Ploeteren-is-onnatuurlijk

Als wet van aantrekking ‘specialist’ weet ik dat het leven bedoelt is om vanuit flow te leven, om mee te gaan met de stroom. Als je het leven vergelijkt met varen op een rivier, dan zie ik dat veel mensen in een bootje tegen de stroom op varen. Ze hebben het gevoel dat ze moeten hard moeten werken en ploeteren om te krijgen wat ze willen. We zijn namelijk vooral in de Westerse maatschappij geprogrammeerd om te geloven dat het leven hard is. Dat het leven een worsteling is of een strijd. Dat dingen moeilijk gaan en dat je hard moet werken om te krijgen wat je wil.

Terwijl ploeteren en zwoegen voor mij eigenlijk ergens naartoe gaan is met de auto, die nog op de handrem staat. Je komt er wel, maar het kost je klauwen met energie en je hebt vaak alle mooie dingen langs de weg gemist. ‘Going with the flow’, oftewel meegaan met de stroom is de natuurlijke manier van het leven. Alles op deze aarde heeft een natuurlijke stroom. Water ploetert niet om te stromen, gras ploetert niet om te groeien, de wind ploetert niet om te waaien en de zon ploetert niet om te schijnen. De natuur vertelt ons dat ploeteren en strijden onnatuurlijk is.

Als dit zo is, waarom blijven we dan ploeteren?

Ploeteren en strijden is voor mij proberen om de wereld zo te veranderen, dat deze bij jouw eigen gedachten en overtuigingen past. Het is de grootste bron van ongeluk in onze huidige wereld. En ook waarom er zo’n groot contrast is tussen overvloed en tekort.

Tekort ontstaat wanneer je vooral focust op wat je niet hebt in je leven, zoals geld, liefde, gezondheid. Om overvloed in deze zaken te gaan ervaren is een belangrijke stap om te gaan waarderen wat je wel hebt. En er zijn altijd zaken om dankbaar voor te zijn. Toen ik een aantal jaar geleden bijna alles kwijtraakte wat ik had, vond ik het erg moeilijk om dankbaar te zijn, vooral ook omdat ik erg boos en teleurgesteld was. Dankbaarheid was wel het laatste waar ik aan wilde denken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Gelukkig begreep ik al een beetje waarom dankbaarheid me juist zou kunnen helpen om een nieuw leven op te bouwen en begon ik met het opschrijven van kleine dingen waar ik dankbaar voor was, zoals het feit dat mijn lichaam nog altijd goed functioneerde, dat ik elke dag te eten had en dat ik een tijdje mocht logeren bij een goede vriendin. Door dit te gaan uitbreiden kon ik mijn aandacht verleggen naar wat ik wel wilde in mijn leven en zo mijn focus veranderen van strijd naar meegaan met de stroom.Ploeteren-is-onnatuurlijk

We worden allemaal uitgenodigd om anders te gaan kijken naar overvloed en tekort, want het zijn slechts manieren van denken. Daarom is het zo belangrijk om ons denken, onze conditioneringen te veranderen. Over onszelf, over onze relaties, over overvloed, over de staat van de wereld. Ook de gedachte dat we moeten ploeteren en strijden om te krijgen wat we willen is een overtuiging, een gedachte die we zo vaak herhaald hebben, dat we deze voor waar zijn gaan aannemen. Deze overtuigingen worden vaak (onbewust) overgedragen van generatie op generatie. Bewustzijn hiervan is de eerste stap om dit patroon te doorbreken. Als je begrijpt dat ploeteren en strijd niet ‘normaal’ zijn, kun je bewust een keuze maken om het anders te gaan doen en daarmee de handrem van je auto te halen.

Hou daarom op met vechten en ga met de stroom van het leven mee. Begrijp dat je niet hoeft te ploeteren om te krijgen wat je verlangt. Vertrouw jezelf en luister naar je intuïtie. Ik was één van de grootste ploeteraars, maar ik kan je nu uit eigen ervaring vertellen dat het leven magisch is en dat er iedere dag prachtige dingen kunnen gebeuren. Als je de controle durft los laten en je het leven zich laat ontvouwen. Laat de riemen los en  vaar met de stroom van het leven mee.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

11 REACTIES

 1. hoi michelle

  ik had net geleerd dat alleen dode visjes altijd met de stroom mee gaan en dat als ik mijn eigen weg wil gaan best wel eens wat tegenwind zal moeten accepteren…. ik plaag je hoor; water stroomt naar zee en niet de berg op.
  lfs arie

 2. Het is ten alle tijden belangrijk om te kijken naar positieve dingen, maar dat kan een hele uitdaging zijn. Ik tel mijn zegeningen en vind die niet vanzelfsprekend.
  Tòch wil ik graag een kleine kanttekening plaatsen; mijn gezondheid is zo slecht, dankzij chronische Lyme, dat ik (als jonge vrouw) niet weet of ik mijn volgende verjaardag nog ga halen. Ik leef van minuut tot minuut, niet wetende of ik vanavond rechtop kan zitten, of moet blijven liggen.
  Ik waardeer zeker wat ik nog heb, maar krijg daarmee mijn gezondheid niet terug. Dus vind ik sommige uitspraken hierboven wat al te gemakkelijk.
  Anyway, count your blessings! Geniet van de kleine dingen, dat probeer ik ook te doen.

  • ik ben het met je eens. Soms overkomen je dingen die écht niet leuk zijn, en waar je zelf helemaal geen invloed op hebt gehad, en om dan de positieve kanten van het leven te blijven zien kan heel moeilijk zijn. Knap, en ook veel beter voor je, dat je ondanks je ziekte je zegeningen telt. Dat is niet ieder mens gegeven. Ik wens je nog heel veel zegeningen toe.

   • Dankjewel voor je lieve reactie, N! Vanmorgen vloog er steeds 'n vlindertje langs mijn raam, daar kan ik echt enorm van genieten. En 's avonds steeds 'n klein vleermuisje, zo schattig! Zelfs al kan je leven beperkt zijn, zulke kleine dingen zijn zo waardevol.

  • Toen het met mij moeilijk ging, vond ik het ook heel moeilijk om positief te zijn. Je kunt ook niet jezelf forceren om positieve gedachten en gevoelens te hebben. Ik mocht leren om eerst te accepteren wat er is en hoe het met mij lichamelijk ging. Ik ervaarde dat het zo belangrijk is om de weerstand los te laten en dat heeft bij mij een hele tijd geduurd en veel innerlijk werk gekost om los te kunnen laten. Wat voor mij ook heel belangrijk was om de strengheid naar mezelf, die ik heel erg had, los te laten en liefdevoller en zachter naar mezelf te zijn en mijn eigen tempo te mogen leven. Zo ging ik stapje voor stapje komen naar een positiever gevoel en kon ik vandaaruit mijn situatie veranderen. En nog altijd is het belangrijk voor mij om naar mijn intuïtie te luisteren, doe ik dit niet, dan krijg ik weer lichamelijke signalen.

   Heel veel licht en liefde voor jou J., ik hoop dat dit een beetje mag helpen.
   Lieve groet, Michelle

 3. Top! Dit had ik net even nodig. Ben het helemaal met je eens Michelle. Hoe belangrijk het is om met de stroom van het leven mee te gaan en er niet tegenin te werken. Dat kost zoveel energie. Mooi jouw vergelijking met de natuur. Klopt als een bus. In de natuur gaat alles zo mooi vanzelf daar kunnen wij nog een hoop van leren. Kortom, dank voor deze bevestiging!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in