DELEN
ontspannen-in-wie-je-bent

Alles wat er is is bewustzijn, eenheid. Jij bent dit bewustzijn, deze eenheid. Dat ben je altijd geweest, dat ben je nu en dat zal je altijd zijn.

Vanaf praktisch het moment dat je geboren bent is jou verteld dat je een uniek individu bent en dat dit belangrijk is om te weten, na te streven en te zijn.

Door Niels Zwakhals – www.bij-een.nl

Jouw hele leven heeft waarschijnlijk in het teken gestaan van het aanleren en uitoefenen van jouw individualiteit en wellicht zelfs nog meer in het teken van een (nog) liever, beter, (ver)lichter, steviger, vrijer of verfijnder individu te worden, maar in de kern dus een unieke, op zichzelf staande druppel te zijn.

Mogelijk heb je ontdekt dat dit streven een hoop gedoe en diepe onvrede met zich meebrengt. Mogelijk ben je nu druk bezig om die individualiteit juist weer af te leren en los te laten, om zo weer oceaan te worden. Een andere route, dezelfde wortel.

Het fundamentele punt wat hier namelijk over het hoofd wordt gezien is dat je nooit een druppel bent geweest, dat er alleen maar de oceaan is. Er is niet zoiets als individualiteit. Er is alleen maar bewustzijn. Eenheid.

En DAT ben jij. Altijd. En dus ook nu. Precies nu, zoals je nu bent, wie of waar je nu ook bent of denkt te zijn. Dit moment is alles wat er is. En als dit HET is, dan hoef je daar dus niet naartoe te rennen, noch kun je ervoor weglopen. Water kan en hoeft niet nat te worden.

Wat is er dan nu nog te doen?

Het enige wat je nu nog hoeft te ‘doen’ is erin te ontspannen. Dus, wie of waar je nu bent, wat zich in jouw leven ook lijkt af te spelen als pijn of vreugde, ontspan erin.
Pauzeer je gedachten voor een minuutje. Hoor de stilte. Voel hoe je lichaam direct spanning laat ontsnappen. Zie je adem verzuchten en je buik uitzetten. Dit is HET.

Pauzeer dan eens je gedachten wat langer, vijf minuten. Of doe eens gek, een half uur, een uur! Draai weg van de draaimolen van gedachtes en ontspan in de stille aanwezigheid van wat-is. En daar hoef je echt niet voor met je ogen dicht in een totaal oncomfortabele kleermakerszit op een duur kussentje te gaan zitten.

Nee, pak gewoon een kop thee of een glas wijn, ga op de bank zitten en ontspan. Ontspan in wat nu is. Staar wat naar het raam, de bloempot of het niets. Of niet. Ook goed. Ontspan. Ontspan in wie je nu bent. Bewustzijn.

Bewustzijn heeft niets nodig om tot ontspanning te komen. Bewustzijn is ontspanning. Moeiteloos. Jij kunt je altijd tot deze ontspanning wenden. Die ontspanning is er namelijk altijd. Bewustzijn is er altijd. Ieder moment.

Mocht je opmerken dat je weer in de slopende lijdensweg van je gedachten meegezogen wordt, ontspan dan in bewustzijn. Ontspan in wie of waar je bent. Je hoeft nooit ergens naartoe, er hoeft niets bij en niets af. En zelfs al zou je het willen, het is simpelweg niet mogelijk. Er is alleen maar bewustzijn en dat ben jij.

 

4 REACTIES

 1. "Bewustzijn heeft niets nodig om tot ontspanning te komen. Bewustzijn is ontspanning. Moeiteloos. Jij kunt je altijd tot deze ontspanning wenden. Die ontspanning is er namelijk altijd. Bewustzijn is er altijd. Ieder moment."

  Als ik het goed begrepen heb is er dus die JIJ (individu) OF er is bewustzijn.

  JIJ is spanning.

  Bewustzijn is ontspanning.

  Die (jij en bewustzijn) gaan dus niet samen.

  Die JIJ (individu, druppel, zelfbeeld) kan dus niet ontspannen.

  Er kan enkel bewustzijn (oceaan) OF JIJ (druppel) zijn.

  Natuurlijk kan er een ontspannen JIJ (druppel) zijn, als die JIJ het helemaal naar zijn of haar zin heeft maar dat is iets geheel anders dan bewustzijn (oceaan).

  Daar waar oceaan is, is namelijk geen druppel of JIJ meer.

  M.a.w. ik heb eigenlijk niets met ontspannen in wie je bent.

  Want de kans is groot dat je ontspant als zijnde de druppel.

  Ik ga meer voor hoe het nou in vredesnaam mogelijk is dat er een spanning is.

  Wat de oorzaak, welk beeld je nog van een zogenaamd jezelf hebben moet zodat spanning kan ontstaan.

  En voor het besef dat jij in werkelijkheid niet meer bent dan een strontvlieg zoemend om een hoopje uitwerpsel.

  Pas dan bestaat de mogelijkheid tot oceaan, daar waar jij er niet meer bent, daar waar geen JIJ is die ontspant in wie hij/zij is.

  Dank je wel Niets.

 2. Dankjewel Niels voor deze mooie rustgevende woorden, zelfacceptatie en je er zonder meer goed bij proberen te voelen is zo belangrijk. Soms kunnen andere mensen onze liefdevolle intenties gewoon niet zien, hoe hard je ook probeert het duidelijk te maken. En dat maakt niet gelukkig natuurlijk. Belangrijk is dan denk ik om hun beweegredenen te onderzoeken, een plaatsje van begrip te geven en inderdaad rust te vinden in je eigen hart. Met het stil vertrouwen dat die liefde die we in ons voelen een golfbeweging veroorzaakt vroeg of laat en overstroomt naar het innerlijke van andere mensen. Alles wat met liefde naar jezelf en naar anderen toe gedaan wordt, verdient het om met een ontspannen gevoel doorleefd te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in