Samengevat: onderzoek geeft aan dat mensen boven de 40 maar 3 dagen per week zouden moeten werken, of 25 uur per week, voor het behoud van een sterke cognitieve functie. Waar komt de notie van 40 uur per week werken vandaan? Werken we allemaal te veel? Als we onze economie anders zouden opzetten, hoeven we dan minder te werken? Hebben we niet zelf alle regels verzonnen? Kunnen we ze niet veranderen?

We voelen ons allemaal wel wat overwerkt, niet? Is dit echt waarvoor we hier op aarde zijn, om jaar in jaar uit 40 uur per week te werken om in onze samenleving te kunnen overleven?

Een onderzoek dat in de Melbourne Institute Worker Paper Series werd gepubliceerd wijst uit dat mensen boven de 40 het beste presteren met een werkweek van drie dagen.

Het Melbourne Institute of Applied Economics and Social Research nam 3.500 vrouwen en 3.000 mannen en voerde cognitieve tests op ze uit, zoals het matchen van letters en cijfers onder tijdsdruk, hardop voorlezen, en nummerreeksen achterwaarts oplezen.

Deze resultaten werden geanalyseerd met verschillende factoren, zoals levenskwaliteit, gezinsstructuur, economisch welzijn en dienstverband. Het team ontdekte dat mensen met een gemiddelde werkweek van 25 uur het beste presteerden. En wat gebeurt er boven de 25 uur? Dan zakken de testresultaten door stress en vermoeidheid.Mensen boven de 40 zouden maar 3 dagen moeten werken

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het onderzoek stelt het volgende:

“De resultaten indiceren, voor zowel mannen als vrouwen, dat de magnitude van het positieve effect van werkuren op hun cognitieve vermogen afneemt tot het aantal werkuren een bepaalde grens bereikt en dat alle uren daarbovenop een negatieve invloed hebben op hun cognitieve vermogen. Dus, waar ligt die grens?

Met andere woorden, wanneer verandert de invloed van werkuren op het cognitief vermogen van positief naar negatief? […]

Uit de testscores van geheugenspanne en cerebrale dysfunctie blijkt dat werkuren tot 25-30 uur per week een positief effect hebben op de cognitie van mannen, afhankelijk van de meting, en 22-27 uur voor vrouwen… Ons onderzoek richt zich erop dat te veel werk negatieve effecten kan hebben op het cognitief functioneren.”

Mensen boven de 40 zouden maar 3 dagen moeten werken

Colin McKenzie, professor in de Economie aan Keio University, deed mee in het onderzoek en stelde het volgende:

“Veel landen zullen hun pensioenleeftijden verhogen door de leeftijd te verhogen waarop mensen in aanmerking komen voor toegang tot hun pensioenfondsen. Dat betekent dat steeds meer mensen door zullen werken tot een later stadium in hun leven.

De mate van intellectuele stimulatie kan afhangen van werkuren. Werk kan zo aan twee kanten snijden. Het kan hersenactiviteit stimuleren, maar tegelijkertijd kunnen lange werkuren en bepaalde taaksoorten vermoeiing en stress veroorzaken, die mogelijk cognitieve functies beperken.

Ons onderzoek wijst uit dat verschillen in werkuren belangrijk zijn voor het behoud van het cognitief vermogen in mensen van middelbare leeftijd en ouder. Dat wil zeggen dat, vanaf middelbare leeftijd, parttime werken effectief kan zijn voor het behouden van cognitief vermogen.”

Zijn we overwerkt?

Aangezien de gemiddelde volwassen doorstudeert tot ongeveer hun 22e, blijven er maar 18 jaar over tot ze theoretisch gezien parttime moeten gaan werken. Komt dit door het feit dat we misschien al vanaf de middelbare school, of nog eerder, overwerkt zijn? Wat kunnen we stellen over het aantal taken die we in dat tijdvak doen waar we totaal niet in geïnteresseerd zijn?

