Overgave aan jouw grootste leven: volg je eigen unieke kompas

De stem van je ziel

Jij bent een uniek en prachtig wezen, dat helemaal is toegerust om jouw leven zo groots mogelijk te leven. Je hebt een persoonlijkheid die je helpt om in deze wereld te ervaren wat je wil ervaren en je hebt een ziel die je zachtjes de weg wijst op jouw pad in je leven. Als het goed is, staan beide op één lijn met elkaar. Je ziel wijst de weg en je persoonlijkheid kan manifesteren in de wereld wat jij ooit hebt besloten te doen.

Iedereen heeft een eigen levenspad dat je volgt. Dat pad loopt soms door een prachtig en rijk landschap. Je geniet van iedere stap die je zet. Je leven is een feestje waar jij het prima naar je zin hebt. Soms loopt je pad ook door onherbergzame streken. Het voelt alsof je alleen maar aan het bikkelen bent om een stap vooruit te komen. Je wordt uitgedaagd om door te lopen en op jouw manier te genieten van deze uitdaging. En altijd liggen er links en rechts valkuilen naast het pad. Het lijkt alsof je maar een klein stapje opzij zet, maar ineens ben je helemaal van je pad af.

Wanneer jij jouw unieke levenspad volgt en dat op een zo groots mogelijke manier wilt doen is het belangrijk om de stem van je ziel te leren verstaan. Soms is je pad misschien wel smal, maar tegelijk helder en duidelijk. Je ziet de valkuilen links en rechts van je pad en weet ze prima te vermijden. Soms is het pad bijna niet te zien, ligt er als het ware overal zand overheen, zodat je niet altijd kan voorkomen ernaast terecht te komen. Je ziel wijst je de juiste weg. Het is alleen lastig daar steeds op te vertrouwen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Jouw kompas bij keuzemomenten

Ken je dat gevoel? Dat je voor een keuzemoment staat en niet weet of je links of rechts moet gaan? Of dat je weet dat je niet in je leven doet wat echt bij je past, maar ook niet weet wat het dan wel moet zijn? Dat je ergens voelt dat je net niet helemaal op je eigen pad loopt, maar ook niet goed weet waar je dat pad dan zoeken moet? Je weet ergens dat het antwoord in je zit, maar waar dan? Moet je naar je hoofd luisteren, of naar je gevoel? Moet je doen wat het meest comfortabel voelt, of juist de uitdaging opzoeken? Wat een stress kan dat opleveren.volg je eigen unieke kompas

Zonder dat we het ons altijd bewust zijn, hebben we allemaal een prachtig ingebouwd kompas dat ons altijd vertelt of we in ons leven op één lijn staan met onze ziel. Jouw innerlijke kompas vertaalt de fluisteringen van je ziel via je intuïtie naar de stappen die jij kunt zetten. Volg dat innerlijke kompas van jou. Dat leidt altijd naar waar jij graag wilt zijn. Echt graag wilt zijn. Misschien niet altijd in de vorm die je je nu kan bedenken, maar wel in het gevoel en het verlangen wat daaronder zit.

Volg de Ja

Ik herken mijn innerlijke kompas altijd aan de Ja die ik voel als het leven me iets voor mijn voeten legt. Of dat no een kans is die zich voordoet, of een innerlijke impuls. Soms is het groot, zoals toen ik de Ja voelde om als zelfstandige te gaan werken. Soms lijkt het klein, zoals een uitnodiging om iets leuks te gaan doen, of stomweg om iets hardop te zeggen wat bij me opkomt. Maar hoe groot of klein ook, de Ja die ik voel, leidt me altijd naar onvermoede, maar rijke ervaringen.

Iedereen heeft zo’n Ja. Die komt als eerste boven. Dat kan in de vorm van een kriebel zijn, of een lach, of een onderbuikgevoel, een plotseling gevoel van innerlijke ruimte, of ineens een stille zekerheid, of wat dan ook maar. De kunst is om je eigen Ja te leren verstaan. Hem te voelen, te erkennen en vervolgens om het lef en de vastberadenheid te hebben om hem te volgen. Want het lijkt zo makkelijk, maar je zult merken dat het volgen van je innerlijke kompas de nodige moed vereist.

Het kan zijn dat je besluiten te nemen hebt die je nog nooit eerder hebt hoeven nemen. Het kan zijn dat je op een stukje van je pad komt waarbij je voelt dat je alles overhoop moet gooien in je leven. Het kan zijn dat je op een stukje van je pad komt waarbij je jezelf helemaal in al je kwetsbaarheid te tonen hebt. Of waar je oordelen van anderen kunt tegenkomen. Of zelfs waar je mensen achter te laten hebt omdat ze gewoonweg niet meer dezelfde kant uit lopen als jij.

