Over het algemeen is hygiëne en ‘schoon’ zijn iets dat de meeste mensen willen hebben en zijn. Je kunt overal wel een flesje handreiniger vinden en een man of vrouw met een flesje klaar om je te desinfecteren, jij vies mens, jij. Hoewel dit natuurlijk voordelig kan zijn wat betreft het doden van bacteriën die zouden kunnen leiden tot een ziekte, draagt het ook bij aan het probleem van superbacteriën, bacteriën die resistentie ontwikkelen tegen antibiotica.

Afgezien van dit probleem, speelt er nog iets. Ergens langs onze weg om steeds hygiënischer te worden, zijn we bang geworden om ‘vies’ te zijn. Daarmee hebben we zelfs een vrees ontwikkelt voor de grond in de aarde. In het Engels zijn ‘dirty’ en ‘dirt’ niet voor niets verwant. Maar wat we niet doorhebben is hoe belangrijk die aarde is voor onze gezondheid. Het doet gewoon iets met ons als we ons rechtstreeks verbinden met Moeder Aarde, iets dat essentieel is voor onze gezondheid en welzijn. Je hebt wellicht al eens gehoord van de voordelen en de wetenschap van Aarden. Dat is eigenlijk gewoon met blote voeten op de grond lopen. Er komt steeds meer onderzoek naar buiten dat bewijst hoe voordelig deze simpele oefening kan zijn voor onze gezondheid. Meerdere onderzoeken laten zien hoe spelen in de aarde ook een drastisch effect kan hebben op onze mentale gezondheid.aarden

Kan de grond net zo effectief zijn als antidepressiva?

Soms zijn de oplossingen voor onze problemen een stuk simpeler dan we denken en is ‘back to basics’ gaan precies wat we nodig hebben. In plaats van antidepressiva voor te schrijven om een symptoom te proberen te behandelen, moeten we kijken naar wat die symptomen überhaupt veroorzaakt. Het is bewezen dat bodemmicroben vergelijkbare effecten hebben op ons brein als Prozac en zelf je mentale gezondheid kan verbeteren en je in essentie gelukkig kunnen maken. Misschien is het gewoon ons gebrek aan verbinding met de aarde dat heeft bijgedragen aan het ontstaan van dit probleem.

Mycobacterium vaccae is een substantie die voorkomt in de bodem en die wordt bestudeerd voor zijn antidepressieve eigenschappen. Deze bacterie kan serotonineproductie stimuleren, oftewel het ‘blijdschapshormoon’. Het kan je relaxter en blijer maken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een gebrek aan serotonineproductie in de hersenen wordt gelinkt aan depressie, angstgevoelens, obsessieve-compulsieve stoornissen en bipolaire stoornissen. Helaas gaan al deze mentale gezondheidskwesties meestal gepaard met een recept voor farmaceutische medicijnen, die kunnen leiden tot afhankelijkheidsproblemen of verdere schade aan het brein. Terwijl de effecten van deze natuurlijke antidepressieve microben worden verkregen door gewoon in de aarde te spelen. Dat klinkt toch een stuk beter dan het nemen van zware chemische medicijnen op recept, nietwaar?

Als je iemand kent die regelmatig tuiniert, dan heb je ze wellicht horen zeggen dat de tuin hun ‘happy place’ is, dat tuinieren zelf hun stress vermindert en hun stemming opbeurt. Misschien hadden die groene vingers al die tijd wel gelijk, want ook de wetenschap begint dit idee nu te bewijzen.

Hoe werkt het?

De microben die in de aarde voorkomen zorgen ervoor dat de cytokinewaarden stijgen, wat leidt tot hogere serotonineproductie in het brein. Deze bacterie werd getest bij ratten, via voeding en injectie. De resultaten wezen op een verhoogd cognitief vermogen, minder stress en beter concentratie bij taken dan de ratten uit een controlegroep.

De M. vaccae-bacterie werd ook in een aantal longkankerpatiënten geïnjecteerd. Zij rapporteerden een betere levenskwaliteit en minder pijn.

Laatste woorden

tuinierenDit is simpelweg het volgende voorbeeld van hoeveel de natuur onze mentale en fysieke gezondheid kan verbeteren. We weten allemaal hoe losgekoppeld we zijn, maar het hoeft allemaal niet zo te zijn. Hopelijk dient dit als een krachtige herinnering van het belang van naar buiten gaan, je verbinden met de Aarde, spelen en, nog belangrijker, ons zo nu en dan losmaken van onze telefoons en andere technologie.

Dus, ga naar buiten, in de aarde, speel, wiedt je tuin – begin met een tuin, wat voor één dan ook! Het is mogelijk de sleutel om je mentale gezondheid te verbeteren en misschien zelfs wel je leven. Als je het niet nu doet, wanneer dan wel?

Gerelateerde Artikelen:

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in