Wat ik het allerleukste vind aan mijn partner is dat hij (meestal na flink wat tegensputteren) deelneemt aan mijn experimenten op het gebied van liefde en seks. Mijn timing is, dat geef ik toe, vaak ronduit slecht. Ik had mijn partner Jalbert net opgehaald van Schiphol en vertelde hem, toen hij nog rozig van zijn jetlag naast mij in bed lag, over een nieuw sexperiment waar ik hem bij nodig had. ‘Ik wil dat we tot en met de House of Love geen hitte creëren in onze vrijpartijen.’ Jalbert was verre van blij. We hadden elkaar ruim twee weken niet gezien. In plaats van die vriendin die hem uit gemis gepassioneerd besprong (daarom waren we op zijn verzoek meteen in bed gekropen), kreeg hij nu het verzoek om de komende tien dagen ieder greintje passie uit onze vrijpartijen te onttrekken.

Wat er op de achtergrond speelde was dat ik, in voorbereiding op de Love Meditation en de House of Love over het thema passie, voor de zoveelste keer in mijn leven stuk liep op het vraagstuk: Hoe breng je passie terug in een liefdesverbinding? Niet alleen een vraag die mij persoonlijk bezigt maar ook de worsteling van veel liefdeskoppels die wij begeleiden. Ik wilde naast de gebruikelijke antwoorden die ik geef, met iets vernieuwends, iets baanbrekends voor de dag komen.

Geïrriteerd vroeg Jalbert: ‘Kun je heel precies zijn in wat we wel en niet mogen doen?‘ ‘Niets wat wrijving veroorzaakt,’ antwoordde ik. Ik voelde dat mijn vage taalgebruik hem nog bozer maakte. Ter verduidelijking somde ik alles keurig op: ‘Geen penetratie, ook niet met vingers en niets met je tong. Dus gewoon niet-iets-doen.’ Jalbert kalmeerde enigszins. ‘Maar we mogen wel intiem zijn?’ vroeg hij hoopvol. ‘Ja, juist, antwoordde ik. ‘We moeten véél intiem zijn, anders weten we niet of het werkt.’ De woorden ‘veel’ in combinatie met ‘intiem’ maakten Jalbert zichtbaar blijer. ‘En wat verwacht je dat er gebeurt?’ vroeg de man die altijd alles wil overzien. Ik vertelde dat ik mij realiseerde dat koppels, en wij zelf ook in eerdere relaties, passie vaak afdwingen in een vrijpartij. ‘We willen hartstochtelijke seks en gaan dan sexy lingerie en toys kopen, gepassioneerd tongen, met veel bombarie klaarkomen... terwijl er helemaal geen sprake is van echte passie. We zijn net twee acteurs in een slechte Hollywood film.’ ‘Ik denk,’ vervolgde ik, ‘maar dat wil ik dus onderzoeken, dat het vuur van de passie ontstaat als je haar eerst helemaal elimineert. Tegelijkertijd moeten we wel veel intiem zijn want passie ontstaat in het lichaam. Ik vermoed dat ik na een paar dagen héél erg naar je ga verlangen.’
Ik realiseerde mij dat ik Jalbert daarmee een worst voor de neus hield. Tegelijkertijd had ik zijn medewerking echt nodig. De tijd begon te dringen. Er stonden al 29 deelnemers op de teller voor de House of Love en het dubbelde voor de Love Meditation. Al deze mensen was ik één groot antwoord schuldig op de vraag ‘Hoe breng je passie terug in een langdurige liefdesrelatie?’.

Jalbert ging akkoord. We gingen meteen van start. We werden creatief in wat er nog allemaal wel mocht: een kusjesregen waarbij we elkaars lichaam van top tot teen bekusten, tegen elkaar aan liggen, strelen, masseren… Zodra we ook maar iets van opwinding bespeurden, bouwden we deze af door even afstand te nemen van elkaar en een paar keer diep in en uit te ademen om vervolgens na wat gevoel en gestreel in elkaars armen ‘slaap lekker’ te zeggen. De dagen schreden verder. En daarmee ook de teleurstelling. Hoe lang moesten we wachten tot de passie aanklopte? Na vijf dagen gaven we schoorvoetend toe dat die onbedwingbare liefde, waarvan ik had voorspeld dat die wakker zou worden, uitbleef. Sterker nog: het verlangen naar elkaar nam af en het gedoe-gehalte in onze gesprekken steeg. Ik herkende ons in de verhalen die veel koppels ons teruggeven als we vragen hoe ze vrijen: ‘We vrijen niet meer maar we zijn wel intiem hoor!’ Als we dan doorvragen hoe dat eruit ziet horen we steevast: ‘We liggen tegen elkaar aan, in elkaars armen en knuffelen.’