Het hoeft niet meteen groot te zijn

Dat begint altijd met de kleine, ogenschijnlijk onbetekenende, keuzemomenten. De momenten waarop je de uitnodiging niet aanneemt omdat je eigenlijk andere dingen zou moeten doen. De momenten waarop je de mail toch maar niet verstuurt omdat je bang bent dat je woorden niet goed begrepen zullen worden. De momenten waarop je je eigenlijk uit wil spreken, maar toch liever stil bent. De momenten waarop je de verwachtingen van anderen belangrijker maakt dan je eigen verlangens.

Dan zul je merken dat je na die eerste Ja direct overladen wordt met redenen waarom de Ja een Nee zouden moeten zijn. Het kan niet, komt nu niet goed uit, lukt toch niet, valt vast tegen, zou wel een beetje raar zijn, kan ik niet maken, voelt ineens niet meer goed. En voor je het weet ben je die eerste Ja vergeten en hoor je de stem van je ziel niet meer. Dan roept het bange deel van je persoonlijkheid gewoonweg harder en blijf jij staan op de plek waar je staat.

En dat is heus niet erg. Daar word je geen minder mens van. Het overgrote deel van de menselijke bevolking luistert liever naar de luidere stem van het bange deel van zijn of haar persoonlijkheid dan naar de fluisteringen van de ziel. Veel mensen zijn daar heel tevreden mee. Dat is prima. Maar wanneer jij tot hier gelezen hebt, ga ik er vanuit dat jij iets anders met je leven wilt. Dat je verlangt naar jouw grootste leven. Dat je de fluisteringen van je ziel ergens hoort en wilt leren de woorden te verstaan. Klopt toch?

Experimenteer met jouw Ja

Begin dus die Ja te volgen. Begin met zelf Ja zeggen. Volg dat innerlijke kompas van je dat je aangeeft dat je er zin in hebt. Dat het ruim voelt om Ja te zeggen. Dat het weliswaar spannend en eng is, maar dat je voelt dat er vrijheid achter de keuze zit en dat het avontuur je lokt. Begin met experimenteren waar jouw Ja je heen brengt. Kijk gewoon wat er gebeurt. Je hoeft het pad niet helemaal te kunnen zien, kijk gewoon naar het eerstvolgende stapje en zeg daar volmondig Ja tegen.

Wanneer je eenmaal besloten hebt om je kompas te volgen, dan is het zaak om consequent te zijn. Niet te gaan filteren. Deze Ja wel en deze toch maar niet, gaat je echt niet verder helpen. Je hoeft het echt niet allemaal in één keer te doen. Je hoeft geen reuzenstappen te nemen. Je mag rustig je tijd nemen wanneer er grote keuzemomenten zijn. Je eigen kompas volgen gaat niet over geforceerd een weg banen, het gaat over in kleine stappen ergens komen waar je nooit van had kunnen dromen. Dat kan alleen als je iedere stap ook daadwerkelijk zet. Wanneer je echt iedere Ja gewoonweg volgt. Wanneer je het leven de kans geeft om je te laten zien hoe de stap gezet kan worden. Eerst de Ja, dan volgt de Hoe.Overgave aan jouw grootste leven: volg je eigen unieke kompas

Laat de Hoe vrij

Wanneer de Ja echt bij je past, dan volgt die Hoe heus. Misschien niet direct, of misschien niet direct op de manier die makkelijk voelt. Je eigen kompas volgen is geen garantie dat je nooit meer moeilijkheden zal tegenkomen. Wanneer je net begint met luisteren naar je innerlijke fluisteringen is er zelfs een soort van garantie dat je ongemak gaat tegenkomen. Je gaat in ieder geval nieuwe dingen doen. Als dat makkelijk zou zijn geweest, had je het allang gedaan. Het zal soms tranen kosten, pijn doen, frustrerend en moeilijk zijn. Maar geloof me, het is het waard.

Jouw kompas leidt je namelijk rechtstreeks naar je kern. Naar jouw eigen energie vibratie. Naar het leven dat echt in totale vrijheid bij je past. Waar jij de vis in het water bent, de wolf in de woestenij, de adelaar in de lucht, het hert in het woud. Het brengt je in het leven waar jij je thuis voelt, waar jij je innerlijk vrij voelt, waar jij voelt dat je precies leeft wat jouw bedoeling is. Dat brengt oprechte vreugde in je leven. Dat zorgt dat jij uiteindelijk moeiteloos in je leven kunt staan. Dat jij jouw grootst mogelijke energie kan zijn.

Volg dat mooie kompas dus maar. Volg je Ja, je hart, je intuïtie, je ziel. Neem jezelf als uitgangspunt bij alles wat je doet. Voelt het goed, geef het dan ruimte. Voelt het niet goed, doe het dan niet. Kies om radicaal toe te laten wat bij je past. Geen uitzonderingen, niet terugkrabbelen als het ongemakkelijk voelt, of als je nog niet ziet hoe het vorm moet gaan krijgen.

Laat het leven haar werk doen en werk gewoon lekker mee.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in