Home Spiritualiteit Premenstrueel syndroom versus actief pijnlichaam

Premenstrueel syndroom versus actief pijnlichaam

pms

PMS of PMA

Premenstrueel syndroom. Dit treedt op rond de ovulatie om vervolgens vlak na je menstruatie weer af te nemen. Zoals bekend kan het gepaard gaan met nare fysieke en emotionele klachten. Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van steeds tezamen voorkomende klinische verschijnselen/symptomen. Je zou PMS eerder PMA (premenstruele aandoening) kunnen noemen, aangezien een aandoening een afwijking is van de gezonde toestand van lichaam of geest.

Waarom hebben niet alle vrouwen er last van?

Het schijnt dat vrouwen die een (of meerdere) trauma’s in hun leven hebben ervaren er vatbaarder voor zijn. Dat klinkt voor mij wel logisch, aangezien mijn eigen traumatische ervaringen samenhingen met de emoties die ik tijdens deze fase ervoer. In dit geval kijk ik vooral naar gevallen zoals, mishandeling, misbruik (zowel emotioneel als fysiek), verwaarlozing. Mijn beleving is dat ik tijdens de PMS fase vooral het gevoel had dat mij onrecht werd aangedaan, ik er alleen voor stond, ik niet geliefd was en ga zo maar verder.

Hoe voelt dat nou?

Ondanks dat ik al heel lang rondliep met de symptomen, werd ik mij pas bewust van mijn emotionele zijnstoestand, toen ik na heel lang vrijgezel te zijn geweest, weer in een relatie zat en samenwoonde. De relatie op zich was voor mij op emotioneel gebied al heftig en triggerde daardoor mijn emotionele pijnlichaam. Wat hier zo interessant aan was, is dat het triggeren rond mijn ovulatie begon.

Het voelde aan alsof ik wegzakte in een diepe put om vervolgens fysieke pijn te ervaren waar ik onder gebukt ging. Ik voelde het in mijn hele lijf opkomen, van hoofdpijn tot pijn in mijn onderrug dat uitstraalde naar mijn benen. Naast de pijn was ik wazig in mijn hoofd, kon mij niet meer goed concentreren en maakte ik (voor mijn doen) onnodige fouten. Ik was niet meer voor rede vatbaar en vatte alles persoonlijk op, ik kon nergens meer om lachen. Ik veranderde van een zelfverzekerde vrouw in een onzekere en zeer emotionele tiener.

Zodra de pijn zich in mijn lijf had vastgezet begon het emotionele drama zich in mijn hoofd af te spelen. Ik leefde in het heden, maar betrok pijn uit het verleden op alles wat er zich in het moment afspeelde. Begrijpelijk dat ik niet bepaald het zonnetje in huis was en dat dit een behoorlijke druk op mijn relatie en sociale leven legde.

Ik wilde eigenlijk niet accepteren dat ik een probleem had en bleef met de klachten rondlopen totdat ik niet meer twee maar vier weken in deze staat begon te verkeren. Ik was letterlijk maar een paar dagen per maand mezelf en besloot dat ik op deze manier niet verder door het leven wilde, want dat was echt een hel. Inmiddels was ik moeder geworden en vond het vreselijk om mezelf niet te zijn, terwijl ik de verantwoordelijkheid had voor een klein mensje. Ik was het aan mezelf, zoontje en relatie verplicht om hier een oplossing voor te vinden.

Met vragen over PMS ben ik eerst naar mijn huisarts gegaan en heb daarna het internet afgestruind in de hoop hier veel meer over te kunnen vinden, maar helaas…. Ik las overal hetzelfde verhaaltje over klachten/symptomen en ook dezelfde oplossing, o.a. het gebruik van medicijnen met hormonen of tegen depressie. Beiden zag ik niet zitten en ik kreeg van mijn huisarts ontstekingsremmers aangeboden die ervoor zorgen dat mijn gevoelens werden afgestompt, ik voelde me net een zombie. Daar werd ik pas echt depressief van en toen was het voor mij duidelijk: geen medicijnen meer!

