Oude pijn loslaten      

In donkere tijden word je als mens teruggeworpen op jezelf. Wanneer je niet meer wordt afgeleid door wat er zich buiten je afspeelt, het donker wordt en stil, kun je je met de binnenkant gaan bezighouden.  Ik nodig je uit om in deze tijd van het groeiende licht jouw eigen innerlijke licht mee te laten groeien en het donker te overwinnen.

Met de geboorte van het Kerstkind is dat innerlijk licht op aarde gekomen, om te groeien in de mensen. Door je hier op af te stemmen kun je meegroeien.

Wet van Aantrekking

In mijn werk krijg ik vaak te maken met mensen die al heel veel aan persoonlijke ontwikkeling hebben gedaan. Ze zijn al jaren op zoek naar een oplossing voor hun problemen en bijna allemaal zijn ze op zoek naar zichzelf. En tijdens deze zoektocht hebben zij talloze therapeuten bezocht, sessies ondergaan, trauma’s doorleeft en wat ook nog meer. Soms hielp het even, soms ook wat langer, maar meestal was het niet blijvend. Er kwamen weer nieuwe uitdagingen op hun pad, waardoor het leek alsof al het harde werken voor niets was geweest.meisje-zorgen Oude pijn loslaten

Opmerkelijk genoeg vinden heel veel mensen dat ze al zoveel hebben gedaan, dat het nu maar een keertje goed moet zijn. En klaar. Dat er niets meer kan zijn. Maar toch voelen zij zich niet zo goed en ervaren zij het leven met enige regelmaat als een ware worsteling. Zij zijn nog steeds aan het overleven….

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Lieve mensen, zolang het leven jou niet laat zien dat het goed gaat met je, dan is er werk aan de winkel. Dan is er nog iets op te lossen. Volgens de Wet van aantrekking is dat wat je terugziet in je leven, een afspiegeling van je eigen innerlijk. Het is je eigen uitstraling, dus als jij je niet goed voelt over jezelf, dan resoneert een ander op die trilling en trek je situaties aan, die jouw gevoel over jezelf alleen maar bevestigen. Maar toch zoeken we het vaak nog steeds bij een ander.

We reageren allemaal anders op pijn, maar waar het in ieder geval op neerkomt, is dat we de situatie of persoon willen veranderen en niet kunnen accepteren. Dat lijkt vaak zelfs een onmogelijke opgave …. Maar als je leert het bij jezelf te zoeken in plaats van bij de ander, dan kan het oplossen.

Op het moment dat je een oplossing blijft zoeken door iets aan een situatie of persoon te willen veranderen, blijven wij deze ongewenste situatie voeden. Alle energie gaat naar datgene, wat je juist niet wil. Maar daarmee wordt het alleen maar erger en trek je uiteindelijk meer soortgelijke situaties aan. En dat is nu precies wat er ook op grote schaal op wereldniveau plaatsvindt met bijvoorbeeld de onbetaalbare zorg, met oorlogen en andere situaties waar we ons zorgen over maken en waarvan we willen dat het anders is.

Uiteindelijk zet je alle energie klem en lijkt er geen oplossing meer mogelijk en ondertussen doen we er alles aan om onze eigen pijn maar niet te hoeven voelen. Als we echter leren de energiestromen te herkennen zoals hierboven beschreven, dan kan alles veranderen.

Doe je dit niet, dan groeit jouw pijnlaag en zullen de situaties waarin je terecht komt, alleen maar erger worden en kom je in een neerwaartse spiraal naar beneden terecht.  Dan kun je kiezen: ga je jezelf verdoven of ga je er wat aan doen?

De vijf lagen van Bewustzijn

Als er iets gebeurt wat ons raakt, dan komen we in de eerste laag van ons bewustzijn terecht. De eerste laag van ons bewustzijn is de laag van woede. Het is de laag van de laagste trilling, de laag van angst, onmacht en haat. Uit deze woede volgt frustratie, slachtofferschap en/of afhankelijkheid. Meestal voelt het alsof jou onrecht wordt aangedaan. In deze fase ontwikkelen veel mensen depressies en angsten.

