Ontspannen is voor watjes!

Het is drie uur ’s middags en ik raak in paniek. Mijn lijstje met ‘te doen’ is afgevinkt en mijn agenda verder leeg. Ik heb een middag niks te doen. De onrust in mijn lijf neemt toe en ik voel een licht kloppende pijn, voor in mijn hoofd. Tijd om te ontspannen. Wat nu?
We hebben het altijd druk. Als je vraag hoe het gaat met iemand krijg je meestal een antwoord uit de meerkeuze van drie: 1) Druk, 2) Geen tijd, ik heb haast! of 3) Poeh, waar blijft de tijd?!

Tijd hijgt in onze nek en druk doet waar het goed in is, het voert de druk op.
We hebben constant het gevoel dat we tijd tekort hebben. Maar als we vrij zijn, dan weten we wat we doen. Dan gaan we ontspannen!

Ontspannen is soms nog niet zo gemakkelijk

Maar weet je wat nou zo bijzonder is? Ontspannen is soms nog niet zo gemakkelijk. Een middag vrij, even helemaal niks. Een tijdschrift lezen, potje thee erbij, inclusief chocolade van een paarse koe. Heerlijk! Maar nee, ik word er gewoon onrustig van.
Ergens in mijn hoofd begint er namelijk iemand tegen mij te praten. Een stem die duidelijk maakt dat wat ik nu doe toch echt niet kan, niet NUTTIG is. En als deze stem ergens niet tegen kan dan is het ‘niet nuttig zijn’. Het is ervan overtuigd dat ik alleen voldoe als ik hard werk en mijzelf nuttig maak. Dat houdt in: Een volle agenda en een ‘te doen lijst’, langer dan in één dag mogelijk is. Dat geeft voldoening, dan tel ik mee. Kijk, ik heb het ook druk en ook ik heb haast!

Ontspannen? Ontspannen is voor watjes! Mijn hoofd legt me dit nog eens haarfijn uit. Niks doen, uit het raam staren of zelfs een tijdschrift lezen, MET VOETEN OP DE BANK! Hoe haal ik het in mijn hoofd?!ontspannen-katEn toch zet ik door. Het kost in het begin wat moeite en kracht. Ontspannen is soms net zo hard werken. Zeker wanneer je een innerlijke criticus hebt met het hoogste woord.

Maar hoe ga je om met die innerlijke criticus? Die stem met het hoogste woord? Hoe neem je tijd om niks te doen of te ontspannen? Een aantal suggesties op een rij:

Begin klein

Spreek met jezelf een bepaalde tijd af dat je mag ontspannen. Bijvoorbeeld een half uur of een uur. (Als je innerlijke criticus daar moeilijk over doet begin je nog kleiner, bijvoorbeeld met 10 minuten tot een kwartier). Ook al heb je de hele middag vrij en zou je dus de hele middag kunnen ontspannen! Door met jezelf een tijd af te spreken kies je voor de middenweg. Tijd voor ontspanning én ruimte voor je innerlijke criticus om zijn mening te verkondigen. Je hoeft de criticus namelijk niet direct te mond te snoeren. Je kan op zoek naar een samenwerking die gaandeweg voor beide werkt.
Daarbij kom ik bij de tweede en derde suggestie, ‘geef het tijd’ en ‘wees niet te streng voor jezelf’.

Geef het tijd

Je innerlijke criticus is vaak gewend om zijn zin te krijgen. Hij schreeuwt in je oor en jij luistert. Ruimte innemen voor jezelf en tijd vrijmaken om te ontspannen zijn geen activiteiten waar je innerlijke criticus heel erg blij van wordt (zacht uitgedrukt). Wees je er daarom van bewust dat de criticus nog harder van zich laat horen als jij ineens wilt ontspannen. Geef jezelf daarom tijd om hier aan te werken want ontspannen is in het begin soms hard werken!ontspannen-koffie

Wees niet te streng voor jezelf

Wees verder niet te streng voor jezelf. Was je van plan om een half uur te ontspannen? Maar werd je na een kwartier knettergek van de onrust in je lijf en het stemmetje in je hoofd dat steeds maar herhaalt: ‘DIT IS NIET NUTTIG!’? Nou, geef jezelf een schouderklopje en steek stiekem je tong uit naar je innerlijke criticus. Dat kwartier heb je toch maar mooi geprobeerd te ontspannen!

Doe iets wat je leuk vindt

Het klinkt logisch maar makkelijk is het soms niet. Je wilt een tijdje ontspannen en wat ga je dan doen? Voor mensen met een hele actieve innerlijke criticus kan het soms lastig zijn om te bedenken hoe ze kunnen ontspannen. Want als je altijd naar die dwingende stem luistert kom je nooit echt aan ontspannen toe. Laat staan wat je dan leuk zou vinden. Begin ook hier klein. Probeer eens wat verschillende dingen uit en probeer te luisteren naar je gevoel. Onthoud hierbij dat je het tijd geeft en niet te streng bent voor jezelf!

Samen sta je sterker

Vind je het lastig om in je eentje de ontspanning op te zoeken? Kijk of er iemand in je omgeving is waarmee je kan afspreken. Samen sta je in dit geval sterker dan alleen. Iemand anders kan net de afleiding geven die je nodig hebt. Het is gezellig en je innerlijke criticus wordt door het samenzijn (deels) overstemd.ontspannen

Het nuttige met het aangename verenigd

Zijn de beschreven suggesties voor jou nog wat lastig? Is jouw innerlijke criticus heer en meester over jouw tijd? Wees dan lief voor jezelf. Probeer eerst eens het nuttige aangenaam te maken. Moet je iets doen waar je niet zoveel zin in hebt? Maar waar je innerlijke criticus van overtuigd is dat het NU MOET. Zet dan ondertussen een (pas op! ontspannen) muziekje aan en doe wat je moet doen. Laat jezelf wennen aan de mogelijkheid tot ontspannen. Wees mild voor jezelf en zet een stap die bij jou past, op dit moment.

Tot slot, uit niets doen en ontspannen komen vaak de mooiste creaties voort. Een gedachte, een idee, inspiratie voor het onderwerp waar je vast op liep. Ontspannen is afschuwelijk voor de innerlijke criticus maar voeding voor de ziel.

Pauline Coppens

Pauline Coppens

Pauline Coppens

Mijn naam is Pauline Coppens en ik werk als psychosociaal therapeut en coach. Ik ondersteun volwassenen en kinderen in het leren omgaan met hooggevoeligheid.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Pijn en liefde in voedsel
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?
8 kenmerken die een relatie kunnen blokkeren of stoppen
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
Emotionele Eerste Hulp voor angstige hoogsensitieve kinderen