perfectionisme van een hsp
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Compleet lamgeslagen na een opmerking van een collega. Tranen over mijn wangen en diep geraakt. Ongeloof en van slag door simpele woorden. Woorden waaruit blijkt dat zij anders denkt en doet dan ik. Ik, perfectionist pur sang, ben even de weg kwijt.

Hoge verwachtingen en alles goed willen doen

Ik heb vaak hoge verwachtingen en stel hoge eisen, zowel aan een ander als aan mijzelf. Het onhandige is alleen dat ik het vaak niet doorheb. Als er dan iets gebeurt waarbij niet aan mijn eisen wordt voldaan raak ik van slag.

Ik heb namelijk de neiging om alles goed te willen doen, zoals het hoort en volgens de regels. Dat voelt prettig, duidelijk en rustig in mijn hoofd. Dit gaat ook vaak goed. Dan lijkt het net alsof ik alles onder controle heb…

Maar dan ineens gebeurt er iets en alles is uit balans. Een collega die in mijn ogen te nonchalant en onzorgvuldig handelt of een dag die volledig anders loopt dan gepland.

Wat zit ik mijzelf vaak in de weg!

De confrontatie van het gedrag van de ander kan dan pijn doen tot op het bot. Hoe kan iemand zo nonchalant zijn en zo onzorgvuldig handelen?

Maar eigenlijk word ik geconfronteerd met mijzelf. Want wat zit ik mijzelf vaak in de weg! Het altijd goed willen doen en zuiver willen handelen. Daardoor loop ik vaak, onbewust, op mijn tenen en sluipt de spanning in mijn lijf.

De valkuil van een hsp’er

Als hsp’er weet ik dat perfectionisme een valkuil is waar ik nog geregeld in trap. Het altijd goed willen doen en het stellen van hoge eisen zorgen dan al snel voor een vermoeid en overprikkeld systeem.

Terwijl voor wie ben je eigenlijk zo perfectionistisch bezig? Heeft iemand daar om gevraagd? Dat jij jezelf voorbij rent en daarbij over je eigen grenzen gaat?

Leun eens wat vaker achterover

Je mag de teugels af en toe best wel wat laten vieren. Voor veel hsp’ers een moeilijke klus! Iets rustiger aan doen, iets minder hoge eisen en wat vaker zeggen: ‘Zo is het genoeg’.

Je doet als hsp’er namelijk al vaak meer dan genoeg je best. Maar voor zowel je omgeving als voor jou kan het geen kwaad als je af en toe eens achterover leunt. En kijk dan eens wat er gebeurt.

Waarschijnlijk loopt niet alles direct in het honderd en draait de wereld gewoon door. Alleen misschien niet zo ‘perfect’ als jij het zou willen zien. Maar daar zit de uitdaging in verstopt. Want soms is ‘goed’ ook ‘ goed genoeg’.

3 REACTIES

 1. Onze kwetsbaarheid is meteen onze grootste kracht denk ik…we maken anderen bewust van hun ´ongevoeligheid´ als we geleerd hebben te zeggen wat we voelen! Door dat vanuit jezelf te doen en niet de ander ´te beschuldigen´ kan de ander niet meer om je heen…en kun je ontspannen.

 2. Zo herkenbaar.. ik knok al 15 jaar voor goede zorg in het verpleeghuis van mijn moeder, Er gebeuren echt vreselijke dingen [4 weken niet douchen van moeders in vakantie periode] dus ik ben erg allert en wantrouwend geworden. Heb deze week de directrice voor een klachtencommissie gedaagd…. pffffff ik werd compleet neergesabeld.. wat een slecht mens ben ik, in haar ogen….. allemaal om je af te leiden van de echte klachten.. zo intens gemeen maar ook wat een intense pijn om te ervaren dat er zulke mensen rondlopen in de top van organisaties…..En ja het duurt even voor ik weer tot mezelf kom maar daarna komt mijn kracht en power dubbel terug en weet ik wel dat ik op de goede weg zit
  Maar er goed om denken om te ontspannen, te lachen en plezier te maken…dan komt de balans weer terug inmijn leven.

  • Wat herkenbaar, ik heb jaren in verzorg en verpleeghuizen gewerkt als activiteitenbegeleidster.
   Op mijn manier kon ik de mensen toch nog een fijn moment bezorgen. Helaas is mijn functie opgeheven (bezuiniging) en "moest"ik aan het bed zorgen en douchen. Op zich niet erg, maar omdat ik de mensen teveel aandacht gaf en mijzelf aanpaste aan hun "snelheid" werd ik op het matje geroepen.
   Onder de noemer "mijn werktempo was te laag".
   Het was ondertussen machteloos toekijken dat wat wij, activiteitenbegeleiders hadden opgebouwd in vele jaren tijd, zo snel werd afgebroken.
   Helaas ging ik hier aan onder door en heb ik voor mijzelf gekozen m.a.g. dat ik nu in de ww zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in