Ben ik aan het ontwaken? – 9 tekenen van spiritueel ontwaken

Wat is spiritueel ontwaken?

Wanneer we spiritueel ontwaken, worden we letterlijk ‘wakker’ voor het leven. We beginnen onze oude overtuigingen, gewoonten en sociale conditionering ter discussie te stellen en zien dat het leven veel meer is dan wat ons is geleerd.

Het is gebruikelijk om vragen te stellen zoals: “Waarom ben ik hier?” “Wat is het doel van mijn leven?” “Wat gebeurt er na de dood?” en andere vragen die de fundamentele aard van het leven onderzoeken. Spiritueel ontwaken roept de diepste en belangrijkste vragen in ons op.

Wanneer mensen spiritueel ontwaken, snappen ze vaak niet wat er aan de hand is. Ze denken dat er iets mis is met zichzelf of met hun leven. Ze voelen zich niet ‘heel’, niet compleet en kunnen zich opgesloten voelen in de structuur van hun leven. Dit brengt ongemak, een gevoel dat ‘de jas niet meer past’. En daarvandaan gaan ze op zoek naar ‘zichzelf’, zoals we dat zo mooi kunnen zeggen. Dit is het pad van bewustzijnsontwikkeling. Jentien Keijzer 

Spiritueel ontwaken kan op elk moment in je leven plaatsvinden. Het kan spontaan zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door grote veranderingen in het leven, ziekten, tragedies en trauma’s zoals levensbedreigende ziekten, auto-ongelukken, echtscheidingen, oorlog, midlifecrisissen en veel meer. Over het algemeen gaat het spirituele ontwakingsproces samen met een ervaring die bekend staat als De donkere nacht van de ziel.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Spiritueel ontwaken wordt ook wel met ascensiesymptomen of ascentieverschijnselen in verband gebracht. Hier vind je een checklist van 51 symptomen.

Er zijn veel tekenen van ontwaken. Hier zijn mijn 9. Kijk met hoeveel je je kunt identificeren.

9 tekenen van spiritueel ontwaken

1. Je creëert je eigen overtuigingen

Veel mensen die zichzelf spiritueel noemen, kunnen urenlang praten over de spirituele overtuigingen van anderen. Maar als het op hun eigen spirituele overtuigingen aankomt, blijken ze die vaak niet te hebben. Als je echt spiritueel ontwaakt zul je heus enige troost halen uit bestaande overtuigingen en systemen, maar daarnaast ontstaan ook je eigen nieuwe ideeën en overtuigingen, misschien wel tijdens een diepe meditatie of yoga.

2. Je wilt meer vrijheid

Tijdens je spiritueel ontwaken zul je op een dag wakker worden, om je heen kijken en je ineens geketend voelen door je thuis, je werk, je bezittingen en mogelijk zelfs door je relatie. Spring nog niet meteen je bed uit om alles weg te gooien, of een busje te kopen om je favoriete band te volgen tijdens hun tournee. Denk eerst eens na over de zaken in je leven die je naar beneden halen en die je je vrijheid ontnemen. Bedenk hoe het leven zou zijn en wat je allemaal kunt doen zonder deze zaken.

3. Je voelt je sterk aangetrokken tot persoonlijke ontwikkeling

Voorheen interesseerde iemands bruisende verhalen over het ontsnappen aan slavernij of het genezen van een ziekte je waarschijnlijk niet. Maar ineens zijn verhalen over persoonlijke ontwikkelingen en triomfen belangrijk voor je. Je wordt erdoor aangetrokken, omdat je hier nu zelf ook naar streeft.

4. Als je in de natuur bent, voel je je hier meer dan ooit mee verbonden

Misschien vond je een wandeling door het bos vroeger vervelend. Of ergerde je je omdat je die belangrijke wedstrijd op televisie miste, of geen videospelletjes kon spelen. Tijdens je spiritueel ontwaken vergeet je dit echter allemaal zodra je in de natuur bent. Je voelt je ineens zoveel meer verbonden met de natuur en het hele Universum wanneer je buiten bent. Het lijkt net alsof je de hartslag van de planeet kunt voelen.

5. Je merkt dat je meer tegen jezelf praat of meer bidt

Het is een on(der)bewuste verandering die plaatsvindt tijdens je spiritueel ontwaken. Plotseling voel je de behoefte om je gedachten en gevoelens te uiten, óf tegen jezelf, óf tegen een hogere entiteit, óf in gebed. Daar is niets mis mee. Je gedachten hardop uitspreken zorgt ervoor dat ze in het Universum terecht komen. Wie weet hoe het Universum hier op zal reageren.

6. Je ervaart synchroniciteit

Synchroniciteit is een nogal vreemde ervaring. Je maakt betekenisvolle, met elkaar verbonden gebeurtenissen mee, die niet alleen maar toevallig lijken te zijn. Deze ervaringen lijken ons vaak een bepaalde richting op te sturen, maar soms herinneren ze ons er alleen maar aan dat we al op het juiste pad zitten.

