Onzekerheid is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Ik kan wel te zeggen; iedereen! Hoeveel ben je waard? Waarover heb je wel zelfvertrouwen?De ene is onzeker over zijn uiterlijk, de ander over zijn kennis, de ander over zijn manier van communiceren, onzeker over of het huis wel schoon genoeg is, de opvoeding van de kinderen. In het verkeer, …noem maar op!.

Onzekerheid komt uit de emotie: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Wanneer ben je wel goed genoeg? Want, waarmee of met wie vergelijk jij jezelf? Wat is je referentiekader?

Iedereen heeft een ander leven, en iedereen vult dat op een andere manier voor zichzelf in.  Je kan je dus eigenlijk niet vergelijken met anderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waar komt die onzekerheid vandaan? Die onzekerheid komt o.a. van de plek waar je opgegroeid bent, het land, je school, je opvoeding, je verleden. De manier waarop er met je gecommuniceerd is toen je klein was, creëert een belangrijke vorming van je eigenwaarde. Hoe waardevol vindt jij jezelf? Een schuldige aanwijzen heeft geen zin! Daar gaat het niet om, het gaat erom dat je weet waar onzekerheid vandaan komt en dat je er nu zélf iets aan kan doen. Het is jouw leven!

Door de vorming (conditionering) van de manier van denken over jezelf, trek jij mensen en situaties aan die bevestigen hoe jij in het leven staat. Zoals jij de wereld ziet, zo zal jij jouw leven creëren.  Hoe ziet je leven er momenteel uit? Wat kan beter?

De emotie ‘ik ben niet goed genoeg’ heeft veel invloed op je leven.  Als jij vindt dat je niet goed genoeg bent, ga je je daar ook naar gedragen! Om telkens weer de bevestiging uit je omgeving te krijgen dat je niet goed genoeg bent. Onbewust natuurlijk! Omdat het in je overtuiging zit, in je energie. Dat kan in je werk zijn, in je relatie, en naar jezelf toe.

Hoe praat je baas tegen je? Hoe praat je partner tegen je?  Hoe praat je tegen jezelf? Op welke manier is dat? Dat je alles kan en dat je goud waard bent, of dat je nu wéér wat fout hebt gedaan en je nog veel moet leren….‘Een dubbeltje zal nooit een kwartje worden’…

Heb jij vroeger de kans gehad om van je ‘fouten’ te leren of werd je bestraft of gekleineerd? Op welke manier werd er vroeger met je gecommuniceerd?

Op welke manier communiceer jij nu naar jezelf?

waardeloosZeg je tegen jezelf dat je een kanjer bent en dat je het waard bent om een goed leven te hebben? Om te leven in overvloed (wat voor iedereen een andere betekenis heeft) Of zeg je tegen jezelf dat het altijd beter kan, dat je meer je best moet doen en dat een ander beter is dan jij? Dat een ander harder werkt, of intelligenter is en dus meer verdient?

Er zijn mensen die een enorme uitstraling van zelfvertrouwen hebben, maar van binnen onzekerheid voelen. Vaak hebben de mensen die een enorm zelfvertrouwen uitstralen niet in de gaten dat de buitenwereld hen bewonderd en hun ziet als een sterk persoon die veel zelfvertrouwen heeft.

Hoe laat je zekerheid en zelfvertrouwen groeien?

Door jezelf te erkennen en te bevestigen wanneer je iets goed hebt gedaan. Telkens weer! Wanneer je lekker hebt gekookt, geef jezelf een compliment! Heb je 5 of 40km hard gelopen? TOP! Geef jezelf een schouderklopje! Wanneer je op je werk een moeilijk vraagstuk hebt opgelost, wuif het niet weg zo van; ‘ja dit kan ik nu eenmaal’. Zeg gewoon tegen jezelf; Goed gedaan! Simpel toch?!

Jezelf elke keer weer erkennen en bevestigen dat je het wél goed doet, maakt dat je erachter komt dat je toch wel heel erg veel goeds doet!  Je programmeert als het ware je mind op ‘zeker’ i.p.v ‘onzeker’. Laat dat ‘ik ben niet goed genoeg’ achter je en voedt de energie van het zelfvertrouwen. Dat zal je meer brengen, want; waar je je aandacht op richt, dat groeit. Het is iets wat je kan laten groeien bij jezelf.

