pesticide in urine van kinderen & volwassenen

Samengevat: een onderzoek uit 2019 in het tijdschrift Environmental Research laat zien dat een biologisch dieet leidt tot een significant lager gehalte van pesticide bij kinderen en volwassenen. Dit gehalte werd gemeten in hun urine. Hebben we wel echt goede redenen om onze gewassen te besproeien? Is pesticide echt nodig of kunnen we een betere manier vinden?

Wat is er gebeurd: In 2019 werd een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Studies. Uit dit Amerikaanse onderzoek blijkt dan ons dieet de primaire bron is van pesticiden in zowel kinderen als volwassenen. De wetenschappers zagen dat een biologisch dieet leidde tot significant lagere gehaltes aan neonicotinoïde, OP-pyrethroïde, 2,4-D blootstelling, en met name lagere gehaltes aan malathion, clothianidine en chloorpyrifos – de meest gebruikte pesticiden in de wereld.

De wetenschappers merkten op dat iedereen wordt blootgesteld “aan een cocktail van giftige, synthetische pesticiden. Hiervan is bewezen dat ze leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.” Ze leggen uit hoe “gecertificeerd biologisch eten wordt geproduceerd zonder deze pesticiden” en zich daarom afvroegen: “Kan biologisch eten leiden tot lagere niveaus aan pesticiden in ons lichaam?” Dit hebben ze getest bij vier Amerikaanse families, die hiervoor nog niet standaard biologisch aten. Alle pesticiden die in hun lichaam werden gevonden, zakten gemiddeld met 60,5% na slechts zes dagen op biologisch dieet.

“Eerst hebben de het pesticide-gehalte gemeten in hun lichaam na een niet-biologisch dieet van zes dagen. We vonden 14 chemicaliën in iedere deelnemer, wat kan wijzen op blootstelling aan 40 verschillende pesticiden. Dit waren onder andere organofosfaten, pyrethroïden, neonicotinoïden en de fenoxy-herbicide 2,4-D. Sommige van deze pesticiden zijn gelinkt aan een verhoogd risico op kanker, onvruchtbaarheid, leerstoornissen, Parkinson, Alzheimer en meer.

De meest significante dalingen zag men in een type zenuw-pesticiden, genaamd organofosfaten. In deze groep valt ook chloorpyrifos, een zeer giftige pesticide die gelinkt is met verhoogd risico op autisme, leerstoornissen en een verlaagd IQ bij kinderen. Organofosfaten zijn zo schadelijk voor de nog groeiende hersenen van kinderen, dat wetenschappers al hebben gevraagd om een volledig verbod.(bron)pesticide in urine van kinderen & volwassenen

Veel van onze gewassen besproeien we nu met gassen die eigenlijk zijn ontworpen voor chemische oorlogvoering:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

“Om dit controversiële onderwerp te begrijpen, moeten we eerst kijken naar de geschiedenis van pesticidegebruik. Geen van de pesticiden die we nu gebruiken, bestond voor de Tweede Wereldoorlog. Sommige pesticiden die we nu gebruiken zijn juist ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor de oorlogvoering. De organofosfaten zijn ontwikkeld als zenuwgas. Phenoxy-herbicide, zoals 2,4-D (de meest gangbare pesticide in Canada) werd ontwikkeld om de Japanners van hun rijst te beroven. Het werd later gebruikt als onderdeel van Agent Orange, om grote gebieden te ontbladeren voor oorlog in jungles. Na de Tweede Wereldoorlog zijn we deze chemicaliën gaan gebruiken als pesticiden in de landbouw, voor het uitroeien van muggen, voor het bestrijden van plagen in woonbuurten en voor individueel huis-, tuin- en keukengebruik.” – Ontario College of Family Physicians

Ook interessant is een onderzoek in British Journal of Nutrition. Daar maakten ze een meta-analyse op basis van 343 wetenschappelijke artikelen die wijzen op “statistische significantie en betekenisvolle verschillen in compositie tussen biologische en niet-biologische gewassen/voedsel.”

Dit meta-onderzoek zag dat fenolzuren tot 19% meer aanwezig zijn in biologisch voedsel, 69% meer flavanoïden (gelinkt aan een verlaagd risico op meerdere chronische leeftijd-gerelateerde ziektes), 28% meer stilbenen, 26% meer flavoïden, 50% meer flavanol en 51% meer anthocyanen.

