DELEN
Op een duurzame manier met energie omgaan

Op een duurzame manier met energie omgaan betekent dat je zo min mogelijk gas en stroom verbruikt en dat de energie die je verbruikt duurzaam is opgewekt. We geven je een aantal tips hoe je een duurzaam energieverbruik in de praktijk kunt brengen.

Zet in de winter een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat op 16 graden.

Onze eerste tip gaat over de verlichting in huis. Heb je nog gloeilampen? Vervang ze door ledlampen en je verbruikt maar liefst 85 procent minder elektriciteit voor je verlichting.

Veel winst valt ook te behalen met huishoudelijke apparaten. Kies altijd voor huishoudelijke apparaten met het hoogste energielabel. Of vervang je oude apparatuur door nieuwe, omdat het werkelijk bespaart op de lange termijn. Een wasmachine met energielabel A+++ bijvoorbeeld is het beste, want die verbruiken veel minder energie dan wasmachines met energielabel C. En zelfs minder dan een apparaat met energielabel A+. Hetzelfde geldt voor een televisiescherm.

Het leukste is natuurlijk als je direct ziet hoeveel je bespaart aan energie in plaats van dat je dit pas weet wanneer je je eindafrekening van de energieleverancier krijgt. Daarvoor is een energieverbruiksmanager handig.

Op een duurzame manier met energie omgaan

Energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager koppel je aan je slimme meter en je weet dagelijks wat je aan gas en stroom verbruikt. Een slimme thermostaat is een voorbeeld van zo’n energieverbruiksmanager, maar je hebt er ook handige apps voor. Sommige energieverbruiksmanagers lezen realtime wat je thuis aan gas en stroom verbruikt. Staat er iemand onder de douche dan zie je meteen dat het gasverbruik omhoog schiet.

Wat je ook eenvoudig kunt opsporen met een energieverbruiksmanager is sluimerverbruik. Zijn er apparaten in huis die energie verbruiken terwijl niemand ze gebruikt? Dit is zonde van de energie en de kosten, dus weet je over welke apparaten het gaat dan kun je ze direct uitzetten.

Het leuke van een energieverbruiksmanager is dat je direct het besparende effect op je energieverbruik ziet. Dit motiveert nog meer om korter te douchen of de lichten en verwarming uit te zetten in kamers waar je toch niet bent. Energie besparen wordt zo leuk!

Groene energie

Het beste is om gas en stroom te verbruiken dat met respect voor het milieu is geproduceerd. Dit is groene stroom en groen gas. Groene stroom wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Maar het kan ook opgewekt zijn met waterkrachcentrales in het buitenland. Voor zo duurzaam mogelijke stroom kies je voor energie dat is geproduceerd in Nederland, zoals Hollandse wind. Want: hoe lokaler hoe duurzamer!

Groen gas houdt vaak in dat het CO2 gecompenseerd gas is. Je verbruikt dan gewoon aardgas maar de CO2 die bij de productie vrijkomt wordt gecompenseerd met projecten in het buitenland die CO2-uitstoot tegengaan. Denk aan het aanplanten van bomen of behouden van bossen. Deze maatregelen hebben effect, omdat bomen CO2 opnemen.

Hoe weet je nou welke energieleveranciers groen gas én groene stroom leveren? Dat achterhaal je eenvoudig met online energieleveranciers vergelijken. Door in de energievergelijker te filteren op 100% groen zie je uitsluitend de duurzame energieleveranciers. Een mooie bijkomstigheid: je weet meteen wat de voordeligste groene energieleverancier is voor jouw energieverbruik, omdat de hele energiemarkt wordt vergeleken en daarnaast krijg je vaak een hoge welkomstkorting.

Over Energievergelijken.nl

Energievergelijken.nl is een onafhankelijke energievergelijker waarop consumenten het aanbod van alle energieleveranciers kunnen vergelijken. Ook alle duurzame energieleveranciers. We geven antwoord op de vraag: hoe kies ik de energieleverancier die bij mij past? Energievergelijken.nl maakt het voor consumenten eenvoudig om over te stappen van energieleverancier en helpt ze – door hoge welkomstkortingen en voordelige actietarieven – daarbij veel geld te besparen: tot wel €350,- euro. Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl.