nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dit artikel beschrijft , in het algemeen, heldervoelen, helderweten , helderzien , helderhoren , en helderruiken.

En gaat uit van het gegeven (mijn ervaring) dat alle nieuwetijdskinderen heldervoelend zijn. Ik ben simpelweg nog nooit een indigo of kristalkind tegengekomen die niet heldervoelend is, in combinatie met of helderzien of helderweten, en vaak een mix van alle drie.

Ik ben zelf helderwetend, helderziend, helderhorend en heldervoelend.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Veel informatie “weet ik gewoon” , al ben ik daarin nog steeds aan het leren om te onderscheiden of ik gewoon iets denk, of dat het vanuit “de bron komt”. Vaak denk ik dat ik het denk, terwijl het “weten” is. Dat is een kwestie van op mijn gave vertrouwen wat een leerproces is voor mij.

Ik voel emoties aan,  of de energie wel of niet stroomt, en al helemaal of een persoon liegt, ik heb immers de zogenaamde indigo leugendetector. Omdat er zoveel door mensen gelogen word, om bestwil, of uit zelfbescherming, niet eens perse uit kwade wil , is me vaak door anderen (bijv. ouders, familie, leraren) verteld dat ik het onjuist had. Ik ben daardoor veel vertrouwen in mezelf en mijn “bullshitmeter” kwijt geraakt. Het proces van daar weer op vertrouwen is een lange weg met vallen en op staan voor mij, nog steeds. Al begin ik steeds meer op mezelf te vertrouwen.

Ik “hoor” engelen en gidsen, al willen ze graag dat ik beter luister :-), omdat ze me dan beter kunnen bijstaan.

Ook overledenen kan ik horen, al is het vaak zo dat ik korte stukjes hoor en vooral voel. Ik sta zelf nog niet erg open om entiteiten te helpen; wil voornamelijk met rust gelaten worden, en ik zie ze ook nauwelijks, waarschijnlijk omdat ik dat ook echt niet wil; al zie ik heel soms wat in mijn ooghoeken voorbijkomen, een soort van wolkjes, en  zie ik nu wel eens gezichten van overledenen. Je kunt volgens mij je gidsen vragen deze bij je weg te houden. Ook heb ik eens een spook kat gezien, een overleden kat. Bizar…Staart omhoog en een soort van doorzichtig, maar ook weer niet.

Ik hoor ook muziek die ik ken en bijbehorende teksten om mezelf en anderen te helpen. Ik hoor gedachten van anderen , al is dat vaak niet letterlijk, maar voel ik de energie die bij die gedachte hoort, waardoor ik weet waar iemand over denkt. Ik zie soms beelden , als video filmpjes, in mijn 6e chakra, vlak boven mijn ogen en wenkbrauwen, maar dat laatste niet zo heel vaak.

Soms voel ik bij dieren of ze ontstekingen hebben of andere lichamelijke klachten hebben, ook bij mensen ben ik gevoelig voor hoe ze zich voelen, of ze moe zijn, ik hoor heel veel in een stem. Bij mensen die ik goed ken, weet ik direct nadat ze één woord gesproken hebben hoe het met ze gaat, en vaak ook waardoor dat is.

Verder voel ik , sinds 1998, op allerlei plekken op mijn lijf, maar vooral mijn hoofd , soms allerlei delen (neus, ogen, lippen, oren, zijkant, voorkant en achterkant ) opgloeien, maar ik weet nog steeds niet wat dat betekent. JIJ?? 🙂

(Update: De achterkant van mijn achterhoofd associeer ik met vorige levens, trouwens)

Mijn eigen ervaringen met mijn “heldere kant” staan verder in diverse artikelen op dit blog beschreven, waaronder in Ben ik een indigo?, en “wereldwijd verbonden”

Nu dan het algemene gedeelte:

Heldervoelend:

een heldervoelend persoon voelt emoties, sferen en blokkades bij anderen aan. Heldervoelenden zijn daarmee ook hooggevoelig of hoog sensitief.

Heldervoelend zijn heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat deze verscherpte zintuig van het voelen het mogelijk maakt om anderen beter te helpen bij het benoemen en loslaten van emoties en blokkades. Nadelen zijn dat er vaak continu een hoge dosis prikkelingen is, waardoor het belangrijk wordt voor heldervoelenden om goed aan hun gronding te denken en aan het afbakenen van hun energiesysteem.

Maar er zijn ook nieuwetijdskinderen die andere “vormen van helderheid” in zich hebben:

Helderwetend:

iemand die helderwetend is, bevat een zeer hoog ontwikkelde intuïtie. Helderwetendheid is simpelweg wat de benaming zegt: het gewoon weten dat iets zo is, ook al is daar geen enkele rationele grond voor. Het voert echter verder dan alleen buikgevoel. Zij die helderwetend zijn, hebben toegang tot meer kennis dan de gemiddelde niet helderwetende mens, omdat het weten zuiver en diep is.

Helderwetendheid kan goed worden ingezet bij de begeleiding van anderen bij het loslaten van energieblokkades en het bieden van levens- en gezondheidsadvies.

Helderziend:

als iemand helderziend is, kan dit meerdere dingen betekenen. Een helderziende kan vaak in verleden, heden en toekomst kijken. Een helderziende heeft daarmee de beschikking over meer informatie dan de gemiddelde niet helderziende mens.

Helderziendheid kan zich ook laten gelden door scherpe interne (zesde chakra) beelden van andere werelden, dimensies of situaties, zonder dat men verdere informatie heeft over het verleden of de toekomst. Het is ook mogelijk om helderziende dromen te hebben.

Helderhorendheid:

Andere namen: paranormaal horen, helder horen, helderhorend

Helderhoren is het horen van geluid dat niet hoorbaar is voor de normale mens. Het is een geluid dat buiten het normale geluidsspectrum valt. Het zijn geen hogere of lagere tonen, maar ander soortige tonen. Iemand die helderhorend is kan dit opvangen. Het lijkt soms wel alsof het wordt ingefluisterd. Het hoeft niet altijd in de oren te zijn. Het komt ook voor dat het in jezelf gehoord wordt.

Iemand die helderhorend is, hoort vaak maar een deel of enkele van de onderstaande mogelijkheden van het paranormaal horen.