Geef je jezelf wel eens een compliment? Vaak vinden we alles wat we doen normaal!! Ga het nu eens niet ‘normaal’ vinden maar Goed of Fantastisch! Erken jezelf in het stuk waar je goed in bent.

Erken ook je groeipunten

Faalangst-onzekerheid-perfectionisme-en-stressJezelf erkennen in het stuk waar je níet zo goed in bent werkt ook goed. Wanneer je je trots opzij kan schuiven en je hulp kan vragen aan een ander, (jij kan dit goed en ik kan dat goed), kan je je krachten bundelen. Geef toe dat een ander beter is in iets. Zolang je in het gevoel van ‘niet kunnen’ blijft zitten, blokker je jezelf in het stuk om te groeien en om zelfvertrouwen te krijgen. Je houdt het zelf in stand, door het allemaal zelf te willen doen, en daarmee telkens de bevestiging te geven dat je het niet kan. Je focus ligt op niet kunnen en zo houd je onzekerheid in stand. Het is juist zo leuk om samen te werken en van elkaar te leren!

Ga anders naar jezelf kijken, vanuit een ander perspectief, ook naar de ander, het is zonde om je energie te richten op het negatieve. Vaak is de opvoeding erop gebaseerd te wijzen op fouten. Heel jammer. Je kan beter belonen voor de goede dingen, dat werkt veel beter, daar krijg je meer zelfvertrouwen van en het is ook duidelijker. Geef aan wat wel mag, i.p.v wat niet mag. Wanneer je iets verbiedt, weet je niet meer wat eigenlijk wel mag of goed is. Dat breng je op die manier ook over op je eigen kinderen.

Hiërarchie is een paradigma. (beperkende overtuiging)

Vroeger, nog niet zo veel generaties geleden, was er veel respect voor artsen, politici, leraren, ouders, enz. Er werd heel erg in hiërarchie gedacht en op basis van status. Zodra je iemand torenhoog op een grote pilaar zet, plaats je jezelf automatisch laag. Besef je dat? Hoe onzeker is dat? Je geeft daarmee alle vertrouwen weg aan een ander. Maar ook de verantwoordelijkheid! Je geeft daarmee dus het roer van je leven aan een ander. Vanuit je eigen onzekerheid. Zonde! Wie zet jij nog op een standbeeld? Tegen wie kijk jij op? Denk daar eens over na……

Gelijkwaardigheid

Vroeger was dat gewoon zo, die hiërarchie. Tegenwoordig gelukkig een stuk minder. We spreken de president inmiddels aan met zijn voornaam! Er is meer gelijkwaardigheid gekomen je hebt meer een eigen stem. Omdat het nog in veel mensen ingebakken zit, te denken in hiërarchie, hebben we nog wel wat stapjes te nemen. Maar dat geeft niks, een pad vormt zich door te lopen.

Onzekerheid Erven….. Een diepere laag.

Een miasma is een angst of verdriet, een diepe emotie wat je hebt overgenomen van (voor)ouders, het zit in je cel-geheugen verstrengeld. Emoties zijn opgeslagen in je lichaam. Veel mensen denken dat het geheugen alleen maar in je hersenen zit, maar dat klopt niet. Je gehele lichaam is een opslagplaats voor herinneringen.

Verdriet ligt bijvoorbeeld opgeslagen in het cel-geheugen van je longen, angst in het cel-geheugen van je blaas. Je bent 50% je vader en (en zijn familie) 50% je moeder (en haar familie)! Zo sleep je dus onverwerkt verdriet en angsten van je voorouders mee. Kan je je voorstellen wanneer je (voor)ouders de oorlog hebben meegemaakt? Of iets anders ernstigs? Kan je je voorstellen dat je voorouders in armoede hebben geleefd en zich minderwaardig hebben gevoelt?

Kan je je voorstellen dat er nog iets in je zit, zonder dat je dat in de gaten hebt? Heb jij dat wel eens, dat iets je raakt en je niet eens wist dat het in je was?  Er kunnen zomaar deurtjes geopend worden waarvan je het bestaan niet weet! Zodra er op een knopje gedrukt door een gebeurtenis, schiet het open en daar kan wel eens een heel diepe emotie, iets wat in elke generatie weer terug komt, wakker worden. Ook luchtiger zaken hoor! Wees niet bang. Het hoeft niet altijd zeer ernstig en zwaar te zijn.