Fysieke en emotionele klachten was waar het om draaide. Als energetisch lichaamswerker en healer besloot ik om het vanuit de emotionele hoek te bekijken en daar meer over te lezen. Zo’n 11 jaar geleden had ik in het boek De kracht van het Nu van Eckhart Tolle, voor het eerst over het emotionele pijnlichaam gelezen en besloot mij hier nog verder in te verdiepen.

Het emotionele pijnlichaam

Het emotionele pijnlichaam is een opeenhoping van oude emotionele pijn. Het leeft vrijwel in iedereen, zowel man als vrouw. Het is een negatief energieveld dat jouw lijf en geest overneemt wanneer het in een actieve staat verkeert.

Naar mijn gevoel ontstaat er bij de vrouw rond de ovulatie een tijdelijke disbalans in de hormoonhuishouding wat het pijnlichaam triggert. Eenmaal ‘wakker’ gaat het op zoek naar voeding in de vorm van negativiteit en zal elk middel gebruiken om te krijgen wat het nodig heeft en heeft er geen baat bij om jou daarbij te ontzien.

Het is net een entiteit op zich, met een eigen leven en agenda.

Oplossing zonder medicijnen

Een bewustwordingsproces is wat mij heeft geholpen mezelf los te maken van oude pijnverbindingen en daarmee ook het pijnlichaam. Ik ben er nog niet helemaal, maar in ieder geval wel baas over eigen lijf en geest. Ik kan de dingen nu zien voor wat ze zijn en weer genieten van mezelf en het leven en dat allemaal zonder medicijnen. Soms ben ik rond mijn ovulatie iets gevoeliger dan normaal, maar daar valt nu wel mee om te gaan.

Het bewustwordingsproces is een zeer heftig proces, maar absoluut de moeite waard. Elk mens en dus ook elke vrouw is uniek. Zoek voor jezelf de juiste methode en of persoon die jou hierbij kan helpen. Bij mij is het proces vanzelf opgestart, ik ben er zonder hulp van een coach doorheen gegaan en dat doe ik nog steeds. Dit is hoe mijn pad verloopt, maar elke vrouw bewandelt ook hierin haar eigen weg.

Heel veel liefde, licht en kracht!

25 REACTIES

 1. Nog even vervolg: Endometriose kán volgens latere bevindingen óók bij mannen voorkomen, zelfs bij baby’s schijnt het, las ik kortgeleden.
  Maar dat is erg zeldzaam. Daar weet ik het fijne ook niet van. Dat zou dan betekenen dat het niet in alle gevallen altijd met menstruatie samenhangt, maar wel met hormonen? Baby’s die het hebben, huilen verschrikkelijk las ik.
  Een week voor de menstruatie begon, speelde het al op. Dan werd ik heel erg moe, geïrriteerd b.v. Daarna kreeg ik vreetneigingen gedurende een of twee dagen: alles door elkaar chocola, augurken, zure haringen en honger. Dan kwam ik twee kilo aan, maar dan volgde de pijn en dan was ik die kilo’s ook weer afgevallen. Al met al was ik er zo’n drie weken per maand mee bezig. De menstruatie zelf duurde ongeveer een week. De derde week had ik nodig om er weer bovenop te komen. Dus iedere maand, drie weken onder invloed van de menstruatie. En dan de opmerkingen van anderen: stel je niet zo aan. Iedere vrouw menstrueert, die klagen ook niet over pijn. Wat een buik! Je lijkt wel zwanger. Weer ziek? Maar wel bij je vriendje in Amsterdam. Het duurde nooit langer dan twee dagen, de rest liet zich wel onderdrukken met zware medicijnen. En ja als het voor mijn lol was geweest dan had ik me beter ziek kunnen melden en dan een hele week wegblijven en lol maken ipv. zo kort mogelijk en dan na twee dagen weer beginnen. Mijn studie heeft er zeker onder te lijden gehad, mijn werk ook. Ik denk dat velen hierboven deze punten wel zullen herkennen. Het komt voor bij een op acht vrouwen en duurt vaak vele jaren voor het ontdekt wordt.

