DELEN
ADHD_Gif-in-eten

NEW YORK – Kinderen die pesticiden binnenkrijgen, lopen meer kans om ADHD te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, die maandag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.
De onderzoekers roepen in hun artikel op groente en fruit voor het eten altijd te wassen, zodat er minder bestrijdingsmiddelen op zitten.
De wetenschappers onderzochten ruim 1100 Amerikaanse kinderen tussen de 8 en 15 jaar. Kinderen die hogere concentraties van de zogeheten organofosforverbindingen in hun lijf hadden, kampten ongeveer twee keer zo vaak met ADHD. Deze stoornis zorgt voor hyperactiviteit en concentratieproblemen.
De wetenschappers spreken nog niet van een bewezen verband tussen ADHD en pesticiden. Daar is volgens hen meer onderzoek voor nodig. ‘Er is toenemende zorg dat bestrijdingsmiddelen verband houden met ADHD’, aldus onderzoeker Marc Weisskopf. ‘Dit onderzoek laat zien dat dit verband er mogelijk zelfs is bij kleine hoeveelheden pesticiden.’
De wetenschappers geven niet aan of de resultaten van hun onderzoek ook voor Europa gelden. In de VS mogen een aantal pesticiden, zoals bijvoorbeeld malathion, nog wel gebruikt worden, terwijl de Europese Unie deze al verboden heeft.
Organofosforverbindingen zorgen ervoor dat de impulsoverdracht tussen zenuwen en spieren geblokkeerd raakt. Daardoor sterft ongedierte. Nadeel van deze stoffen is dat ze ook schadelijk zijn voor de mens.

Bron: de Volkskrant 18-5-2010

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in