5 tips voor omgaan met emotionele overprikkeling

Hooggevoelige mensen krijgen meer prikkels binnen en hun hersenen doen ook meer met deze prikkels: de impact is op twee manieren groter. Dat zorgt er dan ook voor dat hooggevoelige personen sneller overprikkeld raken dan anderen. Om de lichamelijke overprikkeling te hanteren bestaan veel tips in het kader van rust nemen en opladen. Maar hoe ga je om met emotionele overprikkeling?

door Maïa van der Meer

Een kleine opmerking, een vreemde blik of afwijzende lichaamstaal kan een hooggevoelig persoon raken tot in de ziel. De buurvrouw die geen gedag zegt, houdt ons ’s nachts wakker. De schoolpleinmoeder die je kind lekker eigenwijs noemt, geeft input voor dagen piekeren. De collega die in gedachten verzonken je vraag niet beantwoord, zet je wereld op z’n kop.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Klinkt aanstellerig? Hooggevoeligen krijgen vaak te horen dat ze zich de dingen niet zo aan moeten trekken. “Laat het langs je heen glijden.” “Zet het van je af.” “Til niet zo zwaar aan de mening van anderen.” Die anderen zien ons vaak als onzeker, terwijl hun goedbedoelde adviezen de hooggevoeligen juist onzeker maken. Een vaak geziene reactie is om je af te sluiten van de buitenwereld. Helaas werkt dat averechts: ook hooggevoeligen hebben verbinding nodig en willen meedraaien met de rest.

Hoe ga je dan wel om met die diepe indruk die zoiets kleins bij je teweegbrengt? Als je gekwetst bent, kun je het volgende doen.

1 Kijk naar de bedoeling

Had de ander in de gaten wat hij deed? Wilde hij jou daadwerkelijk kwetsen? Of is het onwetendheid van iemand? Heeft de ander niet door wat een opmerking of blik doet met jou? Kortom, is jouw interpretatie van de situatie juist? Als je inziet dat de ander vooral met zichzelf bezig was en niet zo zeer met jou (9 van de 10 keer is dat zo), dan hoef je ook niet langer met de ander bezig te zijn en kun je je richten op het effect bij jou.

2 Benoem het effect

Als we door iemand geraakt worden, is het een natuurlijke reactie om de ander de schuld te geven van ons ongemak. Draai je blik om en kijk niet naar buiten/de ander, maar probeer van binnen/bij jou te bekijken wat er gebeurt. Als je je gekwetst voelt, wat voel je dan precies? Voel je je waardeloos, dom, ongeliefd, ongezien, onaantrekkelijk, schuldig, beschaamd…? Door dit precies te benoemen, kun je dieper kijken wat er eigenlijk echt aan de hand is.

3 Wat is er eigenlijk echt aan de hand?

Nu je weet wat je precies voelt, is het zaak om uit te zoeken waarom je dat voelt. Meestal is je gevoel onderdeel van een patroon en is het oud zeer dat aangeraakt wordt. Anderen kunnen niet echt zorgen dat wij een bepaald gevoel hebben; ze triggeren slechts gevoelens op basis van overtuigingen die we al hebben over onszelf.
Heeft iemand je bijvoorbeeld het gevoel gegeven dat je dom bent, dan gaat dit eigenlijk over je eigen overtuiging dat je niet zo heel slim bent. Of als iemand jou het gevoel geeft dat je waardeloos bent, dan komt dat eigenlijk omdat je jouw waarde als mens niet heel hoog hebt zitten.

4 Zorgen voor jezelf

Als je gevallen bent, dan maak je je wond schoon en plak je er een pleister op om erger te voorkomen. Doe dat ook als je gekwetst bent: wees lief voor jezelf. Doe dingen waar je je prettig bij voelt; neem een warm bad, zoek steun bij vrienden, luister je favoriete muziek of zoek afleiding in een klusje zoals tuinieren.

