Home Spiritualiteit Oude en Nieuwe Helderziendheid-wat is het verschil?

Oude en Nieuwe Helderziendheid-wat is het verschil?

Oude en Nieuwe Helderziendheid

Leer onderscheiden tussen oude en nieuwe helderziendheid.

Van oorsprong was de mens helderziend. Hij kon tot ver in de geestelijke wereld kijken.
Langzamerhand begon hij dat vermogen te verliezen, omdat hij steeds materialistischer werd. Het ging alleen nog maar om de aarde, om dit leven.
Gelukkig waren er toen nog ingewijden, enkelingen, die wel helderziend waren en konden bemiddelen tussen de aardse en de geestelijke wereld. Toen ook zij uitstierven, verloor de mens uiteindelijk elke verbinding met de geestelijke wereld.
Je zou kunnen zeggen dat sindsdien de mens ronddoolde, zich niet bewust van de zoveel grotere wereld om hem heen.
In onze tijd begint de mens opnieuw helderziende vermogens te ontwikkelen. Het is in beperkte mate, maar het is een ontwikkeling die niet meer tegen te houden is.
Er is verschil tussen de oude vorm van helderziendheid en de helderziendheid die we in deze tijd beginnen te ontwikkelen.

Door Hans Stolp

Oude helderziendheid

De oude helderziendheid was verbonden met de groepsziel.
Bij volken die in de oerwouden leven en bij nomadische volken vinden we daar nog voorbeelden van.
De Aboriginals konden uit hun lichaam treden om een stamgenoot te volgen die een bijzondere boodschap aan een andere stam moest brengen. Dit oude helderziende vermogen was mogelijk omdat de Aboriginals op een bepaalde manier nog een eenheid vormden. Ze leefden in de sfeer van een groepsziel.

Gedurende de tijd ontwikkelde de mens zich steeds meer tot een individu, een wezen die vanuit eigen kracht leven kan. Hoe meer de mens ‘ik’ leerde zeggen, hoe meer hij die oude helderziende vermogens verloor.
De oude helderziendheid is dus nauw verbonden met de mens als groepswezen.
Zo ontleende in oude tijden de mens leiding aan de geestelijke wereld, omdat hij nog niet op eigen benen kon staan.
Oude helderziendheid was ook gericht op de toekomst: wat gaat de toekomst brengen en wat moet de mens doen om zich op die toekomst voor te bereiden?
De engelen, de meesters, de ingewijden gaven zo leiding aan het leven op aarde.

Nieuwe helderziendheid

De nieuwe helderziendheid respecteert onze vrijheid en doet geen toekomstvoorspellingen.
Wij zijn geen groepswezens meer, en we hebben ons zover ontwikkeld dat we in staat zijn zelf de nodige beslissingen te nemen.
We zijn in staat onze beslissingen te nemen door na te denken en ons te bezinnen wat we werkelijk willen en door onze innerlijke stem serieus te nemen.

Dat betekent dat de toekomst niet langer voor de volle honderd procent vaststaat: onze toekomst hangt niet alleen af van de geestelijke wereld, maar ook van onze eigen beslissingen.
Wie dus in onze tijd toekomstvoorspellingen doet, houdt geen rekening met de beginnende vrijheid die de mens zich tegenwoordig eigen maakt.
Daarnaast nemen toekomstvoorspellingen onze onbevangenheid weg om onze eigen weg te gaan, en beperken ons dus op die manier in onze vrijheid.

Overal waar helderziende boodschappen tot een autoriteit worden die iemand verleiden uit zichzelf weg te gaan, in plaats van iemand te helpen naar het diepste zelf te luisteren, behoren tot de oude vorm van helderziendheid en zijn voor deze tijd niet meer passend.
We moeten in deze tijd leren om met het eigen weten in verbinding te komen en leren al die uiterlijke autoriteiten los te laten.

In de huidige tijd mogen en willen de engelen van het Licht ons niet meer op die manier leiden: voor alles respecteren zij onze vrijheid en geven ons daarmee de kans om met vallen en opstaan van onze fouten te leren en zelfstandig te worden.
En dus beoefenen de engelen van het Licht de kunst van terughoudendheid.