De tweede laag van ons bewustzijn is de laag van pijn en verdriet. Het is goed als je in deze fase terecht komt. Dan kun je er wat mee gaan doen in plaats van in jouw boosheid te blijven hangen. Door verdriet en pijn te voelen, trek je een deur open en komt er informatie vrij. Als je jezelf daarentegen zielig blijf voelen en je wilt niets meer met de ander te maken hebben, dan blijf je in de eerste laag hangen. Je hebt nu de keuze: beseffen dat je het zelf doet,  of niet voelen. mensen die niet willen voelen, gaan zich in deze fase verdoven met drank of drugs, spiritualiteit, ideeën, lapmiddelen … en dan lijkt het alsof je het weer aankunt, dat je eraan kunt ontsnappen, maar daarmee zak je in werkelijkheid terug naar laag 1 van afhankelijkheid.

oude pijn loslaten en codependency

De derde laag van ons bewustzijn is een scharnierpunt. Het is de laag van verbinding en de laag van het besef dat je het zelf doet. Je kunt nu kiezen, het is een  uitnodiging om met je thema’s klaar te komen door te beseffen:

 • ik ben de enige die verantwoordelijk is voor dit en niemand anders;
 • ik bepaal of ik het aankan (en dat kun je want anders was het er niet).

Hoe sneller jij beslist dat je zelf kunt kiezen, hoe sneller jij kunt veranderen. In fase 1 en 2 zit je in je hoofd en geef je de ander de schuld. Daarmee creëer je een illusie buiten jezelf, dat is niet zo, maar zo voelt het wel. Als je nu in de derde laag gaat zitten, kan het gronden.

Als je nu beseft: ‘ik doe dat met mezelf, niemand anders’, dat het niet erg is dat je een uitnodiging krijgt, dat je geen fout maakt, maar dat je groeit en dat je niet afhankelijk bent van anderen, maar dat je alleen zelf die beweging maakt, dan kom je in fase 4 terecht.

In fase 4 – de vierde laag van ons bewustzijn, de laag van liefde versus angst – ontvouwt het proces zich uit liefde en staat in het teken van deel uit willen voelen van, omdat je altijd een deel bent van het grote geheel. En alles gebeurt omdat het leven alleen maar liefde is. In deze fase kun je leren te handelen vanuit liefde door alles in jou (of je kind ….) krachtig aanwezig te laten zijn. Vandaag lukt dat misschien niet, maar morgen wel. Of je komt in de laag van angst terecht: als het maar goed gaat nu ….

Als je je dit kunt beseffen kun je doorgroeien naar laag 4 en 5, de lagen van liefde versus angst en het leven vanuit verbinding en eenheid, dat alles goed is zoals het is. Dat alles één is.

Doorleven

Je kunt alleen een oplossing in jezelf zoeken. Er is geen andere weg naar vrijheid toe.

Wat je terugziet in je leven klopt altijd. Voel vooral dus je eigen pijn en laat een ander met rust. Voel het desnoods de hele dag door. Je zult merken dat het je niet lukt om je de hele dag door slecht te voelen … vaak zul je merken dat het aan het eind van de dag weg is …. Gefeliciteerd! Je hebt gewonnen. Je hebt een belangrijke stap gezet op weg naar jezelf.

Tot slot

Soms kan het lijken dat je opnieuw situaties aantrekt, die lijken op het voorgaande. Dat is niet erg, je zult merken dat je steeds sneller en makkelijker ook deze pijn kunt overwinnen. Je neemt immers steeds meer ervaring mee om die stap te zetten naar onafhankelijkheid toe. Dat is hoe het leven in elkaar steekt. We zijn hier om te ervaren en te evolueren, dat zijn geen lineaire processen, maar ronde processen, die ons steeds sterker, krachtiger en zuiverder maken.

