geur en kleur

Hoe onbewuste herinneringen aan geur en kleur deel uitmaken van je huidige remmende overtuigingen.

Heb jij ook al bergen innerlijk werk verzet? En ervaar je toch steeds weer dat iets jou op het cruciale moment saboteert de stap te zetten die je zo dolgraag wilde zetten? Dan is de kans groot dat je nog last hebt van een onbewuste remmende overtuiging.

Dit soort overtuigingen komt voort uit beslissingen die je genomen hebt of conclusies die je getrokken hebt, tijdens ultieme crisismomenten in dit leven (en/of parallelle levens). Deze conclusies of besluiten herken je nu niet eens meer omdat je gedrag als gevolg hiervan, als het ware geautomatiseerd is. Zodra je je in een vergelijkbare situatie als de originele – nu niet langer bewuste – gebeurtenis bevindt, schakelt het overlevingsmechanisme door middel van het bijbehorende coping gedrag in. Dit gedrag kan met name mentaal of fysiek zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je zegt bijvoorbeeld in gedachten iets tegen jezelf om de situatie door te komen: “Maak jezelf onzichtbaar; niks zeggen, geen geluid maken, niet aankijken, dan gaat het voorbij”. Je houdt je adem in of gaat juist met je benen bewegen om het ervaren ongemak te dempen. Je krijgt hoofdpijn, je krijgt buikpijn… deze zijn hartstikke echt en aanwezig en kunnen je helpen uit de situatie weg te komen. Als dit voor je heeft gewerkt in die specifieke situatie, zal je onderbewuste dit direct omarmen en ervoor zorgen dat deze reactie meteen weer wordt ingezet op het moment dat je in een vergelijkbare situatie terechtkomt. Zo ontstaan er overtuigingen die je in eerste instantie helpen, maar jou later in je leven mogelijk remmen, omdat je dan moeilijk nog anders kunt reageren.

Juist omdat je totaal geen weet meer hebt van de originele situatie en het bijbehorende besluit (“ik maak mijzelf onzichtbaar”), is het o zo ontzettend moeilijk om deze manier van reageren te doorbreken.

Onbewuste triggers

Vaker duiken triggers die je overtuigingen activeren zomaar op, zonder dat je er ook maar enigszins erg in hebt en dan kun je alleen automatisch reageren…

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent ergens, alleen of samen met anderen, en zonder aanwijsbare redenen slaat je stemming, je gevoel van veiligheid óf je zelfvertrouwen, met een acceleratiesnelheid van 0-100 in twee seconden, volledig om.

Je wijt het misschien aan slecht geslapen hebben, gebrek aan frisse lucht, het gebouw of de mensen die erin aanwezig zijn. Misschien denk je zelfs dat je iets verkeerds gegeten hebt, omdat je maag ineens zo krampachtig reageert. Je verontschuldigt je en gaat naar huis. Weg leuke avond!

Prikkelverwerking in ‘codes’

Even iets meer technisch. Ons brein verwerkt doorlopend en onopvallend de prikkels van onze zintuigen. Een groot gedeelte van de verwerking geschiedt onbewust. Het onderbewuste werkt een miljoen keer sneller dan het bewuste. Je hebt dan ook al een volledig ‘dossier’ in je onderbewuste en bewuste opgeslagen op het moment dat je even naar een voorwerp kijkt.

Normaal gesproken krijgt elke zintuiglijke input een analytische code en een emotionele code in de bewuste verwerking. Bijvoorbeeld: je ziet een vaas, deze is van glas, gedeeltelijk transparant, rond en organisch gevormd, heeft een kleurverloop van licht naar donkerblauw van boven naar beneden. De vaas is aan de bovenkant wijder dan onder en de rand aan de bovenkant is golvend gekarteld. Op de buik van de vaas zijn van rood glas bloemen aangebracht. Deze inventarisatie hoort bij de analytische code.

Op de rand van de vaas zitten witte en zwarte spikkels die onplezierig ruw aanvoelen en je vindt ‘m spuuglelijk : dit is de emotionele code. Zo wordt alles wat we via de zintuigen ervaren, door ons brein geanalyseerd, gewaardeerd en opgeslagen.

Bij hsp’ers komen de prikkels sowieso al veel sterker binnen en wanneer je bijvoorbeeld een extreem indringende of traumatische ervaring hebt gehad, dan kan het zeker zo zijn dat je daar niet eens een bewuste herinnering aan hebt.

Visuele prikkels zijn bij vrijwel iedereen het meest op de voorgrond in de herinneringen, maar ook geluid en geur zitten in elke ervaring in je (al-om-bewuste) databank opgeslagen. Deze spelen vaker een belangrijke rol als trigger dan dat je vermoedt. Temeer omdat je reukvermogen, net als je gehoor, 24 uur per dag operationeel is; je kunt het niet fysiek uitzetten, zoals je je ogen dicht kunt doen.

 Geur en kleur als richtingaanwijzer

Via geur kunnen we gemakkelijk emoties en herinneringen ophalen waarbij het lymbische systeem (ook wel zoogdierenbrein genoemd) werkt als de snelweg naar de herinneringen.

Je ruikt bijvoorbeeld een specifieke geur en in een fractie van een seconde ben je denkbeeldig weer helemaal in die specifieke situatie met je eerste liefde; bijvoorbeeld de kleuterjuf. Dit noemen we ook het Proust effect.