We zien het bij millenials net zozeer als bij oudere generaties: mensen vertonen tekenen van burn-out en overspannenheid naarmate onze wereld meer en meer van ons vraagt en steeds minder verbonden wordt. Als we niet afremmen, kan het leiden tot depressies, vermoeidheid, slaaptekorten, buitensporige pijn, slechte relaties en consistent gebruik van cannabis, alcohol of medicatie. Al deze zaken zijn zeer actueel in de hedendaagse maatschappij.

Mensen boven de 40 zouden maar 3 dagen moeten werken

Wat kunnen/moeten we doen in onze vrije tijd?

Om maar te beginnen, wat kunnen we doen als we niet 40 uur werken? We horen vaak de verhalen van mensen die met pensioen gaan en lijken door te draaien, verwelken of niet weten wat ze moeten doen. Hoewel er natuurlijk redenen kunnen zijn zoals het niet weten hoe je af moet remmen en van je leven kan genieten, valt er ook iets voor te zeggen dat een gebrek aan richting of taak in ons leven ons zo ongemakkelijk laat voelen.

Uit de Okinawan Centenarian Study blijkt dat mensen die het langste leven en die toevallig ook het gelukkigst zijn, niet geloven in de notie van pensionering en er zelfs geen woord voor hebben. Zij ervaren dat ze hun hele leven ‘werken’, maar zoals je wellicht kan raden, ziet hun ‘werk’ er heel anders uit dan hier in het westen. Het onderzoek geeft aan dat mensen hun baan kiezen op basis van hun ‘ikigai’, het Japanse woord voor ‘levensdoel’. Zoals zij het zien, wordt hun keuze gedreven door een diepere betekenis voor ieder individu; dus niet op basis van maatschappelijke, culturele of economische redenen. Dit gevoel van verhoogde verbinding met het Zelf en hun ‘levensdoel’ stelt ze in staat om op een betekenisvolle manier aan hun gemeenschap te geven, terwijl ze zichzelf ook gelukkiger maken.

De les

Veel van onze maatschappelijke uitdagingen benaderen we met het idee dat we verandering kunnen bewerkstelligen zolang het maar past binnen ons huidige systeem. Maar ons systeem en onze reacties erop zorgen voor een feedbackloop die ons vertelt wat niet goed werkt en dat we steeds ongelukkiger worden met hoe we leven.

Het is misschien waar dat we in veel hedendaagse situaties en uitdagingen vrede kunnen vinden door middel van zelfontwikkeling, maar er is een grotere vraag die we onszelf kunnen stellen: Willen we op deze manier blijven leven? Zijn we zat dat het leven zo in elkaar steekt? Opstaan, 40 jaar naar je werk gaan, thuiskomen en misschien pensioneren om deze wereld verder te verkennen … ooit, op een dag. Is dat alles waartoe we in staat zijn? Is dit het leven waarvoor we willen blijven vechten? Of zijn we klaar voor iets nieuws?

Bedenk je eens dat de 40-urige werkweek gewoon een antwoord is voor een economie die wij, mensen, bedacht en ontworpen hebben. We moeten niet zo te werk gaan, we conformeren ons er allemaal alleen naar. We gaan akkoord met onze eigen slavernij, onze eigen worsteling, en in zeker zin met onze eigen ondergang. Kunnen we dit niet in zijn geheel veranderen? Wat houdt ons tegen?

Gerelateerd:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. Typisch een reaktie van iemand die het normaal vindt om anderen voor zich te laten werken.
  Leef je leven en voorzie zelf in je onderhoud.
  Dan ben je een vent.

 2. Ik denk dat dat is wat Ruth bedoelt.
  Wat nog belangrijker is dan het doel is de weg.
  Blijf bij jezelf en verloochen jezelf niet.
  Maar leg de rekening niet bij een ander neer.

 3. Sebastiaan, je zegt dat je momenteel niet werkt. Dan mag ik hopen dat je niet anderen voor je laat werken.
  Ook als je hoogsensitief en hoogbegaafd bent kan je werken. Houd het werk dicht bij jezelf.
  Ik spreek uit ervaring.
  Ik krijg bij jouw reactie het gevoel dat je niet wilt werken.