Eigenlijk mogen we daar dankbaar voor zijn. Het is de enige weg naar zelfliefde toe. Als je leert voelen, deze zelfliefde als in een proces van totale aanvaarding van dat wat er gebeurt, dan kun je alles aan. Het is er immers nooit voor niets.

Wees niet bang, want het hoeft niet anders te zijn. Het klopt altijd. Als je nu denkt dat het goed moet zijn, leef je vanuit angst. Liefde is totale acceptatie. Zo van: ‘Het is goed nu’. Ik voel en ga er door heen. Als je dan kunt beseffen dat alles één is, dan voel je geluk.

Bewaar voor later op Pinterest:

https://nl.pinterest.com/nieuwetijdskindmagazine/

Oude pijn loslatenOude pijn loslaten

41 REACTIES

 1. Chris, ik snap best wat jij graag wilt.

  het enigste wat voor iedereen gelijk is is dat je wilt dat de omgeving je steunt,in wat je ook doet en hoe je het doet.

  In mijn ogen is het alleen niet de realiteit.
  Je kunt die acceptatie niet van de omgeving verwachten. Tenminste lang niet altijd, lang niet van iedereen, en zeker niet als het om onvoorwaardelijke acceptatie gaat.

  Alles waar je naar op zoek bent, alles wat je wilt zit in jezelf.

  Mijn ervaring is in ieder geval dat mensen hoe dan ook hun eigen weg bewandelen en voor een eigen aanpak kiezen (inclusief ikzelf). Het gaat zoals het gaat, en dat is voor mij meer een soort wetmatigheid, dan dat ik het zie als “acceptatie”.

  Of ik het met alles eens moet zijn en alles moet steunen? Nou nee. 🙂

 2. allemaal fijne dagen ten eerste,
  ik herken alles in het juist doorleven van (oude) pijn en het en spiegelen.
  geholpen door een op een vinger te tellen vriend(..en deze was geen hulpverlener…;-)ben ik dwars door pijn van 48 jaar gegaan…
  ik denk dat het voor iedereen anders werkt en dat is prima.
  wanneer het voor jou helpt om een ander te helpen is dat ook prima. soms krijg je ook antwoorden voor je zelf in de gesprekken voor en met een ander.
  het enigste wat voor iedereen gelijk is is dat je wilt dat de omgeving je steunt,in wat je ook doet en hoe je het doet.
  onvoorwaardelijke steun , begrip, liefde en acceptatie…
  plus deze site, die mij bewijst dat ik niet alleen sta in de groei die soms zo …..zwaar is maar prachtig om mee te maken..
  liefs

  • @chris, Spiegelmaatjes zijn zeldzaam en waardevol. Zonder een enkele garantie. Nietsontziend en pijnlijk de vinger leggend op oud zeer tot je jezelf uiteindelijk kunt gaan zien.

  • @christus, de simpele werkzaamheden van het proces van ego naar een opgegaan zijn in het geheel zijn voor ieder mens gelijk.

   Wat er hooguit verschilt is de fase/energietrilling waarin de mens zich bevindt.

   Zo kan er de fase zijn dat je je gesteund voelen wilt maar uiteindelijk kom je uit bij je eigen HEELHEID en dan zal het gehele universum je .orst zijn.

   Als alle oude pijn is opgelost dan is er een staan in het moment NU en daarin is niet het gevoel van ook maar iets afhankelijk te zijn of iets te behoeven.

   In het moment NU is er ook geen verschil/grens tussen ‘jezelf’ en de ander, sterker nog er is geen jezelf en geen ander.

   Er is enkel NU.

   Dat NU kan er enkel zijn als er geen oude pijn, geen beeld van jezelf is, een met jezelf bezig zijn is.

   Dat jezelf is opgelost in het geheel en er is simpelweg enkel een doen wat je doet en dat gaat geheel vanzelf.

   Er wordt gedaan wat niet gelaten kan worden zonder 1 enkele gedachte/gevoel/beleving/doel/nut.

