Heldervoelendheid is in principe genetisch bepaald en erfelijk overdraagbaar.
Een kind dat geboren wordt met een zeer gevoelig systeem vraagt een speciale opvoeding, wil het kunnen uitgroeien tot een evenwichtige adolescent die zich kan handhaven en waarmaken in de moderne maatschappij.
Prikkels
(*Prikkel = verandering in de omgeving die een reactie tot gevolg heeft)
Een pasgeboren kind moet nog leren om met prikkels om te gaan. Alles is nieuw. Het heeft veel rust en slaap nodig om alle indrukken te verwerken. Een jong kind is voortdurend onderhevig aan allerlei onbekende gewaarwordingen, en afhankelijk van zijn persoonlijke karakter ervaart het die als meer of minder bedreigend.
Het is de taak van de ouders/opvoeders om de prikkels waaraan het kind wordt blootgesteld te doseren en langzaam op te bouwen, zodat het kind prikkels leert verdragen en op een goede manier verwerken.
Daarom is de fasering belangrijk, waarin een kind wordt blootgesteld aan de samenleving. Idealiter begint de ervaringswereld van het kind in een liefdevolle, beschermende symbiose met de moeder, binnen de setting van het gezin. De moeder is de belangrijkste stimulus. Daarnaast wordt het kind via de vader, broertjes, zusjes en andere nabije familieleden van de benodigde prikkels voorzien.
In volgende leeftijdsfasen komt het kind geleidelijk los uit de symbiose met de moeder, terwijl zijn ervaringswereld trapsgewijs wordt uitgebreid via leeftijdgenootjes, andere volwassenen en via communicatiemiddelen.
Concentratie
Een kind dat zich op zichzelf kan concentreren, op hetgeen hij achtereenvolgens meemaakt in zijn relatie met de wereld om hem heen, leert zijn prikkels te verwerken. Met zichzelf als centrum leert het zijn aandacht te richten en informatie te filteren. Voorwaarde hiervoor is een positieve, rustige, stabiele thuissituatie als basisveiligheid.
Een kind dat langdurig te veel prikkels doormaakt, komt niet meer aan verwerken toe, met als gevolg angst, waardoor het de concentratie op zichzelf los laat. Immers, zijn gevoelens worden te overweldigend. De focus van het kind raakt gericht op de omgeving, met name op wat er in zijn beleving het meest bedreigend is. Dat zullen doorgaans bepaalde volwassenen of plaatsen zijn, omdat het kind aanvoelt dat daar de bescherming ontbreekt.
Hoe langer de angstige situatie voortduurt, des te sterker zich in het kind verankert dat het zijn eigen ruimte niet innemen kan. Uiteindelijk weet zo’n kind ook niet meer hoe dat moet.
Dit beschermingsmechanisme gaat gepaard met verlies aan persoonlijke kracht. De psyche van het kind kan zo ijl worden, dat deze los komt van de aardse realiteit. Zonder interventie ontwikkelt het kind zich tot een heldervoelenden adolescent, die overeenkomstig zijn ervaringen andere mensen en situaties haarfijn aanvoelt en doorziet. Maar zichzelf bewoont hij niet. Zijn eigen persoonlijkheid is niet tot ontwikkeling gekomen.
‘Ik ben’
De weg die je als gevolg van bovengenoemde situatie te gaan hebt, is je gevoel helder te krijgen. Te leren onderscheiden welk gevoel van jezelf is en welk gevoel niet van jezelf is, en jezelf mentaal te versterken. Tijdens dit proces van emotionele en lichamelijke bewustwording, wat veel volharding vraagt, ontstaan openingen in je patronen om anders te kiezen. Dit zijn moeilijke stapjes die veel vertwijfeling creëren, maar eenmaal genomen ontstaat er een gevoel van ‘ik ben’ dat vreugde schenkt. Je eigen belangen meewegen in je alledaagse beslissingen wordt dan steeds gemakkelijker, en op een dag ontdek je dat jij je eigen ruimte bent gaan innemen, dat jij weer samenvalt met jezelf.
Vanuit die concentratie kun je léven, kun jij jouw dromen vervullen. Je kunt je eigen moraliteit kiezen, die jij tot jouw principes maakt. Je gevoeligheid is dan niet langer de enige inspiratiebron waar jij uit put. Je emotionaliteit vermindert wanneer je meer leeft en handelt vanuit principes. Een dergelijk rationalisme bespaart je veel kostbare energie die je kunt inzetten als daadkracht.
Van teerhartigheid naar ego
Heldervoelendheid is een vermogen dat blootgelegd, ontwikkeld en verfijnd kan worden.
Hoe meer jij je van jouw gedachtepatronen bewust wordt en hoe meer je deze neutraliseert, hoe helderder jij kunt voelen.
De aard van de patronen die gekoppeld zijn aan de gevoeligheid van mensen ziet er anders uit naar mate de leeftijd meer verschilt. Een belangrijke oorzaak hiervan is de heersende trant van denken en handelen in de tijd en de omgeving waarin je bent opgegroeid.
Zo komt een fikse ego-onderwaarde bij supergevoelige mensen van boven de 40 relatief veel vaker voor, dan bij even zo gevoelige mensen die een stuk jonger zijn.
Behagen
Als je heel gevoelig bent, dan kun je de gewoonte/innerlijke houding hebben dat je doorgaans bent afgestemd op het welzijn van anderen.
Je gedachten zijn altijd eerst gericht op de ander.
Je wilt de ander behagen, je wilt aangenaam zijn voor de ander. Je besteedt zorg aan de ander: is die ander content. Je probeert het de ander zoveel mogelijk naar de zin te maken.