 • Doorkrijgen door middel van entiteiten

Rond (bijna) iedereen bevinden zich meerdere entiteiten. Deze helpen de persoon in kwestie en kunnen hem raad geven wanneer de persoon het kan horen. In deze wereld bevinden zich niet alleen welwillende entiteiten, ook kwaadwillende entiteiten bestaan er en die kunnen het verkeerde met je voor hebben en het verkeerde adviseren. Het is dus belangrijk om heel erg dicht bij jezelf te blijven en te evalueren wat er geadviseerd wordt. Wanneer een persoon ervaring heeft met het horen van geesten kan die een onderscheid maken tussen de kwaadwillende en goedwillende entiteiten.

Soms komen er wel eens (bv) entiteiten eventjes op bezoek en kunnen je dan gedag zeggen en je aandacht vragen door je naam te roepen. Iemand die z’n naam hoort weet dan dat die eventjes bezoek heeft en er iemand kijkje komt nemen.

 • Gedachtes horen (telepathie, gedachten lezen)

Het is zeldzaam, maar sommige mensen kunnen de gedachtes horen van andere mensen. Meestal is dit een dierbare of een naaste waarmee men een persoonlijke band heeft. Je hoort in je hoofd wat een ander denkt, het lijkt misschien alsof je het met je oren hoort, maar het zit echt in je hoofd. De eerste keer zal er afgevraagd worden wat die ander zei, maar die ander zegt niets gezegd te hebben. Voor het opvangen van gedachtes speelt afstand geen rol.

 • Innerlijk horen ~~~ uit je diepste binnenste

Andere mensen horen niet buiten de persoon, maar luisteren in zichzelf. Het verschil met helderwetendheid is in deze de bron van waar het vandaan komt. Bij helderwetendheid krijgt de persoon de informatie binnen vanuit een kosmische bron, terwijl het hier uit een innerlijke bron komt. De persoon gaat in zichzelf, bij het eigen innerlijke te rade hoe iets zit. Het is hierbij van wezenlijk belang dat de persoon zijn of haar eigen innerlijke vrij kan laten spreken zonder beïnvloedingen van de wil en het ego dat de persoon kan hebben.

 • Communiceren met bomen

Er zijn mensen die met bomen communiceren. Dit lijkt enigszins op innerlijk horen, maar hier ligt het verschil dat je niet met je binnenste communiceert, maar met een boom buiten jouw. Wanneer je communiceert, maak je contact met het bewustzijn van de boom. je hoort dan de boom in je hoofd en niet in je oren. Je vertaalt het dan zelf in woorden. Alle bomen hebben een individualiteit, maar tegelijkertijd maken ze deel uit van een collectief bewustzijn. Verschillende bomen hebben verschillende karakters. Behalve met bomen kan men ook met planten communiceren.

 • Geluidsexpressie

Hierbij hoort de persoon de stem van iemand anders en kan uit deze stem dingen herleiden. Wanneer iemand praat stopt de persoon er onbewust een heleboel emoties en energieën van zichzelf in. Wanneer de persoon bijvoorbeeld verbeelding heeft wordt dit ook meegegeven in de stem van die persoon. Door de stem draagt de persoon zijn verbeelding dan uit. Dit is het geval bij ieder gevoel en iedere karaktertrek. Ook wanneer de persoon liegt kan de andere persoon dit horen in de stem. De energie van het liegen wordt meegedragen in de stem en opgevangen in het oor. Deze energie vertaalt zich dan in het weten dat de andere persoon liegt. Het is ook mogelijk dat iemand juist hoort dat een persoon de waarheid spreekt (omdat de liegende-energie afwezig is in de stem). Met het luisteren naar de expressie (uiting) in het geluid, kan er meer uit de stem gehaald worden. Je hoort een stem en aan de hand van die stem kun je beschrijven hoe de persoon in elkaar zit.

Helderruikendheid:

Andere namen: paranormaal ruiken, helder ruiken, helderruikend

Wat een helderruikend persoon ruikt zijn niet de normale geuren die algemeen aanwezig zijn, maar energieën die in duidelijke geur worden omgezet. De persoon ruikt iets wat een ander niet kan ruiken. Waar de energie van wat er geroken wordt vandaan komt is niet altijd bekend. Het lichaam of een deel van het lichaam (ook ieder orgaan of gezwel) straalt energie uit (in de aura/uitstraling/energieveld van de persoon), wat opgevangen kan worden door een helderruikend persoon. Maar niet alleen het lichaam of delen van het lichaam zenden energie uit, alles zend energie uit.

Iemand die helderruikend is, ruikt vaak maar een deel of enkele van de onderstaande mogelijkheden van het paranormaal ruiken.

Welke mogelijkheden zijn er?

· Ruiken van ziektes

· Ruiken van tekorten

· Ruiken van de geur van een overleden iemand

· Ruiken van een geur dat iemand gaat overlijden

· Ruiken dat iets niet goed/gezond is

· Ruiken van dingen die je ziet

· Ruiken van ziektes

Wanneer een helderruikend persoon een ziekte ruikt bij een mens of een dier, ruikt de persoon de (negatieve) energie die het zieke orgaan of gezwel uitstoot of uitstraalt. Omdat bij iedere ziekte een andere energie wordt uitgestoten of uitgestraald kan hieraan de verschillende ziektes worden herkend. Wanneer je een bepaalde ziekte voor de eerste keer ruikt zal het moeilijk zijn om aan te geven wat het is, hoe weet je dat het klopt?

Het is bekend dat er honden zijn die kanker kunnen opsporen bij mensen door te ruiken. Deze honden zijn dan ook helderruikend.

· Ruiken van tekorten

Ieder mens heeft zijn of haar eigen basishoeveelheid van voedingsstoffen nodig wil het lichaam of de geest niets gaan mankeren. De hoeveelheid en de samenstelling van die basishoeveelheid verschilt per persoon. Ieder persoon heeft ergens anders behoefte aan. Het lichaam gaat minder goed functioneren bij tekorten (en ook tevelen) ergens aan. De energie van nodig zijn van bepaalde substantie (bijvoorbeeld een specifieke groente of fruit) zal zich dan gaan bevinden in de uitstraling van de persoon. De helderruikend persoon kan deze uitstraling waarschijnlijk dan waarnemen en de neus van de helderruikend persoon zal dan de energie van het tekort omzetten in een geur van een bepaalde substantie. Nu is het alleen nog zaak dat de persoon het goed interpreteert, wat er met deze geur bedoeld wordt.