Engel
En dus beoefenen de engelen van het Licht de kunst van terughoudendheid

Dit helpt ons om in onze tijd de stap van materialistisch denken naar spiritueel denken te maken. Helderziende ervaringen worden steeds vanzelfsprekender en worden meer serieus genomen.
Er voltrekt zich momenteel een geestelijke revolutie. Steeds meer mensen kijken totaal anders naar het leven dan dertig jaar geleden.
Ze krijgen weer een innerlijk besef van de geestelijke wereld en worden zich de wereld van hun herkomst meer bewust.

De essentie van de nieuwe helderziendheid

De essentie van de nieuwe helderziendheid heeft te maken met het kijken naar je eigen leven en je af te vragen: waarom overkomen mij de dingen die gebeuren? Welke boodschap ligt er verborgen achter alles wat mij van dag tot dag overkomt?
Helderziendheid betekent in deze tijd helder de verborgen achterkant van je leven leren zien.
Zicht krijgen op je eigen karakter, op je eigen biografie, op de karmische patronen die je daarin tegenkomt en op de opdracht die je hebt meegenomen naar de aarde toe.
Dat is het waar het bij de nieuwe helderziendheid om gaat.

Zo ontwikkelt zich dus de nieuwe vorm van helderziendheid: het stille, geduldige en onafgebroken werken aan jezelf.
Het is de voorwaarde voor elke verdere groei en ontwikkeling op dit gebied.
Dat stille werk loopt uiteindelijk uit op de geboorte van het hoger zelf in ons.

(bron: Tien levenslessen voor deze tijd – Hans Stolp)

Website Hans Stolp

U kunt boeken van Hans Stolp bestellen via Bol.com

8 REACTIES

 1. Oude helderziendheid.
  Wat interessant dat de aboriginals uit hun lichaam konden treden
  Om een stamtijden te volgen die een bijzondere boodschap bij een
  Andere stam moest brengen.
  Ook dat de engele . Meesters. De ingewijden. Zo leiding gaven op aarde.
  Nieuwe helderziendheid.
  Dat die onze vrijheid respecteerd en Doet geen toekomst voorspellingen.
  Ik krijg ook af eh toe boodschappen van Fam. Leden.
  Soms denk ik . Waarom ik. Ik kan vaak toch niks zeggen tegen bepaalde mensen.
  Of ze kijken je aan of ze vuur zien branden. Of er wordt gedacht dat je wat verzonnen hebt.
  Slechts enkele mensen daar kan ik het mee delen.
  Maar dat geeft niet hoor. Daar leer je mee leven.
  Ik neem veel waar. Over de persoon waar ik mee praat.
  De ogen. Daar zie je vaak het meeste in. Je kijk tot in hun ziel
  Laat maar zeggen.
  Ik weet wel. Dat ze niks voor mij hoeven te verbergen. Ik merk het toch.
  Als ik het niet zie dan voel ik het wel.
  Ik denk weleens is het een zegen of …… ? ? ?
  Accepteren. Het hoord bij mij.

 2. Erg interessant artikel waar ik ook zo over denk, veel kinderen hebben naar mijn mening nog wat helderziende krachten, maar verdwijnt snel doordat ouders het afleren of door ale materiale dingen die zij ontvangen…

   • @Gordon, Ik denk dat als je als ouders achter je kind blijft staan met deze dingen en dit ook als zeer normaal ervaart en uitlegt je kinderen dit niet afleren..want dit is iets wat in je zit. Ik denk wel dat je als ouders heel allert moet zijn hoe hier op school mee om word gegaan, want deze kinderen voelen zichzelf toch vaak anders en als een leerkracht hier niet goed op inspeelt kunnen kinderen hier helemaal van slag van raken.

    Wat een leuke site is dit,complimenten!!

 3. Ik denk dat we bij de ontwikkeling van de helderziendheid en onze vrijheid daarin ook moeten denken aan hoe veel mensen tijdens de opkomst van de katholieke kerk en de inquisitie zijn veroordeeld. Veel helderzienden, kruidenvrouwen enzovoorts zijn veroordeeld en op een gruwelijke manier met allerlei rituelen lamgelegd of vermoord.
  Ik denk ook dat door onze nieuwe vrijheid die helderziendheid ook weer meer naar boven komt omdat we onze angst overwinnen, ons derde oog weer mogen openen.
  De helderziendheid is dus niet alleen maar afgenomen destijds door materialisering, maar ook doordat de kerken van de mensen verwachtten dat zij nog maar 1 richting opgingen, priesters hadden destijds de mogelijkheid om met hun rituelen en zwarte magie de mensen van het licht hun gaven af te nemen. Velen reincarneren nu om dit op te lossen en vele mensen ervaren nu dat zij gaven hebben, maar dat dit nooit naar voren kwam, doordat dit in hun vorige levens door angst is afgenomen.
  Ik denk ook, maar dit is mijn visie die ik niet wil opdringen overigens, dat dit tevens een hele grote invloed heeft op de nieuwe tijd.

