Samengevat: We hebben allemaal wel mensen waar we naar op kijken. En hoewel dat op bepaalde manieren ontzettend handig is, kan het ook bedenkelijk zijn als je ze als goeroe of influencer blindelings vertrouwd.
Om over na te denken: Welke personen (als je die hebt) zie jij als influencer waar je naar op kijkt? Merk je dat je automatisch alles steunt en gelooft wat ze beweren?

Ongeacht of je dagelijks gebruik maakt van het woord ‘goeroe’, hebben we allemaal wel mensen in deze wereld waar we naar op kijken – en met goede reden.

Andere mensen kunnen een van onze grootste inspiratiebronnen zijn, ze kunnen een van de meest behulpzame bronnen zijn als we hulp nodig hebben, en ze kunnen ons een heleboel tijd besparen door ons de ervaringskennis te geven over iets waar ze een schat aan ervaring mee hebben.

Maar zelfs iemand die je al die drie dingen regelmatig kan geven, naar mijn mening, kan voor sommige dingen of doelen wel een rolmodel zijn, maar zou nog steeds niet je goeroe moeten zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Voordat ik hier verder op in ga, moet ik misschien eerst het woord ‘goeroe’ definiëren. Volgens het woordenboek is de niet-spirituele definitie van het woord ‘goeroe’ een invloedrijke docent of populaire expert.

Ik heb het woord invloedrijk schuingedrukt gemaakt, omdat ik er op durf te wedden dat de overgrote meerderheid van wie dit nu leest veel vaker wordt blootgesteld aan de term influencer dan goeroe. En ik durf er ook op te wedden dat ten minste sommigen van jullie jezelf ook zien als influencer.

Of je het nu influencer of goeroe wilt noemen, de eerste reden dat niemand geschikt is om die rol voor iemand te vervullen, is dat we allemaal mensen zijn. Mens zijn betekent dat we allemaal fouten maken, dat we allemaal veranderen door de tijd heen, slechte dagen hebben, gefrustreerd raken en veel vaker ergens mee worstelen en met veel meer dingen worstelen dan we ooit zullen willen toegeven. Daarom stel ik dat niemand het allemaal heeft uitgevogeld en daarmee dus niet de kwalificaties heeft om te zeggen dat je moet geloven wat zij doen.

De tweede reden is dat ik geloof dat niemand een geschikte goeroe is, is dat in die relatie er altijd sprake is van iemand die van hun kracht ontnomen wordt. Je weet misschien van jezelf dat je lang niet al je zaken op orde hebt, maar je bent nog wel volledig in staat om te onderscheiden wat wel en niet goed voor je voelt. Dus neem gerust hun aanbevelingen over en probeer het eens, als je geïnteresseerd bent, maar doe dat met je eigen kracht en kritisch denkvermogen, en neem niet zomaar aan dat het fantastisch is (en, nog erger, het blindelings doorvertellen aan anderen), alleen maar omdat een jonge vrouw met 1,2 miljoen volgers dat zei. Jouw kracht moet je altijd intact houden, en hun kracht mag nooit het punt bereiken waarop ze drastisch en in één klap de meningen van andere mensen vormen.

De derde reden dat ik geloof dat niemand iemands goeroe zou moeten zijn, is dat elke bewering, visie, en mening die iemand deelt, gezien zou moeten worden als volledig losstaand van alle andere beweringen die die persoon tot dat punt heeft geuit. Hiermee bedoel ik dat iemand zich continu moet bewijzen. Ik zeg dit omdat het ontzettend makkelijk is voor iemand met machtslust om je vertrouwen en steun te winnen voor hele vage doeleinden, of door breed geliefd materiaal, zoals verhalen of muziek, anders in te zetten. Het ene moment houden we van de persoon die passie heeft voor het opruimen van de oceanen, en het volgende moment kopen we een hangerketting die ze een paar weken geleden in een Instagram-post droegen en aanbevolen. Ik wil niet zeggen dat íedereen een verborgen agenda heeft, maar wel dat we niemand tot het punt moeten laten komen dat we blindelings vertrouwen wat ze zeggen; dat is precies hoe een cult ontstaat… En we weten allemaal waar dat meestal toe leidt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Zoals religie een vervalsing is van realiteit, zijn er
  veel valse guru’s.
  Maar iemand die ooit met een echte guru te maken heeft gehad, weet dat deze tekst daarop niet van toepassing is.

 2. Bedankt voor dit artikel.
  Ik heb nooit geloofd dat verafgoding of aanbidding van een invloedrijk persoon,
  hetzij een popster, politicus, goeroe, je moeder of zelfs God
  leidt tot een gelukkiger leven en naar mijns inziens een illusie
  en je komt bedrogen uit.
  Zeker bestaan er zeer cabable hulpverleners, maar net wat je zegt
  we blijven mensen met feilbaarheden.
  We moeten het allemaal wel samen doen, maar niet je eigen kracht uit handen geven.
  Niemand heeft de ultieme waarheid in pacht.

 3. Op Netflix een aantal interessant docu’s te vinden die een andere kijk geven op deze, vaak narsistische, persoonlijkheden.

  Blijkt toch dat het ook maar gewoon mensen zijn met soms wel erg vreemde trekjes. Aandachtsgeil, sekspreditors en een opgeblazen ego.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in