Opvoeden en iemand achter het behang willen plakken.

Handen in het haar

Je zit met je handen in het haar vanwege het gedrag van je kind, er komt stoom uit je oren en je weet even niet wat je nu nog zou kunnen doen. Opeens beginnen er beelden in je op te komen, waarbij je je kind achter het behang begint te plakken. Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Je wilt een fijne sfeer in huis, je doet daarvoor heel erg je best en toch lijkt het af en toe niet te lukken. Hoe komt dat?

Spiegel

Iemand achter het behang plakken: het gedrag van iemand heel vervelend vinden, waardoor je het liefst even helemaal niets meer met deze persoon te maken wilt hebben.

Kinderen zijn vaak als een spiegel voor jouw eigen gedrag. Dit maakt opvoeden soms ook zo moeilijk en tegelijkertijd uitdagend, omdat je kind precies je gevoelige plekken weet te vinden. Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich gezien en gehoord voelen en dat er duidelijke regels zijn wat wel en niet mag. Wanneer ze dit niet ervaren, laten ze dit vaak zien in hun gedrag. Ze gaan grenzen opzoeken en weg is de fijne sfeer.

Ruis

Waarschijnlijk denk je dat je al goed luistert en aangeeft wat niet mag. Het moeilijke hieraan is dat communicatie niet alleen te maken heeft met alles wat je verbaal zegt, dus de woorden die je gebruikt, maar ook met de non-verbale signalen die je uitstraalt.Opvoeden en iemand achter het behang willen plakken. Je zegt bijvoorbeeld dat iets ‘niet mag’. Het kind hoort dan wat je zegt, maar tegelijkertijd voelt en ziet het kind de spanning bij jou om die grens aan te geven. Kortom, de boodschap komt niet eenduidig over, er is ruis ontstaan.

Oefening

Hoe krijg je minder ruis? Door je bewust te worden wat er in de weg zit van een duidelijkere communicatie met je kind. Een mooie oefening om dit bloot te leggen is om je hand op hartgebied te leggen en te vragen: “Hart, hoe verbeter ik de communicatie met mijn kind?” of “Hart, wat mist er nog in de communicatie met mijn kind?” Vaak komen er dan woorden, beelden of gevoelens naar boven waar je je eerder niet bewust van was. Door vragen aan je hart te stellen, krijg je vaak verrassende antwoorden vanuit een andere invalshoek dan je denkverstand. Soms hoor, voel of zie je ook niks, probeer het later dan opnieuw!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vertrouwen

Weet dat opvoeden met vallen en opstaan gaat, ook al doe je alles goed. De ene keer loopt alles op rolletjes en een andere keer “knalt” het opeens en lijk je niks meer goed te kunnen doen. Haal dan een keer diep adem, weet dat je het zo goed mogelijk doet en dat er een hele grote kans is dat je kind jou straks weer de liefste papa of mama van de wereld vindt!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in