Los van alle voedingswaarde, keek het onderzoek ook naar het gehalte van het giftige metaal Cadmium. Ze zagen dat standaardvoedsel “significant hogere waardes” bevatten. Dit niet-biologische voedsel lijkt tot bijna 50% meer van dit zware metaal te bevatten dan biologisch voedsel. Er werden ook significante verschillen voor andere mineralen en vitamines gevonden.

Met betrekking tot overblijfselen van pesticiden op niet-biologisch voedsel zagen de onderzoekers dat deze tot 4 keer hoger waren bij conventionele gewassen.

Een ander onderzoek, van de Australische universiteit RMIT en dat bijna 5 jaar geleden werd gepubliceerd in Environmental Research, concludeerde dat één keer per week een biologische maaltijd eten de blootstelling aan pesticiden bij volwassen tot wel 90% verlaagt.pesticide in urine van kinderen & volwassenen

De les:

Uiteindelijk zullen mensen altijd stemmen met hun portemonnee. Steeds meer supermarkten en merken bieden biologische opties aan. De industrie begint in te zien dat er vraag naar is. En steeds meer mensen groeien zelf hun eten, als dat kan. Uiteindelijk heeft besproeid voedsel niet alleen implicaties voor de menselijke gezondheid, het is ook ontzettend slecht voor het milieu. Het is een groot probleem op onze mooie planeet. We krijgen continu te horen dat we wereldhonger en klimaatverandering alleen kunnen overwinnen met genetisch gemanipuleerde gewassen en pesticides. Maar dat argument gaat recht in tegen een hele rits aan informatie waaruit blijkt dat lokale en biologische landbouw het duurzaamst is.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Op het risico af dat ik nu dom overkom: wat wordt hier bedoeld met organisch? Voor mij is dat dierlijk voedsel, maar in dit document worden dierlijk- en niet dierlijk voedsel door elkaar gehaald. Worden koeien ook met pesticiden besproeid? Het tweede punt wat ik hierover wil zeggen is: er wordt verteld wat er allemaal mis is maar er wordt geen oplossing aan gedragen. Lang niet iedereen is in staat, of heeft de ruimte voor een eigen groente tuin. Dus hoe gaan we dit aanpakken?

  • Met ‘organisch’ wordt ‘biologisch’ bedoeld. De duurzame oplossing wordt in de laatste zin genoemd. Lokaal en zoveel mogelijk biologische producten kopen, heeft de toekomst. Voor ons mens en voor het behoud van de planeet.

   Jane Goodall noemde ooit ‘how could we have ever believed that it was a good idea to grow our food on poisons?’

   Ieder insect of plant heeft zijn doel. Door gebruik van ‘gewasbeschermingsmiddelen’ is de biodiversiteit al jaren achteruit aan het gaan. Zo is er onbalans ontstaan waardoor ‘plagen’ meer de kans krijgen en boeren vergif blijven spuiten.

   Dan wordt vast opgemerkt dat biologisch duur is. Ik laat al jaren alle fabrieksvoedsel staan, frisdrank, pakjes en zakjes, voorgesneden spullen, chips, snoep en koek. Ook eet ik weinig vlees. Behalve dat dat veel gezonder is, kan ik met wat dat oplevert alles biologisch kopen.

   Ik woon in een ‘agro-chemisch industriegebied’, oftewel landbouwgebied. Tussen suikerbieten, frietaardappelen, uien en tarwe, en ik zie uit eerste hand hoe ons land gebruikt wordt. Misbruikt. Het is om te huilen hoe het eraan toegaat. Boeren zeggen dat ze ‘de wereld’ voeden. Dat klopt voor een klein deel misschien. Suikerbieten zijn voor ongezonde suiker, idem geldt voor frietaardappelen, uien gaan voornamelijk naar t buitenland en Nederlandse tarwe is veevoer.

   Goed artikel dus. Hoog tijd dat de mensheid wakker wordt.

  • Mijn reactie hieronder was niet specifiek tegen jouw gericht Marja. Ik wilde algemeen reageren, maar heb blijkbaar in het verkeerde veldje getypt. xo

  • Hi Marja,
   Het gaat om onbespoten voedsel en biologische voeding is onbespoten.
   Zelf ben ik vegetariër, maar wanneer je dierlijke producten eet die niet biologisch zijn kunnen daar ook giftige stoffen in zitten aangezien het dier die via zijn voedsel heeft binnengekregen.

  • Het is waarschijnlijk uit het Engels vertaald. Wat wij “biologisch” noemen dat noemen de Engelstaligen namelijk “organic”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in