Veel mensen vinden het logisch dat je ziekten kan overerven, maar vergeet niet dat emoties en angsten overerven even sterk in je DNA zitten als ziekten!

Waardeloosheid

Ik ga je een voorbeeld geven wat zeker weten veel is gebeurt in vroeger tijden en nu nog in veel mensen doorwerkt;

Stel je overgroot oma, was een dienstmeid bij een rijke familie. Je overgroot oma was nog jong, misschien 13 en moest werken ivm de armoede in de familie.  Ze is zwanger geraakt door toedoen van de heer des huizes, dat is vroeger heel veel gebeurt! Je oma kreeg daar de schuld van, werd ontslagen. Zwanger zonder geld, geen sociale voorzieningen, hoe zou je je dan voelen? Toch wel goed waardeloos! Die waardeloosheid wordt op dat moment heel intens door je overgroot oma ervaren, het kindje wat in de buik zit (jou oma of opa) zal de waardeloosheid zeker oppikken.  Dat kindje heeft geen idee wat waardeloosheid is, maar zal zich echt totaal waardeloos voelen. Kindje wordt geboren en door de overtuiging van de waardeloosheid zal het zijn leven vormen. Hij of zij wordt volwassen en krijgt ook kinderen. Zo gaat het door. Totdat iemand beseft dat het anders kan. Dat kan generatie op generatie doorgaan!

Kan je je daar wat bij voorstellen? In dat stuk is er heel veel te helen. Alleen al in het besef dat bepaalde emoties niet van jouw zijn maar van je voorouders, daarmee ‘heel’ je al heel veel. Daar hoef je niets mee te doen! Alleen al de bewustwording doet dan zijn heling-werk. Weet jij iets uit je familie verleden? Weet jij iets over je voorouders? Dat er iets gebeurt is? Wat een behoorlijke impact heeft gehad wat in de DNA verstrengeling is gekomen en generaties door blijft gaan. Het is veel meer dan jij kan bedenken.

We zijn massaal onzeker! We hebben massaal bewondering voor anderen. Ga bewondering voor jezelf kweken en pluk daar binnenkort de vruchten van!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Dank je Esther voor het verhaal . Ik heb lang met onzekerheid te kampen gehad , omdat er vroeger niet gauw gezegd werd dat heb je goed gedaan . Een kind heeft dat wel nodig , mijn ouders waren goede mensen hoor , terug in de tijd gaan hoe hij zelf is opgevoed op een boerderij waar hij zelf weinig aandacht kreeg , dat ging zo , dus je geef dat weer door omdat je niet beter weet . Dus aan zelfvertrouwen heb ik zelf moeten werken , en ik moet mijzelf nog elke dag toespreken , want het is diepgeworteld dat onzekere gedrag . Maar bij mijn eigen kinderen ben ik blijven zeggen dat ze het goed deden en dat ik trots op ze was , ook dat ze mooie mensen waren . Het is de basis voor hun verdere leven . Proberen om positieve dingen te doen en te ondernemen is belangrijk om alles uit je leven te halen wat je maar kan , ook onze twee kleinkinderen prijs ik als ze iets gemaakt hebben of als ze op school een uitvoering hebben en ze kijkt mij trots aan zie je mij oma , mijn dochter draagt ook de positieve dingen uit zodat je dat in ieder geval blije en gelukkige kinderen krijg . Liefs Jannie.

 2. Hoi Esther,

  Geweldig stuk!

  Iedereen mag bewondering gaan kweken voor zichzelf 🙂
  Het wordt tijd om af te rekenen met al die oude angsten in ons en ons zelf te bewonderen 🙂
  Ik doe mee!

  Liefs Anne

 3. Ontzettend mooi artikel, zeg.

  Esther schrijft: ” Zolang je in het gevoel van ‘niet kunnen’ blijft zitten, blokker je jezelf in het stuk om te groeien en om zelfvertrouwen te krijgen. ”

  Echt een supergoeie zin. Zolang je inderdaad in het gevoel blijft… Dat geldt natuurlijk voor allerlei overtuigingen/gedachten. Je kan proberen je gedachten te veranderen over bepaale thema’s in je leven, of wat dan ook voor een onderwerpen, maar werk je niet aan je Gevoel, je Beleving, dan is het dweilen met de kraan open.

