Alan Cohen Verander je Frequentie   door Alan CohenBron Alan Cohen/Nederlandse vertaling www.nieuwetijdskind.com , door Richard

Een leerling vertelde haar spirituele leraar dat zij leed onder “alles wat het wrede lot je toeslingert”, citerend uit het beroemde vers van Shakespeare’s Hamlet. De leraar keek haar strak aan en vroeg: “Ben je er zo zeker van dat het lot zo wreed is om het te dragen?”

De verbijsterde vrouw antwoordde: “Maar Shakespeare was een genie. Hij had diepgaande inzichten in de kern van het leven.”

“Misschien van het leven in zijn tijd”, zei de leraar. “Maar die tijd is niet deze tijd. Wij bewegen ons vanuit een oud wereldbeeld van een wreed lot naar een nieuwe, van een gezegende bestemming. Als je je kijk op de wereld wilt vernieuwen, dan zul je de woorden van Shakepeare moeten loslaten.”

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
William_Shakespeare_1609
Portret van William_Shakespeare_ overigens een vervalsing

Wereldbeelden werken voor de momenten die zij dienen, maar dan ontwikkelen ze zich tot uitgebreidere gebieden. Elk geloofssysteem leidt tot een grotere. Zelfs de wetenschap, die zo “vast” lijkt, is voortdurend onderhevig aan nieuwe inzichten. Sir James Jeans merkte op: “De wetenschap moet ophouden met conclusies trekken. De rivier van de waarheid heeft zich vaak tegen zichzelf gekeerd.”

De leraren en methodes die jou ooit geleid hebben, die veranderden en jouw leven gered hebben, die zo stevig als staal leken, zouden niet langer bij je kunnen passen. Voor je ego is dit nogal beangstigend. Maar, zoals Mahatma Ghandi verklaarde:

“Ik houd vast aan de waarheid, niet aan tijd, plaats of omstandigheden.”

Het feit dat je in het verleden onder bepaalde omstandigheden genezen of gered bent, wil niet zeggen dat deze omstandigheden zich op dit moment weer zullen voordoen om jou genezing of redding te geven. Dit maakt het systeem – die mensen of gerelateerde ervaringen vertegenwoordigen – niet verkeerd, maar het maakt hem achterhaald. Voor jou, in ieder geval. De leraar of het systeem kan voor degenen die het nu gebruiken heel goed functioneren. Maar jij hebt een andere weg, waaraan je trouw moet zijn.

Laten we eens kijken naar de overtuigingen en lessen die velen van ons op het spirtuele pad hebben omarmd, laten we deze eens in het licht houden en kijken of deze voor ons nog werken. Karma, bijvoorbeeld. Is het de ultieme waarheid, of verdringt het de bron van genade? De religie waarin je bent opgegroeid, verheft het je nu, of ben je eraan gebonden? Een guru volgen, voor velen werkt het, maar werkt het voor jou? Het idee om te moeten werken om geld te verdienen; of te moeten lijden teneinde bevrijd te worden; of om door een hel te moeten gaan om in de hemel te kunnen komen; of de overtuiging dat pijn leidt tot iets waardevols; of dat je jezelf moet opofferen; of dat het jezelf zwakker maken leidt tot het krachtiger worden van de ander; of de een z’n dood is de ander z’n brood. En reïncarneren we echt op liniaire wijze, of zijn we toch Eén Ziel die alle levens tegelijk leeft?shakespeare-quotes-3

Mijn mentor adviseerde mij ooit: ”Je moet je leraar verslaan. Je moet verder gaan dan wat je leraar je geleerd heeft.” We moeten de giganten die ons geholpen hebben eren, maar uiteindelijk moeten wij op hun schouders staan. Zij die de wereld ten goede hebben veranderd, hebben altijd de wereld die zij hebben geërfd onderzocht en overstegen. Als initiële methodes de enige wegen geweest zouden zijn, dan zouden we nog steeds op papyrus schrijven. E-mail? Krankzinnig!

 nautilus zeeschelpen
nautilus zeeschelp

In een museum over oceanen zag ik een scherm waarop diverse nautilus zeeschelpen getoond werden, elk groter dan de voorgaande. De gids legde uit: “Het is denkbaar dat hetzelfde wezen in elk van deze schelpen geleefd heeft, op verschillende momenten in zijn leven. Het dier vormt de schelp tot zijn ‘huis’ en als het zijn huis uitgroeit, dan verlaat hij de schelp en bouwt een nieuw huis die past bij zijn grotere omvang.”

Ook wij groeien uit onze schelpen, die ons ooit huisvestten en ons beschermden. Voor al deze schelpen moeten we dankbaar zijn. Maar we moeten ook … zijn, waardoor grootheid voor en door ons heen kan schitteren in steeds uitbreidende manieren. In de tuinbouw is één heel duidelijk teken dat een plant gezond is: de aanwezigheid van nieuwe groei. Als de plant nieuwe bladeren en bloemen vormt, dan is hij in goede vorm.

Zo ook moeten wij altijd nieuwe bladeren en bloemen vormen om spiritueel in leven te blijven. Om nieuwe groei mogelijk te maken, moeten de oude bladeren afvallen. Zij hebben hun werk gedaan. Zij zullen door het universum opnieuw gebruikt worden om nieuwe en wonderlijkere schepselen te creëren.

Shakespeare is te gek. Hij was een gigant. Toch was hij meer een schrijver voor zijn tijd dan voor onze tijd. Zeker, hij heeft onveranderlijke thema’s behandeld. Toch komen er nieuwe Shakespeares,nu op dit moment. Misschien ben jij wel een van hen, op jouw unieke wijze. Het nieuwe wereldbeeld kan door jouw stromen als een schilder, uitvinder, of een moeder. Je moet trouw zijn aan wat is, niet aan wat was. Dan zul je een levende bevestiging zijn van de dichter’s visionaire profetie:

“er is meer tussen hemel en aarde, Horatio, dan waarover u in uw filosofie gedroomd heeft.”

Meer artikelen van Alan Cohen

 

©2014 Overnemen is toegestaan mits je niets in dit artikel wijzigt. De auteur vermeld  en de bron:© Nieuwetijdskind.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in