Ook kan het voorkomen dat men een voedingsmiddel ruikt, dat aangeeft dat er opgepast moet worden dat er niet te veel van genomen wordt.

· Ruiken van de geur van een overleden iemand

Ieder mens heeft een bepaalde geur bij zich. Ook houden veel mensen van een bepaalde geur. Wanneer geesten aanwezig zijn kunnen ze zich kenbaar maken door de persoon iets te laten ruiken, wat die dan in verband met die overleden persoon brengt.

· Ruiken van een geur dat iemand gaat overlijden

Sommige helderruikende mensen kunnen als iemand gaat overlijden de ‘geur van de dood’ ruiken. In de dagen/weken/maanden voor de dood wordt er op energetisch niveau de mens los gemaakt van het lichaam. Bij dit proces van doodgaan komt er energie vrij, die door een helderruikend iemand kan worden opgevangen in de neus die het vertaalt in een unieke geur. Andere mensen ruiken deze geur niet. De persoon die in het proces van doogaan zit lijkt dan een geur bij zich te dragen.

· Ruiken dat iets niet goed/gezond is

Een helderruikend persoon kan bijvoorbeeld ook ruiken of iets goed is om te eten of niet. Bijvoorbeeld als de persoon roompaté in huis heeft gehaald. Roompaté heeft een vrij specifieke geur. Op een gegeven moment ruikt de persoon de geur van de roompaté dat de paté niet meer te eten is. Een ander persoon ruikt eraan, maar ruikt alleen de paté. De helderruikend persoon krijgt de geur van de substantie in de neus. Hierbij krijgt de persoon ook de energie van de substantie binnen via de andere sensoren in de neus. Zo “ruikt” de persoon dat het niet te eten is.

· Ruiken van dingen die je ziet

Een andere eigenschap die een helderruikend persoon kan hebben is dat hij/zij de geur ruikt van iets wat hij ziet. Wanneer hij bijvoorbeeld tv kijkt en daar beelden ziet van een stal, dat die dan de paarden ruikt. Beelden van zeewater en hij ruikt de zee. Of als een persoon gezien wordt dat hij dan de geur van die persoon op tv ruikt. Enzovoorts.

Helderproevendheid:

Andere namen: paranormaal proeven, helder proeven, helderproevend

Deze eigenschap is zeer zeldzaam en voor nu kan er alleen gegist worden wat het kan inhouden. Het zou heel erg op helderruikendheid kunnen lijken. Dit met name tot het proeven van tekorten bij mensen. De smaak is dan niet werkelijk aanwezig, maar de energie van het tekort in de uitstraling wordt dan omgezet op de tong in een smaak die voor de mens te begrijpen valt.

Iemand die helderproevend is, proeft vaak maar een deel of enkele van de onderstaande mogelijkheden van het paranormaal proeven.

Welke mogelijkheden zijn er?

· Proeven dat er iets niet goed/gezond is

· Smaak waarnemen van producten bij concentratie erop

· Waarnemen van vrijkomende afvalstoffen (> voorbeeld)

· Proeven dat er iets niet goed/gezond is

Wat een helderproevend persoon kan “proeven” is of hetgeen wat er tot zich genomen wordt, eten of drinken, goed voor hem of haar is. Bijvoorbeeld wanneer de persoon een slok neemt van water en dan proeft dat dit beter niet opgedronken kan worden. Dit poeft die persoon duidelijk terwijl er (in dit geval) geen smaak aan zit. Een ander persoon proeft ook, maar proeft gewoon water en niets geks.

Het hangt dus niet af van de smaak van het water. De tong van de persoon proeft gewoon de smaak en de persoon proeft met zijn of haar andere sensoren, die in de tong zitten, de energie van de substantie. Als de energie van de substantie niet bevorderlijk is voor de persoon, dan vertelt de energie dat aan de persoon.

· Smaak waarnemen van producten bij concentratie erop

Bij het lopen door de supermarkt concentreer je je op een bepaald product. Je neemt dan de energie van het voedingsmiddel binnen. Je proeft dan de smaak van het product. Waarschijnlijk trek je bij de concentratie de energie van het voedingsmiddel aan, deze wordt vervolgens waargenomen door de tong en dat wordt omgezet als een smaak. Je kunt dan waarnemen of een voedingsmiddel een chemische toevoeging heeft, zoet of zout is, of artikelen nog vers zijn, enzovoort.

· Waarnemen van vrijkomende afvalstoffen

De energie van de afvalstoffen die je bijvoorbeeld bij een massage loskomen kun je ook waarnemen. De energie hiervan wordt in dan omgezet in een smaak. De smaak van afvalstoffen is vies, het smaakt naar ijzer. Nu wordt er in dit voorbeeld afvalstoffen gebruikt dat tijdens een lichaamsproces vrij komen, maar er zijn meerdere processen die “te proeven” zijn

Gedeeltelijk overgenomen van www.leylijnen.com

vitaal water
vitaal water
vitaal water

44 REACTIES

 1. “Helderruiken”

  Ik ruik sinds jaren regelmatig “wierook”…ook al is die er niet.
  Frappant: sinds 5 maanden reageer ik heel heftig op “echte” wierook…zware urticaria

  Een teken?

 2. Hallo,

  Ik ben 17 jaar en ik denk dat ik er nog niet helemaal zeker van ben of ik nou paranormaal begaafd ben. Want ik voel wel emotie’s van andere aan en ook soms gedachtes. Maar nu wil ik weten wat ik dan ben precies…

  Gr Jack

 3. Hallo ik heet leona en jaren geleden heb ik psychotische verschijselen gekregen maar daarbij begon ik ook dingen op te vangen gedachten van andere mensen en steeds meer dingen klopten ook achteraf gezien zo ben ik bepaalde situaties een stap voor omdat ik al weet hoe bepaalde dingen gaan verlopen ook hoor ik mensen vaak huilen mensen die ik ken alleen geen vreemden vooral na de dood van mijn vader of ik hoor mijn zus haar kat roepen buiten .ja wat ik er verder mee aan moet ik weet het niet voel me er wel vaak emotioneel van . groetjes leona

  • Hey Leona,

   Heb je het spontaan of enkel wanneer je je in gedachte of gevoelens op mensen richt? Heb het zelf ook hel erg gehad een tijd. Nu is het beter. Ik heb gemerkt dat door te leren mijn gedachten te beheersen en me dus niet meer met anderen in gedachten bezig te houden dat het dan stopte. Kon ik tenminste terug rust in mijn hoofd vinden. 🙂

   Wat je er mee kunt doen zal zich mogelijk zelf wel duidelijk maken. Heb er ook lang mee gezeten. Werd er gek van. Heb geprobeerd het los te laten in het vertrouwen dat wanneer de tijd rijp is het wel duidelijk wordt.