   Maar ja, die oude pijn, dat kleine kind (oude ervaringsenergie) in ons.

   Dat houdt dat wat we werkelijk zijn (zichzelf scheppende energie/mogelijkheid) toch behoorlijk in zijn/haar kleine knuisjes vast.

   M.a.w. het is niet een kwestie van groeien maar herkennen dat enkel oude energie de boel van eieren maakt en dat er in het moment NU niets aan de hand is.

   Het leven is enkel een spiegel.

   En zolang de mens daar zichzelf nog in ziet creert die mens zijn/haar eigen leerproces/ellende.

   3 bakken koffie erin, eigen schuld, NU moeten ze eruit.

   Dat is het enige gevoel waar ik nog naar luister en handel.

   Het gevoel/signaal van de blaas.

   De blaas is in het NU.

   • @Aart,

    hahaha de blaas is in het nu 🙂 ik voelde me heel zwaarmoedig na het lezen van dit artikelen en alle comments erna. maar deze opmerking maakte me echt aan het lachen! 😀
    haha

    ik zelf voel pijn op dagelijkse basis, ik weet niet hoe ik er mee om moet gaan, maar toch draag ik het. ik ben vaak in de war en kan bijna geen keuzes meer maken, toch maak ik ze. wie maakt ze dan? blijkbaar ik. wie draagt die pijn? blijkbaar ik. soms voel ik het ook niet. ik zoek hulp en doe het ook zelf. iedereen heeft verschillende meningen en adviezen, vanuit zijn eigen referentiekader en ervaring. volgens mij maakt het allemaal niks uit, je hebt je eigen pad te bewandelen. soms voelt het goed, en soms voelt het klote.

  • Ha Chris,
   Ja, omdat achtergronden verschillen, werkt het voor ieder mens weer wat anders. Toch werk je soms ook met iemand gelijk op. Wandel je een tijdje op het zelfde pad.

   Kan mij voorstellen dat je steun wilt van de omgeving, maar ik denk toch dat die behoefte uiteindelijk in jou zelf te vinden is. Steun en vertrouwen in/op je hoger Zelf. Zijn zoals je Bent, hier naar luisteren en dit accepteren. Chris ik wens jou ook een prettige 2e kerstdag en alle goeds in 2015. 🙂

   • @Lia,
    met steun doel ik op acceptatie voor de manier waarop jij(of ik) het “probleem “aanpakt.
    en soms is het zo dat je in je “grot “gaat zitten en soms willen mensen erover babbelen..
    whatever, het gaat erom dat mensen niet oordelen over hoe je het aanpakt en je dus steunen…;-))
    mensen kunnen je ook steunen door niets te doen dan alleen accepteren dat jij het op jouw manier aanpakt…
    snappie?

    jij ook een mooi 20`5

 3. Ik vond het een ontzettend mooi artikel wat sterk met mij resoneerde. Ik ben zelf veel met spiegels bezig en analyseren om te begrijpen wat ik zelf aan situaties kan doen en niet langer meer de buitenwereld de schuld te geven en met de energie bij de buitenwereld te zijn(wat ik nog steeds ongelooflijk moeilijk vindt maar oefening baart kunst:)). Deze tekst heeft mij nog een duwtje gegeven om echt te kijken naar hoe ik met mezelf omga en de pijnen die ik blijf wegdrukken nu echtte gaan doorleven. Heel veel dank voor dit artikel

  • @Anne, Fijn te horen! Het is voor mij ook nog steeds niet altijd even makkelijk om er weer uit te komen, maar het wordt wel steeds makkelijker en duurt steeds korter. Net zoals je zegt, het vraagt om wat oefening. En vraagt om te doorleven. En dan opeens uit het niets lijkt haast een boodschap binnen te komen en kun je de knop om zetten en loslaten…. Veel succes Anne, jij bedankt voor je bericht! Warme groet, Simone

 4. Simone,

  Het gaat jou om onvoorwaardelijke acceptatie, maar je sluit een aantal gedragingen uit die er niet aan voldoen?? Hoe zit dat nou? Je accepteert iemand dan toch volledig zoals hij/zij is?

