nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Hoewel we proberen om eerlijk te zijn met onze kinderen, moet je hen soms iets laten doen wat wij graag willen, door hen te laten denken dat we dat nìet willen.

Alhoewel het uit de tijd is om je kinderen aan het eten van groente te krijgen door hen te vertellen dat er in Afrika veel kinderen sterven van de honger (mijn ouders gebruikten dat argument bij mij), kunnen we hen begeleiden in het leren maken van keuzes door ze aan te spreken op de Indigo behoefte aan vrijheid en het maken van hun eigen keuzes.
Het is een vorm van omgekeerde psychologie die, mits gebruikt met een liefdevolle intentie, een grotere harmonie en bewegingsruimte bevordert.
Je kunt je kinderen enthousiast krijgen over hun leven. En bovendien, verander je hierdoor zelf niet in een zeurend persoon waar je van ineen krimpt, omdat je zo gefrustreerd bent dat je niet meer weet hoe je het anders moet doen.

Als we praten over ‘hoe krijgen we onze kinderen aan hun te-doen dingen’ komt het grote M-woord langs. De M van Manipulatie. We denken er aan hoe onze ouders ons manipuleerden, schuld, schaamte en andere tactieken gebruikten om ons te laten kiezen voor de keuzes die zij wilden dat wij ze maakten.
Maar het is niet alleen dát waardoor we weten dat deze tactieken meer goed dan kwaad veroorzaken. Het heeft meer te maken met het stellen van grenzen, het geven van keuzes en het toelaten dat kinderen hun eigen beslissingen nemen.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Toen mijn zoon meerdere auto-ongelukken veroorzaakt had en mijn verzekeringspremie met 200 % per maand gestegen was – had hij twee keuzes – de extra verzekeringspremie betalen of verhuizen.
Hij koos ervoor om te verhuizen en dat was een geweldige keuze voor hem omdat hij moest omgaan met huisgenoten die de huur voor hem niet wilden betalen. Hij leerde wat ‘slordig’ werkelijk betekende en wat verantwoordelijk zijn voor zichzelf inhield.
Hij groeide er door en kreeg meer waardering voor mij (en zeker als ik moest helpen bij zijn wasgoed).

Het beste van alles was dat ik hem een keuze gaf en hemzelf liet kiezen.
Eigenlijk wilde ik niet dat hij zou verhuizen, maar ik wilde dat hij verantwoordelijkheid voor zijn leven ging nemen.
Met deze keuzes werd hij eigenaar van zijn beslissingen.
Het is belangrijk je kind te kunnen blijven volgen – maak dus geen keuzes die je niet vervullen.
Beperk de mogelijkheden; Indigo’s raken overprikkeld als ze te veel mogelijkheden hebben waaruit ze kunnen kiezen.
Wees duidelijk en rechtstreeks, blijf weg van emoties en afkeuring, anders zullen ze zich afsluiten en stoppen met praten.
Onthoud dat zij jouw woorden zowel ‘voelen’ als ‘horen’. Dus let op je emoties en wees bereid om hun beslissing te aanvaarden.
Als zij besluiten te verhuizen, zeg ‘prima’ en help hen in te pakken (dat zal ze verrassen!).
We zijn vaak zo bezorgd over onze kinderen dat we hun mogelijkheden beperken in een poging hen te beschermen, voor het leven of voor zichzelf.

Misschien gaan ze plat op hun gezicht, maar dat deden wij ook en we leerden van onze ervaringen.
Het ergste wat je kunt doen is bekritiseren, klagen en gefrustreerd zijn. Dat zal geen effect hebben (en dat weet je ook wel).
Beslis wat jij wilt en bereid bent te doen, biedt het in keuzemogelijkheden aan en laat hen kiezen.

Later zullen ze je bedanken voor je geloof in hen, en voor de controle over hun eigen leven, die je hen gaf. Zelfs als ze de keuze maakten die jij – in eerste instantie – wilde dat ze die zouden maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in