amethist

Door Joysprite – The Crystal Lady

amethist
wat is er mis met mijn Amethist?

Ongeveer een jaar geleden bracht een man een mooi, 8 inch lang, natuurlijk Braziliaans voorwerp naar onze winkel. Het lag vastgeklemd in een hoekijzer met een haak aan het einde. Hij wilde het kristal verkopen en alhoewel wij ons niet op ons gemak voelden bij de man kregen we duidelijk de boodschap van het kristal dat het zo graag bij ons wilde blijven. Daarom betaalden we hem meer dan we normaal zouden betalen voor een kristal dat we zouden doorverkopen, en begon mijn echtgenoot, Chris, onmiddellijk dit mooie ding uit zijn ijzeren kooi te halen.

Nadat Chris het kristal bevrijd had zette hij het in de winkel waar het op krachten kon komen en begroet worden door de andere kristallen. Het leek echter meer nodig te hebben. Het wilde licht, frisse lucht en schoongemaakt worden. Ik nam het kristal op een middag mee naar de kliffen en de getijdenpoelen bij de zee, even bij de winkel vandaan. We zaten op de kliffen waar ik mijn gewijde liederen zong. Soms legde ik het kristal in een kleine plas of liet het schitteren in de zon. Verschillende mensen kwamen langs en zeiden dat het een prachtig kristal was. Na een uur tintelden het kristal en ik van levenslust en voelden ons gelukkig.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

We namen het kristal mee op visite naar Texas waar het zich onmiddellijk hechtte aan mijn beste vriendin, Susie, die als een tweede moeder is voor mijn dochter Sarah. Het ligt nu op een klein handgemaakt bankje in het zonlicht en is zo gelukkig als een kristal maar kan zijn met zonlicht, liefde en een doel! Het reist namelijk met Susie op en neer naar MD Andersen Hospital als ze daarheen gaat voor haar behandelingen tegen kanker. Ik denk er vaak aan hoeveel mensen de helende energie moeten voelen als Susie door de gangen van het ziekenhuis loopt. Als ik terugdenk aan hoe we het kristal kregen dan begrijp ik nu dat het al het geld en de tijd waard was om het te reinigen en zuiveren.

Soms brengen mensen “ongelukkige” stenen in mijn winkel, net als iemand die een zieke poes naar de dierenarts brengt. “wat is er mis met mijn Amethist? De kleur is weg en hij lijkt op heldere kwarts”, zeggen ze dan. Of ” ik heb mijn mooiste Seleniet in het aquarium gegooid en realiseer me nu dat hij bijna verdwenen is!” En, “Ik heb mijn kristal maanden niet aangeraakt en hij voelt nu dood aan in mijn handen. Wat is er gebeurd?”. Ik noem deze kristallen en stenen “verdrietige puppies” en begrijp hun verwarring volkomen. In de loop van de tijd, met kristallen en stenen gewerkt en mijn eigen fouten gemaakt hebbende, ben ik een en ander te weten gekomen over bescherming, onderhoud en wat je wel en beter niet kunt doen met kristallen zodat het niet nodig is naar de kristalwinkel te gaan met een verdrietige, gebroken, gebleekte of ontbindende minerale vriend.

Net zoals wij ons wassen, eten, slapen, werken en spelen hebben onze kristallen vrienden dat op hun eigen manier ook nodig. Als je ze in een stoffige hoek laat liggen en niet naar ze omkijkt kunnen ze lusteloos en levenloos worden. Te hard met ze werken zonder onderhoud zorgt ervoor dat er kleine stukjes af kunnen breken door een overmaat aan geabsorbeerde energie. Vergeet ze te voeden en op te laden, dan verdwijnt langzaam hun energie. Omdat ze allemaal verschillend zijn hebben ze elk hun eigen manier van schoonmaak, onderhoud, aandacht en zuivering nodig. Ondanks dat stenen niet op dezelfde manier met ons communiceren als familie, vrienden of huisdieren hebben ze hun eigen energetische levenskracht. Eenmaal weggehaald van de plek waar ze ontstaan zijn vinden ze menselijke aandacht en verlangen over het algemeen prettig. We zorgen ervoor dat onze kinderen te eten krijgen, gebaad worden en dat er met ze gespeeld wordt; we zorgen ervoor dat onze auto’s onderhouden worden; zo moeten we er ook voor zorgen dat we onze kristallen reinigen, zuiveren en opladen.

