hartstochtelijk leven-oslo

Een persoon zegt:

‘’Zelfs hoewel ik diep van binnen reuze dankbaar en blij ben kom ik tot de ontdekking dat een deel van mezelf zich schuldig voelt.’’

Van dat deel moet je je bewust worden, en dat moet je laten vallen.

Als je toch zoveel kunt laten vallen, waarom dit kleine deeltje van schuldig zijn meedragen? Je hebt niemand enige kwaad gedaan. Je voelt je enkel schuldig omdat de samenleving je grootbrengt met het idee dat je iets moet doen, iemand moet zijn; blijf niet niemand, word geen nietsnut. Laat je voetsporen achter in de geschiedenisboeken.

Wat is dat voor idioterie? Waarom zou ik mijn voetsporen in de geschiedenisboeken achterlaten- om toekomstige kinderen te kwellen? En waarom zou ik een bijzonder iemand moeten zijn? Dat zijn egotrips.

OshoVeel is verdwenen, maar iets van het ego is overgebleven dat je schuldig maakt en dat je lui noemt.
Maar dit is geen luiheid; dit is ontspanning, loslaten. En uit dit loslaten, uit deze ontspanning ontstaan nieuwe bloemen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het verschil is dat luiheid onvruchtbaar is, dat daaruit niets ontstaat; het is een woestijn. Al gauw ga je het verschil ervaren; klamp je nu maar niet aan het woord luiheid vast. Laat het vallen, het is erg negatief en destructief woord.

In de ogen van de wereld heb ik nooit iets uitgevoerd. Mijn familie had vanaf het eerste begin de gewoonte tegen me te zeggen;

‘’jij zal wel nergens goed voor blijken te zijn’’

Én het is gebleken dat ze het bij het rechte eind hadden. Ik ben alleen goed voor niets.

Ze maakten zich grote zorgen:

‘’ Wat voor een leven moet jij nu gaan leiden? Hoe moet jij rondkomen?’’

En ik zei steeds tegen hen:

’’ Wees maar niet bezorgd. Als ik me geen zorgen maak, waarom zouden jullie dat dan doen? Er zal wel het een en ander gebeuren, wees maar niet benauwd.’’

Maar ze bleven het zich aantrekken en ze hielden me voortdurend voor:

‘’ Dit is luiheid, dit is niet goed.’’

Ik zei hen echter:

” Dit is geen luiheid, het is mijn manier van mediteren. Ik ben alleen maar gewoon stil. En je zult het zien: als het luidheid is, dan ontdek je dat mijn leven een woestijn is waar niets groeit. En als ik gelijk heb en het is loslaten, dan ga je beseffen- hoewel het voor gewone mensen misschien niet zichtbaar is- dat zij die ogen hebben het kunnen zien. Zij die oren hebben kunnen horen dat mijn leven tot een lied, een dans, en feest, tot zoveel bloemen geworden is… en dat ik erg voldaan en erg vervuld ben.’’

Uit het boek: Osho – Hartstochtelijk leven

Meer boeken van Osho:

Osho – Emoties
Osho – Het boek van Zijn
Osho – Leven Liefde Lachen
Osho – Vrijheid
Osho – Vreugde

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Dit is geen luiheid, het is mijn manier van mediteren. Ik ben alleen maar gewoon stil. En je zult het zien: als het luidheid is, dan ontdek je dat mijn leven een woestijn is waar niets groeit. En als ik gelijk heb en het is loslaten, dan ga je beseffen- hoewel het voor gewone mensen misschien niet zichtbaar is- dat zij die ogen hebben het kunnen zien. Zij die oren hebben kunnen horen dat mijn leven tot een lied, een dans, en feest, tot zoveel bloemen geworden is… en dat ik erg voldaan en erg vervuld ben.

  Ja, mooi gezegd.
  De stilte en rust opzoeken.
  Van groot belang voor HSP-ers die snel en makkelijk overprikkeld raken.

  Het begint meestal met 10 minuutjes in stilte zitten, in meditatie. Het groeit uit tot een meditatief leven.
  Dat is niet een leven van enkel zitten en niets doen.
  Het is innerlijk rust combineren met activiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in