   Ik zie het nu vooral als een middel om mezelf te ontwikkelen. Door bvb mij bewust te worden van mijn eigen eerder onbewuste gedachtenstromen. Het heeft me bewust gemaakt van de hoeveelheid energie dat ik continu weg gaf/geef en nu leer ik mijn grenzen ontdekken en is een zoektocht gestart hoe ik evenwicht kan vinden tussen geven en nemen. Voor jou hoeft het zo niet te zijn, maar waarschijnlijk zal het jou ook wel nuttig kunnen zijn.

   Liefs,
   Nele

 4. Ook hier weer een gevoel van herkenning!
  Er wordt hier precies omschreven hoe ik veel dingen ook zie.
  Wij zijn allen een. Een waarheid die mij al van jongs af aan heeft overtuigd. De aarde, elementen, dieren, mensen, energieen…wij zijn allen een.

  De omschrijving van helderweten. En weten dat iets van “de Bron” komt, treft mij. Ik omschrijf namelijk waar ik in geloof, namelijk een energie die ik letterlijk De Bron noem, altijd op deze manier aan mensen. Ik vind het heel mooi te lezen dat er meer mensen de oorsprong van alles met “de bron” aanduiden.

  Hoe meer ik hier lees, hoe meer dit een feest der herkenning is.

 5. Als kind is het begonnen,het gevoel dat er iemand ging verongeluken die dag.’savonds kregen we bericht dat mijn broer was omgekomen bij een ongeluk .dit was het grote begin,vele andere ervaringen zijn gevolgd.laatst nog mijn vader al half jaar ervoor kon ik het zien, voelen, proeven, ruiken,.het hele verhaal begon zich af te spelen,iedere keer weer heb ik dan zoiets van dat kan toch niet.maar helaas gebeurt het dan toch.op het moment heb ik het met ons moeder weerom beelden ,geluiden geuren van wierook enz…
  het gevoel dat ik dan weer denk dit kan niet omdat ikzelf het nog steeds vreemd vind.nu ik gelezen heb over die gevoeligheid kan ik me erin vinden en begrijp ik het ook beter.ik denk bij mezelf loslaten en zien wat er komt.maar het gevoel laat me niet los het komt steeds weer een verhaal vertellen.ik zal wel zien wat er komt en vertrouw op het leven.

 6. ontzettend bedankt voor dit artiekel. een poosje dacht ik dat ik gek was. niemand begreep me en voelde mezelf zo anders van binnen dan de rest. maar vlak voor de zomervakantie na een periode van dikke shit zei er een stem in me, mn intuitie om van alles op te zoeken over hooggevoeligheid. ik luisterde. er vielen zo veel dingen op zn plek van hsp zijn maar nog steeds was er te veel nog niet beantwoord voor me. een paar maanden later zocht ik verder en kwam er achter via deze site dat ik kristalkind ben. niemand weet het, niemand ziet het. ik trek mezelf veel terug maar weet eindelijk een manier om ermee om te gaan en deze dingen van dit artikel passen er perfect bij. bedankt! 🙂

 7. Goh, er is ineens zoveel meer duidelijk. Ik ben helderruikend, ik was er al achter dat t best apart isom je overleden opa’s en oma’s te ruiken, maar nu heb ik er ookeen naam bij. En met mijn HS, is het dus best heel goed mogelijk dat ik toch een Indigo kind ben, geboren in 1982.
  Fijn om te weten en verder te gaan in de ontwikkeling die langzaam op gang gekomen is.

 8. Dank je voor dit artikel, ik ga het nog een paar keer doorlezen maar ik leer er veel van. Ik heb pas heel kortgeleden ontdekt dat ik wel erg veel overeenkomsten heb met de Indigo kenmerken en sta pas aan het begin van het leer proces terwijl ik toch al wat ouder ben. Vooral het stukje over de ‘leugendetector’ is een eyeopener voor mij. Ik kon erg aan mezelf twijfelen als ik het gevoel had dat iemand iets anders zei dan hij bedoelde, om het zo maar eens netjes te zeggen. Dacht soms dat ik dus gek was. Nu weet ik beter, maar daar op leren vertrouwen zal nog wel wat tijd kosten. Ik blijf lezen en leren.

 9. Ik heb, ik denk de afgelopen maand, misschien 6 weken alweer iets mafs betreft het ruiken van geurtjes. Ik begon het eerst vooral bij mezelf te ruiken en bij alle mogelijke stoffen die een mens kan uitscheiden. Dus ik schaamde me dood en dacht dat anderen het ook roken.
  Maar ik ruik het bij allerlei dingen, gemaaid gras, sterk gekruid vlees (was in de supermarkt toen ze aan het koken waren), Ice Tea met groene thee extract (ik heb de fles weggegooid was te smerig voor woorden), bij andere mensen, eettentjes, Hoog Catherijne, weet alleen niet waar het vandaan komt. De ene keer is het sterker en de andere keer wat zwakker, ligt eraan hoe dicht ik bij de bron sta. Maar vies is het wel en ik heb gemerkt dat anderen het dus niet ruiken. Het lijkt op uien maar dan met heel veel zout ofzo.

  Ik blijf het maf vinden en van eten die die geur afgeeft blijf ik af, ik probeer meer water te drinken maar ik drink vooral groene thee.

  • @mulder,

   ik heb net een link geplaatst bij de reactie van Walter over helderruikendheid.

   Ik ken een paar mensen die dat ‘talent’ ook hebben (nou ja, talent, het is een soort geboorterecht). Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar internet is gewillig!