  Een keer kreeg ik een meisje aan de deur voor een enquete. Het was koud en ik zei dat ze maar even binnen moest komen staan. En toen ze binnen was voelde ik trekken in mijn buik en zei vervolgens dat ze beter even een stoel kon pakken. En uit het niets was ik over endometriose gaan spreken. Haar ogen werden steeds groter, haar mond viel open, ze sloeg haar hand voor haar mond, en toen zei ze: alles wat jij nu opnoemt dat is exact wat ik mankeer en waar ik al zo vaak mee naar de huisarts ben geweest. Dat is waarom ik geen baan kan nemen en dit werk doe zodat ik zelf kan bepalen om te werken als de pijn minder is. Ze was net verhuisd en had een nieuwe huisarts. Ze zou naar hem toe gaan en zeggen wat ik haar verteld had. Later belde ze terug om te vertellen hoe het was gegaan. Hij was heel begripvol geweest, zei dat de gegevens waarmee ze ook al bij haar vorige huisarts was geweest allemaal aansloten en op dezelfde hoop van endometriose kon worden gestapeld en hij verwees haar door naar een goede specialist. Maar een ding wat ik wel graag wil weten, had haar huisarts gezegd, hoe ben je hier nu achter gekomen? Gewoon, bij een mevrouw aan de deur waar ik langs kwam en die er over begon, had ze geantwoord. Nou dat is dan wel heel erg toevallig, had hij geantwoord. Een uur voor haar bezoek had ik een email gehad van de endometriose stichting en ik besloot die maar eens op te gaan zeggen want niet meer nodig. Over haar enquete hadden we ook niet meer gesproken, alleen over endometriose nog en ik vroeg haar op een stoel plaats te nemen (omdat het trok in mijn buik zoals vroeger met mijn menstruaties, maar die had ik niet meer.) Het zou wel een heel groot toeval zijn als dat nog toevallig was, begreep ik zelf ineens.

 2. Waarom lees ik hier helemaal niets over Endometriose of Adenomyose? Zijn jullie hier allemaal onbekend mee? =Baarmoederslijmvlies/weefsel dat op andere plaatsen voorkomt dan in de baarmoeder, maar tijdens menstruaties net als het gewone baarmoederweefsel wel uitzet. Afhankelijk van de plaats waar dit zich bevind kan dit verschrikkelijke pijnen geven. Na een artikel hierover gelezen te hebben in een krant van een ervaringsdeskundige wist ik het zeker: ik heb endometriose. Alles klopte en ik liep er al tientallen jaren mee. De huisarts weigerde mij naar een endometriose deskundige te verwijzen want andere gynaecologen konden dat net zo goed ontdekken want die kenden het ook wel, volgens hem. Ik slikte nog net de vraag in waarom ik er dan tientallen jaren mee heb moeten lopen. Zo heel erg lang bekend was dit trouwens nog niet. Ik kreeg verschrikkelijke medicijnen, waarbij ik heen en weer switchte tussen de menstruatiepijn en de gevolgen van deze medicijnen. Er volgde een kijkoperatie en pas na twee maanden durfde hij mij kennelijk te berichten dat er van endometriose niets te vinden was geweest. Alleen een cyste die hij verwijderd had. Ik zei daarna dat ik een second opinion wilde bij een endometriose specialist. Hij hekelde mij en zei dat ook een endometriose specialist niets in de baarmoeder zou kunnen constateren.
  Maar zoveel pijn al die jaren en dat artikel in de krant dat mijn artikel had kunnen zijn
  deed mij besluiten daar wel voor een second opinion naar toe te gaan. Deze arts had er een apparaat staan waarmee hij de nodige foto’s kon maken en nog geen kwartier na binnenkomst zei hij: “Hebbes hier hebben we het: Het is Adenomyose”. Ik vertrouwde het niet meer zo erg en vroeg: Wat is dat dan weer?Dus toch geen Endometriose? Hij antwoordde: “Jawel het is er een zusje van. Het is baarmoederslijmvlies dat zich elders namelijk in de baarmoederwand gevestigd heeft, Dat wordt Adenomyose genoemd.” “En geeft dat dan ook zo’n verschrikkelijke pijn?” vroeg ik na alles inmiddels best wantrouwend. En hij antwoordde: “Alleen maar! Want als je menstruatietijd aanbreekt dan zet dat slijmvlies ook helemaal uit in die wand maar in de darmwand kan het geen kant uit en er zitten allemaal zenuwen die in de verdrukking komen.Het zijn zenuwpijnen”. Ik kreeg een mirenaspiraal is ook met hormonen en ik meen zelfs dezelfde als die in de medicijnen had gezeten, maar het was over en heb er nooit meer last van gehad. Zo simpel? Ja zo simpel dat ik het nauwelijks kon geloven. en reken maar dat ik van alles al geprobeerd had, ook naar psychische oorzaken gezocht en hoe ik dat op zou kunnen lossen.
  [Gemiddeld eens per jaar reisde ik een eind en besloot me niets aan te trekken van mijn pijnen. Dan werd ik maar misselijk, dan ging ik maar braken, dan rolde ik maar over de grond. Ik zou me er niets van aantrekken en zien wat er van kwam. Vreemd genoeg bleef mijn menstruatie dan weg of werd in ieder geval een stuk minder. Dat gebeurde hooguit een keer per jaar ook tijdens zware repetities.]