Marcel Proust beschreef in zijn roman ‘A la recherche du temps perdu’ namelijk zijn herinnering aan zijn oma en de omgeving aldaar, tot in het kleinste detail. Dit kon hij zich plots weer volledig herinneren nadat hij zijn madeleine cakeje in zijn kamillethee had gedoopt, net zoals hij dat vroeger bij zijn oma aan de keukentafel deed. De geur en smaak ervan bracht oude herinneringen met high speed weer volledig tot leven.

Toch zit in onze reactie op geur, kleur en geluid nog iets verholen, wat vaak niet bewust is.

geur en kleur

Het bijzondere hierbij is dat we in het leven van alledag bepaalde kleuren of geuren geweldig mooi of lekker vinden, zonder dat we ook maar enigszins direct en helder aan kunnen geven waarom dat nu precies zo is. De een vindt de rode stoel op de foto prachtig, de ander afschuwelijk. De derde persoon ziet alleen de gele bloem in de vaas of de kaars die ernaast staat en de vierde persoon ziet vooral eerst de boekenkast of het kussen in de stoel.

Stressvolle situaties waarin de bewuste input-inventarisatie niet mogelijk is geweest, herbergen standaard de hoogste emotionele codes! Omdat de info niet correct of volledig analytisch werd verwerkt, is bewuste herinnering hieraan meestal niet aanwezig.

Hoeveel herinneringen heb jij aan je (vroegste) kinderjaren? Zijn dat er vele of heb je slechts enkele fragmenten? Persoonlijk had ik slechts wat ‘fotoboekmomenten’ van sommige periodes.

Tijdens mijn coachopleiding in USA viel bij het opzoeken van mijn eigen triggers kwartje na kwartje en kon mijn bewustwording met zevenmijlslaarzen groeien. Hierdoor werd mijn ‘fotoboek’ in rap tempo gevuld.

Emotionele lading

Alle materiële elementen uit heftige ervaringen en de aanwezige kleur-, geluid-, geur- en smaak, of tastbare ervaring, zijn in je brein met de hoogst emotionele lading gecodeerd. De allerhoogste emotionele lading, omdat deze met overleven te maken heeft (reptielenbrein). Om te overleven doe je iets of juist niets, en neem je een besluit, maak je een keuze of doe je een aanname.

Doordat je ‘systeem’ zo in crisis verkeerde, doodsangsten uitstond of in grote paniek verkeerde, was je bewuste (kinder) brein (neo cortex) niet meer in staat hier nog een heldere analytische code van te maken. Je kunt dit later dus niet zonder meer in je geheugen terughalen.

Wanneer je dan op een later moment met één van deze kleuren of geuren in aanraking komt, wordt de onbewuste opgeslagen informatie slechts gedeeltelijk geactiveerd, en is de volledige lading nog niet kenbaar. Hierdoor is de ervaring juist heel plezierig. De hoogste emotionele lading wordt dan als positief ervaren.

Alarmfase

Wanneer er genoeg van dezelfde elementen uit de crisiservaring aangeraakt worden, reageert je fysiologie onmiddellijk! Je lichaam kan niet anders omdat dit met overleving te maken heeft. Alle hoogwaardige emotionele codes gaan dan gelijktijdig aan, waardoor het echt niet meer fijn is. Dit ingebouwde mechanisme zorgt ervoor dat je per se, al weet je niet precies waarom, dat paarse jurkje moest hebben, dit type bekleding in je auto of dat gele schilderij boven je bank. Dit is waarom je per se dat ene parfum moet en zal hebben terwijl je, zonder dat je het direct merkt, er toch nerveus van wordt. Het ruikt toch immers lekker? Onbewust en ongemerkt vul je je leefruimte met triggers van geur en kleur die je remmende overtuigingen, bijvoorbeeld het onzichtbaar moeten zijn, blijven voeden.

Hercodering op bewust niveau

Nu je weet hoe het werkt, kun je er opnieuw naar gaan kijken: waarom je dat schilderij boven je bank moest hebben of, zoals in mijn geval, de vloerbedekking in mijn toenmalige appartement, die van de beneden- tot de bovenverdieping wijnrood van kleur was…

Die rode vloerbedekking was een soort van megafoon voor het activeren van mijn destijds onbewuste trauma. De conclusie die ik hierbij getrokken had en de reactie erop om dit te allen tijden opnieuw te voorkomen, heeft mijn manier van reageren jarenlang onbewust aangestuurd en maakte van mij een echte pleaser en kameleon.

Wanneer je eenmaal weet bij welke eerste oorspronkelijke ervaring je jouw besluit of conclusie gemaakt hebt, kun je het patroon van herhalen eindelijk doorbreken en de emotionele lading opnieuw bewust herzien. Hierdoor ben je in staat de remmende energie om te vormen naar constructieve opbouwende energie omdat die dan eindelijk vrijkomt uit de soms jarenlange vastgezette vorm.

Jouw belemmerende overtuigingen?

Heb je er ook echt genoeg van steeds weer vast te lopen op hetzelfde punt? Ben jij nieuwsgierig naar jouw eigen onderliggende conclusies die voor de hardnekkigste belemmerende overtuigingen hebben gezorgd? Maak dan een afspraak voor jouw persoonlijke sessie.

Ik breng je in anderhalf tot twee uur een heel eind op weg. Maak hier een afspraak.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in