  • @Marie, ik denk ook dat je/ men tegenwoordig nog resten van angst uit vorige levens meedraagt (om op te lossen), levens waarin we inderdaad vervelende ervaringen hebben gehad, waardoor we nu dit chakra dicht(er) hebben. Soms ook de ervaringen als baby. Sommige baby’s schrikken zo van entiteiten dat ze hun 6e chakra afsluiten.Sommige kinderen merken dat er geen plek voor is bij ouders of school,of vriendjes.

   Zou het zo’n grote invloed hebben op de nieuwe tijd? Ik denk het niet. Ik denk dat de kinderen zoals ze nu geboren worden steeds begaafder worden.Ik geloof niet dat we nu al klaar zijn om als hele mensheid helderziend te zijn. maar hoeveel generaties zou het duren denk je? Hans Stolp zei volgens mij eens dat hij dacht dat over 2-3 generaties alle kinderen telepathisch zouden zijn .Als alle mensen gedachten kunnen lezen/voelen hebben we geen geheimen meer.Spannend…

   • @Gordon,

    @Marie / @Gordon,

    Het is natuurlijk van groot belang dat we in die Kracht, zuiver worden/zijn.

    Je hebt natuurlijk te allen tijden toegang tot je eigen gedachtenkracht / manifestatie kracht. We kunnen te allen tijden toveren, zeg maar :). Sterker nog, dat doen we al! Al ‘toveren’ we soms de meeste idiote dingen, dat je bij jezelf afvraagt hoe het toch in godsnaam steeds mogelijk is dat ik wéér zo’n persoon ontmoet (‘tover’ dus), wéér zo’n situatie, etc.etc. Dus creëeren doen we al! Hoe mooi of hoe lelijk we dat vervolgens dan ook weer vinden. Alleen om dat op een bewúste manier te doen, is natuurlijk weer even andere koek. !
    En ik sluit me helemaal aan bij wat Marie (al tijden geleden overigens) schrijft, namelijk dat vanwege ‘vorige’ levens, karma, oud zeer, oude overtuigingen, oude angsten, Akasha, oude herinneringen, wat voor naam je er dan ook aan gelooft te geven, er dus nog allerlei van die net opgenoemde dingen onbewust spelen, bijvoorbeeld inderdaad ‘de brandstapel’, en dergelijke, zoals Marie dus schreef, dan zit die angst als het ware ‘ingebouwd’ in onze ‘herinneringen’. En zie daar dan maar weer eens heel leuk vandaag de dag ‘los’ van te (durven) komen. Eer je daar volledig vrij van bent, ben je volgens mij ook al weer ‘levens’ verder. Hoe kan het toch hè, dat het zo lang kan duren eer je ‘gewoon’ in jezelf gelooft, eer je ‘gewoon’ van je zelf voldoende houdt. Vind ik bizar waarom dat maar zo’n gedoe is ergens, hahaha :). “Goh, waar ben jij dan al die tijd mee bezig geweest?” “Nou, gewoon, met het gaan houden, ‘gewoon’, van mijn Zelf.” Pff.. 🙂 “Goh, en hoelang ben je daar nu dan al mee bezig?” Ooh, sinds – zo pak ’em beet, hoe zal ik het zeggen, uitgerekend, zo ongeveer, sinds 250 voor Christus, en toen volgens mij ook alweer 250 lichtjaren daarvoor, maar, bind me er niet aan vast, kan er qua tijd íets naast zitten, of zoiets.” “En? Ben je d’er al, is het je al gelukt?” Ehmm.. Tja.. volgens mij ben ik er we mee bezig, ofzo, zeg maar.” Haha, dat gaat toch nergens over dat hele gedoe van ons mensen? :).