 3. Hai, dacht zelf aan psychotherapie waarin er naar je geluisterd hoeft te worden. voor ik mezelf kan horen om het pijnlichaam te kunnen helen.. echt ingewikkeld, emotioneel inzicht in jezelf en anderen associeer ik niet per se met de stoornis. PMS bleef na zen/zazen. Hebben jullie daar ideeën over?

 4. Vraag me trouwens ook af hoe dit bij mannen werkt.Die hebben geen pms maar wel een pijnlichaam.Hou uit zich dit bij hun?

  • Ook bij mannen uit dit zich op verschillende manieren. Woedeuitbarstingen, gewelddadigheid, manipulatie, slachtoffergedrag en noem maar op. Alle negatieve emoties zijn hieraan verbonden. Het is maar net welke pijn er is overgedragen van generaties voor hun, (via de ouders) en de bijdrage van de ouders en omgeving tijdens de vormingsjaren en opvoeding. Transgenerational trauma (epigenetics), is echt een dingetje en laat de mens en dus ook de man zwaar lijden.

 5. Helemaal hoe ik het ervaar.Voel me ruim een week prettig(wat eigenlijk betekent dat ik mijn emotionele pijnlichaam onder controle kan houden)en dan komen de confrontaties weer.Confrontaties die ik aan wil gaan,ik zit midden in het bewustwordingsproces maar kom er niet uit,het lukt me niet alleen.Het is teveel,teveel pijn die er zit,één grote wir war wordt het.Ik heb hulp gezocht bij een coach maar dit was geen goede.Kun jij mij advies geven over een goede coach die mij hierbij kan helpen?

  • Hi Sandra,

   Welke methode gebruikte jouw coach en wat vond je daar niet goed aan?
   Ondanks dat ik zelf ook midden in een bewustwordingsproces zit, coach ik mensen die daar ook doorheen gaan. Ik heb gemerkt dat coaching per persoon verschilt, vandaar dus mijn vraag.

 6. Hallo allemaal,

  Ikzelf werk met Een behandeling van acces consiousness. De bars, Een drukpuntbehandeling op Je hoofd die invloed heeft op het denken en lichaam. Ik weet dat het pijn lichaam wordt getriggerd door angst en negatieve gedachtepatronen. De Bars behandeling heeft Hier Een positieve invloed op.
  Dit is Geen product aanprijzing Maar Een oprecht mee denken van Een vrouw die haar hele leven de negatieve invloed van pms heeft ervaren en tijdens mijn overgang zelfs een burnout en depressie Heb gekregen. nu gaat het al Een aantal Jaren prima :). Ik hoop dat Jullie in ieder geval verlichting vinden van Jullie Klachten. Liefs Mary

  • Hi Mary,

   Zoveel vrouwen en zoveel verschillende methodes, wat fijn is dit toch. Bedankt voor het delen !

   Veel liefs,
   Jayne

 7. Hoi Allemaal,
  Ten eerste , dankjewel voor de inzichtrijke verhalen die de geest positief stimuleren!

  Wat mij heel goed helpt is Rhodiola…het zorgt voor heel veel processen in je brein , alles staat wat meer in verhouding met elkaar……
  met name de productie van de neurotransmitter serotinine . Ik kan in situaties beter bij mezelf blijven en wordt daar blij van ! Het proberen waard zou ik zeggen.

  Warme groet,
  Marja.