  Wat betreft je opmerking: “ ‘iemand (ongevraagd) proberen te laten ophouden met zelfbeklag en ze wakker te willen maken door ze duidelijk te maken dat Zelfliefde een oplossing is’ dat niet.”

  Simone, dat is toch echt jouw eigen interpretatie.
  Ik maak uit de bewoording van Jannie iets heel anders op. Namelijk dat zij het heel moeilijk heeft gehad, maar desondanks een grote steun is geweest voor haar naaste familieleden. Ze schrijft ook dat alles zin heeft gehad, in positieve zin is veranderd en het de goede weg was.:smile:

  PS beetje vervelend trouwens om het over Jannie te hebben. Het gaat mij meer om de interpretatie die ik in dit geval niet goed kan volgen.

  • @Lia,

   Goeden morgen lia

   Ik ben blij dag ik een goede balans heb gevonden in ons gezin.
   Ik heb niemand gedwongen tot iets.
   Maar jij heb dat ook goed gelezen en begrepen gelukkig.
   Ik moest wel handelen op dat moment. Voelden intuïtief
   Wat er op dat moment moest gebeuren.
   Ik luisterden echt niet naar psychiaters etc. want die begonnen met
   Pillen te gooien, terwijl het om een zware burnout ging.
   Velen mensen raden mij toen aan om weg te gaan.
   Maar ik kreeg een bijzondere kracht en ik had besloten
   Om alles op alles te zetten om mijn Fam. Lid bij te staan.
   De kracht van de liefde en toch de positieve gedachte er achter
   Bleek de weg naar genezing te zijn.
   De rest van mijn Fam. Zijn allemaal blij dat het toen zo gelopen is.
   En ik ook. Heel erg blij.
   De persoon was echt niet in staat om door zijn eigen pijn etc te gaan.
   Dat lijkt allemaal zo makkelijk zoals dat omschreven wordt, maar als dat
   In jou geval nou niet werkt. dan moet je tot plan b overgaan.

   Liefs Jannie, (en bedankt dat je het zo serieus heb genomen)

  • @Lia, Jannie,

   Onvoorwaardelijke acceptatie houdt voor mij per definitie niet in dat we alles ok hoeven vinden of juist niet ok …

   En het stuk over het slachtofferschap (excuseer mij dat ik niet de letterlijke woorden heb gekozen uit de originele tekst) en het proces van jou, Jannie, zijn in mijn ogen twee totaal verschillende onderwerpen die los van elkaar staan. Ik vind het heel mooi dat je je eigen balans hebt gevonden en ook heel knap zelfs zonder hulp. Dat kreeg ik zelf niet voor elkaar. Voor mij was het wel hard nodig om verder te komen.

   Ik heb alleen willen aangeven dat dergelijke opmerkingen over het slachtofferschap bij mensen die in pijn zitten heel verkeerd kunnen vallen, dat ze het positief ‘moeten’ bekijken, terwijl het op dat moment soms helemaal niet mogelijk is voor diegene. Vaak is het ook zo hard nodig om oude pijn te doorleven maar de buitenwereld vindt van niet. Dat maakt het vaak heel moeilijk. Maar ik begrijp ook wel dat als het verkeerd dreigt te gaan, er soms drastischer maatregelen genomen moeten worden. Mooi dat het zo goed heeft uitgepakt. Zo klopt het toch altijd wel weer, hoe mooi is dat?

   Ik denk dat we het uiteindelijk allemaal goed bedoelen en zuivere intenties hebben en ondertussen hoop ik van harte met mijn artikel mensen mogelijk inzicht mee te geven in het stuk waarin ze zelf vastzitten, zodat er een opening komt om er uit te komen. En al is er maar eentje die ik daarmee bereik, dan ben ik al een tevreden mens (en vast mede dankzij deze mailwisseling is het artikel behoorlijk goed gelezen ).

