DELEN
gert-schuitemaker
gert-schuitemaker
gert schuitemaker

auteur: dr. Gert Schuitemaker | Ortho

Minister Schippers besloot reeds dat vanaf 1 juli op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen niet meer mag staan waarvoor ze gebruikt worden. Vanaf 14 december is het de beurt aan voedingssupplementen. De Europese en dus Nederlandse overheid maakt voedingssupplementenfirma’s, uitgevers van gezondheidsbladen en journalisten monddood. Vanaf die datum is EU-regelgeving van kracht die uitingen over de werking van voedingsmiddelen en voedingssupplementen, zogeheten ‘gezondheidsclaims’, sterk aan banden legt. Het ergst is: dit alles staat op gespannen voet met de grondwet, met de vrijheid van meningsuiting en van pers. 

Wat ik hier in ORTHOmagazine schrijf kan direct als voorbeeld dienen. Zeg ik hier dat vitamine D bij verkoudheid werkt en staat er ergens in deze uitgave een advertentie met een vitamine D-voedingssupplement (zelfs zonder enige toespeling op de werking), dan kan de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; ‘warenwet’) een boete opleggen. Als u dit niet gelooft, wat ik me heel goed kan voorstellen, dan verwijs ik graag naar de website van de NVWA. Diep verscholen vindt u daar de informatie.

Wie de boete krijgt, is nog maar de vraag. Genomineerd zijn de adverteerder, Ortho Communications & Science als uitgever van ORTHOmagazine en ik als schrijver. Dus journalisten ook. In het journalistenvakblad Villamedia Magazine schreef journalist en ORTHO-schrijver Toine de Graaf een artikel onder de kop ‘De NVWA muilkorft journalisten’. Daarin legt hij haarfijn uit hoe absurd het allemaal is en aan welk gevaar de journalist zich blootstelt.

Voedingssupplementenleveranciers, en ook uitgevers en journalisten dus, mogen een concreet voedingssupplement op geen enkele manier in verband brengen met een ziekte, als er ergens in hetzelfde tijdschrift of dezelfde krant een advertentie staat met het betreffende supplement.

Dat heet een ‘medische claim’ en zou een supplement tot geneesmiddel bombarderen. Sinds 14 december zijn daar nu de ‘gezondheidsclaims’ bijgekomen.

Daarvan zijn er slechts enkele goedgekeurd, bij voorkeur in orakeltaal. Neem bijvoorbeeld die van vitamine D (zo krijgt u een indruk):

 • ‘Vitamine D draagt bij tot de normale opname/het normale gebruik van calcium en fosfor’
 • ‘Vitamine D draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed’
 • ‘Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten’
 • ‘Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale werking van de spieren’
 • ‘Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale tanden’
 • ‘Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’
 • ‘Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces’
 • Noot: ‘Vitamine D versterkt het immuunsysteem’ is als claim absoluut verboden.

Zo zijn er slechts 222 gezondheidsclaims goedgekeurd. Ondanks vele duizenden wetenschappelijke publicaties zijn door de EU-autoriteiten de meeste verzoeken van fabrikanten voor een gezondheidsclaim afgewezen.
Onder het motto: onvoldoende bewijs. Jawel, door extreem rigide eisen te stellen, volgens de normen die aan patenteerbare medicijnen worden gesteld. En dit alles gaat nog verder …

Zelfs ‘antioxidant’ voor coënzym Q10 of ‘probioticum’ voor een probioticum mag niet genoemd worden. Zeker niet op het etiket (!), in folders of op de website. Deze termen zijn te veel gerelateerd aan de werking van het product en worden daarom door de EU-autoriteiten als misleidend beschouwd. Ook ik mag hier dus niet zeggen dat coënzym Q10 een antioxidant is, als er elders in deze uitgave een coënzym Q10-advertentie staat.

vitamine-dWettelijke handhaving van dit alles? Uiteraard kan de NVWA niet alle etiketten, folders, tijdschriften, kranten en websites lezen. Maar klikken, in de betekenis van ‘aangeven’, helpt. Met een tip gaat de NVWA beslist aan de slag, zo laat het weten aan De Graaf. Waar de NVWA de grenzen trekt, is onduidelijk. Willekeur dus en grote rechtsonzekerheid. Misschien is dat ook wel de bedoeling. Het kan iedere betrokkene – fabrikant, uitgever of journalist – overkomen. En ik verzeker u: de boetes zijn niet misselijk en kunnen in de tienduizenden euro’s lopen, zeker als het een medische claim betreft.
Het is een mix van Europese bedilzucht (onder het mom van de burger beschermen tegen misleiding) en obstructie – de reden laat zich gissen – om diezelfde burger te beknotten in zijn vrijheid om zelf iets voor zijn gezondheid te doen. De orthomoleculaire geneeskunde (voedingsgeneeskunde!) wordt zo effectief van hogerhand belemmerd.