5 Kies een nieuwe overtuiging

Iedereen heeft de mogelijkheid om oude overtuigingen overboord te kieperen en positieve, helpende overtuigingen te kiezen. Hoe? Door een tegenoverliggende overtuiging te kiezen en daar naar te leven. Blijkt jouw overtuiging bijvoorbeeld te zijn dat je weinig waardevol bent, dan besluit je vanaf nu dat je waardevol bent. Schrijf het op, plak het op je spiegel en ga op zoek naar mensen en plekken die jouw waarde bevestigen. Herinner jezelf dagelijks aan je nieuwe overtuiging en zoek daarbij voorbeelden uit het dagelijkse leven die jouw overtuiging ondersteunen. Leef er ook naar! Nu je waardevol bent, mag je bijvoorbeeld genieten van lekker eten, leuke dingen ondernemen en aanhaken bij activiteiten van anderen. Na een maand of drie zit de overtuiging in je systeem en ben je minder kwetsbaar.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Bedankt voor deze 5 tips, ik ben zelf ook HSP en inmiddels 48 jaar. Zins 5 jaar is het voor mij nu bekent en herkenbaar dat ik hooggevoelig ben. Ik ervaar het leven op een pure of zuivere manier, dat wil zeggen we zijn lichter, transparanter, doorzichtiger. Je kunt dit vergelijken met eelt op handen, iemand die hard met zijn handen werkt heeft en dikke eeltlaag gekregen zodat zijn handen minder kwetsbaar zijn. En ziel die meer te voorduren heeft gehad in zijn leven heeft zichzelf meer beschermt, er zit als het ware een eeltlaag omheen. Voor HSP-ers is deze laag erg dun en de prikkels van andere welke zich uiten en dan vooral vanuit het EGO of liefdeloze reacties, komen direct binnen en worden gevoeld. Ik voel het vaak in mijn hart. Als kind heb ik vele dingen persoonlijk aangetrokken en was ik erg onzeker hierdoor geworden. Dit heb ik inmiddels verwerkt en neem nu de dingen waar vanuit een ruimer bewustzijn dat dit niks met mij te maken heeft maar alles over de andere persoon zegt.
  Maar ik voel het nog steeds heel erg duidelijk, vaak als ik ergens ben en dan moe begin te worden weet ik dat ik wat oppik van iemand in mij buurt.
  Ook voel ik spanningen aan of ik het nu wil of niet het gebeurd.
  Dan krijg je met alle goede bedoelingen tip, en volgens mij van niet HSP-er maar die denken dat ze het begrijpen en allerlei hokjes methode proberen voor te schrijven wat het je zou kunnen helpen.
  Goed aarde, jezelf in het licht zetten, gouden piramide om je heen zetten, je zelf in een cocon of ballon zetten welke je beschermt tegen negatieve energieën, aard engelen aanroepen om je te helpen. Enz. enz. zijn voor mij totale onzin en zelfs een afzondering van mezelf en andere.
  Daarnaast is het een onnatuurlijke manier van leven en ben je niet op elk moment bezig om dit constant met aandacht te doen.
  Als eerste is het van groot belang van jezelf te houden en te accepteren precies zoals je bent.
  Daarnaast de andere lief te hebben en precies te accepteren zoals deze is.
  Begrijpen dat er heel veel mensen met hun beladenheid rond lopen en dit uiten of vertonnen, het kan al vanaf het gezicht herleid worden, je kunt het al zien aan hun houding, je merkt het al op aan de manier van praten, enz, enz. Omdat onze ziel openstaat en er geen dikke eeltlaag omheen zit, zit je direct in hun energieveld. Wat ik dan doe van het bewustzijn van wie ik ben dat mijn zuiver liefde vele malen groter is dan hun beladenheid, zodat het erin verdwijnt omdat het in het niets verdwijnt.
  Ik maak mijn liefde van acceptatie, begrip, respect, waardering en zegen hen zodat ze ook ontwaken en aan hun prossen mogen beginnen om ervan verlost te worden. Als ik het niet vergeet zet ik ze daarna in het licht.
  Als HSP-er zijn we dichter bij de bron, een puurdere vorm van liefde en respect welke in onze opvoeding behoorlijk is beïnvloed en verstoord, door de gedragingen van onze omgeving waarin we zijn opgegroeid. Alleen kan het door niemand worden afgepakt, alleen door jezelf als je gelooft dat wat er aan je is vertoond de waarheid is. Dan stem je ermee in dat je het bent gaan geloven.
  Wordt de waarnemer in plaats van het slachtoffer, stap in je kracht door van jezelf te houden en accepteren precies zoals je bent. Nemaste. Met heel veel liefde voor alles HSP-er Liefs Carlo

 2. Ik heb een vraagje,

  Lees regelmatig tips over het voorkomen van overprikkeling bij Hsp.
  Maar ook over als je overprikkeld bent.
  Maar helaas heb ik tot op heden nog niks gelezen over wanneer je extreem overprikkeld bent omdat je pas sindskort weet dat je Hsp hebt/bent.
  Graag zou ik daar meer over willen lezen…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in