Samengevat: de wetgeving voor cosmetica en parfum is nog niet zo strikt, en allerlei giftige stoffen zijn betrokken bij de productie ervan. De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs gekomen dat deze luchtjes een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid. Dankzij het groeiende bewustzijn is de markt voor niet-giftige alternatieven voor parfum, en andere producten, enorm aan het uitbreiden. Als je hier om geeft, dan kun je zelf onderzoek doen en het product kopen waar je achter staat.
Als je al bent begonnen met het wegnemen van zoveel mogelijk chemicaliën uit je leven, of dat nu met eten is, met schoonmaakproducten, verzorgingsproducten of wat je verder ook koopt, dan heb je misschien ook gemerkt dat hoe meer producten je weigert, hoe gevoeliger je ervoor lijkt te worden.
Chemicaliën zijn helaas overal terug te vinden, en dat ligt vaak volledig uit onze macht. Iets simpels als iemands deodorant kan een klap in je gezicht zijn als je niet gewend bent om regelmatig met zulke geuren bestookt te worden.
Het zal je misschien verrassen dat door simpelweg een geur te ruiken, je eigenlijk piepkleine moleculen inademt van het product dat die aroma afgeeft. Sorry als dat nogal vies klinkt of je ongemakkelijk maakt, maar dat geldt voor alles wat langs je neusgaten zweeft – ja, echt alles. Helaas betekent dit ook dat hoezeer je ook je best doet om zoveel mogelijk chemische gifstoffen in je leven te vermijden, je nog steeds aan ze wordt blootgesteld zodra je de echte wereld vol chemicaliën instapt.
Luchtjes worden gezien als het nieuwe meeroken
Als dat nogal extreem voor je klinkt, dan is de kans groot dat je zelf nog steeds een rits aan chemische producten gebruikt en dat je dus enigszins ongevoelig bent voor die geuren. Ken je die sterke geur van iemand die opnieuw parfum op blijft doen, zonder tussendoor te douchen? Ze realiseren zich niet dat ze nog steeds ruiken naar hun parfum van eerder en hebben daarom niet door dat ze daardoor zogezegd ‘neusblind’ zijn geworden voor de geur. Ze blijven de geur opnieuw gebruiken zodat zij het kunnen ruiken. Het resultaat: een zeer sterk ruikend individu die een beetje aanstootgevend is voor iedereen die een busrit moet volhouden met deze onwetende dader.
Of wat dacht je van als je een cadeauwinkel of kaarsenwinkel binnenloopt? Die extreem doordringende aroma die je raakt zodra je de deur opendoet – goed, sommigen vinden dat het zoet of lekker ruikt, maar die geuren zijn grotendeels giftig. Natuurlijke essentiële oliën en geuren zijn vaak veel milder, ronder en aangenamer, waarschijnlijk omdat ze niet zijn gemaakt van een zootje chemicaliën die afkomstig zijn van petroleum in een lab.