Geneeskrachtige kruiden komen ook nog aan de beurt… Zo wordt de weg naar de huisarts gestimuleerd om daar met een recept de deur uit te gaan. Of is dat juist de bedoeling?
Als u dit verhaal heeft gelezen, vindt u het waarschijnlijk niet direct het meest spannende verhaal. Het onderwerp is niet ‘sexy’. Dat is – denk ik – ook waarom dit allemaal in verborgenheid plaats kan vinden. In Europa. In Nederland. Ernstig!

door Dr. Gert E. Schuitemaker
1 december 2012

Bron: www.ortho.nl

13 REACTIES

 1. Inmiddels is het zover gekomen dat op de verpakking en bijsluiter van vrij verkrijgbare homeopatische geneesmiddelen geen naam of ziektebeeld meer mag worden vermeld. Voor meer info wordt de klant dan verwezen naar apotheker of drogist of moet hij het doen met zijn eigen geheugen. In het slechtste geval zit men thuis later met een medicijn waarvan met niet meer weet waar het voor diende.
  Terwijl de strijd tussen medische wetenschap en alternatieve geneeskunde onbekommerd door woedt, blijkt dat de patient zoals zo vaak het meest de dupe hiervan is. Wij worden weer afhankelijk van wat drogist of apotheker ons wijs wil maken (en geloof me, die zitten er ook wel eens naast!) en hebben geen recht meer op volledige schriftelijke informatie over hetgeen wat we kopen! Woedend word ik hierom.

  • @Anjo Groenheiden,
   Jammer dat je hier woedend om wordt… Dat vreet zoveel energie, hoewel ik je standpunt zeker begrijp.
   Woedend op het systeem zijn (of worden), of BUITEN het systeem gewoon je Rechten op Vrijheid claimen volgens de UVRM? Weinig mensen kennen de wet, zo blijkt!
   In 1739 is er een Internationaal verdrag getekend door de Nederlandse Staat en artikel 94 van onze grondwet zegt;
   Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties

   Verdiep je eens in;
   – de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM – getekend door de Nederlandse Staat)
   – het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR – getekend door de Nederlandse Staat)
   – het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM – bindend voor alle lidstaten)

   E.e.a. heeft erin geresulteerd dat wij (Light Miracles) gewoon op het etiket vermelden wat voor ons goed voelt en wat voor de lezer/gebruiker te begrijpen is.

 2. Nu is men gedwongen om over de grenzen heen te gaan.Wat indicatiestellingen zijn kan men bij onze oosterburen gemakkelijk te weten komen.Ook het verkrijgen van diverse artikelen is bij hun veel makkelijker.Zelf zijn wij in staat op een voortreffelijke wijze door middel van het Medea systeem homeopathica te maken.De testen over de zuiverheid waren dermate dat het homeopaticum nog zuiverder was dan het origineel.

 3. Het is al heel lang buitengewoon jammer dat de gevestigde medische wereld niet wil samenwerken met wat alternatieve manier van kijken naar geneeskunde genoemd kan worden. (individuele uitzonderingen zijn er gelukkig ook nog) Maar welke belangen zij er nu mee gediend om systematisch allerlei vormen van alternatieve geneeskunde de nek om te draaien. Zou de lobby van farmaceutische industrie werkelijk zo krachtig zijn dat ons de vrije keuze van geneesmiddelen langzaam maar zeker wordt ontzegd?
  De Europese wetgeving is hier duidelijk in de fout gegaan. En dat in een tijd waar verouderde vormen hun betekenis aan het verliezen zijn.
  Hoe krijgen we het gesprek tussen de gevestigde medische wereld en die van andere, buiten dat kader denkende mensen toch op gang? Wie het weet mag het zeggen.

  • @Peter Staal,
   Inmiddels wat verder met onderzoek, en wat blijkt:
   Want, zoals wellicht bekend, deze nieuwe wet staat op gespannen voet met de grondwet, met de vrijheid van meningsuiting, en tevens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM – getekend door de Nederlandse Staat) – het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR – getekend door de Nederlandse Staat) – het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM – bindend voor alle lidstaten), daar onze zelfbeschikking wordt belemmerd, zowel die van producent, als die van de gebruiker.

   Misschien een leuk item voor een TV-programma?
   Ik kom er door onderzoek nu achter dat er veel van onze wetten, waaronder de ‘Wegen Verkeers Wet”, Regels van het RDW, en vele andere commercieel ingevoerde wetjes allemaal in strijd zijn met het bovenstaande.

   Hartegroet,
   John

   • @John Breukels,
    Ja Peter, en om die reden groeit het aantal Nederlanders, Vlamingen en overige Europeanen, die middels een paar stapjes hun “Vrijheid en Mens-Zijn” hebben terig geclaimd bij het Staatshoofd.

    Er is een wettelijk rechtsgeldige procedure voor, maar we zullen het wel zelf moeten doen!!!

