hoogbegaafdheid in relatie tot hoogsensitiviteit

Elke gedachte, woord en daad weerspiegelt een overtuiging en die hebben allemaal hun energetische prijs in ons leven. Als we onze overtuigingen en de oordelen die we daaruit afleiden bekijken, in de zin van hoe ze de energiestroom in ons leven ofwel uitbreiden ofwel beperken, dan kunnen we ook naar ons leven kijken in termen van waarde en zien of we onbewust onze energiestromen subtiel beperken.
We denken wel aan kost, prijs en waarde als we het over geld hebben, maar we moeten dit ook toepassen op energie, want het is door onze overtuigingen en oordelen dat we onze energetische bronnen verspillen.

Tijdens een recent bezoek aan de oogarts sprak ik met de technicus over de weldaden van kokosolie, nadat ze me vertelde hoe droog haar handen waren. Ik zag dat ze ongelukkig was, dat ze worstelde met iets, en zich erg beperkt voelde in haar leven.
Ze sprak wel vier keer ‘Ik kan het me niet veroorloven’ uit tijdens ons gesprek.
Ze sprak over de chronische longaandoening van haar moeder, en schreef dat toe aan passief roken, maar ik voelde dat er meer aan de hand was dan dat, dat ze een leven lang gespendeerd had aan zich beperkt, verstikt en geblokkeerd te voelen en dat heeft zijn prijs.

Als je voelt dat je niet genoeg ruimte hebt om te ademen in de volheid van je zijn, dan zal je lichaam die overtuiging voor je spiegelen. Ik probeerde haar deze principes uit te leggen, maar ik wist dat ze niet klaar was daarvoor, haar overtuigingen over de beperkingen in haar leven en de oordelen over wat mogelijk was waren te sterk geworteld om zich te kunnen open stellen voor andere opties. Misschien zal ze het op een dag wel kunnen, maar dat was niet zo die dag.

Ik vroeg me af in welke andere gebieden van haar leven ze die geërfde patronen van beperkte overtuigingen en oordelen verder zette die ze van haar familie had overgenomen.
Deze overtuigingen maken altijd deel uit van onze energetische afstammingslijn, we geloven en denken zoals men ons dat geleerd heeft, maar we hebben ook de kans om ze te veranderen.
Ons verlangen naar iets anders wordt gevolgd door een gedachte die de uitdrukking ervan ofwel beperkt, ofwel ons vermogen om voldoende energie te ontvangen om ze te bekrachtigen uitbreidt. Bij elke overtuiging en oordeel versterken we onze vreugde, of beperken we de uitdrukking ervan, omdat het allemaal draait rond de energiestroom. Onze overtuigingen, zeker die wat betreft ons slachtofferschap, kunnen een zware tol eisen wanneer ze oordelen creëren die ons vreugde, vrede, liefde, sereniteit, veiligheid en beweging kosten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

rechterOordelen beperken de energiestroom rond dat waar we over oordelen, en ze weerspiegelen absoluut onze beperkende overtuigingen. ‘Ik kan het me niet veroorloven’ weerspiegelt de overtuiging dat we het niet verdienen. ‘Ik kan dat niet krijgen’ weerspiegelt de overtuiging dat we het niet waard zijn. ‘Het zal toch niet gebeuren voor me’ weerspiegelt de overtuiging dat we machteloos zijn. En ze weerspiegelen allemaal de foute overtuiging dat we iets moeten doen om ons leven uit te breiden. Het is een foute overtuiging want het is onze taak om energie te ontvangen en die energie dan te gebruiken om ons meest krachtige zelf te worden en de werkelijkheid en de wereld te creëren die we willen hebben. Al wat we willen maakt deel uit van ons veld van potentieel, maar we moeten het willen om de energie te ontvangen om dit te creëren, en dat kunnen we niet wanneer we onze vermogens veroordelen via onze beperkende overtuigingen.

