Omgaan met stress als hoog sensitief persoon

Ben je hoogsensitief en heb je daarbij vaak last van stress? Je bent niet de enige. Veel hoogsensitieve mensen ervaren een overmaat van stress in hun leven. Door de vele prikkels die hoogsensitieven te verwerken hebben krijgt hun lichaam en geest niet voldoende tijd om te rusten. Onverwerkte gedachten, gevoelens en spanningen gaan zich ophopen in het lijf, wat stress en stress-gerelateerde klachten met zich mee brengt.

Doordat ik zelf veel last had van deze klachten ben ik gaan onderzoeken wat de oorzaak hiervan was, en wat je tegen stress kan doen. Ik kwam erachter dat er verschillende technieken zijn die we eigenlijk van nature wel weten, maar zijn vergeten naarmate we verder van ons eigen lichaam verwijderd raakten.

Kinderen weten zeer goede technieken om stress te reduceren

Als kind deden we dit namelijk allemaal. Circulair ademhalen (denk “didgeridoo”-red.), ontspannen, lachen, uiting geven aan onze emoties en vele andere dingen die we nu veel minder doen dan we ooit deden. Naarmate we steeds meer de druk van de maatschappij ervoeren, gingen we sommige van deze stress-reducerende vaardigheden steeds minder inzetten.Hoogsensitief kind

Het is met dit inzicht dat we ook de kracht van ons eigen leven weer terug kunnen nemen. Wat afgeleerd is, kan ook weer worden aangeleerd. Wat je vasthoudt kan je ook weer loslaten of transformeren. En ook dat wat je zelf nooit hebt gekend, kan je ontmoeten in de ander.

Onze geest heeft het ongelofelijke vermogen om te spiegelen

Dit gebeurt in de gesprekken met andere mensen. Onze geest heeft het ongelofelijke vermogen om de ander te spiegelen. Als iemand voor ons zit die lacht, gaan wij als vanzelf ook glimlachen. Als iemand verdrietig is, worden wij ook verdrietig. En wanneer we ons beide hetzelfde voelen, dan zijn we verbonden. We ervaren dan hetzelfde. Zoals wanneer we allebei naar een liedje luisteren, of naar de dezelfde gebeurtenis kijken. Wanneer we samen verdriet delen, iemand zijn verjaardag vieren en kleine avonturen beleven.Omgaan met stress als hoog sensitief persoon 2

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De grootste kracht zit in onszelf

Maar de grootste kracht zit in onszelf. Wij kunnen onszelf leren gelukkig te zijn, door te lachen. Doe het nu maar eens; zet een glimlach op, ook als die nep is, en kijk hoe je je voelt als je dat doet. Kijk eens naar boven en voel wat dat met je gevoel doet. Ons lichaam is tot onvoorstelbare dingen in staat. Onze houding en de processen die daarbij spelen, kunnen invloed uitoefenen op ons gevoelsleven en bepalen mede hoe wij gelukkig wij zijn ons voelen

Hetzelfde geldt voor ademhaling. Als we diep en rustig kunnen ademen, en weten hoe we dit moeten doen, kan dit ons een enorme innerlijke rust geven. Het kan ervoor zorgen dat stress verdwijnt en dat moeilijke ervaringen makkelijker worden verwerkt. Dat we in onze kracht staan terwijl we werken of naar school gaan. Het kan ons ondersteunen in de dagelijkse relaties die wij met mensen hebben. Dit komt door het vermogen dat wij hierdoor krijgen om onszelf te voelen in alles wat we doen.

Deze dingen liggen allemaal binnen ons bereik. Ze lijken soms onvoorstelbaar, maar we zijn sommige alleen verleerd. Ben jij klaar om je kracht terug te nemen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Jannie ik ben het helemaal met je eens, ik ben ik en ben blij met hoe ik ben, HSP zijn is een gave waar je mee leert omgaan ook in lastige situaties, en soms is het lastiger dan voor anderen maar wij kunnen dat ook aan.

 2. Stress en mee leren omgaan als hooggevoelig mens, sja dat is een van de moeilijkste dingen.
  Soms kan het in ene aanvallen uit het niets.
  Bepaalde situaties denk je onder controle te hebben , helaas het laat je in de steek soms.
  Ik zelf , accepteer het van mijzelf, het hoort nou eenmaal bij mij, ik vecht er niet tegen.
  Dit ben ik,en soms als de stress weer toeslaat, nou dan sla ik terug , op mijn eigen manier.
  Hooggevoelig , ik beschouw het als een gave , ik ben ik , lukt allemaal best ❤️

  Dank je Kees voor jou artikel.