   Namaste:)

 10. Hoi , lieve mensen .
  Ik ben Walter ,ik ben een man van net 60 geworden.
  Hoewel ik nu heel erg èènzaam bent en ook allèèn woont en alleen voor controle bij mijn huisarts en internisten dan contact heb.vanwege mijn Diabete en mij mijn gehandicapt.
  Met mijn dochter, broers en zussen, ook met vele vrienden is door omstandigheden het contact verbroken.
  Hoewel ik in het begin wel erg veel heb aangeklopt bij hulpverlenende instanties werden deuren letterlijk voor mij dicht getrokken en geloof niet meer in menselijkheid.
  Maar waar het mij om gaat is dat ik een paar keer van mijzelf heb meegemaakt.
  Ik ben weinig ziek, maar een paar keer, kort geleden zelfs nog voelde ik mij erg ziek en misselijk , dat kan en vrij normaal. Maar ook de laatste keer dat ik mij behoorlijk ziek en misselijk voelde vond ik de aanwezigheid van de enge geur
  die ik rook een enge geur van de dood , ik kan dit enge geur niet echt omschrijven , het is erger en scherper als dat ik in de aula bij een open kist sta van iemand die overleden is.
  De volgende dag als ik wakker wordt en ik voel mij wat opgeknapt is dat lucht ook weer weg .
  Ik weet eigenlijk niet wat ik ermee moet , of men zal mij voor gek verklaren.maar ik kan er verder ook niks mee .
  Misschien dat iemand mij dat kan of wil verklaren.

  mvg: Walter uit Dordrecht.

  • @walter, ik móet zeggen dat ik er zelf geen ervaring mee heb.maar als ik Jou was ging ik er mee naar de huisarts. Ik denk dat dat een goed idee is, en hoop dat je dit doet. Groet, gordon

   • @Gordon, Hallo ,Gordon .
    Dank je wel voor je reactie .
    Ja om bij de huisarts erover te praten, ga ik mij voor schamen .Dat is eigenlijk mijn aard , omdat ik in het algemeen nog weinig vertrouwen in mensen heb.
    Ik was toen 13 jaar toen ik het ouderlijke huis
    verliet en ben gaan werken , in de binnenvaart als dekknecht.
    De reden was dan ook dat ik het niet meer kon uithouden thuis bij mijn ouders.
    In ieder geval vanwege mijn vader die mij altijd afranselde op mijn ontblote lichaam , waar ik dan een stoel boven mijn hoofd getild moest houden en dan ook de slagen moest tellen meestal tot 20 slagen.
    De brede militaire koppelriem of bamboe riet ook wel Sapolidie genoemd bij de indo`s.
    Als mijn vader een goede bui heeft , dan moesten mijn broers of zussen mij straffen om mij harde klappen te
    geven met hun vlakke hand .
    Buiten spel was er voor mij nooit bij, en naar school gaan was nog niet verplicht, ik moest maar 3 soorten kranten rond brengen dat was belangrijker dat gaf meer geld op, en zelf mocht ik niks van krijgen.
    En problemen, moest ik zelf oplossen , mijn moeder zei, of deed er nooit wat aan, en was bang voor mijn vader.En toen ben ik maar uit huis weggelopen in 1968 .Inmiddels is toen in 1970 mijn vader overleden , mijn moeder is mijn later toen op binnenvaart gaan opzoeken in augustus 1984, ik was toen intussen tijd getrouwd.
    Vreemd vond ik eigenlijk haar bezoek, ze wilde mijn verjaardag mee maken, maar ik ook vertelde ze mij ,hoewel mijn vrouw toen zwanger was, dat ze onze zoon of dochter de geboorte niet zal mee maken , In de paar maanden daarop in november overleed mijn moeder.
    Mijn dochter werd in mei 1985 geboren.
    Als ik alleen al naar mijn eigen broers en zussen kijk,beschouden ze me altijd al als een buiten beentje en laten ze helemaal links liggen en zouden nooit uit hun eigen contact met mij opnemen.
    Voorheen zoch ik ze altijd op , en dan voelde ik mij
    al als een vreemde en houdt het niet langer dan een paar uurtje en dan ga ik maar weer huiswaarts.
    Feestdagen , verjaardag delen ze nooit met mij.
    Ik heb me zelf altyd verwijten gemaakt dat alles wat fout gaat mijn eigen schuld is, dat mensen mij negeren , dat ik nergens welkom bent,dat ik ander niet lastig moet vallen met mijn problemen.
    Ik heb ook roblemen met mijn probleem want ik ben dan ook veel mensen kwijtgeraakt waar ik probeerde om met
    mijn probleem erover te praten.
    Ik doe aan het leven niks byzonders meer.
    En erover praten het is gewoon moeilijk voor mij.
    De huisarts knik meestal alleen en amen, en daar blijf het dan bij.
    Fijn het je toch te mogen mailen.

    Groetjes , walter uit Dordrecht.

    • Hoi Walter, ik wil er nog een keer op aandringen dat je jezelf serieus neemt en toch naar de huisarts gaat.Mij staat bij dat een doodsgeur ruiken kan voortkomen uit ziekte. Niet dat ik je bang wil maken, ik wil het niet ongezegd laten. Ik heb zwaar het idee dat het goed is dat je toch naar een arts gaat. ik begrijp dat je het niet makkelijk gehad hebt, en dat je je alleen voelt, maar vindt nou de kracht om je gevoel te volgen en antwoorden te krijgen… Iets uitsluiten via een arts is een goed begin. Jezelf als machteloos en weerloos zien helpt je niet. Met alle respect, Walter, help jezelf eens… Warme groet, Gordon

   • @Chandra, Hallo , Chandra ,
    Ja bedankt voor je reactie en voor de link , ik zal zeker daar ook op gaan kijken.
    Maar ik begrijpt er toch allemaal niks van, en staat er voor de rest ook niet bij stil.
    Ik doe in feite ook geen onderzoek in of zo , maar in feite was ik er bang in geworden doordat ik dat geur,
    al een paar keer dat aparte geur ondervind , zolang ik mij behoorlijk ziek voel .
    Het maakt ook helemaal niks uit waar ik mij dan op dat moment bevindt, de woonkamer, douche, gang of slaapkamer dat hele aparte enge geur van de dood dringt gewoon mijn neusgaten in.
    Ja en met de huisarts er over praten , ik weet dat ik gewoon toch niet serieus genomen zal worden, en dat de huisarts zoals bij elke probleem dan gewoon ja en amen knikt , en wie weet gemaks halve maar naar de psychiater verwijst.
    Ik weet zelf voor de rest wat ik ermee moet of kan.
    Ik heb deels van mijn levensverhaal dan ook nu weer naar Gordon zijn blog gestuurd.

