werk met zingeving
Stap uit je schaduw

Vorige maand heb ik voor het eerst een Facebook-live gedaan voor Nieuwetijdskind Café. Super spannend vond ik het. Maar ik voelde wel dat het tijd was om op te staan en mijn licht te laten schijnen. Voor mijn eigen ontwikkeling, maar misschien ook wel voor die van anderen. Want ik heb het idee dat ik iets te brengen heb waardoor je anders naar jezelf kunt kijken. En dat is nodig om voor jezelf te durven gaan staan. Uit je schaduw stappen en neerzetten waarvoor jij hier gekomen bent.

Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik uit mijn eigen schaduw ben gestapt. Het is een continu proces. In het begin had het vooral te maken met dingen loslaten, zoals de waardering van anderen. Want dat maakte me afhankelijk. En daarnaast, als ik mezelf niet waardeer, hoe kunnen anderen mij dan waarderen? Waarderen wie ik daadwerkelijk ben.

Op m’n werk had ik ideeën die ik graag deelde. Met veel enthousiasme en gedrevenheid deelde ik deze met m’n collega’s, maar nadat ik was uitverteld bleef het stil. Letterlijk. Ze hadden geen idee wat ze er mee moesten. Erg frustrerend en telkens voelde het als een afwijzing. Op dat soort momenten kun je weer in je schaduw kruipen óf je kunt trouw blijven aan jezelf en hetgeen waarin jij gelooft. Ik koos voor het laatste en ging op zoek naar een werkomgeving met dezelfde soort ideeën als de mijne. Op zoek naar een plek waar ik mijn licht kon laten schijnen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het nut van schaduw

De schaduw zie ik niet als iets negatiefs. Het is net zoals bij een batterij; je hebt zowel plus als min nodig. Het leven bestaat uit schaduw en licht. De schaduw zorgt voor beweging; er doet zich een situatie voor waardoor je iets kunt gaan veranderen. En het licht geeft de richting aan.
Vanuit chaos kun je een nieuwe situatie creëren waardoor je jezelf kunt bevrijden. Je bent aan het groeien en daar past een nieuw jasje bij. Zoals een slang die uit z’n huid kruipt.

Voor de mensen die ik mag begeleiden naar hun volgende stap in hun werkende leven, heb ik veel bewondering. Zij zijn op een punt gekomen waarop het huidige systeem niet meer voor hen werkt en op zoek gaan naar hun bijdrage in dit leven. Zij zijn op zoek naar hun eigen licht.

Wat me daarbij opvalt is dat deze nieuwetijdse mensen niet zozeer meer aan het front willen strijden, maar een bijdrage willen leveren zodat er geen strijd meer nodig is. Zo wil bijvoorbeeld iemand uit de zorg niet meer aan een ziekenhuisbed staan om iemand op te lappen. Wel wil ze mensen op liefdevolle en holistische wijze laten zien hoe je jezelf gezond houdt waardoor een ziekenhuis minder snel nodig is. Voor mij geldt dat ik mensen wil laten inzien dat het werken vanuit het hart, vanuit creativiteit, voor zingeving zorgt. En vanuit die creativiteit kun je gaan scheppen waardoor je voor veel meer impact kunt zorgen dan wanneer je voornamelijk werkt om geld te verdienen. Werken vanuit het hart kan daardoor een burn-out of bore-out voorkomen. Dus van strijd naar moeiteloosheid en zingeving.

Waarin we onszelf beperken

Ons hoofd wil ons nog wel eens beperken in het trouw blijven aan ideeën of in wie wij zijn. Het zegt ons te doen wat we altijd hebben gedaan, want dan heb je zekerheid. En vooral niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken, want dat is gevaarlijk. Het advies van het hoofd is: probeer niet op te vallen.

Ik vroeg een cliënt die met mensen met het syndroom van Down werkt, wat zij zouden antwoorden op de vraag waarin zij zich beperkt voelen door hun syndroom. Ze zei dat sommigen iets zouden zeggen over kortere benen of snel buiten adem zijn. Maar anderen zouden er geen antwoord op kunnen geven. Want zij leven niet vanuit een beperking van het hoofd, maar vanuit vrijheid van hun hart. Vanuit hun licht in plaats vanuit hun schaduw. Het hoofd speelt bij hen een minder grote rol. Ik krijg bij hen vaak een Pipi Langkous-gevoel; ik zie geen reden waarom ik het niet zou kunnen.

Wees niet bang om als ‘vreemd’ te worden ervaren. Jij geeft juist kleur met jouw eigenschappen. Het is die kleur, jouw licht, dat voor verrijking zorgt.

Werken vanuit zingeving

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, focus je dan niet op functienamen maar op datgene waaraan jij een bijdrage wilt leveren. Wat is voor jou zinvol? Wat zijn volgens jou verbeteringen op het gebied van mens, dier of natuur? De vorm waarin je jouw bijdrage wilt gaan leveren, zoals een functie, volgt daar vanzelf uit.

Vraag je af waarom je iets wilt doen in plaats van wat je wilt doen. Wat-antwoorden zijn over het algemeen praktisch van aard; ik ben coach of ik ben communicatieadviseur. Maar het vuur zit vaak in het antwoord op de waarom-vraag. Daar zit de gedrevenheid en liefde voor iets.