   Rest mij voor nu jullie beiden nog fijne dagen toe te wensen, in licht en liefde en dat er in 2015 voor velen maar vele mooie dingen mogen gebeuren. Op welke wijze dan ook.
   Warme groet, Simone

 5. Simone,

  Ik refereer naar de eerste tekst dat ‘mensen uit hun slachtofferrol zouden moeten stappen’ ….

  Er staat: “… en vooral niet blijven te hangen in de slachtoffer rol.”

  Van moeten is geen sprake. Het lijkt mij een prima advies. Of iemand er iets mee kan/wil is vers 2. Iemand mag zo lang slachtofferen als-ie zelf wil. Het gaat zoals het gaat. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=JLNvBvJ-F00

  • @Lia, Ik kijk er toch anders tegen aan. Het gaat mij om de onvoorwaardelijke acceptatie en voor mij is ‘iemand (ongevraagd) proberen te laten ophouden met zelfbeklag en ze wakker te willen maken door ze duidelijk te maken dat Zelfliefde een oplossing is’ dat niet. Al heeft de ander natuurlijk wel het recht er niet meer naar te willen luisteren. Ongevraagd advies voelt echter als kritiek en oordeel en nodigt in mijn ogen niet uit tot heling en transformatie.

 6. heel mooi simone , ik kan me volledig er in vinden.
  zelf heb ik diep gezeten en echt geen boodschap gehad aan mensen die komen zeggen dat ik het positief moest bekijken , integendeel, dan ga je voorbij aan je eigen wonden die moeten helen

  • @mieke, zo denk ik er ook over. Je kunt het doen als je er zelf klaar voor bent. tot die tijd heb je eigenlijk vooral steun en begrip nodig, onvoorwaardelijke liefde eigenlijk. dan pas wordt je werkelijk uitgenodigd je wonden te helen …

 7. De woorden sluiten helemaal aan bij de raad van een oude gek, uuuuh, ik bedoel een mooie, wijze lieve man die hier ook op deze site vertoeft….. 🙂 🙂

  Prachtig artikel!!!

  liefs Sabine

 8. of juist wel. als ze zich toestaan om zich niet goed te voelen en alles hebben gedaan, is het enige wat je kunt doen, overleven ….. Dan is het juist wel zoals het is.

  • Simone,
   Tuurlijk werkt het voor ieder mens weer iets anders.
   Volledige acceptatie houdt voor mij in: beide zijden (goed en kwaad) accepteren (=zien dat ze er zijn).

   Wat daarnaast ook speelt is het niet oordelen, en in deze context ervaar je niet zoiets als “je goed voelen”, evenmin als “je niet goed voelen”. Immers beide zijn een oordeel. Dan pas is het zoals het werkelijk Is.

   • @Lia, voor mij is volledige acceptatie ook je goed voelen of je juist niet goed voelen, dat is voor mij geen oordeel, maar dan is het zoals het is en dat mag. volgens jeff foster ben je dan als een oceaan, die elke willekeurige golf kan accepteren, waarbij het ok is wat je daarbij voelt of je er nu goed bij voelt of niet… dat is voor mij volledige acceptatie.

 9. Als mensen het gevoel hebben alles te hebben gedaan en zich toch niet goed voelen, dan kunnen ze nog niet “Zijn zoals het Is”.

  Dan zijn ze nog niet zich Zelf en draaien ze nog om hun Middelpunt, i.p.v. dit Middelpunt Hier en Nu te Zijn.

  Probeer geen antwoorden te vinden door erover na te denken, want dan blijf je om je middelpunt dansen. Oplossingen liggen achter het denken verscholen. Namelijk in een creatief veld van bewust-Zijn, dat heel veel mogelijkheden biedt.

  • @Lia,

   Dank je Lia

   Lia ik wens jou ook gezellige dagen toe

   Het is gezellig en warm in huis.
   wij hebben heel veel mazzel dat wij dat
   Allemaal hebben.
   Dat besef ik heel goed.
   Zo veel mensen op aarde hebben helemaal niks.
   Dat doet echt wel wat met mij.

