spiegelen

Mensen dichtbij zijn vaak je pijnlijkste spiegels

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, WTF spiegels doen echt serieus pijn!

Ik heb dus 2 vriendinnen die allebei echt geweldig zijn, maar man oh man wat kunnen ze me raken, ze laten me alle facetten en alle hoeken van mezelf zien en voelen. Van liefde naar boosheid, van pijn naar verdriet, van afwijzing naar diepe verbondenheid voelen, maar ik ben ze dankbaar voor alles wat ze in me raken. Ze laten mij mijn diepste schaduwzijde in mezelf zien. Die is niet leuk, die is niet mooi en die is zeker niet makkelijk, maar als je deze diepe schaduwstukken aankijkt zijn ze eigenlijk wel je grootste kracht. De grootste leermeesters dat zijn zij, degene die je het hardste raken, maar ook de diepste liefde voor je voelen.

Een goede vriendin kan je net zo hard raken als een partner

Dit is niet alleen in een partnerrelatie zo, dus weet dat een echte vriendin die 100% eerlijk met je is je net zo diep kan raken. Tja en wat raken ze dan hè, nou meestal zijn het je oude stukken van vroeger, daar waar je ouders je ook konden raken en daar waar jij besloten hebt dat je daar niet meer geraakt wilde worden. Je sloot je gevoel af omdat je de pijn niet meer wilde voelen. Zeker als HSP of überhaupt als gevoelig mens word je nog dieper geraakt, omdat je gevoelsbeleving dieper is en je daardoor een nog dikker en groter schild nodig hebt. Daar waar je geraakt wordt, vindt ook de grootste heling plaats. Dus waar iemand jou erg raakt mag jij nog liefdevoller voor jezelf zijn. Het is een oude wond die gewoon jouw liefde en aandacht nodig heeft. Stel jezelf dan altijd de vraag, Wat in mij wordt er nu geraakt en wat heb ik nodig om dit te helen?

Vlucht niet weg voor je pijn, ervaar en voel het

De kunst is om dat wat er in je geraakt wordt aan te kijken, er niet voor weg te vluchten. Het echt te ervaren en te voelen. Vooral boosheid en afwijzing zijn de hoofdthema’s in mijn leven en misschien ook wel de jouwe en dat zullen ze ook altijd zijn. Je leven lang mag je erover doen om thema’s aan te gaan, het is nooit klaar. Je zal merken dat je steeds een laagje dieper gaat, maar daardoor ook steeds meer de hoogte in kan groeien. Je leert dus steeds beter omgaan met al deze  thema’s en dat maakt je leven een stuk makkelijker. Wat je meemaakt daar heb je weinig invloed op, maar wel HOE je ermee omgaat. Elke emotie of gevoel mag gevoelt worden echt doorleeft worden en dus zal je er steeds beter mee om kunnen gaan. De laatste tijd heb ik regelmatig knallende ruzie en dat mag er zijn ik ben er niet meer bang voor. Eerder keerde deze woede naar binnen en was ik zo gewond en voelde zoveel pijn dat ik het ook niet kon uitten. Nu mag alles er zijn, elke emotie en elke gevoel. Ontladen noemen ze dat. Vlucht niet voor je pijn maar voel het en kijk hem aan. Desnoods met hulp als het te moeilijk is.

Onderdrukte woede voel je niet altijd

Bij veel mensen en met name vrouwen zit onderdrukte woede vaak diep weggestopt, omdat dit er nooit mocht zijn.  Je had namelijk vaak het gevoel dat je altijd maar lief moest zijn en moest gehoorzamen, terwijl je diep van binnen voelde dat je het er niet mee eens was. Veel mensen voelen hun ondergestopte woede ook niet meer, maar in boosheid en woede zit de grootste creatie kracht die er bestaat. Ik heb dat inmiddels echt mogen ervaren.  Je levensenergie zit vaak bekneld onder een deken van pijn, verdriet, teleurstellingen en woede. Deze moet er echt uit anders kan je niet verder groeien en zit je op een gegeven moment vast in je leven en in jezelf en weet je niet meer wie je bent. Meestal door alle conditionering en aanpassing aan alles en iedereen. Het kameleon syndroom wat veel HSP’s hebben. Je moet je boosheid en anderen emoties en gevoelens er echt uitlaten anders verstikken ze je helemaal. Ik was ook bang voor mijn schaduwkant en vooral om boos te worden op iemand. Bij mij was dat symbolisch een draak met zijn bek dicht. Bang voor zijn eigen vuur en bang om anderen de verbranden als het vuur wel uit zijn mond spoot. En nee ik was nooit op mijn mondje gevallen, maar echt werkelijk zeggen wat ik voelde durfde ik niet. Bang voor afwijzing, bang voor wat anderen er wel niet van zouden vinden als ik mezelf uitte, bang voor boosheid van mezelf en van anderen. Nu is dat anders omdat ik al deze facetten in mezelf heb omarmt en dat kan jij ook.