Waarbij wil je betrokken worden of wat zie jij dat verbeterd kan worden? Waar gaat je aandacht naar uit? Waarbij heb je het idee dat je jouw creativiteit kunt inzetten, waar zie je oplossingen of heb je ideeën voor? Cijfer jezelf niet weg, stap uit je schaduw want jouw ideeën doen er toe!

Kijk niet naar wat er wordt aangeboden, maar bepaal wat jij wilt brengen. Beschrijf hoe jij het ziet, wat er nodig is en waar jij in gelooft. Laat zie hoe het ook anders kan. Ik weet zeker dat je de ontvanger inspireert. Kies voor een organisatie die eenzelfde soort gedachte heeft als jij en waar jij je kunt vinden in het product dat ze verkopen of de dienst die ze leveren. Voor minder moet je het gewoon niet doen. Wees trouw aan jezelf en stap in het licht.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Ik worstel al een poosje met wat ik wil gaan doen met mijn werkende leven. Op dit moment werk ik in de ouderen zorg maar ik merk dat ik hier minder uithaal dan ik graag zou willen. Ik stelde mezelf idd de wat-wil-ik-dan vragen. Maar misschien stel ik niet de juiste vraag. Bedankt voor dit verhelderende artikel.

  • Hoi Susan, misschien weet je nog waarom je voor de ouderenzorg hebt gekozen? Heb je misschien iets gezien waarvan jij denkt dat het anders kan? of heb je een situatie in je familie meegemaakt waardoor je hier een bijdrage aan wilt leveren?
   Wat zou er gebeuren als je even een heel grote stap uit je dagelijkse situatie neemt en je jezelf en je werkende leven in z’n totaal kunt bekijken. Wat zie je dan? Wat klopt er of wat klopt er juist niet meer?

   • Hoi Kirsten,

    Bedankt voor jou inderdaad zoals Susan het verwoord, verhelderende artikel en motivatie.
    Ik zit nu momenteel midden in dit proces. Ik heb een heftig, bewogen verleden achter de rug maar daardoor ben ik nu de persoon die ik vandaag de dag ben en wil ik alles wat ik geleerd heb door mijn verleden en over mijzelf, omzetten in een kracht en motivatie om andere mensen te helpen die net zoals ik op alle gebieden van het leven zijn vast komen te lopen. Denk aan trauma, ptss, burnout, depressie, angsten, verslaving, verlies. Dit heb ik zelf inmiddels allemaal doorstaan en sta ik weer goed in het leven. Ik ben alles meerdere keren kwijtgeraakt in mijn leven en tevens heb ik een zoon die ik al 9 jaar niet meer zie. Ik heb in de schuldsanering gezeten en ook dat traject ligt achter mij. Ik wil mijn ervaring en kracht delen met andere mensen die hier meetemaken hebben en of dit ervaren en deze mensen helpen. Ik kom zelf uit de Elektrotechniek maar ben al jaren werkloos doordat ik mijn reis in en met mijzelf naar waar ik nu sta te doormaken had maar ik wil meer zinvol werk gaan verrichten in de toekomst en daarom ga ik dan ook een opleiding volgen om dit te gaan bewerkstelliggen en uiteindelijk wil ik mijn eigen bedrijf in deze richting gaan opstarten. Veel mensen hebben mij aangeraden om wat met mijn ervaring te doen. Alleen voelde ik hetzelf nog niet omdat ik nog midden in bepaalde processen zat maar inmiddels ben ik in rustig vaarwater beland en voel ik deze drang steeds meer opkomen om mijn ervaring tot uiting te brengen als kracht en motivatie in de toekomst, om er mijn werk van te maken om mensen te helpen maar het voeld niet als werk want ik help graag mensen met mijn ervaring. Het wordt dan ook vaak erg gewaardeerd als mensen advies van mij willen omtrent bepaalde situaties. Dit geeft een fijne voldoening en doe ik met liefde, omdat ik weet en voel waar het om gaat en wat er speeld. Het gaat er niet om waar je vandaan komt maar waar je heen gaat en als je niet weet naar welke haven je vaart is geen enkele wind gunstig. Dit heb ik heel lang ervaren, maar net als in een storm op zee net als het in mijn leven het een lange tijd stormachtig is geweest is het lastig om de juiste richting te vinden en in mijn geval te voelen en ik ervaar nu door het stille water waarin ik mij momenteel bevind de antwoorden vanzelf komen bovendrijven.

    Bedankt voor je motivatie!

    Vriendelijke Gemotiveerde groet,

    Gijs

    • Hoi Gijs, dank je wel voor je openhartigheid. Heel moedig. Ook heel moedig hoe je naar je verleden kijkt en hoe je daar je kracht uit haalt. Ik denk dat dat inderdaad de bedoeling is; alles wat je hebt meegemaakt heeft je iets doen inzien, het heeft je laten groeien en heeft dus een functie. En hetgeen je hebt meegemaakt, kun je doorgeven. Vanuit ervaringsdeskundigheid. Jij hebt het proces van A tot Z doorlopen en kent de emotionele aspecten, die diepste dalen maar ook de oplossingen en inzichten.
     Misschien ook een idee om naar de symbolische betekenis van bijvoorbeeld je werk te kijken. Elektrotechniek; elektriciteit, energie, verbindingen, … Je bent er dus al tijden mee bezig geweest maar je kunt het nu wellicht op een andere manier gaan toepassen. Bel gerust even als je hierover wilt sparren. Vind ik leuk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in