Het onderliggende gevoel is angst.
Je kunt andermans woede, afkeuring, veroordeling, afwijzing of verwerping moeilijk verdragen.
Door anderen welgevallig te zijn probeer je onbewust jouw eigen tere/kwetsbare hart te beschermen.
Als de ander zich goed voelt, dan voel jij je ook goed /veilig.
Automatisch verplaats jij je in de ander en handel je naar wat jij denkt dat die ander nodig heeft of prettig vindt.
Je wilt de ander niet tot last zijn.
Als je heel gevoelig bent en jouw egootje was ooit onderdrukt, gekleineerd, gekwetst of gebroken, dan kun je dit patroon hebben ontwikkeld.
Je projecteert jouw eigen zachte aard op de ander.
Maar iemand anders heeft vaak een andere innerlijke gesteldheid.
Ik eerst
De angst om anderen NIET te bevallen berooft je van je vrijheid om jezelf te zijn.
Je wordt vrij als je eerst vanuit jezelf, vanuit jouw eigen behoeften en verlangens etc. durft te gaan denken.
EGO is zowel een Latijns als een Grieks woord en betekent: IK.
Een helder, positief ego wil zeggen: een gezond, optimistisch ik-besef, een ongeschonden eigenwaarde, een positief gevoel over jezelf.
De gesteldheid van je ego is o.a. zichtbaar in de mate van jouw autonomie/zelfbesturing: hoe onafhankelijk is jouw geest; hoe zelfstandig is jouw denken, beslissen, handelen.
Je kunt jezelf niet worden als je geen ego/ik-besef hebt.
Je realiseert een helder, positief ego door al je beperkende overtuigingen, gedachtepatronen, trauma’s, angsten, etc. op te sporen, te doorleven, te verwerken en om te zetten.
Door keer op keer alle negatieve energieën weg te sturen wordt jouw denken en voelen steeds helderder.
Vraag het Hogere om zuivering van beladen situaties en gebeurtenissen en vraag om positieve energie voor je hart. Vraag om nieuwe, positieve gedachten over jezelf.
Leer te durven zeggen: “Ik wil”.
Deze woorden kunnen ongemakkelijke of andere negatieve gevoelens/gedachten bij je oproepen. Maar dit zijn energieën vanuit de duisternis/het lagere, die binnenkomen via je oude patronen met de bedoeling om te verhinderen dat jij jezelf wordt en dat jij in jouw kracht komt.
Stuur steeds al het negatieve bij je weg.
Vraag om extra kracht/energie vanuit het Hogere/het Licht.
Je Heldervoelendheid verliezen
Naar mate je meer je authentieke zelf wordt, verlies je een deel van je Heldervoelendheid. Want door de concentratie op jezelf krijgt je Heldervoelendheid steeds meer betrekking op je eigen patronen (gevoelens, gedachten, motieven, verlangens, associaties).
Stel je voor: je totale focus is 100%. Naar mate je meer geconcentreerd raakt in jezelf, verlies je een deel van je verspreide focus naar buiten toe. Want samen blijft het 100%. Naar mate je jezelf meer gaat bewonen, wordt je energie gebundeld tussen je hart en je verstand, ten koste van de in- en uitloop via de externe kanalen die jij gewend was. Als je in dit proces je denkwijze niet aanpast, dan ga je onbewust over in projectie en invulling of fantasie.
Het inleveren van een deel van je Heldervoelendheid wordt vaak als spijtig ervaren. Want in het voorafgaande proces van het accepteren en ontleden van je Heldervoelendheid, sluipt gemakkelijk de verleiding in om je eigenschap te overwaarderen. Dit als gevolg van de veelbesproken overtuigingen, die via het verheffen van buitengewone gevoeligheid als eigenschap, compensatie bieden voor de bijbehorende gevoelens van minderwaardigheid, pijn en onmacht om ‘normaal’ in het aardse mee te kunnen doen.
Jezelf worden brengt geestelijke rust. Bevrijd van angst en belemmerende patronen ontstaat er ruimte en kracht voor zelf-realisatie. Je zuivere gevoel verdwijnt echter niet. Het past zich aan, naar gelang de nieuwe externe interesses waar jij je je geest bewust op richt in je vrijgekomen ruimte. Je Heldervoelendheid transformeert mee met je veranderende focus.
((… De weg die je als gevolg van bovengenoemde situatie te gaan hebt, is je gevoel helder te krijgen. Te leren onderscheiden welk gevoel van jezelf is en welk gevoel niet van jezelf is, …))
.
Je leert onderscheid te maken door het eigen emotielichaam in rust te houden. Namelijk door simpelweg te Zijn.
Mooi stuk over hooggevoeligheid.
Vooral het stukje over erfelijkheid. Het zou ook kunnen zijn dat de ziel die ouders uitkiest om zo al bewuster met voeding, energie, etc om te kunnen gaan. De ouders hebben al een weggetje door de jungle gemaakt zeg maar.
Wat overigens helpt is aarden en spirituele hygiëne.
En dan beginnende bij de ouders :).
Warme groet,
Victor
al langere tijd vraagt een vriendin van me om haar te helpen in haar gevoel te geraken.
met deze tekst openen zich nieuwe aspecten
met dank, kanunnikes
Mooi stuk.. ik zit nu midden in een coachingsproces om terug te gaan naar wie ik echt ben.Door mijn Hooggevoeligheid ben ik ver van mijzelf afgedwaald.Het is een nieuwe gewaarwording van wie ik ben. Het is pas een eerste stap maar het voelt goed.