Knallende ruzie met iemand die heel dicht bij je staat

Laatste had ik ruzie met iemand die heel erg dicht bij me staat, en niet een beetje nee echt met geschreeuw en alles. Diegene vond dat ik niet alles maar op internet moest zetten, maar ja ik heb een bedrijf wat nou eenmaal veel online is, dus ja ik zet alles online daar leren mensen namelijk van als ik ook de moeilijke dingen in het leven deel met alle lessen die erin zitten dus geen slachtofferstuk nee gewoon vanuit kracht en leiderschap en wat ik er vervolgens mee gedaan heb. Emoties en gevoelens delen was ook zo not done, tja shit dat is mijn werk, daar help ik mensen mee als ze daarin vastlopen.  Al deze opmerkingen horen van iemand die me het beste gunt maar zo bang is voor reacties van anderen dat kan lastig zijn. Het is de angst en bezorgdheid van diegene wat lief en ook mooi is, maar in werkelijkheid heb ik niets aan de ander zijn angst en bezorgdheid en alle andere projecties. Steun, vertrouwen en compassie dat heb ik nodig! In een ruzie is het belangrijk dat je dat wat er gebeurd er gewoon laat zijn, zonder meteen te gaan reageren. Dit werkt namelijk averechts. Laat emoties en gevoelens er zijn van beide kanten. Dat maakt dat je uit het drama blijft en het makkelijker doorstaat en er zelf zonder kleerscheuren vanaf kunt komen 😉

Wrijving zorgt voor glans

Ik hou serieus onvoorwaardelijk van veel mensen, ze maken met intens gelukkig en blij, maar ook diep verdrietig en raken me hard. Het wordt gelukkig steeds lichter naar mate ik meer van mijn schaduw geïntegreerd heb en verenigd heb in mezelf. Het maakt me een completer mens. Dus keihard confrontatie is nodig om te groeien, ieder zijn in zijn eigen tempo dat wel. Dus heb geduld met jezelf. Jezelf leren kennen kost tijd, maar is het mooiste kado op deze aarde wat je mag krijgen en uitpakken.

9 REACTIES

 1. Heel herkenbaar…
  Met zulke “Vrienden” zijn vijanden geheel overbodig.
  Drie jaar lang dacht ik zo’n “Ware Vriendin” te mogen kennen.
  Een beetje gezond relativeren over elkaars doen en laten geeft opbouwende innerlijke kracht.
  Maar ze had enkel negatieve kritiek en afkrakend commentaar op bijna alles waar ik voor stond.
  Tevreden over mij was ze eigenlijk nooit en dat uitte ze door mij waar mogelijk te kwetsen, te kwellen en te kleineren, ook tegenover derden.
  Daar heeft zij me beetje bij beetje heel veel Zielenpijn mee aangedaan. (maar onbegrijpelijk genoeg was ik VERBLIND door mijn “LIEFDE” die ik meende voor haar te voelen.)
  Gelukkig ben ik er nu eindelijk definitief van BEVRIJD.
  En heb weer terug vertrouwen in mezelf gevonden om met een nieuwe BelevensVisie, zonder veel om te zien, Vooruit te blijven gaan en van elke nieuwe dag als een Unieke Beautiful Day te mogen ervaren.

  Lieve Warme Groet,
  Maks

  • Hey Maks,

   Dat is geen echte vriendin dan, als iemand jou probeert neer te halen met afkrakend commentaar zegt dat iets over haar eigen onzekerheid. Ze wil dit verbloemen door jou lager neer te zetten en daarmee zichzelf op te blazen om zo een beter gevoel te hebben. Het is om eigen pijn, verdriet etc te verbergen.