Reiniging, zuivering en het opladen hebben te maken met het verwijderen van disharmonische energie (d.i. energie die niet overeenkomt met het gebruik en het doel van de steen of het kristal) en het dan opnieuw vullen met universele levenskracht. Disharmonische energie wordt over het algemeen opgenomen in contact met anderen of in gebieden waar veel mensen zich verzamelen of langs komen. Dat ik het “disharmonische energie” noem heeft niets te maken met de kwalificaties “goed” of “slecht” omdat alle vibratie tenslotte is wat ze is. Reiniging, zuivering en het opladen lijkt een beetje op het schoonmaken van een kind dat de hele ochtend in de zandbak heeft gespeeld. Het spelen was goed en het kind, nu nogal smerig en moe van alle activiteiten, moet schoongemaakt worden en heeft verder wat te eten en een lekker dutje nodig. Energetisch gezien is dit net zo met stenen en kristallen. Ze werken en spelen met ons en hebben onderhoud nodig na alle wisselwerking.

seleniet
ik heb mijn mooiste Seleniet in het aquarium gegooid en realiseer me nu dat hij bijna verdwenen is!

Reiniging, zuivering en het opladen van de stenen en kristallen kan op net zoveel manieren gebeuren als er mensen zijn om ze te verzinnen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van elementen (zoals de zon, maan, water en andere stenen) en soms wordt gebruik gemaakt van spirituele energie. Zonne- en maanenergie zijn speciaal populaire manieren om schoon te maken en te zuiveren. Kristallen die een hele dag in de zon liggen blaken meestal van energie.

Er zijn twee dingen die we goed in gedachten moeten houden bij het gebruik van zonlicht bij de behandeling van stenen en kristallen. Stenen als amethist fluoriet, haliet en kunziet kunnen verbleken onder invloed van de zon. Verder is de zon ook vuurenergie; zonlicht dat door een kristal heen schijnt kan gemakkelijk gras of een tafelkleed aansteken. Een vriend die me belde, vertelde dat de zon, schijnend door zijn favoriete kristallen bol, langzaan zijn drijfhouten staf in as had veranderd. Gelukkig ging zijn huis niet in vlammen op. Als je zonne-energie gebruikt, leg dan je kristallen op een veilige plek zodat ze niets kunnen aansteken en kies een dag dat je thuisblijft zodat je er een oogje op kunt houden.

Maanenergie geeft een extra goed gevoel aan de meeste kristallen en stenen. Het is in ieder geval veiliger dan zonlicht. Omdat een volle maan het meeste effect sorteert zal de zon wel vaker beschikbaar zijn ondanks eventuele wolken. Als maanenergie gebruikt wordt voor reiniging, zuivering en het opladen van stenen of kristallen is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze niet onmiddellijk in het zicht liggen van mensen of dieren. Het is het beste een plaats te hebben, als een eigen tuin of plaatsje, waar je ze gedurende de nacht kunt laten liggen.

Het gebruik van water voor het reinigen en opladen van stenen en kristallen is ook een goede manier kristalenergie te onderhouden of verhogen. Ik woon bij de oceaan en zie regelmatig mensen stenen en kristallen in de golven houden. Oceaan energie is erg krachtig en het is belangrijk voorzichtig te zijn met het aanbieden van je geliefde stenen aan de energie van de oceaan voor reiniging. Een steen in je open hand kan door de watergeesten opgevat worden als een cadeautje. Door je stenen of kristallen in een netje te doen kunnen ze goed schoongemaakt worden zonder dat je ze verliest. Dit geldt ook voor het schoonmaken van stenen in een beekje of rivier. Als je stenen in stromend water achterlaat moet je ervoor zorgen dat het netje goed dicht zit en dat de stenen niet overal tegenaan kunnen stoten zodat ze beschadigen of dat anderen het proces verstoren. Een andere schoonmaaktechniek is met een zekere regelmaat de stenen of kristallen kort in een fontein of schaal met borrelend water leggen. Ook zijn er stenen, als hanksiet, haliet, seleniet en vele gipsachtigen die niet tegen veel water kunnen. Van zulke stenen kan soms vuil en stof verwijderd worden door ze te spoelen, maar als dat te vaak gebeurd kunnen ze wegsmelten.

Stenen en kristallen kunnen begraven worden om ze op een grondende manier door moeder aarde te laten zuiveren en opladen. Ik heb een vriendin die haar kristallen in de tuin begraaft en ze weer tevoorschijn haalt als ze het gevoel heeft dat ze daar klaar voor zijn. Tot nu toe is ze er geen een kwijt en de kristallen vibreren mee op het ritme van de aarde. Het strand of het park zijn geen goede plaatsen om je stenen te begraven, omdat de oceaan ze weg kan spoelen of andere mensen of dieren je verborgen voorraad kunnen vinden en denken dat het een schat is voor hen. Als je dus besluit je stenen te begraven, zorg ervoor dat het op een plaats is waar ze niet gestoord kunnen worden. Een alternatief is om ze te begraven in een diepe pan die gevuld is met zeezout voor zolang als het goed voelt. Zeezout draagt de oceaan energie in zich en is gemakkelijk mee te nemen. Wees wel voorzichtig met stenen als moldaviet en amber om die te lang in zeezout te leggen. Het zout kan ze beschadigen.