 8. Dankjewel Jayne, herkenbaar en wat mooi dat jij er voor je gevoel bijna bent! Bewustwording brengt zeker ruimte voor herstel. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat voeding ook een grote rol speelt. Ik voelde me vaak de helft van mijn cyclus, somber en erg labiel. Ik kon huilen om niets maar ook boos worden om niets en ook vooral op mezelf daarna. De menstruatie op zich werd steeds pijnlijker, er moest iets gebeuren want mijn gedachten waren vaak zelfdestructief in die periodes. Ik ben gaan lezen over voeding en de invloed hiervan op je hormoonbalans. Ik eet nu geen snelle suikers meer (koolhydraatarm of beperkt), maar wel voldoende gezonde vetten, eiwitten, verse groenten en onbewerkt vlees of vis. Dat heeft veel veranderd voor mij, ik ben energieker, mijn huid is mooier geworden en ik heb geen last meer van mijn menstruatie. Mijn stemming is stabieler maar vooral meer onder controle. Natuurlijk had ik dit alles eerder willen weten maar ik heb de pijn ook eerst moeten doorleven om deze verandering toe te kunnen passen. Misschien hebben anderen ook iets aan mij verhaal als toevoeging op dat van Jayden. Veel liefs Karina

  • Hi Karina,
   Dank voor je bijdrage. Ik ben het volledig met je eens dat voeding hierin ook een grote rol speelt, want dat heb ik bij mezelf ook gemerkt. Het is absoluut de moeite waard om je te verdiepen in het effect van voeding en met name tijdens dit proces.

   Veel liefs,
   Jayne

 9. Bedankt voor het delen. Ook ik heb te maken gehad met behoorlijke klachten van pms. Hier geen lichamelijke klachten; alleen gevoelens van intens verdriet, depressie, extreem kort lontje en gewoon labiel voelen. Het begon echter pas na de zwangerschap. Alsof de hormonen uit balans raakten en niet meer in balans wilden komen. Ook niet gek want je hele leven staat op zijn kop na het krijgen van een kind (hier in elk geval wel) Ik weet inmiddels dat mijn pms ook te maken had met het volledig weer in balans komen van lichaam En geest na de voor mij zeer heftige periode van het krijgen van een kind. Wat mij echter heel goed heeft geholpen is acupunctuur! Ik wil dit toch even als tip geven, aangezien hier geen hormonen of medicijnen aan te pas komen. Toen ik begon hiermee, kreeg ik elke week een behandeling, daarna ongeveer een half jaar elke maand, voor de pms klachten begonnen een behandeling. Theorie is dat je lijf weer meer in balans komt en het dan zelf weer gaat ‘reguleren’ zodat de acupunctuur niet meer nodig is. Acupunctuur in combi met ‘werken’ aan mezelf (met thema’s leren loslaten, verwerken, tijd voor mezelf) heeft hier goed geholpen. Ik ben er nog steeds wat vatbaar voor, maar ik kan niet meer zeggen dat ik 2,5 week in de maand een compleet ander mens ben die wil wegrennen voor zichzelf en voor het leven. Ik vind de theorie over het pijnlichaam dat naar voren komt tijdens pms erg interessant, zo had ik het nog niet bekeken. Nogmaals; bedankt voor het delen. Het zal veel vrouwen aanspreken.

  • Bedankt dat ook jij jouw ervaring hier deelt en wat fijn dat ook jij een oplossing hebt gevonden.

   Liefs,
   Jayne

 10. Dank je wel, Jayne , en dank Jessica. Ik hoop dat vrouwen met dit soort klachten ondersteund en geholpen kunnen worden door onze verhalen. . En ja an, dit is geen marketingstunt, Dit is mijn leven dat binnen zes weken voor 90 procent omkeerde, dus werken doet het zeker voor mij. Ik heb me overigens wel degelijk verdiept in de yaz , er is gedegen onderzoek gedaan en staat op de lijst van de FDA, dat is niet zomaar een lijstje.. . Ook heb ik mailcontact gehad met een bekende gynocloog in Nederland die de werking onderschreef en deze pil ook voorschreef voor ziin eigen patienten. Verder heeft mijn eigen huisarts deze pil ook uitgeschreven. Ieder medicijn kan bijwerkingen hebben , net zoals alle anticonceptiepillen en dus ook de yazz, en ik ben van mening dat je die zeker moet overwegen. Het is aan iedereen individiueel om keuzes op dit gebied te maken.