 4. Een basisinkomen lijkt hier de oplossing.
  Het inkomen zou dan hoog genoeg moeten zijn om van rond te komen en op z’on €1300,- uit moeten komen. Daar kun je een basisbestaan mee financieren. Gaat je hart uit naar een meer luxer leven of weet je niet hoe je je vrije leven vorm en inhoud kunt geven anders dan via een baan, dan kun je ervoor kiezen, er desnoods parttime, bij te gaan werken.

 5. Beter zou zijn als je bepaalde taken vervult in de maatschappij; eerder dan dat de een een baan heeft en de ander werkloos of arbeidsongeschikt is. Dan brand je ook niet zo snel op en gaat het ook minder om het aantal uren. Basisinkomen zou hierbij kunnen helpen.

 6. Ik heb het boek van Rutger Bregman gelezen en vind dat het basisinkomen sinds 2012 nu ook in NL zijn intrede mag doen. BASISINKOMEN dus voor vrijheid, onafhankelijjkheid en werk/tijdsindeling.

 7. Dag Rob, ja mijn eigen ervaring. Ik heb 45 jr op de automaat geleefd. Zit nu midden in een pittig en mooi veranderingsproces. Ik heb van een dynamische kantoor baan, gekozen wat mijn hart ingaf. Werken bij een biologisch dynamisch tuinderij. Eigen keus, niemand heeft hier in mee beslist of gekozen. Ik wist echt niet dat werken zo leuk kan zijn. Met plezier er naar toe gaan en voldaan thuiskomen. Als je die energie voelt, wordt je vanzelf zoveel krachtiger. Voor mij compleet nieuw, maar wat mooi dat de keuzes bij mezelf zitten. En ja, wat hebben ik me bang gevoeld, diepe oerangst, dit zijn gevoelens die mij beschermde om voor zekerheid te gaan. Durf door je eigen angst heen te gaan, deze eigen gevoelens, daarachter is licht en onvoorwaardelijke liefde in jezelf. Dat voelt zo krachtig. Dit is beknopt verteld, maar ik kan er een boek over schrijven hoe het lichaam in elkaar zit, volgens mijn ervaring.
  Ik wens je alle goeds Rob!

 8. Ik hoef hierin geen gelijk maar lees je eigen post maar eens terug dan zou je wellicht kunnen snappen waarom ik dat zo gelezen heb.

  Als ik het verkeerd gezien heb, ook prima en hierbij excuses.

  Ben overigens een non dualist.

 9. Hoi ML,

  Waaruit maak je op ik denk dat ik iemand wil worden? Mijn vraag richting Ruth stelde ik alleen om te verifiëren of ik haar goed begrijp. En hoopte dat ze zou reageren met een uitleg waarom ze gelooft wat ze gelooft

  Ik vind het fascinerend als iemand stellige overtuiging heeft, dat het zus of zo is.

  En dat valt me dat bij jou ook op.

  “je kunt niet iemand worden. Je bent wie je bent, op dit moment. En dat heeft allemaal zo moeten zijn”

  “Als je minder zou willen werken en je hebt het er niet voor over om het minder geld te doen dan is dat dus kennelijk niet voor jou weg gelegd.

  Als je vrije tijd belangrijker vindt dan accepteer je het lagere bedrag dat er bij hoort. Eigenlijk vrij simpel.”

  Denk je echt dat ik dat zelf ook niet bedacht heb? Ik zeg in mijn eerste bericht; kun je leven met minder, dat is de vraag.

  Ik krijg het gevoel dat je graag adviseert

 10. Beste Sebastiaan, dat is best wel een conditioneel leven. “politiek uiteen vallen”. Wat kan jou de politiek nou schelen, je leeft je leven.

  Jij staat toe dat je werkgever je niet waardeert, dus je doet het juiste door daar niet meer te werken maar het komt niet door de werkgever…!

 11. Beste Rob, je kunt niet iemand worden. Je bent wie je bent, op dit moment. En dat heeft allemaal zo moeten zijn. Als je minder zou willen werken en je hebt het er niet voor over om het minder geld te doen dan is dat dus kennelijk niet voor jou weg gelegd.