    Nogmaals bedankt voor je reactie en groetjes;
    Walter uit Dordrecht
    Wat dat betekend, is dat mijn eigen doods geur waar ik dan ondervindt, wat houd dat geur in ik snapt er niks van.

    • @Walter,

     Goedemorgen Walter,

     Wat ik uit de tekst heb gelezen (van de link die ik je toestuurde) kan het verschillende dingen betekenen, het heeft geen zin om verschillende theorieen op te noemen van mogelijke ‘antwoorden’.

     Door hetgene wat je omschrijft, lijkt het mijns inziens op iets wat in disbalans is in je lijf. Het advies van Gordon om toch naar de huisarts te gaan (desnoods voor een algehele checkup) om je lichamelijke klachten te bespreken.

     Je hebt een heleboel dingen in je leven ervaren waardoor er ook geestelijk blokkades zijn ontstaan. Er zijn verschillende manieren waarop je lichaam dat kenbaar kan maken.

     Deze periode staat in het teken van grote veranderingen, zowel innerlijk als in de buitenwereld, wereldwijd.

     Nu heb je de kans om je oude (aangeleerde denkpatronen van vroeger) ‘ik’ achter je te laten en in balans te komen.

     Wellicht hebben andere lezers ervaring met helder ruiken en kunnen ze je daar meer over vertellen.

     Ik wens je de juiste inzichten toe, en dat je mag handelen zonder angst, ten goede van jezelf!

     Blessed be.

     Namaste,

     chandra

  • Gewoon eens de kaarten van mevrouw Lenormand leggen… ik heb hier al antwoorden gekregen die nadien wel een voor een uitkomen. Het is een denkpiste waard, in feite geloof ik er niet in… maar het is raar dat het wel elke keer uitkomt. Wat ik wel wil meegeven laat je er niet door leiden. Bekijk het van op afstand… een hsp’er kan dit makkelijker.

 11. Interessant.
  Ik had op google ingetikt ‘wat betekent het als je wakker wordt doordat je je naam hoort zeggen'(en er is niemand) en natuurlijk kom ik weer hier terecht(is door de jaren heen al meerdere keren gebeurd).
  Ik weet al een tijd dat ik een indigo ben.
  Mijn schilderlerares wees me erop dat ik de enige leerling was die met indigo wilde werken en toen ben ik dat gaan onderzoeken.
  Ik ben geboren in 1976,dus een vroege en onbegrepen indigo.Overgevoelig.Kan moeilijk mijn plek in deze maatschappij vinden.Heb er altijd behoefte aan gehad om me terug te trekken,omdat mensen van mijn energie eten(zo heb ik het altijd beschreven,haha) en dan word ik moe.Oftewel ik heb geen duidelijke grenzen.
  En dus ben ik al een tijd bezig,net als jij,om te onderzoeken wat van ‘mij’ is.Wat ik ‘weet’ en wat ik denk(analyseer).Mijn intuitie is over het algemeen heel sterk;ik heb bijna altijd gelijk,haha.Maar door een paar negatieve ervaringen kan ik totaal de weg kwijtraken.Bijv:
  Ik weet zeker dat iemand zo is,maar dan doet hij het tegenovergestelde,waardoor de puurheid weg is en het nep wordt en dan snap ik het niet meer.Daardoor ben ik dan teleurgesteld en ga ik twijfelen.Verbeeld ik het me maar?(dat zegt mijn vader al mijn hele leven;dat ik dingen verzin.Maar het blijkt wel altijd te kloppen,dat moet hij zelfs toegeven)
  Ik hoop dat je iets van dit vage relaas snapt;ik herken i.i.g. een heleboel in jullie verhalen en het is goed om te weten dat ik niet alleen ben.

  p.s. emilia:ik droom vaak over zwanen

  • Ik herken me totaal in je verhaal… geluiden komen heel sterk binnen, geuren komen heel steekt binnen, Pedersen noemt me over overgevoelig en doen net of ik van een andere planeet komt. Heb me altijd een buitenbeentje gevoeld en ben van het jaar ’73. DUS je bent niet alleen.. ik lees zo veel van de site, en heb nu eindelijk eens het gevoel dat ik thuiskom! Ik heb me altijd aangepast naar iedereen en pas besef ik we morgen zijn wie we zijn, NIET TWIJFELEN. We zijn hier met een doel op de aarde gezet!

 12. ik weet niet of ik helderwetend ben maar een goede vriend zegt van wel.
  dus ik voel en weet dingen voor dat het gebeurd.
  ik weet nog doen mijn zus uit de auto stapte en onze hond wou neer zetten.
  ik kreeg toen een rare en enge gevoel,dus zei ik dat ze hem niet moest op de grond zetten maar ja ze luisterde niet, liet hem los en hij ging er vandoor gelukkig luister hij goed en kwam terug.
  en er was ook eens dat ik op voorrand wist dat er een kleine kretsbommetje werdt gegooid,ik kreeg toen ook weer dat eng en rare gevoel.
  ik heb ook weer de laatste tijd rare dromen meestal komt er een kraai in voor…ik berijp die dromen gewoon niet.
  en raar genoeg gebeuren sommige van die dromen wel eens.

  • @emilia, een kraai is een boodschapper. Wat vertelt deze jou? Luister je wel goed (genoeg) naar de boodschappen die je krijgt? Kan ook een krachtdier zijn, deze kraai…

   • @Gordon, het lijkt dat de kraai wil dat ik hem volg.
    eerst zit hij me gewoon aan te kijken en dan vlieg hij weer ergens anders naar toe en wacht hij tot dat ik kom.
    maar meestal wordt ik dan wakker.

 13. Leuke, erg interessante site vind ik dit. En veel dingen, zoals over heldervoelendheid e.d., ook zo herkenbaar voor mij.

  Al heel vroeg in mijn leven (ik ben nu 47, maar voel me nog veel jonger) wist ik dat ik ooit in mijn leven enerzijds iets diep tragisch, maar tegelijkertijd ook iets heel bijzonders en unieks zou gaan ervaren. Het was slechts een gedachte die uit het ‘niets’ leek te komen vallen.

