Weet je dat je een krachtig middel hebt waarmee je overal en op elk gewenst moment meer innerlijke rust kunt creëren en je accu kunt opladen?

Ik zat altijd heel erg in mijn hoofd. Ik wilde alles overzien en de controle vasthouden. Het contact met mijn gevoel was ver te zoeken, ook al verlangde ik daarnaar. Mijn adem zat altijd erg hoog en soms had ik last van een vorm van hyperventilatie en benauwdheid. Via ademtrainingen kwam ik dichter bij mezelf. Ik heb geleerd dieper te ontspannen en ben van binnen veel rustiger geworden. Ik ervaar nu veel meer innerlijke ruimte en laat me niet meer zo gauw opjagen en gek maken door allerlei gedachtekronkels.   

Je ademhaling is een van de meest effectieve tools om stress en spanning los te laten en diepe ontspanning te ervaren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe werkt het?

Ademen versterkt je afweersysteem

Fysiek gezien bestaat stress uit opgehoopte blokkades en afvalstoffen in de cellen (CO2). Inademend krijg je verse zuurstof binnen (O2) ter zuivering van het opgehoopte CO2. Omdat wij echter gemiddeld maar 30% van onze longcapaciteit gebruiken – dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek – krijgen we bij het inademen onvoldoende zuurstof binnen om ons systeem te zuiveren van al die afvalstoffen. Ons afweersysteem verzwakt. Als je dieper leert ademen verhoog jij het zuurstofgehalte in je lichaam. Het is aangetoond dat dit op den duur je afweersysteem versterkt.

Ademen is de sleutel voor meer vitaliteit

Via gerichte oefeningen kun jij je adem besturen zodat je moeiteloos 60-70% van je longcapaciteit gaat gebruiken. Je brengt een zuiveringsproces op gang omdat je lichaam via de adem toxines en ballast gaat loslaten. Daarbij kunnen ook opgekropte emoties vrijkomen. Zo laat je via je adem niet alleen fysieke spanning los maar ervaar je ook emotioneel en mentaal meer rust en ruimte. Blokkades verdwijnen en je energie kan weer vrijuit stromen.

Activeer zelf je ademkracht – 3 oefeningen

 1. Verleng je adem

Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Keer met je aandacht naar binnen en neem je ademhaling waar, zonder iets eraan te veranderen. Voel hoe je lichaam bij het inademen uitzet en bij het uitademen weer samentrekt. Volg je eigen ademritme van dit moment. Mocht je daarbij afgeleid worden door gedachten, neem dat waar, zonder oordelen. Keer dan weer met je aandacht terug naar je ademhaling. 

Verleng nu je ademhaling door dieper in te ademen en vervolgens in hetzelfde tempo rustig uit te ademen. Tel tot vier als je inademt en tel tot vier als je uitademt. Lukt het in een regelmatig ademritme te komen? Probeer zowel het inademen als het uitademen ook echt vier tellen te laten duren. Kijk of je in een vloeiend ademritme kunt komen, zodat er geen pauzes zijn tussen het in- en het uitademen.  

Blijf enkele minuten doorademen terwijl jij je adem telt. Nadat je gestopt bent met tellen, houd je jouw ogen nog even gesloten en ga je na welk effect deze oefening op je heeft. Hoe voelde jij je voordat je aan deze oefening begon? En hoe voel jij je nu?    

 1. Vierkante adem

Ga comfortabel zitten of liggen en ontspan je lichaam. Sluit je ogen. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem een aantal keren rustig in en uit.  

Verleng nu je adem door na het inademen en na het uitademen een pauze te maken. Daarvoor ga je de adem tellen:

Je ademt in 4 tellen in: 1, 2, 3, 4  (het inademen verdeel je over de 4 tellen)

Je houdt je adem 4 tellen vast: 1, 2, 3, 4 

Je ademt in 4 tellen uit: 1, 2, 3, 4 (het uitademen verdeel je over de 4 tellen)

Je houdt je adem 4 tellen vast: 1, 2, 3, 4 

Houd dit ritme enkele minuten aan. 

 1. Zucht van verlichting

Ga comfortabel zitten of liggen en ontspan je lichaam. Sluit je ogen. Richt je aandacht op je ademhaling. Volg de beweging van de ademhaling in je lichaam. Voel hoe je lichaam bij het inademen uitzet en bij het uitademen weer samentrekt. Adem een aantal keren rustig in en uit. 

Stel je nu voor dat je met elke inademing energie inademt en met elke uitademing stress en spanning loslaat. Je versterkt het effect van loslaten door met een diepe zucht via je mond uit te ademen. Geef jezelf toestemming om die zucht ook daadwerkelijk te laten horen. Houd je bij het uitademen niet in. 

De zucht van verlichting is buitengewoon effectief. Stel je bij elke zucht voor dat je spanning uit je lijf blaast. Geef jezelf toestemming om los te laten met een diepe zucht. Doe deze oefening enkele minuten.

Magic breath

Ik blijf het heel fascinerend vinden hoe jouw adem je bij jezelf brengt. Een cliënt verwoordde het zo, nadat wij samen wat oefeningen deden: ‘Wat heerlijk. Ik voel echt dat ik nu in een veilig coconnetje zit.’ Zelf ervaar ik al na enkele minuten bewust ademen ook zoveel meer innerlijke ruimte. En als ik me ergens over opwind en ik voel dat de irritaties oplopen is de ‘Zucht van verlichting’ mijn favoriet om me even van al die stress te bevrijden.

Als je weet hoe jij je adem bewust kunt sturen, heb je een krachtig instrument dat je op elk gewenst moment kunt activeren om een gezonde balans vast te houden. En het mooie is: je adem is helemaal gratis en altijd beschikbaar.

Wil je zelf meer ademruimte ervaren? Begin dan met bovenstaande oefeningen. Leuk als je in een reactie laat weten wat dat je heeft opgeleverd.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Hallo Jasmin,
  Heel herkenbaar , deze ademhaling oefeningen.
  Deze techniek is al honderden jaren of nog langer in gebruik in het beoefenen van Hatha-Yoga.
  Hatha-Yoga oefeningen worden gedragen door bewust gebruik te maken van de adem.
  Fijne techniek.
  Groet,
  Peter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in