    Bovendien, we hebben met z’n allen (de een iets meer dan de ander natuurlijk) ook nog steeds te maken met de gevoelens van eigen-belang, de perikelen vanuit ons Ego. Dat verlangt en dat schreeuwt en dat wilt en dat wilt. Of zoiets dergelijks. Wanneer iedereen in deze tijd, in ‘dit Nu’, waar we nu zijn met z’n allen zeg maar, ten volle bewust is hoe je eigen ‘tover’kracht te gebruiken, ooh, wat een zooitje zou het worden zeg! Want hoe weersta je de drang om iets voor jezelf te ‘toveren’, terwijl dat eigenlijk op Hoger Niveau als niet helemaal zuiver wordt gezien? In eigen-belang. Want hoeveel mensen kom je nou tegen, die het hebben over Groeps-belang? Tegenwoordig lijk je daar dus steeds minder mee weg te komen, wie dan ook, en gelukkig maar. Keuzes met de daarbij behorende gevolgen die alleen maar nog her/erkend worden wanneer het ten gunstige is voor iedereen. Ongeacht je ras, je huidskleur, je seksualiteit, je geloof, je geslacht, of je inkomen, ongeacht de ‘verschillen’. Een keuze / een gevolg / een ervaring / een regelingg / wetgeving, hoe je het ook wilt noemen, die goed is voor Iedereen. Maar om je daar volledig van bewust te zijn, dat te kunnen creëeren, zonder eigen-belang, is me toch even Levenswerk.

    Aan de andere kant kan je daarentegen ook weer zeggen dat wanneer iets niet ‘hoort’ te zijn, het dan ook wel niet zou gebeuren. Maar de gedachte dat sommige mensen nú al bewust hun manifestatiekracht zou weten te gebruiken, kan een enge gedachte (!) zijn. 🙂
    Dus het is én los komen van de ‘herinnering aan toen’ (waar Marie bijv. over schrijft), én dus van angsten, oude overtuigingen die ergens dus aan het roesten zijn, daar natuurlijk éérst allemaal bewúst van worden, om vervolgens weer op opníeuw te gaan geloven dat je überhaupt die kracht bezit, je vervolgens er weer opnieuw van overtuigingen dat dat inderdaad ook oke is, dus toestemming aan jezelf geven, wat ook weer een hele andere Universiteit op zich zelf is, om vervólgens, nadat je én bewust bent, én los van angst, én jezelf toestemming hebt gegeven voor het een of ander, om dan weer heel helder te hebben wat nu eigenlijk van jouw zogenaamde jou is en van de zogenaamde ander, om vervolgens ook weer heel helder te hebben wát het nu is dat je voelt en wilt, wat dus je intenties zijn, die in het belang uiteindelijk voor een ieder is, om dán vervolgens te durven bewust te gaan creëeren. Pff, ik word al doodmoe van het opschrijven hier, haha, laat staan het te gaan ‘doen’. Alhoewel dat ‘doen’ natuurlijk ergens ook een illusie is, want je bent al aan het ‘zijn’. Ofzoiets. Zeg maar.
    Iedere generatie lijkt weer verder te zijn. En dat is maar goed ook, ‘t zou een puinhoop worden anders zeg. Dus ook helderziendheid, is iets krachtigs, en eer we die kracht aan weten te kunnen, aan durven te kunnen, in alle bewustzijn, ondanks ‘verleden’, en daar ook weer een goede begeleiding in weten te creëeren voor toekomstige generaties, onze kleintjes van nu… haha, ik vind het zó moeilijk, en ik vind het zó mooi. 🙂
    Ik ga nu bijkomen van mijn eigen verhaal. (LOL) 🙂

    Liefs, Susie

  • @Marie, Hoi Marie,
   Ik ben het met je eens en ik vermoed dat vele oude zielen hier nu aanwezig zijn om zich te ontdoen van al deze oude ballast, zodat deze krachten van helderziendheid weer mogen stralen. Voor deze oude zielen, die met al die onderdrukking en lamlegging te maken hebben gehad is dit zo. Ik herken mijn eigen ervaringen hier helemaal in.

   En de kinderen die nu geboren worden, maar ook al eerder geboren zijn vanaf de jaren negentig vermoed ik zo, hebben daarin over het algemeen een andere rol en pad te volgen.

   Wat dat betreft leven we in heel bijzondere tijden ♥

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined


We gebruiken Google Analytics om het verkeer op onze website (geanonimiseerd) bij te houden.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Liever niet
Accepteren
Mobiele versie afsluiten

Liefde voor jou!

Ontvang wekelijks op zondag onze nieuwsbrief met liefdevolle artikelen, en blijf op de hoogte van onze nieuwste events.