onverkocht voedsel

Wat begon als een burgerinitiatief door consumenten is nu aangenomen als wet in Frankrijk, supermarkten zijn verplicht om hun onverkochte voedsel aan de minderbedeelden te geven. De wet, die door het Franse parlement is aangenomen in december 2015, ging vorige week van kracht en gaat gepaard met een boete oplopend tot 75.000 euro of 2 jaar gevangenisstraf bij het niet navolgen hiervan.

De wet geldt voor alle supermarkten groter dan 400 m2. Supermarkten die groter zijn, zijn verplicht om contracten te hebben met geregistreerde goede doelen of voedselbanken.

De invoering en handhaving van deze wet is een prachtige stap om een aantal redenen:

*Het is een goed voorbeeld van de macht die wij als consument hebben om een verandering in onze samenleving teweeg te brengen.
*Het bestrijd op directe wijze de Franse dakloosheid en ondervoedingsproblemen van de armen door het aanvullen van de maatschappelijke reserves.
*Het maakt het aanbod van de voedselbanken gevarieerder.
*Het is een voorbeeld voor andere landen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Momenteel wordt er jaarlijks ongeveer 7,8 miljoen ton voedsel verspild in Frankrijk.
Het zal spannend worden om te zien hoe substantieel dit getal kan gaan dalen de komende jaren. En hopelijk zal het andere landen inspireren om ook mee te doen. Want het getal loopt op tot 1,4 miljard ton wanneer er wereldwijd naar voedselverspilling gekeken wordt. Dit laat duidelijk zien dat het probleem verder gaat dan alleen de Franse grenzen.

De enige potentiële uitdagingen die deze nieuwe wet zal krijgen hebben te maken met vrijwilligers en voedselopslag, omdat er meer ruimte en hulp nodig zal zijn om de instroom van donaties te verwerken. Hopelijk zullen dezelfde burgers die dit initiatief begonnen zijn doorgaan met hun geweldige werk om zo de wet te laten slagen.

Bronnen:

http://nextshark.com/france-food-waste-law/
http://www.usatoday.com/story/money/nation-now/2016/02/09/french-supermarkets-must-now-donate-unsold-food-charity/80076632/

Wat vind jij, zouden we dit in Nederland ook moeten doen? Laat wat van je horen middels een reactie hieronder

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

  1. Zowel als maatregel tegen voedselverspilling als voor armoedebestrijding lijkt het mij een superoplossing. Voedsel verspilling is natuurlijk al jaren een issue, net als armoede. Als meer landen dit overnemen kunnen we wezenlijk iets veranderen. Het klimaat is er ook bij gebaat als bruikbaar voedsel niet vernietigd wordt.

    Absoluut voorstander dus.

  2. als het om voedselverspilling gaat prima met, maar als het gaat om armoede bestrijding, sorry maar in nederland gaat echt niemand dood van de honger, zelfs zwervers zien er nou niet bepaald uitgehongerd uit, ja hooguit mager maar dat is vaak het gevolg dat ze slecht voor zichzelf zorgen door psychische ziekten, drugs of alcoholgebruik. Dus laten we het drama van armoede in Nederland niet groter maken dan het is.

    • Nogal een oordeel dat mensen er mager uitzien, door psychische ziekten en/of drugs. Mijn ervaring – 20 jaar gewerkt bij Leger des Heils is toch anders. Ik heb en zie het van dichtbij. Armoede komt helaas voor, ook hier, er zijn mensen die buikpijn van de honger hebben. Ben nu na 29 jaar werkloos geraakt en in de bijstand beland. En ja er zijn dagen dat ik honger heb. Ik klaag niet hoor, ik ben blij met mijn uitkering, maar ik weet dat daklozen zijn die echt niets hebben sommige krijgen een kleine uitkering (de 200 die ze per maand krijgen moeten ze de nachtopvang van betalen die tegenwoordig 10 euro per nacht kost) Ze kunnen dus niet elke nacht in de nachtopvang slapen. Ik hoop dat je je oordeel bijstelt na mijn bericht.

  3. Eindelijk een lichtpuntje in Europa wat betreft armoedebestrijding. Snel hier invoeren hier in Nederland, de vraag is wie draagt het inititiatief. SP waarschijnlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in