  Wat betreft het overnemen van energie/emoties/overtuigingen van je familie,, je kan inderdaad een bepaalde ‘waarheid’ leven, en erachter komen dat dat heel niet jouw waarheid is, maar die van je moeder, oma, overgrootoma etc.
  Aan de andere kant kan je zeggen,, als dat werkelijk zo is dat je energie hebt ‘overgenomen’ of ge-erfd, dan heb je je er dus blijkbaar mee verbonden, met die overtuiging/gedachte. Dus dat zegt natuurlijk ook iets over jezelf. Het is natuurlijk niet zo dat je maar geslachtofferiseerd bent door het trauma wat bij je oma blijkt te horen.

  Dat is net als met het krijgen van een erfelijke ziekte,, als jou die ziekte treft, dan is dat natuurlijk niet alleen maar ‘omdat dat in de familie voorkomt’ . Want wat zegt het over Jou dat het Jou is overkomen? En wat zegt het over Jou dat Jij dan in deze familie bent geboren?

  Dus ja, overgenomen Energie, van wie dan ook, gebeurt alleen maar met toestemming van je Eigen ziel, neem ik aan. Dan ‘herken’ je je waarschijnlijk in die energie. Of er zit in je eigen energie onverwerkt trauma vanuit een ander leven en kies je misschien deze familie uit, opdat dat onverwerkte trauma vanuit je andere leven op die manier weer ‘wakker’ wordt gemaakt, getriggerd. En wanneer dat weer ‘wakker’ wordt gemaakt, aan Jou de keus wat je nu met deze energie gaat doen.

  Ik hebzelf ook allerlei familie-trauma’s zogenaamd ge-erfd, kom uit een familie met ouders, voorouders, tot eeuwen terug, die zwaar, zwaar getraumatiseerd zijn, door wat voor een omstandigheden ook, ik loop ook te klooien her en der, maar ik vind niet dat ik daar dan maar mijn oma ‘de schuld’ van kan geven, of beter gezegd misschien; dat zij dan maar verantwoordelijk is voor hetgeen Ik voel en manifesteer.
  Wat ik ook ‘meedraag’ aan energie, wat ik dan ook heb bekrachtigd in dit leven, is van mij, door mij. Is Mijn verantwoording ook. Dus ook al heeft mijn oma iets meegemaakt waar ik mij misschien mee ‘verbonden’ heb, dan nog zegt dat iets over Mij. Maar goed, dat is hoe ik het momenteel zie. 🙂 .

  Verder vind ik het een geweldig artikel, zeer helder. Ik heb wat stukjes eruit opgeschreven in m’n boekje, lees ik het nog eens terug.

  Dank je wel Esther, voor altijd maar weer je mooie en heldere artikelen!

  🙂

  Liefs, Susanne

 4. Communication

  Ever thought of the commuinication with yourself
  Did you know?
  Do you know?
  You can communicate with yourself
  Communications starts here

  Do you have conversations with yourself?
  Me,
  Myself
  and I
  and Eveline
  Don’t forget her!
  Oh ,sorry did I forgot her?
  —Here we go, again.

  Yes!
  I have conversations with myself.
  Well, that’s a good thing!

  This is the way
  You can set your mind to whatever you like
  Whatever you want in life
  Your mindsetting
  Is creating life
  Is reflecting in your life

  So,
  start communicate with yourself
  Say: Hello
  Sing songs together
  Do a duet with the mirror

  It will helps you
  It will attract positivity
  It will attract love
  It will let you be who you want to be

  So,
  Eveline:
  (Listen carefully)
  ‘ You are beautiful
  You are a lovely being
  I love you
  You are doing well
  you are creating your own world
  So: keep on going! ‘

 5. Wat n prachtig beschreven stuk zeg. Magistraal. Deze ga ik goed bewaren en af en toe weer s lezen. Dank voor deze mooie woorden/uitleg.
  Grtjs Laura

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in