 10. Als ik dit artikel lees, valt mij op dat zo veel
  Mensen therapeuten etc hebben bezocht.
  Ik ben nog nooit van mijn leven ooit naar
  Zoiets geweest.
  Dat komt waarschijnlijk omdat ik een type
  Mens ben wat graag zelf wil voelen en ondervinden
  Hoe alles in het leven gaat.
  Ik persoonlijk denk geen baat te hebben bij sessie’s
  En ontwikkelings cursussen.
  Een ander hoeft mij niet te vertellen hoe het in het leven gaat.
  Mijn diepe geloof en ondersteuning van de engelen heeft mij wel
  Een flinke steun in de rug gegeven.
  Ik krijg antwoorden aangereikt, daardoor lijkt alles zoveel,lichter.
  Maar ik zeg er bij dat ik het waardeer dat er therapeuten
  zijn om mensen te kunnen ondersteunen die het nodig hebben.
  gelukkig zijn er allerlij soorten coachen etc die de mensen
  Steun kunnen bieden in de vele problemen waar ze zelf niet uitkomen.
  Mijn Fam. zegt dat ik een sterke geest heb, dat klopt. dat moet ook wel
  Want anders had ik nooit ongeschonden uit de tegenslag gekomen die ons
  Getroffen had. en nooit over lijkt te gaan. ziekte , dood , etc.
  Ik probeer er altijd positief mee om te gaan. Ik draai alles om negatief wordt positief.
  Ik lees met veel interesse de artikelen die ik op deze site kan vinden.
  Ik pik er uit wat ik kan gebruiken in mijn dagelijks leven.
  soms valt het niet mee om elke keer maar naar gemopper en zelfmedelijden
  Te moeten luisteren. zeker omdat je weet dat dat nergens goed voor is.
  ik probeer ook zeker de personen die dicht bij mij staan . Op te laten houden met
  dat dat zelfbeklag en ze wakker te maken door ze duidelijk te maken dat
  Zelfliefde een oplossing is . en vooral niet blijven te hangen in de slachtoffer rol.
  Valt soms niet mee , maar altijd maar door blijven klagen en zeuren dat alles
  Komt door een ander en dat je altijd pech heb. dat brengt je nog dieper de put in.
  Pluk de dag en tel toch je zegeningen, ze zijn er altijd, alleen je moet ze zelf wel
  willen zien.

  • @Jannie, Fijn dat het zo voor jou werkt Jannie. Voor iedereen is het echter anders. Ik werk juist vanuit volledige acceptatie, ook als iemand negatief lijkt te zijn. Ik vind niet dat mensen dat ‘moeten’ veranderen, dat ze positief moeten zijn, en er nu maar eens klaar mee moeten zijn. Dat kun je niet afdwingen. ik denk juist dat ze er veel baat bij hebben om de oude pijn te doorleven en dan heb ik het nog niet eens over dood en ziekte…. Soms is het zelfs hard nodig daar in te blijven ‘hangen’ en te doorleven. En als ze er klaar voor zijn, klaar met overleven, dan komt er iets op hun pad dat inzicht brengt. Wat het dan ook maar is, een artikel, een lied, een therapeut …. Doorleven en door pijn heen gaan, is voor mij geen negativiteit, maar eerder noodzaak om verder te komen. Maar het is altijd goed zoals het is. En het klopt ook altijd. Tot slot is weerstand tegen je pijn voor mij iets waarmee je juist je oude pijn versterkt, door er over heen te stappen terwijl dat niet zo voelt, negeer je de pijn en doe je alsof er niets aan de hand is. Dan ben je nog niet wie je werkelijk bent …. En ja, het helpt je wel ook te kijken naar wat er al wel fijn is in je leven, dan kan dat weer groeien. Wat je ook ziet, het is juist een afspiegeling van je binnenste en een mooie kans om er mee af te rekenen, als je er klaar voor bent … En wat je ook krijgt aangereikt in je leven, het is er niet voor niets, dat kun je ook aan. Dus het is ok. Ook ok om er in te blijven hangen. Dat is voor mij onvoorwaardelijke acceptatie van alles wat is en ook van alles wat een ander doorleeft. Zonder oordeel, zonder te vinden dat het anders moet zijn. Dat is volgens mij de enige weg naar je werkelijke zelf toe …