 4. En waar blijft het recht van de patient om ZELF te bepalen of en welke behandeling en medicatie hij wil?’ De overheid’ zit namens ons kiezers op een plek in Den Haag. Het lijkt er steeds vaker op dat men dat vergeet……….
  Door te verbieden aan te geven waartoe een homeopatisch medicijn/ voedingssupplement dient wordt het pas echt onveilig gebruiken!Of was dat nou net de bedoeling van deze wet? ( met dank aan de vereniging tegen kwakzalverij)

  • @Emmy, Lieve Emmy, daarom is het niet raadzaam om te wachten totdat onze regering of overheid gaat mee werken aan veranderingen.

   We zullen de verandering mogen ZIJN!
   en, het recht staat al vastgelegd in de grondwet.
   We hoeven ons daar alleen maar op te focussen.
   Kleurrijke groet, John

   • @John Breukels, We ZIJN ook de verandering. Alles wat hier en daar gebeurt, neem nou ons onderwerp is toch het werk van HET NET, daar zijn die ministers/regeringen/RaadvanEuropa enz, niet bewust van. Het zijn allemaal puppets(onbewust bezig)> Ben ik toch blij, dat ik net terug bent van Indonesia, waar overal koncentratie’s van kleine volksapotheekjes bestaat, die bio, homeopatie middeltjes verkopen. En dat er een blad bestaat op dit gebied “” TRUBUS “”, die alle natuurlijke plantjes enz beschrijft op hun heilzaam en geneeskrachtige werking. Ik hoop niet dat ze onder de invloedsfeer van HET NET vallen.

    • @GALUH, Indien je IN het net, of zoals ik noem; IN HET SYSTEEM blijft denken en er tegen vechten, dan zijn we de verandering NIET…
     De verandering zullen we zijn als we UIT het systeem stappen, en ikzelf heb dat enkele maanden gedaan; Geen regels en wetten om de mens te onderdrukken, maar slechts 1 rechtsorde… LIEFDE!

 5. Beste Dr. Gert Schuitemaker,

  Sexy, of niet? Ik vind het persoonlijk geweldig dat er meer openheid over wordt gegeven. Zelf zijn wij producent van aurasprays met 100% natuurzuivere ingredienten, en hadden door de nieuwe wet van minister Schippers direct te maken met de nieuwe richtlijnen voor de etiketten.

  Alle etiketten eraf, nieuwe produceren en dan ook nog met de nieuwe richtlijnen was voor ons geen optie. We hebben dus gekozen om de verandering te ZIJN, die de wet van minister Schippers, en de nu komende muilkorf van de NVWA omzeilt. Want, zoals u reeds schrijft; dit alles staat op gespannen voet met de grondwet, met de vrijheid van meningsuiting en van pers. Zo ook is het in syrijd met Artikel 1 van de grindwet, waar onze zelfbeschikking wordt belemmerd, zowel die van producent, als die van de gebruiker.

  Op persoonlijke titel heb ik ervoor gekozen om eerst mijn ´naam te claimen´, en na een bezwaartermijn van 6 weken direct mijn eigen soevereiniteit op te eisen.
  Nu deze periode van slechts 12 weken (2x 6 weken bezwaar termijn) voorbij is, werd het mogelijk om mijn bedrijf terug te zetten naar een `vrije onderneming´, welke op vrije manier handel mag en kan drijven, uitsluitend volgens de energie van Liefde en Licht.

  De boetes waar de NVWA mee schermt, vallen uitsluitend onder het commercieel recht, en zijn uitsluitend te verhalen op de ´juridische entiteit´, ofwel de fictieve persoon die de Nederlandse Staat van ons allen heeft gemaakt na inschrijving in het GBA. De 2 simpele stappen die ik zijuist kort heb geschetst zorgen voor een scheiding van; 1: de fictieve persoon, en 2: de vrije mens van Vlees en Bloed, en deze laatste mag en kan als vrije aardebewoner de handel en productie vrij drijven…

  Ik zou daarom graag een ieder oproepen die direct, danwel indirect met deze regels te maken krijgt, oproepen om zelf de verandering te ZIJN, die we kunnen ZIJN.
  Bijkomend voordeel dat ik wellicht de eerste Nederlandse ondernemer ben die ook geen 21% btw meer hoef af te dragen over 100% natuurzuivere producten, zodat ook de concurentievervalsing met de medische wetensschap op het gebied van belasting wetgeving van de baan is.

  Therapeuten, producenten, journalisten… Laten we de krachten bundelen, en in de energie van Liefde, Licht en Zelfbeschikking zelf zorgen voor een positieve verandering.

  Voor meer informatie over stap 1: http://www.ikclaimmijnnaam.nl
  Google ook zeker eens op ´de soevereine mens´ voor verdere interessante informatie.

  Een kleurijke en soevereine hartegroet,
  John Breukels
  Light Miracles®

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in