  Als je vrije tijd belangrijker vindt dan accepteer je het lagere bedrag dat er bij hoort. Eigenlijk vrij simpel.

 12. En wat hiervan te denken:
  “Ontwikkelingsneurologen zoals prof. Hüther en experten economie zoals McAfee, directeur voor digital business van het MIT in Cambridge, zijn het erover eens dat 60 tot 70 % van de huidige beroepen kunnen vervangen worden door kunstmatige intelligentie en robots.”

  En wat te denken van:
  “The financial system has stealthily enslaved our species and now we are being used as currency slaves. We work from 9 to 5 every day, in boring and depressing environments, not stimulated by anything creative or constructive.
  In most cases, the sole motivation for going to work, is the next paycheck — and no matter how hard we work, we never seem to have enough money.
  Have you ever wondered why mega-corporations (reaping $billions/year in profits) pay dozens of millions to their CEOs and as close as possible to the minimum wage to the rest of the employees?
  This has been carefully designed, because a person that is constantly “on the edge,” will never have time for self-education, introspection and — eventually — spiritual awakening.
  Isn’t this our main purpose on Earth? To become spiritual beings (and by spiritual, I obviously don’t mean religious) and complete the incarnation cycle?
  “They” don’t need educated people, who are capable of critical thinking and have spiritual goals. No, this kind of people are dangerous to the establishment!
  “They” want obedient “robots,” just intelligent enough to operate the machines and keep the system running, but stupid enough never to ask questions.”
  http://humansarefree.com/2014/10/exposing-shadow-forces-behind-nwo.html?m=0

  Volgende:
  “Er lopen reeds experimenten met de 4-daagse werkweek in Frankrijk, Zweden en zelfs België. Waar het ingevoerd werd, wordt het experiment lovend onthaald.”
  http://humansarefree.com/2014/10/exposing-shadow-forces-behind-nwo.html?m=0

  Vóór 10.00 uur niet naar je werk noch naar school:
  https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/laat-school-om-10-uur-beginnen-en-je-krijgt-gezondere-tieners-met-betere-resultaten~a03bc7bd/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F (In Finland weten ze daarvan!)

  Met 2 à 3 dagen per week werken, blijken we, volgens deskundigen onze maatschappij prima draaiende te kunnen houden! We hebben vervolgens eindelijk voldoende tijd voor ontspanning, sociaal contact én voor zelf-ont-wikkeling!

  Ter ontspanning inzake afstemming op werken;

  https://www.youtube.com/results?search_query=4onthefloor+working+man+zombie+

 13. Mooi artikel, hier kan ik mij in vinden. Ik ga zeker niet 40 werken voor een werkgever, die mijn werk niet waardeerd. Ik werk momenteel niet, omdat ik zoekende ben, wat wil ik nou eigenlijk? Weet sinds een jaar dat ik hoog sensitief ben, hoogbegaafd. Dankzij nieuwetijdskind.com. het heeft zo moeten zijn, deze site te vinden. Ik hoop dat er een dag komt dat de politiek, uiteen valt. Deze hebben wij helemaal niet nodig, maar ja, dat zal nog wel even duren, voordat iedereen het in ziet.

 14. Hoi Ruth,

  Dus je wat je zegt is; volg je hart, dan wordt je wie je bent. Is dit je eigen ervaring geweest?

 15. Beste Rob,

  Een levensdoel kan je niet vinden, ook niet als je het wilt. Je wordt niet wat je wilt, je wordt wie je bent. Belangrijk hierin is, je hart volgen. Innerlijk weten wat goed voor jou voelt.

 16. Vind je levensdoel, wat betekend dat eigenlijk? Is dat een werkdoel? Of gaat het meer om innerlijke processen/doelen.

  Een 40 urige werkweek wordt je door de strot geduwd omdat je anders je kosten om te leven anders bijna niet kan betalen.

  Dus je kan minder werken (wat ik graag zou willen) maar dat komt met een prijs. Of eigenlijk minder prijs.

  Kun je leven met minder, dat is de vraag.