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ondanks alles besloten we vol te houden. De dagen vulden zich zonder enig gevoel van lust of verlangen naar elkaar. De vooravond van de House of Love brak aan. M’n hele experiment waarmee ik de deelnemers wilde instrueren hoe ze de passie weer terug konden brengen in hun relatie, had gefaald. Wat moest ik in hemelsnaam zeggen?
En toen, om vijf uur ’s nachts, viel alles samen. Ik zag het beeld van een ouder koppel voor mij, vaste klanten van de House of Love; twee hele wijze mensen, zielsgelukkig samen, die mij vaker hadden verteld geen passie meer te voelen. Ik herinnerde mij een recent gepassioneerd moment, waar iedere vezel van mijn lichaam naar iemand verlangde. Een nieuw iemand. Ik voelde hoe in een diepe verbinding het ene wordt ingeruild door het andere. Ik zakte naar de bodem: Wat is het wezenlijke bezwaar tegen een verdwijnende passie? Wat is passie eigenlijk? Ik raadpleegde google. Bovenaan in de zoekresultaten las ik één zin van Osho:

‘Passie is lust, compassie is liefde. Passie is verlangen, compassie is zonder verlangen.’

Plotsklaps realiseerde ik mij dat het heftige verlangende vuur van passie in een liefdesrelatie transformeert naar het volle verwarmende vuur van compassie. Het drong tot mij door dat Jalbert en ik door iedere vorm van hitte, van wrijving, uit te wissen, passie hadden onderdrukt. Daarmee was de verbindende gloed van compassie ook schoorvoetend uit onze verbinding verdwenen.
Die ochtend vreeën we weer, officieel één dag te vroeg. Ik voelde de ontlading van het eureka-moment. Een levenslust die ik al die dagen had gemist en onderdrukt. Het vuur in mij werd wakker en daarmee ook ons vuur. We vreeën; zacht, warm, lang en zwoel. Niet met het snelle vuur dat we kennen uit de begintijd van onze relatie of als je een nieuw iemand ontmoet, maar met het eeuwig brandende, verwarmende vuur in ons midden. Het vuur dat we samen mogen, nee, móeten, onderhouden. Een immer aanwezige waakvlam die ons aanzet tot verandering, tot groei en tot transformatie naar een nog compassievoller mens.

Ben je nieuwsgierig hoe je het vuur in jullie liefdesrelatie brandend houdt?

Hoe je lust transformeert naar compassie? Hoe je leert vrijen op een manier die verbindend is?

In de Tantric Love Meditation over passie  op vrijdagavond 31 maart gaan we na een stukje theorie en Q&A, in een Tantrisch liefdesritueel van ruim een uur passie ervaren! Het liefdesritueel is een reis die je keer op keer samen kan maken, die altijd weer anders is en waarbij je steeds weer opnieuw jullie passie kan vieren en onderzoeken.

Hier kan je je aanmelden: https://event.nieuwetijdskind.com/leer-verbonden-vrijen/

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Vorig artikelHoe voel jij de afgelopen weken? En dan bedoel ik energetisch
Volgend artikelEen (on)gewoon gesprek met bomen
Avatar foto
Van haar zesde tot haar éénentwintigste had Mariëtte eenheidservaringen via de seksualiteit. Toen een tantra lerares vertelde dat ze dood kon gaan tijdens zo’n ervaring, stopte het. Vanaf dat moment is haar leven een zoektocht naar het ervaren van verlichting via de seksualiteit; eerst onbewust door seksuele lust uit te leven en vanaf het moment dat ze als seksuoloog cliënten kreeg met seksueel trauma, bewust. Mariëtte gelooft dat iedereen in seks op zoek is naar het ervaren van eenheid met het ‘allesomvattende’, een gevoel dat we kennen van voor de geboorte. Haar missie is om jong en oud te leren dat als je seks met liefde verbindt, je liefde maakt en je toegang krijgt tot de werkelijke potentie van seksualiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in