 11. Wat het pijnlichaam betreft is het me niet helemaal duidelijk wat daarin bewustwording is.
  Ik ben me ervan bewust dat ik een pijnlichaam heb, wat af en toe opspeelt, maar vind het moeilijk te hanteren, de pijn is dan zeer hevig. Achteraf besef ik dan wel dat het dát geweest is.
  Hoe ging jij daar precies mee om Jayne?

   • Vooral emotioneel, het is dan net alsof ik alles door een zwarte bril zie.
    Soms ook wel lichamelijke klachten, maar niet zo erg.

    groetjes, Marlie

    • Hoe ik er mee omging was door op een gegeven moment op te letten welk effect gedachtes op mij hadden. Met de kennis over het pijnlichaam, begon ik mijn ware gevoelens te onderscheiden van mijn denk gevoelens. Wat ik hiermee bedoel is dat elke gedachte die pijn teweeg bracht, onder de loep werd genomen. In het begin leek het een onmogelijk taak, maar ik was vastbesloten en gaf mij niet zo snel gewonnen. Een negatieve gedachte die binnenkomt, of een reactie die jij als kwetsend ervaart pak je meteen bij de staart voordat het zich met jou verbindt. Zelfs als het je te snel af is en jij je rot voelt, kun je er nog steeds naar kijken en het analyseren. Wat heeft je geraakt en waar doet het pijn? Heeft het echt te maken met wat zich op het moment voordoet, of doet het je denken aan een negatieve ervaring uit het verleden? Je blijft jezelf constant vragen stellen en dan kom je erachter dat niets persoonlijk is en ook niets met het huidige moment te maken heeft. Wanneer het kwartje valt kun je de verbinding daarmee ook loslaten, jezelf bevrijden. Het hoeft niet zo te zijn dat jij je meteen beter voelt, maar je bent daar wel op weg naartoe. Bewustwording ontstaat door met aandacht naar jezelf te luisteren en bij jezelf te voelen. Deze oefening is ook meteen een goede afleiding van alle negatieve gevoelens/gedachtes.

     Ik hoop dat je hiermee wat meer duidelijkheid hebt en het ook kan toepassen.

     Suc6!

 12. Ik vind het een prachtig stuk, en mooi dat je jezelf hebt teruggevonden. Ik geloof ook zeker in dat geestelijke processen de lichamelike beinvloeden. Maar het is perse altijd zo dat lichamelijke ziekten , zoals pmdd is, door geestelijke factoren ontstaan of bestaan. Ik heb behoefte om mijn verhaal op te schrijven niet als tegenhanger, maar om het naast jouw verhaal te zetten. En vooral omdat he mijn leven zo totaal veranderd heeft. Ook ik heb al mijn leven lang klachten rondom de menstruatie. zowel geestelijke als lichameijke klachten die daaarna kwamen. Ik ben vorig jaar naar Desiree tijhuis gegaan, in soest, die werk als consulent en verpleegkundige bij Care for Women. Mijn klachten waren in de loop van de tijd zo verergert en verlengt dat ik mezelf totaal kwijt was. Er was zon week a anderhalf dat ik gewoon was en dan begon het gesodemieter weer. Pmdd is een zo erge ziekte dat hij staat in het dsm 5. Zij heeft mij het biologische verhaal verteld van wat er echt gebeurd in mijn lichaam , en wat anders kan zijn dan bij andere vrouwen. Ik voelde mij voor het eerst van mijn leven zo erkend en begrepen op dit stuk. Zij heeft mij mogelijkheden verteld die zij kon bieden, waarvanuit mijn hormonen weer tot rust konden komen en mn mijn oestrogenen weer in de receptoren konden komen, ipv in de rest van mijn lichaam. Ik ben altijd erg tegen vormen van medicatie geweest op chemisch gebied. Toch heb ik uit eigen keuze de yazz anticonceptiepil genomen. Deze pil is niet alleen voor anticonceptie maar ook officieel erkend voor pmdd en zware overgangsklachten. Omdat de situatie zo urgent was , maar ook omdat ik een heel positief verhaal hoorde mbt wat het voor mij kan betekenen, heb ik deze keuze gemaakt. Het is overigens geen hormoonpil zoals vrouwen in de overgang kunnen nemen. het is ook geen gewone anticonceptie waar je alleen maar nog naarder van voelt. door de specifieke stoffen zijn ze juist goed voor mensen met pmdd/ Er is een verhoogd risiko op oa trombose maar niet meer dan bij een gewone anticonceptiepil. en heel eerlijk , dat risiko was zoveel kleiner , dan het drama wat er zich in mijn leven afspeelde door de pmdd, Binnen zes weken was het verschil zo groot dat ik met tranen in mijn ogen zat. zo blij dat ik eindelijk mezelf weer terugkreeg. maar ook uit verdriet voor al die verloren jaren waarin ik van de ene emotionele situatie in de andere rolde. Vanaf dat moment, en het lijkt bijna een sprookje, was ik een ander mens, stevig en emotioneel stabiel , maar toch nog steeds de lekkere flapuit die ik altijd was. Deze pil heeft mijn leven gered, ik was er , en dat kan ik met redelijke zekerheid zeggen, wrs niet meer geweest nu. Dit is geen propagandapraatje voor pillen of wat dan ook. Maar ik kan niet anders dan mijn verhaal vertellen. Voor al die vrouwen die hier zo mee strugglen. De enige spijt is dat ik niet veel eerder naar desiree ben geweest. Mijn leven had er totaal anders uitgezien als ik dit tien jaar eerder had genomen.