   • @Simone,

    Hallo Simone

    Ik zeg (persoonlijk ) ik bedoel niet iedereen.
    Als ik niet zo was geweest zo sterk . zo gegroeid.
    Had ik het zeker niet gered al die 42 jaar Huwelijk.
    Dat ik dingen heb moeten doorstaan.
    Waar jij gelukkig geen weet van heb.
    Dat ik alleen al begon te huilen als men na de kerst
    Op mijn werk vroeg, hoe mijn kerst was geweest.
    Een groot drama.
    Als ik er was blijven hangen dan weet ik niet wat er van
    Mij was geworden.
    Het is mijn sterke geest , die mij voort heeft geduwd.
    Ik gekomen tot waar ik nu ben, met behulp van mijzelf.
    Als er niet wat was veranderd was in positieve zin.
    Dan had ik het echt niet gered. Ik moest het alleen doen.
    Ik had iemand in mijn omgeving , die totaal de weg kwijt was.
    Maar dat is Allemaal niet te begrijpen als je er het fijne niet
    Van weet.
    Als ik die ander niet had geholpen en gesteund had. Jaren lang.
    Was die persoon er niet eens meer geweest. het hing er om.
    Ik praat dus over( mijn )omgeving.
    En ik hoop dat een ieder het op zijn eigen manier doet.
    Daar heb ik niks mee te maken.
    Voor mij was dit de weg , en de goede weg.
    Want ik merk wel dat alles zin heeft gehad.
    En nogmaals doe wat voor jou goed is , dan zal het zeker werken. Top.

    Groeten Jannie.

    • @Jannie, Je kunt er uit stappen als je er klaar voor bent. Ik herken veel in wat je schrijft, ook je emoties en ben er ook uitgekomen. Ik heb daar wel hulp bij gehad en had dat ook hard nodig, maar verder was er niemand in mijn omgeving die er voor mij kon zijn. Zo zie je maar, iedereen zijn eigen weg, dat is altijd goed. Het heeft alleen in mijn ogen geen zin om tegen een ander te vertellen dat hij / zij positief moet zijn en niet zo negatief, terwijl die ander er juist doorheen gaat door die pijn om verder te komen. Zo is de weg van ieder uniek en goed zoals die is (geweest). Groetjes Simone

     • Simone

      Ik vind niet dat mensen dat ‘moeten’ veranderen, dat ze positief moeten zijn, en er nu maar eens klaar mee moeten zijn. Dat kun je niet afdwingen.

      Het heeft alleen in mijn ogen geen zin om tegen een ander te vertellen dat hij / zij positief moet zijn en niet zo negatief,

      Wordt dit hierboven dan beweerd?

      • @Lia, Ik refereer naar de eerste tekst dat ‘mensen uit hun slachtofferrol zouden moeten stappen’ …. maar soms kan dat nog niet. En dat is ook niet erg, dan is dat blijkbaar nog nodig.

    • @Jannie,

     Hallo Simone.

     Aha jij bent de auteur van dit artikel http://www.nefertum .nl
     Vandaar je reactie. Het is je brood.
     Die ander is door een hel gegaan.
     De ander kon niet alleen door de pijn gaan.
     Door positieve dingen aan te dragen
     Hebben de dingen meer zin gekregen in ons geval.
     De persoon kon op deze manier dus wel doorgaan
     Maar weet je , het blijft zo een welles en nietes ding.
     En ach dat is toch zonde van de energie.

     Groeten Jannie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in