“Het heeft decennia geduurd voordat werkplaatsen de gevaren van roken en de dodelijke gevolgen van blootstelling aan omgevingstabaksrook hebben erkend. Toen ze het eenmaal hadden erkend, duurde het nog een paar jaar voordat de werknemers op hun werk veilig waren voor alle gevaren van meeroken. In deze paper stellen we voor dat parfum hetzelfde traject volgt. Tot op heden is het meeste onderzoek naar blootstelling aan parfum beperkt gebleven tot binnen de gezondheidszorg en heeft het niet de nodige aandacht gekregen die het verdient in de managementliteratuur om managers in staat te stellen te begrijpen in hoeverre de werkgever aansprakelijk is, en wat geldt als te goeder trouw inspannen voor de veiligheid van de werknemers. Deze paper dient als de broodnodige brug om deze cruciale kloof in managementkennis te overbruggen. Huidige wetgeving (bijv. de Americans with Disabilities Act, werknemerscompensatie, en Veiligheid en Gezondheid op het Werk of OSHA-wetgeving) wordt geïdentificeerd als toepasbaar op blootstelling aan parfum. De relevante wetten en aansluitende rechtszaken worden geanalyseerd, en de wettelijke aansprakelijkheid die daardoor ontstaat voor werkgevers met werknemers die worden blootgesteld aan synthetische parfums op de werkplek worden duidelijk geïdentificeerd. We doen ook aanbevelingen voor organisaties die willen aantonen te goeder trouw en proactief te proberen de blootstelling van werknemers aan parfum te beperken of verminderen, voordat deze werkgevers worden aangeklaagd. We presenteren de resultaten van verschillende organisaties met enige ervaring in het adresseren van de kwestie op hun werkplek, en identificeren de hieruit geleerde lessen. We concluderen met aanbevelingen van acties die werkgevers kunnen nemen om proactief te reageren op algemene situaties van blootstelling die voortkomen uit werknemers met gevoeligheid voor parfum.” – bron
Dit gaat over veel meer dan sterke geuren en gevoelige neusjes
Het inhaleren van chemicaliën uit deze parfums kan schadelijke gevolgen hebben op je gezondheid als we niet voorzichtig zijn, maar het is belangrijk om ons eerst bewust te worden van de risico’s. Parfums worden al duizenden jaren gezien als kostbaar bezit, terug tot in de antieke tijd, hoewel het in die dagen vaak werd gemaakt van planten, als pure, therapeutische essentiële oliën die soms waardevoller waren dan goud.
Vandaag de dag worden veel van de chemische parfums die we gebruiken nog steeds gezien als waardevol bezit, kosten ze vaak een klein fortuin om te kopen, maar bevatten ze synthetische chemische samenstellingen waarvan een link is aangetoond met ademhalingsproblemen, diabetes, overgewicht, ADHD, autisme en verstoring van de hormoonspiegel.
Deze synthetische geuren zijn er in alle soorten en maten, dus niet alleen als parfum. Ze worden bijna altijd toegevoegd aan geurkaarsen, luchtverfrissers voor je auto en voor in huis, wasmiddel, verzorgingsmiddelen, schoonmaakproducten en nog veel meer alledaagse producten waarvan je het waarschijnlijk niet eens doorhebt. Zelfs een boel producten die worden gelabeld als ‘100% natuurlijk’ zijn dat helemaal niet, dat label is gewoon een marketingplooi om je te laten voelen dat je een goed, gezond product koopt voor jou en je gezin.
Dus, wat moeten we doen?
De eerste stap richting verandering is natuurlijk door bewustzijn te creëren. Dus je inlezen over dit onderwerp en je kennis delen met je vrienden en familie is een goed begin. Benadruk hoe belangrijk het is om alleen echt natuurlijke, pure producten te kopen, gemaakt van organische, therapeutische essentiële oliën; of om het wat makkelijker te maken en geld te besparen, kies voor ongeparfumeerde producten. Maar ook dan is het nog steeds wijsheid om te kijken naar de ingrediënten en te kiezen voor natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsmiddelen. Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je ook overwegen je eigen schoonmaak- en verzorgingsmiddelen te maken, zodat je volledige controle behoudt en een volledige en diepgaand begrip hebt van wat er eigenlijk in je product zit.
Dankzij het groeiende bewustzijn zien we dat er steeds meer verboden gelden voor parfum. De American Lung Association heeft een parfumvrij beleid opgesteld voor werkplaatsen en scholen in de VS. Veel universiteiten en ziekenhuizen beginnen ook stappen te zetten en vergelijkbare verboden in te voeren.
Maar het belangrijkste, zoals bijna altijd, is om de daad bij het woord te voegen en je geld te laten spreken. Check de labels, weet wat je koopt, weet wat je gebruikt om je huis schoon te maken en weet wat je in je lichaam stopt. Hoe minder chemicaliën in je leven, hoe beter je je waarschijnlijk voelt, en hoe groter de kans dat je meer opvalt hoeveel er zijn. Dat is hoe we zorgen voor verandering. We hebben allemaal onze rol.
goed artikel
ik ben dit 3 weken geleden gaan doen en kan thuis opknappen als ik door de prikkels buiten ziek ben geworden.
