Met post traumatische stress bedoel ik het tijdelijk verlies van het gevoel van emotionele en fysieke veiligheid. Dit verliesgevoel kan ontstaan na een gebeurtenis waarin je ernstig bent bedreigd, bijvoorbeeld wanneer jou fysiek, verbaal of geestelijk geweld is aangedaan of wanneer je getuige bent geweest van bedreiging of geweld. Het is normaal dat je na een onveilige situatie dagen of weken last kunt hebben van emotionele stress en ontregeling. Je kunt met name last hebben van herbeleving, nachtmerries, slaapproblemen, huilbuien en vermoeidheid. Ook energetisch heeft zo’n gebeurtenis grote impact. De gevolgen hiervan kunnen worden onderschat of over het hoofd worden gezien.

Ieder mens heeft een energetische laag om zich heen die ik voor het leesgemak even een ‘cocon van veiligheid’ noem. In deze cocon voel je je relatief veilig, je kunt je hierdoor de hele dag in het maatschappelijk verkeer begeven zonder dat je je voortdurend bewust bent van gevaren die op de loer liggen. Bij situaties die jij als risicovol ervaart voel je de grenzen van je cocon duidelijk aan. Die grenzen overgaan kan voelen als ‘uit je comfortzone’ gaan of jezelf in een gevaarlijke situatie begeven. Dat kan nog steeds als relatief veilig voelen zolang jij erop kunt anticiperen en je er invloed op kunt uitoefenen. Je rekt je hierdoor uit, jij bepaalt zelf de grenzen naar je eigen wens en tempo. Je houdt er namelijk zelf de controle over.

Als je echter plotseling en onverwacht wordt blootgesteld aan fysieke en/of emotionele bedreiging en geweld dan wordt je cocon van veiligheid ernstig beschadigd. Denk hierbij aan slachtoffers van seksueel geweld, van overvallen, van aanslagen of ongelukken. De energie van het geweld breekt je cocon in stukken en je voelt je daardoor in één klap naakt en kwetsbaar. Je kunt ook jouw gevoel van onbevangenheid kwijtraken. Het trauma vindt dus niet alleen direct aan je fysieke lichaam plaats, maar ook in de fijnstoffelijke laag eromheen.Post traumatische stress energetisch-gezien

Zo’n beschadiging kan ook ontstaan naar aanleiding van situaties waarbij je dit misschien niet direct zou verwachten, zoals in het sociale verkeer. Bijvoorbeeld bij een cliënt die verschrikkelijk veel last had van een verbale uitval van een collega. Ze raakte iedere keer hevig geëmotioneerd van een voorval dat al enige tijd geleden gebeurd was. In een visualisatie zagen we dat ze als het ware energetisch was aangereden. De verbale uitval van de collega had een dusdanig sterke negatieve energetische lading dat deze haar had ‘overreden’ en haar energetisch had beschadigd. Een daadwerkelijke aanrijding had waarschijnlijk het zelfde effect gehad, maar dan was het trauma achteraf te verwachten. Je verwacht niet direct hetzelfde effect van een verbale uitval. Door het samen zo te kunnen duiden en te aanvaarden als een energetische beschadiging werd heling mogelijk.

Mij valt in deze situaties op dat ter hoogte van het derde chakra (bij de plexus solaris) de energetische laag beschadigd is. Soms was daar al een zwakke plek en triggert het nieuwe voorval oude situaties waarbij het derde chakra al gekwetst was. Men ervaart vaak een enorm onmachtsgevoel over de situatie. Thema’s als zelfbepaling, macht, eigen wil en ook schaamte hangen samen met het dit chakra. Als  gevolg van het trauma kun je de energie geblokkeerd hebben, ofwel te weinig (deficiënt) of te veel (excessief) energie in je derde chakra hebben. Geblokkeerde energie toont zich bijvoorbeeld in gevoelens van schaamte of naar binnen geslagen woede. Een deficiënt derde chakra toont zich bijvoorbeeld in gevoelens van lusteloosheid en onmacht terwijl een excessief derde chakra zich kan tonen als rusteloosheid of een overmaat aan controle.Post traumatische stress energetisch gezien

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Afhankelijk van de soort kwetsuur is heling gericht op (opnieuw) een gezonde balans te bewerkstelligen tussen het innerlijk beheren van je levensenergie en de uiterlijke manifestatie daarvan. Het vraagt meer aandacht om de energetische laag te herstellen als er al een kwetsuur was. Meerdere chakra’s zijn dan uit balans geraakt ter compensatie van een gekwetst derde chakra.