Welke beperkende overtuigingen heb jij, die je vasthouden in een werkelijkheid die ongelukkig, verward, onzeker is, en die geen energie van expansie heeft?
Voel je je een slachtoffer in je leven? Kan je aanvaarden dat alle beperkingen die je ervaart er alleen zijn omdat je ervan overtuigd bent dat het zo is en dat je het dan zo creëert?
Wat is de prijs van jouw overtuigingen, wat betreft jouw vreugde, gemoedsrust, liefde en geluk?
Wat kosten jouw oordelen aan energiestroom in je leven?
Om de energie stromend te houden moet je je overtuigingen verschuiven en je oordelen loslaten, ook je slachtofferbewustzijn, en jezelf te bekrachtigen door te weten dat jij de macht hebt in jou om alles dat je verlangt te verwezenlijken.
Dan kan je de energie ontvangen die je nodig hebt om je leven uit te breiden, zodat het de verlangens van je hart weerspiegelt en je leven meer je hemel op aarde wordt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. ‘Al wat we willen maakt deel uit van ons veld van potentieel, maar we moeten het willen om de energie te ontvangen om dit te creëren, en dat kunnen we niet wanneer we onze vermogens veroordelen via onze beperkende overtuigingen.’

  Wow! Dit is zo waar…
  We zijn als mensen tot veel meer in staat dan we denken, en we mogen ook veel meer ontvangen dan we denken. Alles ligt al binnen ons bereik, we hoeven onszelf alleen maar toestemming te geven.

 2. ”We denken wel aan kost, prijs en waarde als we het over geld hebben, maar we moeten dit ook toepassen op energie, want het is door onze overtuigingen en oordelen dat we onze energetische bronnen verspillen.”

  Mooi geschreven en zo zie ik het ook 🙂
  Het is belanrgijk om te kijken naar jezelf en waar je jezelf eigenlijk tegehoud of tegenwerkt.
  Soms wil je iets maar lukt het niet, het kan zo zijn omdat je er gedachtes en overtuigingen op na houd dat je het niet verdient, niet waard bent.

  Het is belangrijk om naar deze overtuigingen met betrekking tot jezelf te kijken.
  Want zij kunnen wel eens jou vreugde stroom blokkeren in jou leven.

  Liefs Anne

  • @Anne,

   Het klink zo makkelijk maar is het niet.
   Als diep gewortelde ovetuigingen uit je jeugd,door je ouders zijn ingeprent dan vraag ik me af of je hier ooit vanaf komt. 5 depressies verder blijf ik met veel eenzaamheid tobben en gaat de energiestroom op en neer. Ik vind het zwaar …

   Is er iemand die met mij over dit verhaal wilt mailen?

   • heey lieve Esther,

    Het is ook allemaal niet zo makkelijk, dat begrijp ik heel goed.

    Ik heb een blog geschreven op deze site waar ik hand vaten aanreik om jezelf te kunnen helen, misschien heb je er iets aan? Als je bij zoeken(rechts boven bij de hoofdpagina van nieuwetijdskind.com) sabine intypt dan kan je de blog vinden De titel heet een handvat om jezelf te genezen.

    liefs sabine

   • Esther,
    Ik begrijp, dat je je beïnvloed voelt door overtuigingen uit je jeugd, en van je ouders.
    Je bent er min of meer afhankelijk van?
    Maar heb je wel een duidelijke voorstelling/doel van wat of wie je dan wél zou willen zijn?
    Hoe zie jij jezelf geheel los van je ouders en die beïnvloeding? Groet van Lia

    • @Lia,

     Sinds vorig jaar heb ik me geheel los gemaakt van mijn ouders, een goede beslissing in zoverre je je echt helemaal los kunt maken van ze.
     Na jarenlange therapie heb ik een aardig beeld van wie ik ben,wat ik wil … de voortdurende negatieve gedachten belemmeren me, nekken me steeds meer. De eenzaamheid waar ik al 35 jaar mee worstel. Er is geen vangnet, ik voel me niet geliefd terwijl mijn verstand zegt; je mag er zijn! Ik ben vaak onvoldoende opgewassen tegen mijn pijn. Of kan het nog zo moeilijk accepteren dat er niemand echt voor me is. Ik heb sterk de behoefte aan steun, een arm, troost … Anderzijds de acceptatie van wat er niet is, is er niet … punt. Met mijn verstand is niets mis maar emotioneel ben ik vaak drijfzand.