  • Sorry hoor, maar verdiep je eerst even goed in de Yaz pil! Deze pil is super gevaarlijk en een marketingstunt van Bayer!!

   • Wow iemand deelt wat voor HAAR werkt en dan reageer je zo? Iedereen heeft recht op zijn/haar eigen pad met eigen oplossingen. Doe eens lief ofzo. Ipv.met je standaard hippie antwoord over big.pharma. ja big.pharma bestaat, maar.toch zijn sommigen erbij geholpen. Mag dat dan bestaan naast alternatieve manieren? Volgens mij wel!

  • Hi Eva,
   Bedankt en dank voor het delen van jouw verhaal. Wat een opluchting dat je iets hebt gevonden wat voor jou werkt. De verloren jaren zijn inderdaad zuur, maar gelukkig ben je er nog en kun je nu in ieder geval wel weer genieten van het leven. Hopelijk bereikt jouw verhaal vrouwen die ook wat hebben aan deze pil.

   Heel veel liefs,
   Jayne

  • Hoi Eva,
   Ik begrijp je wanhoop.Wat ik heel graag van jou wil weten is wat je allemaal hebt geprobeerd voordat je uiteindelijk voor de Yaz pil koos.Of is het niet ook jouw overtuiging dat je klachten voortkwamen uit je pijnlichaam?Is het niet zo dat juist door voor deze oplossing te kiezen(of voor een ander misschien acupunctuur,antidepressiva of wat dan ook)je alsnog je emoties wegdrukt en ze er op een andere manier toch uitkomen?Dat dus nog je probleem met je pijnlichaam niet is opgelost?Begrijp me niet verkeerd…ik sta iedere keer op het punt om van allerhand behandelingen aan te pakken of iets te slikken om me maar alsjeblieft weer fijn te kunnen voelen maar iets houdt me tegen en zegt me dat het niet dé manier is.Heb zelf bijvoorbeeld Maca gebruikt om mijn hormonen in balans te houden.Dit werkte super in het begin maar ik kreeg steeds meer andere lichamelijke klachten en op een gegeven moment merkte ik dat de maca niet meer hielp en dit heb ik ook ervaren bij andere producten(vitamines,voedingssupplmenten,antidepressiva enz.).Uiteindelijk is mijn pijnlichaam sterker en gaat het er dwars doorheen.Zijn er meer vrouwen die dit herkennen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined


We gebruiken Google Analytics om het verkeer op onze website (geanonimiseerd) bij te houden.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Liever niet
Accepteren
Mobiele versie afsluiten

Liefde voor jou!

Ontvang wekelijks op zondag onze nieuwsbrief met liefdevolle artikelen, en blijf op de hoogte van onze nieuwste events.