Therapie is niet altijd nodig. Tijd kan veel wonden helen, ook energetisch. Dat kan soms wel maanden duren.

Wanneer je na maanden nog last hebt van een incident, er geen verbetering zit in de emotionele lading die het heeft en je merkt dat het je stemming beïnvloedt, je privéleven of sociale leven ontwricht, dan kan het zijn dat je een post traumatische stress stoornis ontwikkeld hebt (PTSS). Het trauma zit dan dieper verankerd in je lichaam en je leven en er is dan meer hulp nodig om daarvan te genezen. Als het primaire trauma in de vroege jeugd ligt kan traumatherapie nodig zijn. Traumatherapie is een aparte deskundigheid. Traumatherapie ondergaan vraagt dus om een specifieke deskundigheid van de behandelend therapeut. Hiervoor kun je terecht bij een bevoegd en bekwaam therapeut of een psycholoog of psychotherapeut.

anderen lezen ook:

 

Bewaar voor later op Pinterest:

Post traumatische stress energetisch gezien

Voor dit artikel heb ik me laten inspireren door:

Judith, A., Handboek chakrapsychologie. (aff link) Zelfverwerkelijking in zeven stappen.

Van der Molen, H., Perreijn, S., Van den Hout, M., Klinische psychologie. (laff ink)  Theorieën en psychopathologie.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

16 REACTIES

 1. Lieve Yvon

  Al wil je afstand bewaren toch ervaar ik het als heel lief/liefdevol dat je dit zo wilt delen.
  Ik ben nu 64 en nu nog op niet verwerkte stukken gestuit, terwijl ik al jaren bezig ben helderheid te verkrijgen. Ik dank je voor je bericht.

 2. Ik stel vast dat ik een posttraumatische ervaring heb.

  Ik stelde grenzen maar uren hebben ze geprobeerd ze te vernietigen.

  Ik heb heel negatieve gevoelens naar die persoon.

 3. En je veilig voelen, vergat ik te typen. Je eigen wensen en behoeften serieus gaan nemen is ook belangrijk en dat je, hoe moeilijk ook, aan je zelf gaat denken en grenzen stelt.

 4. Steeds in nieuwe situatie en/of veranderingen komen klachten weer boven drijven en het is hard werken aan (zelf)vertrouwen. Er ligt veel op cellulair geheugen opgeslagen, dus ik zou ook kijken naar lichaamsgerichte therapie.

 5. Ja idd het duurt jaren, hierbij is. Bewustwording essentieel .
  Ik ben nu 68 en eindelijk heb ik het door.
  Omgeven door oa narcisten, al vanaf mijn jeugd en steeds blijven hangen in een soort van willen behagen, pleasen enz. en natuurlijk ten koste van mezelf en hierdoor ontstaat weer woede, neerslachtigheid en veel lichamelijke klachten.
  Totdat ik helemaal op de bodem was en alleen nog maar stil kon zijn, mede door de lichamelijke klachten en als vanzelf ging ik mediteren en kreeg contact met andere dimensies, dit is mijn redding, ik word steeds sterker en wat mij door alles heen opvalt is, er is maar 1 oplossing voor post traumatische stress en dit is, leef voor jezelf, wat er ook is gebeurt weet dat het enige doel hiervan is, om bij jezelf te komen, heel goed voor jezelf zorgen en neem jezelf serieus, stel hele duidelijke grenzen, maakt niet naar wie, eis je eigen ruimte op en degene die dit niet accepteren, die horen niet bij je, die houden niet van je, ook al zijn dit je inmiddels volwassen kinderen, familie enz., het maakt niet uit wie.
  Wees heel liefdevol voor jezelf en hou energetische afstand van iedereen, want als je pts hebt, dan heb je bepaalde energetische beschadigingen en door bewustwording kun je hiermee leren omgaan en dit houdt oa in, afstand houden, ruimte scheppen.
  Het heeft mij gebracht, dat ik gelijk door heb als ik mensen tegen kom die voor mij in mijn situatie niet helend zijn
  Allemaal heel veel succes en ik spreek uit eigen ervaring, door al het verdriet en de pijn, ben ik wie ik nu ben en dit is een rijk en heel liefdevol mens en ik ben ziels gelukkig met mezelf en niet te versmaden mijn ziele maatje mijn spits dog Fee

