DELEN
verlichting

door Ria – http://mindful-paard-en-mens.nl/

Onderweg naar verlichting

Inspirerend en altijd op het juiste moment komt het juiste voorbij. Zo werkt het universum, het grote geheel dat enkel eenheid wenst. Met geopende zintuigen en alle weerstand volledig opgegeven krijgt het ruimte bij je. In het aardse bestaan van alle dag gebeurt ook precies dat wat nodig is om te stimuleren, om je voort te helpen. Ook de zaken die negatief lijken, zijn er niet voor niets. Juist dat is wel eens moeilijk om te begrijpen. Het geeft even weerstand, maar met het opgeven van de weerstand, ervaar je de groei en krijg je de inzichten die nodig zijn. Dat wat nodig is, dat wat een duwtje de goede richting in geeft, het is er altijd op het juiste moment. Het leven wordt genieten bij acceptatie van dat wat is. De zintuigen geopend, het oordeel ter zijde, het hart geopend om liefde te geven en te ontvangen, ook naar jezelf, de weerstand opgegeven, de wisselwerking tussen mensen en naar jezelf begrijpend. Dan een gelukkig, aards en universeel verbonden verlicht mens. En jij kunt dat ook!

Kun jij het ook?

Eenvoudig is het niet, wel is het haalbaar voor iedereen die naar zichzelf durft te kijken. Iedereen die wil leren begrijpen wat we zelf in het leven van alle dag doen. We hebben allen de gemeenschappelijke wens gelukkig te zijn. Toch doen we in ons leven onbewust zoveel wat ons geluk in de weg staat, we zijn ons niet bewust van onze vele beperkende patronen. Als we in onszelf die patronen leren herkennen en loslaten, staat niets ons geluk nog in de weg. Voorbeelden geven uit mijn praktijk is de meest duidelijk wijze om te tonen hoe het werkt in een mens. Ik werk in helende, liefdevol confronterende gesprekken en regelmatig ook met een paard of pony als “reflectiemiddel”. Met Galant als verwend spiegelpaard, met Duuk als temperamentvolle maar o zo onzekere pony of met Parel die een valse start kreeg en moet leren vertrouwen. Veel geluk toegewenst, groei in je proces en begrip voor jezelf!

Overdenk je kindertijd

Een vrouw van middelbare leeftijd vertelt me over haar jeugd. Haar vader had losse handjes en ze zag te vaak hoe haar moeder en zus door hem levensbedreigend werden mishandeld. Als kind dook ze weg, verstopte zich. Dan zou haar niets overkomen, vertelt ze me. Traumatische ervaringen die zich in haar hebben vastgezet. Haar doen en laten als kind beïnvloedde, haar enorme angst bezorgde en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen. In angstige stilte en weggekropen onderging ze haar jonge leven. Zeker geen weerwoord geven of protest laten horen, zeker geen stem hebben. Zo werd ze onzichtbaar voor zichzelf en de wereld om haar heen. Zo misvormd kwam ze uit haar jeugd. Nu in volwassenheid blokkeert haar enorme angst haar welzijn nog steeds en hoor ik in haar verhalen hoe haar gedragingen zo duidelijk het gevolg zijn van haar kindertijd .

Kernpijn raken

Met deze informatie gaan we aan het werk met een heel braaf betrouwbaar paard met de naam Galant: We staan buiten en ze is twijfelend en onzeker. Ze durft onder geen beding alleen het paard op te halen uit de wei. Ik kijk haar aan en zeg. Lieverd, als Galant iets fout doet mag je hem sláán! Ze kijkt me aan, duidelijk geschrokken en huilt meteen hartstochtelijk. Ik raak als met een mokerslag een kernpijn. Nog nooit eerder realiseerde ze zich dat ze zich gewoon mag en kan verweren als ze zich bedreigd voelt. De lucht breekt voor haar open. Galant zal niks fout doen, dat is een gegeven. Ik kon die opmerking met gemak maken zonder het dier mogelijk te schaden. Ze haalt Galant uit de wei en dat zelfs met een flauw glimlachje. De training verloopt verder perfect.

Nabespreking

In de nabespreking maak ik haar duidelijk wat er gebeurde, welke kernpijn ik raakte en waar de oorzaak daarvan ligt. Nooit realiseerde zij zich hoe diep de traumatische kind-ervaringen in haar waren vastgezet, dat ze zich tot de dag van vandaag niet durfde verweren vanuit de oude angst geslagen te worden. Dat deze kind angsten nog altijd haar reacties beïnvloeden en haar adequaat handelen blokkeren, ze had geen idee. Nu dringt het door, ze voelt het, ziet het in, ervaart de verlichting van dit inzicht. In alles wat ze vanaf nu gaat doen en gaat ervaren zal ze aandacht moeten geven aan de vraag of elk angstmoment dat zich voordoet een angst is voor dít moment of een angst uit het verleden. Maar altijd dat ze er dan mag stáán en eerlijk voor zichzelf mag opkomen.verlichting

En nu jij onderweg!

Dit was een van een serie blokkades die in haar loskwamen gedurende de daaropvolgende maanden en die haar leven lichter maakte. Het naar boven halen en loslaten van je eigen blokkades is stap één naar een gelukkig en ontspannen leven. Naar jezelf durven kijken zonder enig oordeel maar wel met een volledig open mind: Waarom word ik boos als zus of zo gebeurt, waar ligt de kern van die pijn die ik verstop onder die boosheid. Waarom voel ik me geraakt of waarom vernederd. Al deze emoties verstoppen een kernpijn. Op weg naar begrip en liefde voor jezelf.

Tot de volgende keer!
Met een warme hartengroet
Ria

1 REACTIE

  1. Ik vind het een hele inspirerende tekst en inderdaad veel kernpijn. Veel mannen, vrouwen hebben geen besef daarvan. Denken dat dat allemaal normaal is. Staan niet stil bij hun leven, waarom ze telkens relaties hebben van korte duur… ik werk ook met paardjes als reflectie of spiegel. Zo heb ik mezelf leren kennen en groot deel mijn blokkades weg gewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in