Omgaan met onverwachte vertraging

Onlangs had ik onverwacht vertraging met het vliegtuig. Iedereen was aan boord en zat klaar voor vertrek. De piloot deelde ons mee dat er problemen waren op de landingsbaan van de bestemming, waardoor we nog niet mochten opstijgen. We zouden pas een uur na de voorziene vertrektijd mogen opstijgen.

De stroom van het leven

Dit is weer een mooi voorbeeld dat we geen controle hebben over het leven. Op eender welk moment kan er iets gebeuren, waardoor je plannen helemaal worden omgegooid. Waarom maken we dan eigenlijk nog zoveel plannen? Go with the flow, drijf mee op het ritme van het leven. Hoe ontspannen zou ons leven zijn als we dit als kind op school zouden leren?

Situaties aanvaarden

Na de mededeling hoorde ik veel mensen zuchten. Zelf ben ik heel kalm gebleven. Waarom zou ik mij opjagen als ik toch niets aan de situatie kan veranderen? Dat is een keuze die ik enkele jaren geleden al heb gemaakt: steek geen energie in iets wat je zelf toch niet kan veranderen. De situatie blijft toch hetzelfde, dus kan je er beter het beste van maken.

Wat leer je uit de situatie?

In plaats van mij druk te maken, stel ik me de vraag wat ik uit de situatie kan leren. Het eerste wat in me opkwam, was dat ik kon nagenieten van de voorbije dagen. Ik had net een prachtig weekend achter de rug. Met veel dankbaarheid dacht ik terug aan die mooie momenten die ik net had beleefd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Tijd voor inzichten

De volgende gedachte was dat ik extra tijd had om verder te lezen in een boek over persoonlijke groei dat ik vaak bij me heb. Dankzij de vertraging kon ik een heel hoofdstuk lezen. Dit heeft me enkele belangrijke inzichten gegeven, die ik meteen kan toepassen. Ik merkte dat de vertraging me helemaal niet stoorde. Echt even tijd voor mezelf! Hoe zou jij reageren in deze situatie?

Blijf in het ‘nu’

Tijdens het lezen besefte ik ook dat het een mooie oefening is om in het ‘nu’ te blijven. Heel even ben ik in de val getrapt om aan mijn planning te denken, die ik niet helemaal zou kunnen afwerken door de vertraging. Gelukkig had ik meteen daarna een mooi inzicht. Ik besefte dat ik gerichte keuzes mag maken. Op momenten dat de tijd beperkt is, kijk ik wat écht belangrijk is op dat moment. Blijf jij meestal in het ‘nu’ of denk je vaak aan wat later komt?

Maak bewuste keuzes

Ik stel mezelf de vraag: ‘Wat moet echt vandaag gebeuren?’. De rest kan ook (over)morgen. Probeer het eens, je zal merken dat je niet meer dan 2-3 dingen gaat opnoemen. De andere taken schuif ik door naar de volgende dag als er geen tijd meer voor is. Het verbaast me nog steeds dat op momenten waar je tijdsdruk ervaart, het veel makkelijker is om die bewuste keuzes te maken. Heb jij dit ook al wel eens ervaren?

Durf taken los te laten

Ik heb geleerd dat ik het nog meer mag loslaten. Tot nu toe is er nog niets levensbedreigends gebeurd omdat ik een taak heb doorgeschoven. Er is nog niemand in de problemen gekomen omdat ik bewust iets heb uitgesteld, wat op dat moment geen prioriteit was. Ik zie dit als een oefening om de focus te houden op wat echt belangrijk is. Ga jij bewust om met prioriteiten?

Hou je focus

Steeds meer leer ik te onderscheiden wat belangrijk is en wat details zijn. Een belangrijke vraag die ik me hierbij stel is: ‘Brengt dit me dichter bij mijn doel?’. Dit helpt enorm om de juiste focus te houden. Je tijd is zo kostbaar! Ik kies ervoor om die te besteden aan wat bijdraagt tot mijn doelen en dromen. Hoe ga jij om met onverwachte vertraging?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Da’s helemaal zo :-). Doe eerst wat belangrijk is, en dan komt plots al het andere wel vanzelf in orde. En ‘brengt dit me dichter bij mijn doel ?’ gebruik ik ook vaak :-).
    Vroeger leerde ik al, om te genieten wanneer je bijv. in file terechtkomt, ipv je druk te maken om de situatie. Er eerder nog blij om zijn, je krijgt tijd bij in feite :-). We kunnen kiezen hoe we die tijd/ het leven aanpakken, en dit zijn zo’n mooie voorbeeldjes. Dank je wel Dorien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in