     • Esther,
      Je bent dus niet langer afhankelijk van de beïnvloeding van je ouders, maar nog wel van negatieve gedachten (aan hen)? In dit geval zijn het JOUW gedachten, wat betekent dat JIJ er ook iets aan zou kunnen doen om ze om te zetten in andere gedachten. Natuurlijk kost dit wel de nodige moeite en (wils)kracht.
      Door steeds te denken aan wat je niet wilt, wat in jouw ogen vervelend en negatief is, bereik je niet wat je wél wilt!
      Je zoekt steun, troost, vangnet, je voelt je niet geliefd, en er is niemand voor jou. Misschien heb ik het mis, maar het lijkt erop dat je in dit soort zaken toch emotioneel afhankelijk bent?? Groet van Lia

      • @Lia,

       Dank voor je reactie Lia,

       Ja, emotioneel afhankelijk,klopt! Ik heb dit met mijn behandelaar ook besproken maar hij ziet het meer vanuit psychologisch perspectief dus dat we allemaal sociale wezens zijn met behoeften. Dan is zijn vraag wat mijn behoeften zijn en neig ik weer naar het zoeken buiten mezelf. Ik heb hoge verwachtingen in vriendschappen en dus eigenlijk geen echte vriendschappen omdat dit niet werkt. Uit veiligheid, angst ga ik ze dan niet aan. Omdat ik wel heel open ben, trek ik ook veel naar me toe, als een spons. HSP en uitersten, alles of niets … en nu de midden weg vinden zonder afhankelijke opstelling.

       Ik vind dit een heel zwaar en moeilijk proces .. het weten is een maar steeds bewustzijn en omzetten is 2 en 3 … Steeds weer terug vallen en verder. Nee, ik kan niet zeggen dat ik dit fijn vind en helaas, ik vind het leven al heel lang niet fijn, sinds ik een jaar of zeven ben.

       Lieve groet,
       Esther

      • Goedemorgen Esther,
       Natuurlijk zijn we allemaal in bepaalde opzichten afhankelijk van elkaar en hebben wij behoeftes. Maar het is ook waar, dat we het leven en de wereld om ons heen door eigen bril (projecties) bekijken. Dit laatste heb je dus in eigen hand om te veranderen (is trouwens best moeilijk hoor). Misschien kun je de energie voelen, die achter het “zoeken” zit, en waardoor je buiten jezelf wordt getrokken??
       Zo ja, probeer die energie/drang dan eens los te laten. Ik denk altijd maar, het leven is simpel, maar mensen kunnen het moeilijk maken door naar ingewikkelde dingen te zoeken. Begin dus met veranderen in je denkpatroon door naar simpele dingen te kijken die op dit moment aanwezig zijn. De lente en het mooie weertje zijn wellicht geschikt gereedschap om mee te oefenen. Probeer je daar eens in te verdiepen en kijk wat het met je doet. Heb geen hoge verwachtingen. Het zijn vaak de kleine simpele dingen waar een mens tevreden en gelukkig van wordt. Hartelijke groet van Lia

 3. Ik hoop Henriëtte dat ik deze gedachtes ook snel mag gaan ervaren. Tot op heden lijken ze zo diep geworteld … Ik ben er zelfs al 2 jaar voor in therapie.
  Het verhaal is heel herkenbaar. Ik heb een patroon van heel veel energie die best ee week kan duren tot aan diepe dalen de week er na. Heel erg vermoeiend. Ik hoop dat ik er ook uit mag komen.

  • @Esther,

   Lieve lieve Esther, ik kan jouw emoties voelen, nu ik je reacties lees, in mijn hart en diep in mijn ziel, ik weet zo goed wat je voelt…..het is voor mij ook een lang proces geweest om hier te komen waar ik nu ben…

   ik had en heb het grote geluk dat ik hulp heb gevraagd aan de Engelen…die kreeg en krijg ik ook….in het begin was het frustrerend…ik begreep de bootschappen niet altijd meteen…ook dat was een proces….