7. Je voelt een diepe eenheid met je medemens

tekenen van spiritueel ontwakenGefeliciteerd. Je bent het empathisch gebied binnengegaan. Alle mensen zijn in lichte mate uitgerust met het vermogen empathie te kunnen voelen. Empathie is het gevoel dat je hebt als je de pijn van de ander opmerkt en deze vervolgens zelf voelt. Het zorgt ervoor dat je je niet goed voelt of flauwvalt als je bloed ziet. Je voelt de pijn van anderen. Je ervaart wat zij ervaren. Tijdens het spiritueel ontwaken merk je dat je meer verbonden bent met je medemens. Niet alleen op de manier waar Moby over zingt in zijn nummer “We Are All Made of Stars”, maar je begint te begrijpen dat iedereen dezelfde kant opgaat, dat men ongeveer hetzelfde meemaakt en dat we er echt niet alleen voor staan.

8. Het verzorgen van je lichaam is belangrijker dan ooit

Je rookt, je drinkt en haalt eten bij de snackbar. Maar dan ontdek je dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ineens vind je niets van dat alles nog aantrekkelijk. Je wilt verse jus d’orange en een salade met verse groenten. Sterker nog, je wilt misschien wel je eigen groenten gaan verbouwen, één zijn met het land en je lichaam op de meest zuivere manier voeden.

9. Al je emoties worden op een dieper niveau doorvoeld

Natuurlijk ervaart ieder mens een grote variëteit aan emoties. Maar mensen die zich midden in het spiritueel ontwaken bevinden, voelen dit op een nog dieper niveau. Spirituele mensen worden gekarakteriseerd als blije, vrolijk stoeiende engeltjes, maar spirituele mensen voelen ook boosheid en depressie. En ze ervaren deze emoties heftiger dan de gemiddelde mens. Je kunt niet stellen dat ze niet ook vreugde en tevredenheid ervaren, maar ze voelen simpelweg het hele scala in hogere mate.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. Hallo,25 jaar geleden had ik besloten mijn eigen vriend te worden en niet mijn vijand,t was zwaar maar nu zit ik zo sterk in mijn vel ben nu 59 en heb letterlijk dagelijks de lach aan mijn kont hangen,slechte zin ken ik zo goed als niet meer.carpe diem

 2. Wat kun je doen als iemand helemaal de weg kwijt is, en alleen maar spiritueel bezig is, en opsessief andere probeert mee te nemen, alle info van boven krijgt en hier op aarde volledig de weg kwijt is . Een zeer vezorgde vriendin

  • Let her walk her path… Her road to self discovery. In order to find ones soul you need to loose your mind. And the obsessive behavior to convince others of her discovery is a trap she also need to discover. With the mistakes that comes along. Support her dont judge her. Compassion is key. I have bin in that state and sonner of later she will realise that you can convince others of walking your road. You dont become buddha by folling buddha.

   Greeting from another you.

 3. welke les moet ik jullie geven?!! dit is geen vraag maar een opmerking, helaas brengt ons deze wereld naar andere niveaus waar wij niet verder kunnen met onze speculaties maar leren om ermee te werken en te leven.

  • Ik ken jed maar dat is alleen maar ego bashing, maar ego is het innerlijk kind, niet iets waar we ons van moeten afscheiden. Tip : matt kahn – emotional oneness (en hij heeft nog veel meer mooie life changing teachings op YT staan, hij heeft toegang tot de akashic records ) http://Www.hetgrotereplaatje.nl http://www.instagram.com/starseedworld, docu sacred knowledge of vibration and the power of human emotions op YT, sabrina reber how to raise your vibration boek, post elke dag een hfdst gratis op haar fb pagina. Wake up world fb pagina en
   galatic channelings.com

 4. Bedankt voor deze theoretische uitleg. Heb altijd gedacht dat ik van een ander planeet kwam maar nu zullen er nog meer mensen het gaan begrijpen. H
  opelijk gaan er nog meer mensen ontwaken zodat alles zich herstelt en we samen terug dichter naar het natuurlijk bestaan gaan leven……..

 5. Alle punten check! en dan ook allemaal extreem….. Mensen,buren, in de supermarkt ze kijken me aan of ik gek ben (ben ik ook hah! lekker hoor) ik heb geen pilletje nodig, trip al van de hele wereld die binnenkomt! ben verplicht er wat mee te doen, geen visualisatie die daar tegen op kan.
  Ik krijg het nummer Madness van Muse door, luister liever daar naar, jeah! ik stuiter en trip hier lekker verder onder leiding van mijn gidsen. Peace !!

  • spritueel ontwikkelen is inrens kvoel me soms juist een zombie ervan maar hoe meer men de energie loslaat die met kwetsing enz te maken heeft hoe meer innerlijke vreugde er komt en zot denken de draak steken met het leven is leuk verbeter de wereld begin bij uzelf

  • Zodra je hebt losgelaten waardoor je weer in contact komt met jezelf.
   Is een ervaring en ontwikkeling waarvan je niet weet dat die gaande is.
   Waarbij alles voorbij komt, te lang om op te schrijven en valt bijna niet te beschrijven. Weinig mensen die je dan geloven of begrijpen.
   Maar onder de streep, een ervaring die ik iedereen ook gun.

   Luuk

   • Ps,
    Een reis die niet stopt, je blijft leren elke dag opnieuw.
    En dit gebeurt vanzelf, zodra de weg naar jouw ik open is gegaan
    Blijf altijd open ontvangen.

 6. Die 9 tekenen van ontwaken , ervaar ik op mijn eigen manier . het is een mooie leidraad , maar het moet uit jezelf komen . Lukt mijn aardig . maar volg daarin mijn eigen pad..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in