 6. Je kunt beter spreken over jaren ipv weken of maanden. Met name ook over Complex Post Traumatische Stress Stoornis, waar mensen trauma hebben opgelopen niet door 1 specifieke gebeurtenis, maar door jarenlang misbruik, mishandeling etc

 7. Mooi. Herkenbaar en heel helder omschreven. Op aanraden van je zusje dit artikel gaan lezen en ik begrijp goed waarom ze me dit tipte.
  De theorie achter chakra' s is me nog niet ehelemaal helder, deze ga ik even uitdiepen, maar je stuk is heel begrijpelijk en de vergelijking met de cocon die in stukjes uiteenspat is enorm treffend..

 8. Herkenbaar, alleen bij maanden zou ik jaren schrijven.
  Drie jaar nadat mijn vrouw op 43 jarige leeftijd na een heftig ziekbed overleed (2010) durfde ik weer een dame te benaderen. Na een jaar deed ze een vrij serieuze zelfmoordpoging en was ik er drie dagen van overtuigd dat ze dood was. Daarna volgde weer ziekenhuisbezoeken, trage bureaucratie, het bleek een niet erkende ziekte van Lyme…
  Dat is nu 1,5 jaar geleden.
  Nog zo moe. Hoe kan ik me ooit weer verbinden?

 9. Het laten gaan en loslaten van alle pijn. Het verleden kan men niet veranderen het heden kan men, er voor zorgen dat de omstandigheden waarin men destijds bevond niet meer achtervolgd. Het visualiseren van ik wil en laat me niet meer beheersen Door het verleden maakt het leven je een stuk makkelijk soms sta ik stil bij oude verdriet en bedenk ik me echter uiteindelijk heeft het me wel gebracht waar ik nu sta soms is het onverklaarbaar dat je bepaalde dingen hebt mee moeten maken. Uiteindelijk is het een ware kunt om vrede voor jezelf te stellen en te zeggen tot hier en niet verder, Ptss is vaak bij mij geconstateerd waarbij ik me alleen nog slechte voelde ik heb vele therapeutische behandelingen onder gaan, maar echte Hulp kreeg ik niet. Ondertussen ben ik nu 30 jaar, en besef wel wat me echt Hulp bied en dat is Door te denken dat ik me niet meer laat beïnvloeden Door het verleden. Maar wel gelukkig wil zijn ten slotte is gelukkig zijn een keuze. En ongelukkig zijn Door omstandigheden van het verleden kan men niet meer veranderen je kan andere keuzes maken. Maar de situaties kan men niet meer veranderen. Wat belangrijk is dat je niet meer blijft hangen in het verleden en de keuze maakt dat, je niet meer gebukt wilt gaan onder het verleden men die jouw pijn heeft gedaan is allang verder en waarom zou jij niet gelukkig en verder mogen gaan!! Soms sta je gewoon op een kruispunt. En weet je de weg nog niet te bewandelen maar wat wel belangrijk is dat je beseft dat het niet gaat om directe keuzes te maken maar soms ook eens stil te staan, want stil staan betekend ook dat je realiseert wat je nu anders wilt gaan doen.

  Ik herken vele dingen in mezelf. Daarom geef ik mijn reactie erop en soms denk ik van ik zeg nu wat er in me opkomt om misschien een ander een beetje te kunnen helpen in de juiste richting uiteindelijk moet jij het doen!!

  Hou je sterk en zie wie je daadwerkelijk bent en laat het negatieve los en voel je herboren!!

  Veel liefs de gene die met jullie mee leeft

 10. Herken ik Trudy. Zeer zeer lang ervaren van stress. Denk dat dit niet meer overgaat, maar dat ik wel kan leren hiermee om te gaan.

 11. Zucht, alsof ik weer in het boek over mijn leven "wat ik pas geleden na 24 jaar schrapen en schrijven heb afgemaakt" zit te lezen. Ik denk niet dat mijn wonden ooit zullen helen, daarvoor zijn ze te groot maar dank voor dit schrijven.

 12. Ja, helder en waar…maar er word toch iets vergeten…en dat is het zeer langdurig ervaren van stress. Dit kan zijn in relaties, werk financieel. Als je dit op alle vlakken hebt, voel je je nergens veilig, waardoor vluchtgedrag verstopgedrag kan ontstaan. Ook wordt je lusteloos en moe en ook nog opstandig boos of agressief. Hierdoor onstaat ook ptss.