Ondernemen vanuit het hart, durf jij het al uit te dragen?

Veel ‘nieuwetijds’ ondernemers hebben een echte missie, een hoger doel. Ik ken veel coaches en therapeuten die vanuit een enorme passie en drive hun klanten of cliënten helpen. Ze ondernemen vanuit hun hart en dat is duidelijk zichtbaar. Vaak zijn zij ervaringsdeskundig op het gebied waar zij in coachen, of hebben ze een enorme liefde voor het helpen van mensen.

Durf jij je passie uit te dragen?

Vaak zie ik alleen dat ze dit niet echt uitdragen, omdat ze het spannend vinden om zich zo kwetsbaar op te stellen. Als je jezelf laat zien, gaan mensen een mening over je vormen en we hebben vaak al vroeg geleerd dat andermans mening over ons niet altijd positief is. Hoe vaak werd jij niet begrepen? Hoe vaak ben jij afgewezen omdat je jezelf was? Was je te luidruchtig? Kwam je te veel voor je eigen mening op? Of was je juist te stil? Te teruggetrokken? Te gevoelig?

Dus verstoppen we ons. Eeuwig zonde, want juist jezelf laten zien, juist het ondernemen, spreken en schrijven vanuit je hart, zorgt ervoor dat mensen van je gaan houden, je gaan vertrouwen en je dienst af willen nemen. Natuurlijk zullen er ook ‘haters’ zijn, maar dat hoort bij jezelf laten zien en helaas ook bij succesvol worden. Hoe succesvoller je bent, hoe meer mensen je kunt helpen, prachtig toch? Je kunt nu eenmaal niet iedereen pleasen, hoe graag je dat misschien ook wilt.

Als je mensen wilt raken, zul je je open moeten stellen
Natuurlijk is het eng om te spreken en schrijven over wat jou bezighoudt, maar alleen door te laten zien wat jou raakt, kun je anderen raken. Ik las een tijdje terug een tekst van een coach die me diep raakte. Ik ben haar gelijk gaan volgen op social media en kan je nu nog precies vertellen wie het is. Als je mensen raakt, onthouden ze je naam en wordt de stap steeds kleiner om contact met je op te nemen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Als je je hart laat zien, gaan mensen je sneller vertrouwen
Mensen gaan niet zomaar met je in zee. Ze willen je eerst leren kennen, willen je aardig gaan vinden. Na een tijdje krijgen ze echt vertrouwen in je en pas dan is er een kans dat ze contact met je opnemen. Door te laten zien wat jou raakt, help je mensen sneller door die stappen heen en kun je ze sneller helpen. Vaak ben je maar één gesprek, of een aantal blogberichten – of nieuwsbrieven – vanuit je hart verwijderd van contact.

En die haters dan?

Over de haters kan ik kort zijn, dat waren al niet jouw ideale klanten, dus die wil je niet in je praktijk of onderneming hebben. Zie het dus juist als een mooie filter. Mensen die niet bij jou en je bedrijf passen, vallen automatisch af.

Mooie bijkomstigheid

Als jij vooral schrijft en praat over wat jou raakt, kom je nooit inspiratie te kort. Wat is er in je praktijk gebeurd dat jou een bijzonder inzicht gaf? Welke cliënt doet het super en welke les kun je daaruit halen? Welk gesprek in de supermarkt inspireerde jou? Wat zei die wijze vrouw die je sprak op dat feestje ook alweer? Op deze manier heb je genoeg inspiratie om vaak van jezelf te laten horen. Op je blog, social media, tijdens het netwerken. Zo word je steeds beter zichtbaar.

Zichtbaarheid zorgt voor meer klanten

Als jij goed zichtbaar bent, blijft jouw naam sneller hangen bij potentiële klanten. Hoe vaker ze iets van jou voorbij zien komen, hoe groter de kans dat ze aan je zullen denken als ze jouw dienst nodig hebben. Zorg er wel voor dat wat je verkondigt, klopt en dat het waardevol is, maar onthoud: als iets jou echt geraakt heeft en inzichten heeft gegeven, is het bijna altijd waardevol. Natuurlijk is het slim nog even na te denken voor je iets online gooit. Soms lijkt iets een fantastisch inzicht, maar blijkt later dat het toch niet zo handig is om het te posten. Dat filter komt alleen later, noteer eerst alles wat in je opkomt – met fouten en kromme zinnen en al – en kijk later wat je aan moet passen. Alleen als je eerst ongecensureerd schrijft, komt de boodschap echt uit je hart.

