Positiever gaan denken doe je zo

Positief denken – een mooi advies, een worsteling, een vraag, … wat betekent het voor jou? Voor mij is het een advies dat ik kreeg, een wens, maar ook die worsteling. Want ik ‘betrap’ mezelf er vaak op dat ik niet positief denk. Terwijl ik weet hoe belangrijk het is. Van het doemdenken of negatief labelen af komen is gewoon erg lastig. Dus: hoe doe je dat, positiever denken?

Weet je hoe je creatiever wordt? Door regelmatig te oefenen met creatief denken zorgt ervoor dat je nieuwe banen in je hersenen aanmaakt, waardoor je daarna makkelijker creatief blijft denken. Zo werkt dat ook met leren fietsen, of -ik noem maar een dwarsstraat – met waterskiën. De eerste keer is echt moeilijk en onbegrijpelijk, maar hoe vaker je het doet en hoe vaker je het ‘eventjes te pakken hebt‘, hoe makkelijker het daarna gaat. Positief denken is niet zo concreet als leren fietsen, maar leren positief te denken werkt hetzelfde: door oefenen, oefenen en oefenen.

De historie van negatief denken

In zijn boek “Boeddha`s brein” legt Rick Hanson uit hoe je je hersenen kunt beïnvloeden, en ook waarom dat zo moeilijk is. Het is zo moeilijk, omdat onze hersenen al duizenden jaren getraind zijn om ons te beschermen tegen gevaren van buitenaf; dat zijn ze gewend. De samenwerking tussen allerlei kleine organen (de hypothalamus, de hersenstam die noradrenaline verstuurt, de hypofyse, de bijnieren) en productie van hormonen zoals adrenaline en cortisol, zorgen ervoor dat je spieren worden voorbereid om te vechten, vluchten of bevriezen; en dat systemen zoals je spijsvertering even stil komen te liggen zodat je al je energie in je reactie op die nare gebeurtenis kunt steken.

Een mislukking of een klein gevaar in de omgeving zorgt er nog steeds voor dat we alert wegrennen, ons zorgen maken over de toekomst, spijt hebben, onszelf verwijten maken,….. Als je veel gevaren ziet, of als je het glas altijd halfleeg ziet (i.p.v. halfvol), dan activeer je je organen en hormonen zo vaak dat het kan leiden tot overspanning. Minimaal leidt het ertoe dat positief denken moeilijk wordt.

Dat motiverende verlangen naar fijne dingen en ons beschermingssysteem staan na die duizenden jaren training nog steeds ‘aan’. En het is natuurlijk een heel brede “snelweg in onze hersenen” geworden! Zo’n brede snelweg wordt niet zo maar vervangen door nieuwe banen omdat we dat willen, … maar alleen door veel- vaak – anders te denken. In het boek “Boeddha`s brein” wordt een onderzoek beschreven waarin is ontdekt dat er tussen mensen gemiddeld ongeveer vijf positieve interacties nodig zijn om de effecten van een negatieve interactie teniet te doen.

Onze hersenen werken ook positief: ze maken dopamine aan als je leuke nieuwe berichten verwacht in je email of op facebook, of als je een lekker stuk chocoladetaart ziet, … waardoor je er nog meer zin in krijgt en enthousiaster wordt.  Natuurlijk, dat kan verslavend werken. Maar dat lekkere gevoel dat dopamine geeft, stimuleert je ook op zoek te gaan naar nog meer positieve ervaringen.

Positiever gaan denken doe je zo

Oké, nu dat een beetje duidelijk is geworden, hoe beïnvloed je je hersenen nou om wél positiever te gaan denken? Eigenlijk heel simpel: door heel veel positief te denken en praten, door vaak positief te schrijven (verhalen, of korte affirmaties die je ophangt op plekken die je vaak ziet), door positieve dingen op te zoeken, en je best doen ze te zien.  (Mij doet het al enorm plezier als ik die chocoladetaart zie, of mijn huisgenoten zie eten en genieten.) Een mooie bloem buiten te bekijken, of een bos bloemen te plukken of kopen voor in huis. Je kunt jezelf voornemen om dat regelmatig op de dag te doen, of je kunt kleine ritueeltjes bedenken: bij het wakker worden een lach op je gezicht toveren. Of de dag afsluiten door terug te denken aan de leukste dingen die vandaag zijn gebeurd; en de emotie die je daarbij voelde weer even te ervaren. En weet: “hoe langer je iets in je bewustzijn houdt en hoe meer je het emotioneel stimuleert (…), des te sterker de positieve snelweg in je geheugen wordt! 

Tot slot

Met dit artikel wil ik je te overtuigen om jezelf te leren om positiever te gaan denken. De evolutie van de mens heeft onze hersenen zo gevormd dat we allerlei gevaren zien en veel negatief denken. Maar door voortdurend te oefenen met naar mooie dingen kijken, mooie dingen schrijven en denken, beïnvloedt je je hersenen en wordt positief denken voor jou een nieuwe weg. En nu? Neem je voor nu een glimlach op je gezicht te toveren. En neem je voor vandaag wat leuks te denken, schrijven of doen :-)!

Bronnen:

Rick Hanson. Boeddha`s brein, hoe mindfulness je hersens en je leven kan veranderen. Uitgeverij Ten Have

Igor Byttebier. Creativiteit Hoe ? Zo ! Uitgeverij Lannoo

5-hoek

Overige artikelen

3 manieren om sneller in slaap te vallen & voor een betere nachtrust
8 wetenschappelijk ondersteunde redenen om ‘Ohm’ te zingen
Magnesiumtekort, waarom we het bijna allemaal hebben
Wees het Kerstkind en ontdek jezelf opnieuw
Hoe stel je zonder dreigementen een grens aan je kind?
Aarding – dit is het, en zo doe je het
Onderzoek toont aan wat tuinieren kan betekenen voor onze gezondheid
Hoogsensitief: Sla jij stress op? Jouw lichaam vertelt je wanneer je moet ontspannen
Soms doet een trauma zich voor als ADHD
Zo zuiver je je aura van negatieve energie ! 6 effectieve manieren
Waarom zou je streven naar verlichting?
5 redenen waarom hoogsensitieve mensen meer risico lopen op burn-out