Veel artikelen over ‘gif’ zijn relatief. Ons Lichtlichaam ontgift steeds meer en zoals de Yogi’s ook zeggen, dat je als jouw lichtlichaam sterker laat worden, dat je dan zaken kunt neutraliseren. Nu is niet iedereen zo ver, maar telkens het woord ‘gif’ als negatieve inprenting, versterkt de schaduwwerking ervan. Ik heb tientallen jaren geen make up gedragen, of parfum gebruikt. Omdat ik zoveel had gelezen over de toevoegingen die vooral in de zestiger jaren in opmars kwamen. Het is waar dat je je niet de hele dag ongans moet spuiten en niet op de huid maar op je kleding. Maar af en toe een geurtje als je uitgaat voor bijzondere gelegenheden hebben mij verandert. Het woordje ‘gif’ zat zo ingeprent dat je het vertrouwen in jouw omgeving en in je lijf kunt verliezen.
Dan worden parfums de chemische wapens. Je mag straks nergens meer van genieten. En dat dure spul zonder toevoegingen is ook niet altijd wat het lijkt. Want de alcohol in alle parfums komen in je longen terecht. Het is wel walgelijk als je niet meer kunt ademhalen op kantoor door de collega met de spuitbus. En daar zeg ik dan ook wat van. En heb ooit geweigerd nog op een kamer te zitten. Maar als je geen patient bent die met iets kampt dan wordt het als onzin afgedaan. In alles is een weg en een mate. Alles aan marketing wijten is hen juist valse macht geven. De slang en de appelbloesemgeur. We mogen ook nog genieten weet je wel sprak de vrouw die tientallen jaren biologisch at en verantwoord leefde. Maar een zuurpruim werd. Je kunt haar nog een beetje lezen in dit artikel, dus hop, naar de Blue Stratos, een mannen aftershave. Daar knapt de zuur pruim letterlijk van op! knipoog!
tegenwoordig met zoveel mensen op een kluit worden alle kleine beetjes bij elkaar plus de vervuiling en de toenemende hitte een belasting voor elk levend wezen.
voor mij mag dit artikel het gif’ noemen.
Wat interessant om een artikel te lezen over luchtjes. Ik omzeil al heel lang mensen die ‘stinken’ naar allerlei goedkope verdoezelaars van al even stinkende mensengeuren die veroorzaak worden door tabak, cosmetica en wat men eet. Ook gebruik ik al een aantal jaren geen deodorant meer, maar een aluin-stick. Om reden dat het voor mij niet goed voelt om mijn oksels elke keer met chemische troep in te smeren die je weet maar nooit de oorzaak zou kunnen zijn van kankergezwellen in de borststreek. Schoonmaakmiddelen heb ik eveneens al een tijdje geleden afgeschaft. Klok afwasmiddel is gebleven, overal goed voor. Wasmiddel idem dito, de allergoedkoopste is goed genoeg, want je betaalt alleen maar voor de geur en de verpakking.
En tot slot pas ik de volgende regel toe: wat je niet in je mond stopt smeer je ook niet op je huid. Oplossing: olijfolie. Die je desgewenst kunt opleuken met lekker geurende kruiden als Rozemarijn, Thijm, Lavendel, rozenblaadjes… mogelijkheden te over. En niet vergeten dat schoonheid nog steeds van binnen zit.
Neemt niet weg dat ik al 35 jaar geen dag oversla zonder Chanel no. 5 Eau de toilette. Maar dat ruikt dan ook heel erg lekker 🙂
goed bezig..behalve dat laatste dan.
jij vind het lekker een ander word er ziek van.
het is hoe dan ook een chemisch gemaakte geur
niks natuurlijks aan.