Eén van mijn grootste persoonlijke obstakels was het loslaten van de meningen van anderen. In dit artikel wil ik jullie graag vertellen hoe ik het toch voor elkaar gekregen heb om de oordelen van anderen los te laten.

Wat de oordelen van anderen met me deden

De meeste hooggevoelige mensen die dit lezen, zullen het gelijk herkennen: de spanning die zich in je lichaam opbouwt als je iemand hoort roddelen. Het verdriet en het beklemmende gevoel op je borst als iemand zegt dat je arrogant of gemeen bent. Het doet zeer! Zeker omdat je empathisch bent, niet bent zoals de ander je omschrijft en goede intenties hebt.

In het ergste geval loop je dagenlang met dit gevoel rond. Het voorval komt met enige regelmaat naar boven en soms word je er zelfs boos van. Als dit bij mij gebeurde, zei ik wel eens tegen mezelf: “Stel je niet zo aan. Je doet alsof je er getraumatiseerd van bent, terwijl er helemaal niks aan de hand is.” Zoals je vast weet, werkt dit totaal averechts.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De realisatie die mij verder hielp

Wat mij heel erg geholpen heeft, is dat iedereen leeft vanuit zijn/haar eigen emoties. De oordelen komen voort uit een pijn, onzekerheid, angst of weerstand. Dat zegt dus totaal niks over jou en mij, maar is enkel een weerspiegeling van wat er in de ander speelt.

Dat besef geeft toegang tot compassie, universele liefde en begrip. Precies die dingen die je zo ongelofelijk sterk maken. Deze gevoelens beschermen je en zorgen ervoor dat je de oordelen van anderen los kunt laten.

Natuurlijk betekent dat niet dat je het eens bent met wat de ander zegt of dat je eventueel vervelend gedrag goedkeurt. Je bekijkt het nu alleen anders. Met veel meer rust en overzicht en dus ook een gevoel van liefde.

Hoe krijg je dit voor elkaar?

Het allerbelangrijkste in dit proces is dat je jezelf de tijd geeft. Je kunt niet van het ene op het andere moment de woorden van een ander loslaten. Het vergt een beetje oefening. De eerste paar keer zul je nog geraakt worden en die beklemmende gevoelens voelen. Dan ineens realiseer je jezelf weer dat de ander spreekt vanuit die emoties. Langzaam zakken je beklemmende gevoelens weg.

De keren daarop zie je steeds sneller vanuit welke emotie en overtuiging de ander praat. Jouw beklemmende gevoelens zullen daardoor steeds korter aanwezig zijn en ook minder intens zijn. Dit gaat door tot je het uiteindelijk gewoon weet en niet meer twijfelt. Jouw liefde en compassie gaan gelijk stromen als je een ander negatief hoort praten.

Je snapt het, zeker omdat we allemaal ook wel eens oordelen over een ander. We kennen de andere rol ook en de emoties die daaronder zitten. Er komt rust en je laat de ander zich ontladen door al die negatieve klanken te uiten. Dat is namelijk wat er werkelijk gebeurt en dat is niet langer jouw probleem.

Dit is een manier om de oordelen van een ander los te laten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Heel herkenbaar. “Het doet zeer, zeker omdat je empathisch bent, niet bent zoals de ander je omschrijft en je intenties goed zijn.” Dat is helemaal waar. En toch komt die twijfel omhoog “is dat zo”? Dat is wat je zo boos en verdrietig maakt. Vooral als diegene heel dichtbij staat. En idd “stel je niet zo aan” maak er niet zo’n punt van. Werkt averechts. Hoe vaak ik dat niet gedaan heb. Denken dat je er zo’n drama van maakt, maakt ‘t alleen maar erger. Fijn om dit te lezen. Beter om het bij de ander te laten, loslaten. Oefenen maar!!! Thanks!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in