   Wat deze vriendin jou laat zien is dat jij beter je grenzen aan mag geven en voor jezelf mag zorgen. En dat je verblind was dat gevoel herken ik hoor. Niks mis mee alleen het helpt niet om goed bij jezelf te kunnen voelen wat er werkelijk van binnen in je leeft.

   Fijn dat je er van bevrijd bent, maar weet dat dit soort vrienden altijd op je pad blijven komen zolang jij er nog mee resoneert. Dat wil zeggen dat je iets in je trillingsfrequentie hebt zitten wat deze mensen aantrekt. Nu jij je daar bewust van bent kan je beslissen om dit soort mensen ook niet meer toe te laten. Niemand heeft namelijk het recht om de ander naar beneden te halen om zichzelf beter te voelen.

   Mooi dat je het zo open en eerlijk deelt hier, diep respect Maks.

   Liefs Kristel

   • Hartelijk Dank voor jouw waardevolle Raadgeving, Kristel.
    Hier neem ik enorm veel innerlijke Kracht uit op.

    <3 <3 <3

 2. Dank je wel Kristel, ik zit op het moment ook in zo`n soort proces
  maar dan met mijn zus en broer.
  Ik heb een moeilijke beslissing genomen en ‘gebroken’ met hen.
  Ik had al vaker laten weten dat het niet goed ging maar daar is niks mee gedaan.
  Ik ben het strijden tegen deze twee grote ego`s zo moe,
  het verlangen naar een liefdevol contact wat maar niet van de grond komt.
  En geloof me, ik heb mijn best gedaan en mijn fout: heb mezelf gegeven, weggecijferd en opgeofferd tot ik niet meer kon.
  En zeker vind ik dat je gelijk hebt dat je (en iedereen) steun, vertrouwen en compassie nodig hebt.
  Dat ervaar ik bij mijn partner, stiefkinderen, vrienden en schoonfamilie maar niet bij mijn eigen familie.
  En toch terwijl het lange tijd mijn hartverlangen is geweest om daadwerkelijk de stap te zetten en ik voel dat het de beste beslissing in mijn leven is, voel ik me schuldig en heb nog twijfels zo nu en dan.
  Altijd er voor de ander willen zijn , daar heb ik nu nee tegen gezegd en dat is wennen om puur voor mezelf te kiezen in dit geval.
  Zelfliefde , daar wil ik voor gaan, I love it, when a plan comes together..(Bron: the A-Team 😉
  Ik ben de confrontatie aangegaan, heb gewonnen en verloren maar kom er sterker uit.
  Bedankt nogmaals, vriendelijke groet, Helen

  • Hey Helen,

   Bedankt voor het delen van jou verhaal en je reactie op mijn artikel. Mooi wat je schrijft over je verlangen naar een liefdevol contact. Ik snap dat je het zat bent om te strijden tegen de ego’s van de ander. Daar waar verzet is is geen stroming. Waar je nog naar kan kijken is wel stuk raken ze zo in jou? Dus wat aan je zus en broer vind je irritant?

   Vaak is dat namelijk het stuk wat je in jezelf nog niet volledig hebt geaccepteerd. Ik zal een voorbeeld geven. Ik cijferde mezelf altijd weg en dan kon ik anderen beschuldigen dat ze egoïstisch waren. Dus het egoïstische stuk in mezelf mocht er gewoon wat meer zijn, alleen heeft egoïsme een negatieve klank voor velen het is eigenlijk gewoon een neutraal iets alleen maken velen dat negatief. Als je zo naar alles kan kijken in jezelf zonder stukken in jezelf af te keuren dan wordt het nog makkelijker voor jezelf. Dat is wat ik zelf vaak ervaar. Ik herken namelijk heel erg wat je schrijft over dat strijden tegen alles. Jezelf altijd maar te moeten verdedigen waar je voor staat en wie je bent.

   Inmiddels hoe meer ik mezelf heb geaccepteerd met alle schaduwstukken hoe meer ik heel ben en dus deze delen niet meer afkeur in mezelf en daardoor ook in anderen deze delen meer accepteer. En thema’s in je leven blijven altijd een thema in je leven alleen ze worden makkelijker als je er liefdevol aan werkt. Jij bent lekker bezig Heleen ga zo door.

   Liefs Kristel

 3. Ha lief dapper potig wijffie,
  Goed bezig jij!
  Mooi, herkenbaar en inspirerend artikel,
  Waarvoor dank !
  ❤️elijke groet
  Josette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in