maan-energie
Maanenergie geeft een extra goed gevoel aan de meeste kristallen en stenen

Sommige gipsachtigen, als seleniet, zijn er bekend om dat ze disharmonische energie kunnen laten verdwijnen. Daarom zijn dit ideale stenen om andere stenen en kristallen te reinigen en zuiveren. In onze winkel hebben we grote stukken naaldvormig seleniet en selenieten zwaarden om de ruimte waarin we werken te reinigen en zuiveren. Daarom leggen we ook wel nieuwe stenen op de seleniet. Het is een zelfreinigend mineraal, maar moet natuurlijk ook zelf wel eens schoongemaakt worden. Het is een van de meest gewilde mineralen in onze winkel.

Iets dat ik nog niet zolang geleden ontdekt heb is dat het gipsachtige zand rond White Sands, New Mexico ook erg goed is om stenen en kristallen te reinigen. Nadat ik me dit gerealiseerd had begreep ik waarom daar raketten getest worden. Het gipsachtige zand helpt de energie te veranderen die tijdens het testen is ontstaan. Als je besluit van dit zand te gaan halen is het goed te weten dat je het alleen kunt pakken van een duin dat over het hek loopt aan de wegkant. Verzamelen ín het park kan je in de problemen brengen.

Een van de meest simpele manieren om kristallen en stenen te reinigen, zuiveren en opladen is het gebruik van spirituele energie. Er zijn hier erg veel spirituele technieken voor. Een manier die mij geleerd is en die ik erg prettig vind is het kristal in mijn handpalm leggen, mij een schitterende violette vlam voorstellen die erdoorheen gaat en het kristal doelmatig reinigt van alle disharmonie, waarna het gevuld wordt met oneindige universele levenskracht. Dit is een erg gemakkelijke techniek die goed werkt.

Degenen die afgestemd zijn op Reiki 2 of hoger kiezen misschien Sei He Ki om stenen schoon te maken, gevolgd door Cho KU Rei om ze weer op te laden. Sommige verlichte helers gebruiken hun adem om een steen te zuiveren en op te laden. Dit wordt gedaan door de steen of het kristal in de handpalm neer te leggen en, met de bedoeling hem schoon te maken en op te laden, de eigen creatieve – en levensadem eroverheen te blazen, net zolang tot men er zeker van is dat het gevuld is met nieuwe levenskracht.

Een inheemse Amerikaanse manier die erg populair geworden is onder helers en anderen die spirituele zaken beoefenen, is het gebruik van salierook waarmee zo ongeveer alles gezuiverd en gereinigd wordt. We branden salie in de winkel om te helpen de atmosfeer schoon te houden en soms houd ik stenen in de rook met een gebed aan de Grootvaders en Grootmoeders om de steen te vervullen met het hoogste en allerbeste voor de toekomstige menselijke metgezel. Een goed ouderwets gebed is ook een krachtige techniek die niet onderschat moet worden. Als we Bron/God/Universum om hulp vragen helpt dit ons onze intentie te richten en de kracht van het resultaat te verhogen.

Als aanvulling op deze technieken kan het zijn dat je je eigen persoonlijke ritueel wilt ontwikkelen voor het reinigen en zuiveren van je kristallen en stenen. Wees creatief. Het is de intentie die telt. Het kan zelfs zo zijn dat je kristal aangeeft wat het graag wil. Als je er de tijd voor wilt nemen je stenen en kristallen op een regelmatige basis de juiste energetische schoonmaak en voeding te geven zul je merken dat ze jou het tienvoudige teruggeven. Zelfs stenen die definitief opgebruikt en levenloos lijken kunnen weer veranderen in een energetische vonk als ze de juiste verzorging krijgen. Kijk dus rond in de stoffige hoeken van je huis en haal die vergeten vrienden tevoorschijn voor een hernieuwde kennismaking, kompleet met schoonmaak en zuivering, rust en gratie, liefde en plezier. Dit zal de aanzet geven tot een jarenlange, misschien wel “levenslange” relatie van hoge kwaliteit met je kristallen vrienden.

Volgende maand zullen we in licht en kleur duiken als we de verbanden gaan onderzoeken tussen de kleuren van stenen en hun metafysische eigenschappen.

Over de auteur

Joysprite – ook bekend als de The Crystal Lady – is Reiki Master, Kristal en NLP therapeut en moeder van drie prachtige kinderen. Haar eigen pad met de kristallen begon in West Texas en is voortgezet in Ocean Beach, Californië waar zij de eigenaresse is van Wisdom Crystals.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in