  En zo leerde ik op 9 oktober 2009, tijdens een opname op een gesloten ggz afdeling, mijn allerliefste vriendin Peggy kennen. Sinds haar overlijden, jl. februari, (ze leed aan Borderline en was, net als ikzelf, extreem hoogsensitief en had helaas omgang met een extreem narcistische levenspartner) is zij echter, als een onmetelijk sterke bron van energie, duidelijk voelbaar ,permanent in m’n direkte nabijheid. Sindsdien is er (dit gaf ze al aan tijdens haar opnameperiode) tussen ons sprake van een inmiddels regelmatig en vloeiend verlopend contact langs de weg van telepathie. Diep ontroerend en bijzonder…. Onlangs hoorde ik ook weer eventjes haar stemgeluid, toen ze m’n naam riep. Ze gelooft nog altijd (net als tijdens haar opnameperiode) in een nieuw aards leven enige tijd na de dood, maar dan wel gezien vanuit haar veel hogere staat van bewustzijn… De energie die ook daarbij voelbaar is, is zo zuiver, zo enorm krachtig en leidt, na een lange reeks van moeizame en gëisoleerde jaren, nu ook bij mij al langere tijd tot steeds diepere en onbegrensde vormen van Bewustzijn. We zijn al enige tijd “samen” bezig met een gezamenlijke website over e.e.a.”Website van Peggy en Boudewijn” (Google)

  Later zal ik nog wat meer hierover gaan schrijven onder de afdeling levensverhalen op deze mooie en veelzijdige site, waarvan ik vind dat deze erg veel goede informatie geeft, interessante ervaringen van andere mensen….

 14. @Gordon;
  Verder voel ik , sinds 1998, op allerlei plekken op mijn lijf, maar vooral mijn hoofd , soms allerlei delen (neus, ogen, lippen, oren, zijkant, voorkant en achterkant) opgloeien, maar ik weet nog steeds niet wat dat betekent. JIJ??
  Dat opgloeien wijt ik aan een ervaring die ik unlangs gehad heb, heb dit ook ervaren en dit gaf me vooral onrust… Echter sinds enkele weken geeft mij dit een gevoel van rust; een intens warm, gelukkig en blij gevoel door een botsing van verschillende, laten we zeggen invloeden… Naar mijn inziens, een stap naar een betere wereld 🙂

 15. Interessant.
  Ik weet niet of ik helderwetend ben, maar soms ´weet´ ik dingen al. Ik herken hier dan ook veel in:

  Veel informatie “weet ik gewoon” , al ben ik daarin nog steeds aan het leren om te onderscheiden of ik gewoon iets denk, of dat het vanuit “de bron komt”. Vaak denk ik dat ik het denk, terwijl het “weten” is. Dat is een kwestie van op mijn gave vertrouwen wat een leerproces is voor mij.

  Hoe leer jij dit? Ik heb soms de neiging om te denken dat mijn vooraf weten onzin is. Terwijl het vaak wel blijkt te kloppen.

  • @Anna, ik leer dit met vallen en opstaan. Weet je , ook dit leer ik vooral intuïtief, en ik vind het niet makkelijk om dit proces te verklaren; ik ben er beter in geworden bepaalde energieën “beter” te onderscheiden, bijvoorbeeld die in mijn kruinchakra, dat helpt me te weten of het binnenkomt. maar bij mij is het ook en vooral vertrouwen op mijn sterke intuïtie. Ik weet inderdaad veel dingen al van te voren, en voel dit ook in mijn lichaam, maar ga er vaak aan voorbij doordat mijn hoofd dingen graag wil rationaliseren of verklaren. Je moet niet vergeten dat we in een wereld leven waar veel gelogen wordt, mensen houden een boel dingen verborgen, vooral voor zichzelf. Ik heb een jeugd gehad waarin ik dingen aanvoelde, zag en wist, maar waar me verteld werd dat dat niet klopte. Nu leer ik steeds beter te vertrouwen op wat ik voel, zie en weet. Vertrouwen op mezelf, in mezelf, dat is het ongeveer….

 16. Hoi, hoi,

  Ik weet zelf al geruime tijd dat ik heldervoelend ben, alleen heb ik een probleem en dat is dat ik niet weet hoe ik mezelf af moet sluiten.
  Hierdoor neem ik veel dingen van andere mensen over, depressie, verdriet maar ook pijnen en dit kost mij enorm veel energie en zou dus moeten lernen hoe ik mezelf af zou moeten sluiten.
  Heeft iemand een tip die het uit kan leggen hoe ik dta zou kunnen doen?

  Groetjes,
  Esther

 17. Hallo,

  Ik heb in mijn leven al veel rare dingen meegemaakt. Ik heb een keer gehad dat ik iemand, recht in mijn oor “hoi” hoorde zeggen. Was dit mijn verbeelding of echt? En ik heb ook een keer gehad dat er iets of me afkwam een energie iets wat ik niet kon zien, een geest misschien, maar zonder dat ik hem zag wist ik gewoon dat het een man van een jaar of 30 was, wat was dit? Als er in een kamer is geruzied en ik kom vlak daarna die kamer binnen dan voel ik die negatieve energie. Ook kan ik pijn van anderen voelen, als iemand uit mijn omgeving bijvoorbeeld last heeft van zijn teen, heb ik meestal last van precies dezelfde teen. Ik ben nog maar een meisje van 14 jaar en vind dit best wel rare gebeurtenissen. Ben ik paranormaal begaafd? Krijg ik hier in de toekomst nog meer mee te maken?

  Groetjes.

 18. Ik heb best wel vaak voorspellende dromen (hoewel ik ze meestal meteen weer vergeet) maar als het dan echt gebeurt denk ik maar dat heb ik toch eerder gezien, en dan herinner ik mijn droom weer. Weet iemand miss een manier om die dromen gewoon te onthouden.(in plaats van ze steeds te vergeten)
  Daar zou ik heel dankbaar voor zijn.

  • @Patricia, schrijf ze in een speciaal droomschriftje/boekje en leg dat naast je bed. Als je wakker wordt, meteen schrijven. Ook kun je met jezelf afspreken dat je ze onthoudt (dat werkt écht) Misschien is er ook een onbewust stuk in je dat ze niet echt wil onthouden? Groetjes

 19. @ Gordon en just me,
  Tanx voor de tips ze zijn heel nuttig. jammer dat we niet kunnen chatten op deze site dat zou veel handiger zijn (voor mij altans gezien het feit dat ik pas 15 ben en hier bijna niks van weet) misschien een idee om de site te updaten 🙂 maja dat zien we dan wel.