Leef, onderneem, spreek en schrijf vanuit je hart en je vindt klanten die bij jouw missie en passie passen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Ik vind het prettig om te betalen voor hulp. Als er niets wordt gevraagd of als er gevraagd wordt wat ik er voor over heb, voel ik me heel erg bezwaard en is dat een reden om niet te komen of niet terug te keren. Misschien helpt jou dit om toch een tarief te vragen. Succes met je onderneming.

 2. Ik denk veel over ondernemen na de laatste tijd; over de enige manier waarop ik dat recht uit mijn hart en met heel mijn hart kan doen.
  Ik weet nl. nog niet precies hoe ik dat dan invul, omdat mijn hart mij tegelijk steeds ingeeft dat ik er geen geld voor zou ‘kunnen’ vragen, en daardoor ook niet zou willen vragen.
  Het wordt sowieso een alternatieve manier van ondernemen 🙂

  • Als jij iemand kan helpen, dan MAG jij daar geld voor vragen. Veel dienstbare ondernemers (vaak coaches/therapeuten) hebben moeite met geld vragen. Wat je je af zou kunnen vragen, is: Wat zou het mij waard zijn om van dit ‘probleem’ af te komen?

   • Gelukkig mág ik er geld voor vragen, maar dat wil ik denk ik niet. Wat mij een oplossing zou lijken, is om de cliënt zelf te vragen wat hij/zij voor mijn hulp zou willen geven (dat kan ook iets anders van een bepaalde waarde zijn). Ik weet niet, maar mijn gevoel zegt, op dit moment in elk geval, dat geld niet de juiste beloning is voor een dienst recht uit mijn hart (of bv. een dienst verleend met een ‘gave’). Dat is nu hoor, wellicht verander ik hierin nog, of toch niet. Ik oordeel hiermee niet over anderen, het is puur mijn eigen gevoel

    • Herkenbaar. Ook nooit willen doen. Ik luister en adviseer mensen altijd vanuit mijn hart zonder. Mensen die op mijn pad komen of/en contact opnemen na lange tijd (meestal mensen die in een scheiding zitten) denk dat ze naar mij toekomen omdat ik alleen leef, onafhankelijk ben en een zonnige energie heb. Ben ervan overtuigd dat mijn energie en luisterend oor een helend effect heeft en als men om advies vraagt geef ik ze die, ook laat ik ze het vanuit een heel andere hoek bekijken waardoor ze meer inzicht krijgen in het gebeuren en weer uit en doorgangen zien. Ik heb altijd heel sterk het gevoel gehad dat ik er geen geld voor wil vragen. Dit is mijn talent wat uit mijn hart komt en ik ben zelf ook blij als er iemand is die de tijd voor mij neemt in hardere tijden, iemand die luistert en een kopje thee maakt. Ik denk dat deze dingen er gewoon moeten zijn in de samenleving buiten verdiensten om. Er zijn ook mensen die tig keer met hetzelfde probleem aan blijven bellen en geen actie ondernemen, niet luisteren naar hun diepste zelf en dan kan ik er ook weleens klaar mee zijn en geen zin meer in hebben, maar goed ook al zouden ze betalen dan heb ik daar ook geen zin meer in. Maar goed, dat kan voor iedereen verschillend zijn. Luister altijd naar de stem van je hart! Ik denk wel dat veel mensen zoals Nadia schrijft inderdaad door hooggevoeligheid zichzelf verstoppen en niet uitten doordat ze vaak niet begrepen worden. Hoeft ook niet denk ik dan, zolang ik mezelf maar begrijp en de goede vrienden met wie ik omga. Als je een coachingspraktijk start is het wel handig om te weten waar en bij wie je terecht komt, wat zijn de morele waarden van deze persoon enz. Echter vindt ik het jammer dat alles op internet moet waar dan ook iedereen alles van je weet, bv ook je buurvrouw die nog wel oordeelt.

  • Misschien geld eens gaan bekijken als energie en dan is het een uitwisseling van jou energie voor een andere energie (geld). Als alles geschept is door god, zo ook geld. Het is niet omdat het slecht gebruikt wordt door sommige dat geld slecht is. Namasté

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in