis mee en als je het oordeel daarover los kunt laten, kun je steeds sneller weer in je nieuwe patroon stappen.pad-lopen

Nu een vraag aan jou: welke nieuwe keuze wil jij maken? Wat zou je graag willen veranderen in jezelf? Ga na wat de ‘oude keuze’ was en wat jouw ‘nieuwe keuze’ kan zijn. Hoe ziet die ideale situatie eruit voor jou? Hier bewust bij stilstaan helpt je om die verandering in beweging te zetten.

Wil je delen wat je van dit artikel vind, laat dan hieronder een reactie achter

Het artikel over hoe je om kunt gaan met terugval in oude patronen kun je hier lezen: 

Dankjewel en veel succes!

Irene

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Duidelijk en praktisch en haalbaar, daar houd ik van. Het voelt zo beschreven niet als vechten tegen, maar werken met. Super, ga er meteen mee werken.
  Hartelijk bedankt voor het delen!
  Hartelijke groet, Marian

 2. Ik zou eraan toe willen voegen om eerst te kijken met een glimlach, met compassie, met liefde naar je oude patroon om vervolgens vanuit die liefde voor jezelf een andere keuze te maken.

 3. Keuzes maken is soms onvermijdelijk, geen keuze maken is ook een keus of je links,rechts of het middenpad bewandeld, accepteren van het pad maakt het een helend pad.
  Vele mensen vele methodes, fijn om te lezen en te delen.

 4. Dank je. Lijken me handige tips die ik zeker eens ga proberen! Gaat mijn humeur op sommige momenten zeker verbeteren volgens mij 🙂

 5. Wat mij hierbij altijd helpt is het beeld van een kruispunt of y-splitsing. Ik stel mezelf dan voor dat ik op dat kruispunt sta en dat ik links af kan buigen zoals ik dat altijd gedaan heb, in de richting van mijn oude patronen, of ik kan rechtsaf buigen en het nieuwe pad inslaan. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat het linker pad een breed, goedgebaand pad is, en dat het rechterpad een smal, nog niet helemaal gedefinieerd paadje is.

  Voor wie wil Zijn en op zoek is naar rust en evenwicht, is de Derde Weg (de Middenweg) het juiste Pad.

  • Volgens mij Lia, is er geen middenweg, het is het linkse of het rechtse pad. De middenweg is een weg vol twijfels die niet weet welke weg hij moet volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in