  HEEEEEELLLL VEEEEEEEEELLLLLLL DANK EN GROETJES VAN MIJ 🙂

  • @Patricia, nou , wie weet komt dat nog , dat chatten…, maar ik denk het niet.

   Een reden dat ik mensen de mogelijkheid geef om te reageren is dat het waardevol is voor andere mensen om de reacties van een ander (nieuwetijdskind) te lezen.Om daar van te leren, of er herkenning in te vinden, of zich minder alleen te voelen, en zo nog wat redenen.

   Laten we afspreken dat als je er niet uit komt met je afschermen, beschermen, aarden enz. dat je me een mailtje kan sturen, zodat ik je daarbij kan helpen als dat nodig is,ok? Het e-mail adres staat op de contact pagina.

   PS. ahum…. De site updaten? weet je wel hoe modern deze is? 😉
   Groetjes, Gordon

 20. Mooie blog, wederom erg veel herkenning.
  Heb vrij veel ervaringen met entiteiten gehad,
  ook het heldervoelend zijn; “weten dat het “gewoon” zo is”.
  Moeilijke is nu alleen om de juiste weg te vinden om hier op een correcte manier mee om te leren gaan, en niet “geholpen” worden door iemand die verkeerde intenties heeft.
  Het doel is om anderen te helpen en ik ben er van overtuigd dat door deze eigenschappen we veel verder komen dan we zouden durven denken.
  Het enige wat nu rest, is meteen ook het moeilijkste,
  het juiste pad bewandelen om er te komen.
  (en echt, ik ben iemand die via 38 kronkels gaat terwijl iedereen rechtdoor gaat.Feit is wel dat ik er veel meer van leer 😉 )
  Deze site is een mooi medium om meer te leren over al die kleine dingetjes die “ik heb” en ze een plaatsje te geven zodat ik ermee verder kan.
  Bedankt Gordon 😀

 21. dit is echt heel handig . maar ik heb iets meegemaakt dat voor mijn doen heel raar was. ik had het gevoel dat iemand ( meer dan 1) door mijn mond tot mij praatte. dat ik helemaal geen controle had over wat ik zei. ze zeiden dat ik moest luisteren naar wat ze zeiden, dat ik me niet eenzaam moes voelen en dat ik het geluk ooit wel eens zou vinden .het voelde heel raar. Is dit wel eens vaker voorgekomen???

  • Hey Patricia,

   Ik heb het idee dat dit niet van een zuivere bron komt, en eerder van een donkere energie. Het moeten luisteren is een teken aan de wand dat dit niet vanuit liefde komt (bijvoorbeeld engelen). Een engel zal je nooit zeggen dat je iets moet (want je hebt de vrije wil om te doen wat je wilt).
   Ik vind het een negatieve boodschap die handig vermomd is als een positieve…. Engelen steunen je namelijk onvoorwaardelijk en vanuit pure LIEFDE

   Kortom, ik denk dat je zo gevoelig bent dat je open stond voor een negatieve energie en kan je alleen maar aanraden om daar over te leren…

   Alvast een paar dingen die je helpen: lees eens wat over energetische bescherming (er zijn goede boeken over), over aarden en jezelf afschermen. (en begin met aarden). Succes ermee, en vraag om hulp als je er niet uit komt.

  • @Patricia,

   sluit me volledig bij Gordon aan.
   Denk dat je tevens moet uitzoeken op welk(e) moment(en) dat plaatsvond en hoe je dit zou kunnen voorkomen.

 22. Hai Katrijn,

  Ik herken deels wel wat je zegt wat betreft de kleuren.
  Ik zie vaak (in mezelf) naast 1 algemene(?) kleur bij mensen ook vrij specifieke kleuren bij steden, dagen van de week, woorden etc. Ik voel dan vaak in hoe die stad/dag/mens/kleur voor mij voelt en zo kom ik wel op een betekenis voor mezelf. Kan je daar wat mee?
  Een tip om meer over aura’s en innerlijk waarnemen te ontdekken is het boek Licht op de Aura van Barbara Ann Brennan, dat boek geeft heel veel tekst en uitleg daarover. Ook wat betreft het ‘prikken’ van mensen zou je er misschien iets mee kunnen.
  Als je daar hinder van ondervindt, is het zinvol jezelf goed te gaan beschermen.

  Succes!

 23. Hey Katrijn,

  Allereerst bedankt voor je reactie.Ik ken het niet, het gevoel “prikken” van mensen, heb er ook zelf niet van gehoord. Ik hoop dat er iemand reageert die het herkent.

  Wat betreft de kleuren ben ik een beetje voorzichtig om jou te vertellen wat de kleuren betekenen die JIJ ziet.
  Het is denk ik belangrijk dat je het gevoel bij de kleuren gaat voelen/weten en dan zelf een eigen betekenis geven. De algemene betekenis van (aura)kleuren heb je al bekeken, volgens mij, dus nu kun je een stapje verder. Elke kleur heeft zijn eigen vibratie en die kun je ook aanvoelen. Je zou ook nog eens kunnen kijken of er workshops zijn die bij jouw gave aansluiten.

  Ik hoop dat er nog wat mensen reageren met hun ervaring
  Groetjes,

  Gordon

 24. Heeft ook iemand soms gevoel dat mensen ‘prikken’, meestal als er iets is weggesneden (prikken aan het hoofd was bij vrouw die tumor had weggehaald, hand was bij vrouw die vinger kwijt was door operatie). Onlangs weer iemand voelen prikken, maar weet niet waarom. twee vorige vrouwen hadden kanker, dus misschien voel ik dat wel? In ieder geval, ik kan daar eigenlijk niet zo veel mee want zit niet in positie om die mensen te helpen. Verder ben ik eigenlijk al heel lang op zoek naar de betekenis van kleuren, die zie ik dikwijls als ik aan mensen denk of aan mezelf. Het zijn heel specifieke kleuren en telkens dezelfde (groen, maar eerder geelgroen, fel geel maar donkerder dan citroen, dieprood maar niet donkerrood,diep blauw, paars maar niet agressief paars, oranje maar neigend naar bruin dus niet te geel, koel ijzig lichtblauw, fuchsia roze), maar vind zo niet direct wat ze willen zeggen en meeste kleurbeschrijvingen op het net zijn zo algemeen en weinig gedetailleerd. Dus als iemand ervaring heeft, zou fijn zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in