Naar het buitenland reizen voor een retreat is een prachtige ervaring. Naast ontspanning en nieuwe inzichten kan zo’n reis ook wel wat stress geven. Voor sommige bestemmingen moet je namelijk een visum aanvragen. En heb je je vlucht, visum en accommodatie eenmaal geregeld, dan ligt er flink wat afleiding op de loer die je kan afhouden van een verdiepende ervaring.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw reis een ontspannen ervaring wordt zonder afleiding.

Een visum aanvragen

Voor een vlucht en accommodatie boeken, draaien we tegenwoordig onze hand niet meer om. Soms zijn je vlucht en verblijf zelfs al inbegrepen bij je retreat. Wat je dan misschien nog zelf moet regelen is een visum, want voor veel vakantiebestemmingen is een visum verplicht om het land binnen te komen. En laat dat nou net de landen zijn die bij uitstek geschikt zijn voor een spirituele vakantie of een retreat, zoals India, Thailand, Nepal, Shi Lanka of Turkije. Gelukkig is een visum aanvragen zo gebeurd. Per land zijn er een aantal dingen die je moet weten over het regelen van een visum, waarna je deze gemakkelijk zelf regelt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Verdiep je in het land waar je naartoe gaat

Elk land heeft eigen regels en bijzonderheden. Lees je vooraf goed in, zodat je weet waar je op moet letten en wat je mee moet nemen. Kun je bijvoorbeeld gemakkelijk met pin betalen of is het handig om ook cash geld mee te nemen? Hoe zit het met openbaar vervoer en taxi’s? En gelden er bepaalde kledingvoorschriften, zoals hoofdbedekking? Zoek ook uit hoe het zit met eventuele inentingen en maatregelen tegen insecten als muggen en teken.

Travel light

Een retreat nodigt je uit om naar binnen te keren en om los te laten. Dus hoe mooi is het als deze ervaring al begint bij het inpakken? Door licht te reizen, kun je je volledig focussen op de omgeving en jouw ervaring. Geen ruis van filmpjes op een tablet, niet hoeven twijfelen over wat je aantrekt, geen gesjouw met grote koffers. Alleen al het idee van licht reizen, geeft je een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. Bonus: doordat alles in je handbagage past, heb je geen ruimbagage nodig. Dat scheelt weer een wachtrij.

Tips voor licht reizen:

    • Bepaal eerst het minimale wat je mee moet nemen. Natuurlijk je paspoort, je (digitale) visum, bankpassen, misschien wat geld en je telefoon. Denk ook aan dingen als medicijnen, zonnebrand, insectenspray, etc.
    • In je toilettas bespaar je ruimte door te kiezen voor miniverpakkingen. Denk ook goed na over wat je echt nodig hebt. Slaap je in een hotel? Dan is er vaak al shampoo en douchegel aanwezig. Een uitkomst is de zogenoemde wilderniss soap. Dat zijn kleine blaadjes ‘papier’ die je met water omtovert tot schuimend zeep. Je wast hiermee niet alleen je handen, ook je haar en je kleding. Omdat het geen vloeistof is, mag het zo in je handbagage.
    • Zo min mogelijk kleding inpakken is misschien wel de grootste uitdaging. Maak je daarom eens een voorstelling van hoe jouw vakantie eruit zal zien. Wat ga je allemaal doen? Hoeveel dagen doe je die dingen? Wil je zwemmen dan is je bikini of zwembroek natuurlijk het eerste item dat op de stapel gaat. Ga je yogalessen volgen, dan kies je een outfit die past bij de lessen en het klimaat van het land dat je bezoekt. Wil je ook een keer uitgaan, dan is een feestelijk outfit handig. Leg al deze items bij elkaar en bekijk of je ze onderling kunt combineren. Misschien past je yogabroek ook onder een jurkje en kun je toe met één jasje voor op al je outfits. Last but not least; je hoeft niet voor alle dagen setjes kleding en ondergoed mee te nemen als je ze tussendoor wast.
    • Is er bij jouw accommodatie gezorgd voor badhanddoeken? Dan hoeven die niet in je tas. Wil je toch een handdoek of badlaken meenemen? Kies dan voor een lichte hammamdoek, ook te gebruiken als omslagdoek, of nog lichter; een ultralichte reishanddoek.
    • Als laatste kijk je naar de extra’s, zoals een boek of een e-reader. Of laat je verrassen en koop een boek op de luchthaven.

Als je weet wat je mee gaat nemen, kies (of leen) je een tas waar alles precies in past. Doe je dat andersom, dan kies je vaak voor een te grote tas. Het gevaar is dat je er op het laatste moment van alles bij gaat stoppen onder het mom van ‘je weet maar nooit’ en ‘ik heb toch nog ruimte’.

Neem tot slot de grootste afleiding van allemaal onder handen; je mobiele telefoon. Selecteer de apps waar je echt niet zonder kunt, zoals navigatie, je telefoonboek en een vertaalapp. Gooi alle overige apps, vooral de social media apps, van je telefoon. Je kunt ze later opnieuw installeren. Wie weet besluit je na je retreat wel dat sommige apps niet meer terug hoeven.

Houd een reisjournal bij

Een mooie manier om je (spirituele) ervaring te verdiepen, is het bijhouden van een reisjournal of dagboek. Door dingen op te schrijven, onthoud je ze beter en vrij schrijven kan helpen om je onderbewuste een stem te geven.

Koop een mooi, klein notitieboekje dat makkelijk in je tas past en schrijf met een fineliner of balpen. Meer heb je niet nodig. Schrijf elke dag of wanneer je er zin in hebt. Vind je het lastig om zomaar te schrijven? Dan kun je houvast vinden door dagelijks een paar feiten te noteren. Denk aan het weer, wat je die dag gedaan hebt of het mooiste inzicht van de dag. Vul je journal aan met memorabilia, zoals entreetickets, knipsels, een gevonden veer of misschien wel kleine tekeningen.

Wil je vrij schrijven eens proberen? Zoek dan een rustige plek en doe een korte meditatie. Kies een vraag waar je antwoord op zoekt of een onderwerp waar je over wilt schrijven. Zet in deze kalme staat je pen op het papier, adem nog een keer diep in en uit en begin met schrijven. Censureer jezelf niet, schrijf gewoon op wat er in je opkomt. Ook als je denkt ‘dit is heel stom, ik kan dit niet’, dan schrijf je dat op. Laat jezelf verrassen door het proces van deze manier van schrijven.

Geniet van de reis

Visum, vlucht en accommodatie geregeld? Je spullen uitgekozen en de juiste tas gevonden? Notitieboekje in je tas? Dan zit er nog maar één ding op; geniet van de reis. Doordat je goed voorbereid en met zo min mogelijk spullen en afleiding op reis gaat, kun je optimaal genieten van de reis zelf. En vergeet dan niet om al die mooie ervaringen vast te leggen in je reisdagboek.

Bon voyage!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in