   wat ik je vandaag graag wil meegeven…als je dat wilt…

   Als geheugensteundje…om iedere dag even op te lezen…
   schrijf je voor jezelf op;
   – ik ben liefdevol, op ieder vlak/niveau
   – ik laat alles los, wat mij beperkt
   – ik laat alleen liefdevolle gedachten toe van de liefdevolle wereld die mij helpt met alles…
   – negatieve gedachten laat ik los met de violette vlam, vraag aartsengel Michael hiervoor om hulp,hij is er meteen
   – zeg gewoon; ik kan hier niet mee omgaan…ik weet niet hoe…je krijgt meteen hulp, hou pen en papier bij de hand en schrijf je gedachten op…krijg je beter overzicht

   Als laatste lieverdje…schrijf op een ander overzicht…
   wat je wél wilt,,, heel duidelijk….:) dat helpt je focussen op een nieuwe wereld die jijgraag voor jezelf wilt zien voelen en dat is dan jouw nieuw leven….:) xxx

   Alles is steeds weer terug te voeren op die 7 karmische lessen…die aartengel Michael voor ons heeft laten opschrijven….iederéén heeft hier mee te maken, dus ook onze ouders en voorouders….wij krijgen Nu de kans om ál deze circels te doorbreken…en dat gaat ons lukken ook!

   wij Gelukkig niet alleen lieverdje… 😉 xxx vraag om hulp en je zult het ook krijgen… kijk in de spiegel, in je eigen ogen en zeg dan; lieverdje ik hou van jouw..samen lossen we dit wel op… wij zijn samen één….

   Nu hoop ik met heel mijn hart en ziel, dat dit jouw ook gaat lukken…en alle anderen die dit nodig hebben…maak je keuzes kenbaar en schrijf ze op… heb ik ook gedaan en dat doe ik nog steeds…mij helpt het 😉 xxx

   ik geef je bij deze een dikke knuffel xxx

   liefs, Henriëtte xxx 😉

   liefs, Henriëtte

 4. zojuist weer met aandacht gelezen Jennifer,

  heel mooi verwoord en ik kan me er helemaal in vinden wat je schrijft omdat ikzelf het ook zo heb ondervonden.

  Als je het hebt begrepen, valt het je steeds vaker be-wust op, dat jij jezelf be-perkt met je “oude” overtuigingen, die je hebt mee gekregen uit je verleden….klopt,

  Nu heb ik dat nog wel af en toe hoor, het is een proces waaraan je elke even be-wust mag werken, wat ik ook trouw doe, juist omdat ik in overvloed aan het denken ben op een liefdevolle en positieve manier….

  daardoor komen die oude gedachten nog een keer terug…waardoor ik ze dan Be-wust kan omzetten, door ernaar tekijken ermee in gesprek te gaan en dan het los laat en er een positieve liefdevolle gedachte ervoor in de plaats terug zet. Ik begin het steeds leuker te vinden en kan er ook om lachen…soms komen van die gedachten op en dan denk ik waar komt deze nu ineens vandaan? maar ik merk nu wel dat het steeds sneller gaat, ik sneller erachter kom waar het vandaan komt, en daar ben ik heel blij mee. 🙂 xxx

  het is hard werken aan jezelf…maar het levert prachtige prestaties en momenten op, waar ik super blij van word…en het mooie is nu…ik heb nu veel meer mooie momenten…en steeds minder nare momenten, zal ik ze maar even noemen 😉

  waardoor ik nu kan zeggen…ik leef….pfff…ik leef… 🙂

  Dus Jenniffer, heel hartelijke dank voor dit stuk, daardoor word ik me steeds meer bewust van al wat is… 🙂 xxx

  Ook bedankt voor de vertaling en het plaatsen hier 😉 xxx

  liefs, Henriëtte xxx

  • @Henriëtte,
   Dag Henriëtte,
   Jij hebt me dit en tijd geleden ook geschreven en vanaf die periode is dit proces voor mij op gang gekomen.
   Dit onderwerp komt steeds meer naar voren voor mij, dus ben ik met dit proces bezig, heerlijk.
   En nu dit artikel:
   ja, ik begin steeds beter te zien hoe mijn eigen denkwijze is. En daar kan ik ook blij van worden, te weten dat ik nu bewust hiermee kan omgaan.

   Niet alleen Jennifer maar ook jij, dank je wel.

   Lieve groetjes
   Yvonne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in